CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 22 January 2010

Your Best Vacation Moment

Biar terpisah benua, kita tetap memandang matahari yang sama dan menerima pancaran kasihNya setiap hari.

[P1010304.JPG]


Ecece..into entry pun dah jiwang jabis. Gambar menunggu sunset tu di snap oleh kawan I sewaktu kami sama2 bercuti ke Venice, Italy pada Valentine's Day tahun lepas. I gi trip percutian ni dengan 3 orang kawan2 malaysia yang sekelas dengan I. Memang best sangat dapat peluang bercuti kat sini memandangkan pemandangan yang sugguh superb + marvellous, dan juga ada berbagai2 kedai menjual topeng muka cantik beropol2 berenda serta kedai menjual pelbagai barangan yang diperbuat dari kaca Murano.


Venice terkenal dengan bermacam2 gelaran yang di beri kepadanya an antaranya ialah : "La Dominante", "Serenissima", "Queen of the Adriatic:, "City of Water", "City of Bridges", City of Canals" dan "The City of Light". Gelaran2 itu di beri memandangkan kota Venice di kelilingi oleh 118 pulau dan mempunyai 387 jambatan secara keseluruhannya.


Nama-nama besar dan terkenal seperti Marco Polo, Antonio Vivaldi, Giovanni Giacomo Casanova
*just to name a few*, membuatkan Venice menjadi terkenal dari sudut sejarah, kisah percintaan, love dan kebudayaan.

[P1010269.JPG]

*di sisi salah satu landmark Venice : ukiran wajah Giovanni Giacomo Casanova*


Menjadi kewajipan bagi para pelancong yang berkunjung ke Venice untuk memulakan perjalanan di Venice di Piazza San Marco (St. Mark's Square). Kawasan ini merupakan tempat pertemuan paling terkenal di kalangan pelancong, jurukamera dan burung2 merpati eheh
gatai *nasib baik tak kena poo poo*.

[P1010230.JPG]

*di kelilingi burung merpati di Piazza San Marco*


Kalau you all nak melancong ke Venice, I sarankan untuk pergi dengan insan tersayang sebab suasana kota yang di kelilingi pulau ini memang sangat-sangat romantik,
nak2 lagi di waktu malam. Cantik sangat pemandangannya. I bercadang kalau ada rezeki lebih, nak pergi bercuti ke Venice lagi ; kali ni dengan hubby la pulak. Masa I pergi tahun lepas tu, I tak naik gondola sebab nak "save the best" gitu ngeeee, dalam hati I dah tersemat impian yang suatu hari nanti I nak naik gondola kat Venice with my soulmate, love Insya Allah.


Mesti ada yang wonder apasal tiba2 buka cerita tahun lepas ni?. Eheh, sambil2 bercerita pengalaman I bercuti ke Venice bersempena jugak dengan
usaha Mama Zara yang telah berbesar hati untuk menganjurkan contest buat pertama kali di blognya iaitu :- "Your Best Vacation Moment Contest".

- Cara-cara nak join contest ni senang jerk:

1. Letak banner contest pada entry masing2. Jangan lupe link balik banner tersebut pada entry contest ni ye..Penyertaan akan disqualified jika tiada link semula.

2. Hanya satu destinasi percutian yang dibenarkan untuk setiap peserta. Maksudnya.. kalau anda seorang yang kaki jalan, pilihla salah satu tempat sahaja untuk masuk contest ini ok..

DESTINASI : Venice, Italy

3. Maksimum 3 keping gambar dibenarkan untuk contest ini. Jadi, pandai2 la pilih gambar yang paling menarik untuk disertakan di dalam entry masing2..=D

4. Ceritakan juga serba sedikit tentang percutian anda itu dan nyatakan mengapa percutian tersebut menjadi antara best moment dalam hidup anda

5. Tempat dan tarikh percutian adalah tidak terhad. maksudnya, tidak kire bila masa percutian itu diadakan, samada jauh atau dekat, dan walau bersama siapa jua anda bercuti tetap mama terima..=))

5. Digalakkan untuk menjadi follower mama

6. Digalakkan untuk menyenaraikan blog ini dalam bloglist anda

7. Untuk setiap penyertaan, sila tinggalkan komen anda di entry contest ini..mama Zara akan segera menerjah dan meninggalkan jejak di entry contest masing2..

