CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 13 January 2010

Baby SN's 7th months milestone

Burrr..brrrr...brrrrr.... I'm shivering after receiving tremendous response from you guys regarding to my previous entry : Perihal hadiah...*panasss...panassss...panassszzss tu. Thanks for the advices and thanks for your concern, it made me feel that segala rasa kecewa tu di kongsi dengan semua *hugs*. Thanks to u guys, I dah tak rasa panassss dah, lagipun snow is falling heavily since last night..in fact masa I tengah taip entry ni pun suhu dah mencecah -1°C..hohoho..burrrr...brrrr...brrrrr...sejukkkkk *bajet chomeyl tulis bunyi burrr gini sengihnampakgigi eheh*.


Untuk menyejukkan lagi keadaan panasss di blog yang chomeyl ni, let's talk about my little prince baby SN's 7th months milestone. In conjunction with his 7 months old of age, his weight was 7.77 kg when we weighed him on a scale at baby's room in a shopping mall last week *terror kan baby SN set berat dia ikut bulan ihikhik kui3x* and his height has already reached 65cm.


*65cm in height and 7.77 kg in weight : baby SN 7 months old*


Baby Shafiq Nazhan's 7th months milestones :

♥ sits without support --> tak suka di letak di posisi baring, nak duduk je mcm org besar hoho




♥ stands while holding onto something --> berpaut kat meja tepi katil, terpaksa hubby lekat spongy lining kat bucu meja untuk mengelakkan dia terhantuk





♥ pull himself to standing position --> pantang letak kat bucu meja, mula lah nak berpaut untuk bangun





♥ waves goodbye, clap hands and high-five --> kat sini high-five tu di sebut "tachi"


♥ upgrade mobility skills by speeding in his walker --> mengekor je punggung pergerakan mommy ke hulu ke hilir

video
*video baby SN jalan dlm walker*

♥ upgrade recognition skills --> dah ada symptom2 "stranger anxiety", tak mau dengan orang yang dia tak kenal.

♥ upgrade grabbing skills --> sampah kat dapur ialah objek feveret untuk di gapai hohoho


*grab toys main sorang2*


♥ indicate wants with gestures --> pantang nampak daddy je, hulur tangan suh dukung. kalau daddy minum, tarik2 kaki daddy suruh suapkan dia minum dengan cawan jugak haisy.



*minum susu sambil tengok baby einstein*

♥ indicate dislikes by shouting --> kalau tunjuk perasaan tak suka tu, dah pandai jerit2.

♥ laugh out loud --> dengan mommy je dia gelak terkekek-kekek. bila daddy agah, dia cuma sengih tunjuk gusi je...sengihnampakgigi ngeeeee


Alhamdulillah baby SN still be given the rezeki by Allah to drink mommy's milk. Walaupun taklah banyak mencurah2 sampai leh wat stok buh dalam peti aiskrim, tapi boleh kata 1/3 dari bahagian freezer tu untuk simpanan stok EBM dia. I'll make a homemade food for baby SN during the weekends for 1 week by preparing at least 3 type of flavors to ensure variety of taste for his lunch & dinner.

*stok baby food untuk seminggu*


Few night
s ago, baby SN sleeps in his daddy's arm. When I looked at both of them, I realized how much baby SN's face resembles to his daddy. Looking at kedua-dua lelaki kesayangan I ni buat I terfikir, apa agaknya perasaan I bila nanti I dah tak dapat peluk, cium, belai dan manjakan baby SN macam sekarang?. I mean, he wont always be my little baby. Soon he'll grow up and become someone else's sweetheart. Will I be able to let him go at that time just like how umi (hubby's mom) let hubby to be with me. Sigh, *emo emo*.


*tengah tidur pun nak posing gak*


I know this sounds ridiculous as baby SN baru je 7 bulan hohoho, tapi kan...betul ni, since I become a mommy myself, baru I faham betapa dalamnya kasih seorang ibu untuk anak nya. Aiyoyoyo..ayat cliche uttered by mommies kan?, tapi memang betul..semua ibu akan merasai perasaan ini. Harap2 menantu I tu nanti baik & chomeyl macam I
ihikhik muahahhahahahah *perasan tak hengat*.


Pssssssttttt : salji yang turun menambah rasa malas nak study, mahu berguling2 dalam duvet sambil memeluk baby SN....ngeeeeeee.

29 words of wisdom & comments:

Jiji said...

Pernah rasa tak tak puas peluk? sometime aku kan pelok anis dengan tangan terjulu kaki terjulur rasa alahaiiiiiiii anak omakkkkkkkkkkkk awatt tinggi benar pelok tak penuh rasa!! Kadang suka gigit pipi dia akan gelak!!

bestnya kan perasaan jadi ibu! lebih best dari perasaan 1st love muahahah@!~

kew_chop said...

tak aci kat sana turun yuki. kat sini habuk yuki pun takdop. maira nepik sebut adik baby adik baby tgk nazhan dok dlm walker. ingat lagi dio nazhan yg comeyy ini..

Suhana Shahril said...

Waa..cepat juga baby SN dah boleh duduk & berdiri..
Baby Adlin masih dok meniarap,guling2 lagi..mcm dh lama & sampai skrg masih blum mau menyulur @ merangkak.Huhu...

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

tomeeeeeeiiii!!! kawaiiii!! rasa cam nak picit sampai meletup..hahaha..especially tgk dia gonyeh meja tu.

alhamdulillah dgn progress anak, kan?

Nadiah Sidek said...

amboi..nk menantu chomeyl aje..hehe. pandai la nazhan control berat dia jd no.yg cantik (7.77 kg) :D

Hamizah said...

itulah perasaan mak terhadap mak kan, yatie..tp macamana kan smlm bc paper ada ibu tergamak simbah asid ke bdn anak..

AyuArjuna BiGoshh said...

Yatie kalau I dapat baby gurl..I offer my gurl jadi calon menantu u..wakaka

Jiey^Mien said...

Owh comelnya..
=)

Farah said...

hahaha sebelom berdiri kat bucu meja kena makan meja dulu kan baby SN..happy 7 month!

tiey said...

alahai comelnye....kejap je dh 7 bln ek..rs br jek baby SN lahir..hehe

nieda said...

kejap jer dah 7 bulan, cepat masa berlalu...haah nanti bila baby dah besar x boleh peluk2 mcm baby kan..huhu

Huda said...

dah semakin bijak dh baby sn..dh macam2 bende dia reti :) good2x!

PadNani~~{@ said...

Hi baby SN! makin big makin encem dia! pandai mcm2 dah..clever boy!:)

Momma Mia said...

ooo bb SN pun suke Upin & Ipin yer?? chomei sungguh la dgn baju pooh tuh, geram!

huhu momma hv same feeling tiap kali tgk my daughter tido...

E.L.I.Z.A said...

meme pum...gitu la perasaan mommies..
hurmm buleh ngakok molek doh ko dio?

NURUL IZZA said...

YC, iza amik diploma ducation for early childhood edu.budak 6 month and ke atas mmg byk ada stranger anxiety.

p.s: haih ssemakla SN, keney sungguh ni

Tulip said...

haii maknyer dh cari menantu ker utk si tomell SN...Aisya Zara nk beratur nii :D

temp. housewife said...

mace kenal jah baju Nazhan pakai dle gambar last tu. hehe. Nazhan pakai pink pun napok macho. Gerenyor dgn anok sedaro Mok Long ni.

sue said...

ko buat aku rindu sgt333 kt ank aku.

he wont always be my little baby. Soon he'll grow up and become someone else's sweetheart-->sedih plak baca part ni. tak sanggup nk fikir ank aku cane nnti

nway.. cpt jgk progress dier. ank aku dah 10 bulan tak leh berdiri sendri lagi

m@Ri@ said...

comelnya die..tido pn pandai posing..;)

zailamohamad said...

chomeynya baby SN, ada iras muka Yatie sket..hihihi..best baby SN, dapat rase pengalaman dok Jepun;)

Ummi Salsabila said...

aiyak! comelnya nazhan nih! dia lg berat dr aufa.huhu.

happy 7months dear!

mazni_azis said...

dah besar pun baby SN..makin cute n hensem...:)

Mama_Aqish said...

wah...best gak lain...berbeza betul dengan kiter kat m'sia ni....sonot kan dapat tau adat resam orang lain

yatie chomeyl said...

jiji >> btol3x *angguk laju2*

murni >> ore pon tiko boring2, duk belek gmbr maira hok dale komputer ore. rindu ko kerenah dio

suhana >> baby SN skip merangkak & menyulur..dia terus ke step berdiri eheh

mama miya >> yup2x, wpon mungkin x sama dgn baby lain...ttp i tak kisah, after all each babies are unique in his own way kan? ;)

nadiah >> tu la pasal, baby SN dah set dah utk 7 bulan gitu berat dia. agaknya kalau 8 bula nti dia wat 8.88kg pulak kui3x

yatie chomeyl said...

k. hamizah >> ye ke? isk3x, kenapa la ada ibu yg tgamak wat gitu kat anak dia? *sob sob*

ayu arjuna >> orait, set...setuju! *wink wink*

jiey >> baby Sn oyat *timo kaseh mokcik* eheh

farah >> btul3x, bila dh makan bucu meja baru bersemangat nk berdiri ngeeeee

tiey >> tu la pasal, alih2 nti dh jd anak bujang dah eheh

yatie chomeyl said...

nieda >> tu la, masa baby nih nak peluk puas2 smp dia rimas ngeeeee

huda >> semakin lasak plak tu, jenuh mommy & daddy nk kejar dia

nani >> tu la,baby SN is a big boy now ;)

momma mia >> bantal upin ipin tu, pinjam kwn dia punya eheh

eliza >> dio dopsey ngakok, nok berdiri jah..dio lakoh step ngakok tu eheh

yatie chomeyl said...

izza >> oo gitu ko? ptut pong. thanks 4 sharing.
p/s: klu kkeney gop, cpt2 la msk mine ngeeeeee

bibi >> kalau aisya zara setuju, hari ni jugak mommy baby SN masuk meminang kui3x

m.long >> nazhan pakai baju kak fizah maso nok tdo sbb daddy tok bui pakai tubik luar , tkut ore ingat baby SN gegirl plop hehe

sue >> tu la, sedih kan bila fikir nti dia dh besar, takleh nk manjakn dia lg huhuhu

yatie chomeyl said...

m@ri@ >> ngeee, baby SN ckp "dlm tdo pon ttp kena posing" kui3x

zaila >> ado iras muko ore ko? ramai ckp ikut muko hubby hohoho

US >> baby SN kan boy, mesti la lg brt dr aufa. aufa gegirl, kena jg body ;)

angah >> baby SN nk blk msia ni, jom jumpa jom

mama aqish >> mmg seronok dpt tau adat budaya bangsa lain :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...