8. Tarikh tutup penyertaan: 25 Januari 2010



Pssssttt: kalau tak puas tengok gambar2 pemandangan di Venice ni, leh la jenguk kat fotopages Yatie Chomeyl (klik sini)....... kenyit enjoyyyyy it!.



26 words of wisdom & comments:

Ummi Salsabila said...

wah.bestnya...!! venice is my dream vacation.sgt2 romantic kan.hrp de rezki smpi ke sana nnt.

** Perfect Love ** said...

alaaa sweetnya vacation
bila la leh jejak kaki ke sana ;-)

Leen Die said...

wahh yatie bestnya dpt p italy..waa best2..sonok tgk gmbr even tak byk letak pong..bilo nok kelik kelate nyoo?

kew_chop said...

nok gok gi venice. mari kito pakat kupul suit sekeling..

Huda said...

syioknye jalan2 europe :) bile la boleh ke sana yer..air asia ade smpi london..pastu nek train la g italy :)

Nana said...

va..va..va..besttnye!

AyuArjuna BiGoshh said...

untung tuah badan dapat jejalan sana-sini....

Jiji said...

ujongtahun ni kalo ada rejeki aku akan pegi italy !! wahhhh ye ye announce budget masih lagi -ve 5K hahahah@!~

Mama_Aqish said...

good luck k...nice pic

nieda said...

cantik, venice mmg tempat romantik..bilalah merasa nak pergi sana???huhu

isabelle said...

adakah itu casanova yg diwar-warkan sbg buaya darat tu?
tapi..er...tak hemsem pun? kekekeke

~Eila @ Along~ said...

wahhh yatie...syok ehhh...harap2 leh menang k..yatie mmg kreatif lorrr..sebab tu eila suke baca blog yatie..hehe eila tak reti nak masuk2 contest ni...

Jiey^Mien said...

kuak jaley auntie neh..
=)

Ummu Ammar said...

Bertuahnya dik Yatie ooii..dpt jln2 dan melihat kebesaran ciptaan Allah di muka bumi ini..ni akak jeles ni..anyway, good luck!

Nadiah Sidek said...

huhu..jelesnya. entah bila dapat gi sana

MrsNor said...

memang best giler venice... akak kal ieprtama sampai masa honeymoon 18 tahun lepas, kemudian lepas tu jadi ketagih nak ke sana... rasanay dah lebih 5 kali ke sana ..akak suka berboat di situ..

Yatie..florence tak pergi ker?? dekat2 aje tu..rugi kalau sampai Italy tak jelajah semua

zailamohamad said...

Waaah Yatie, Zaila cukup jeles nga Yati, macam2 tempat Yatie g doh..eh ado tahi lalat kat tapak kaki ko eh??

kakyong said...

memang cantik2 foto nyer..

gEe said...

cantik tul photo sunset tu..hope satu hari nanti akak dapat pi sana..hmm..bestnyer..

lily azliyana @ mama zara said...

mmg cantik2 gmbar2 kat venice ni..my fav gmbar yg ngan burung merpati tuh..marveles sungguh..=D

nway, thanx join contest ni yek..slm kenal dr mama Zara..=)

NURUL IZZA said...

YC: kayanya sume dia pi..venicela.spain la.huhu jeles ok?

yatie chomeyl said...

US >> mmg romantik sgt2, harus pergi situ berdua2 br syok hehe

perfect love >> insya Allah nti ada rezeki nk ke sana

leen >> bule 2 ni kelik kot, jom jupo make2 hehe

murni >> aa kito start kupul duit sekeleng hr ni, seploh thn lagi leh gi hik3x

huda >> aa ok gak wat gitu. leh jln2 london sekali ;)

yatie chomeyl said...

nana >> va va va mesti lah eheh

ayu arjuna >> alhamdulillah, ada peluang jln2 masa study dulu

jiji >> takpe, aku amin kan *amin* ;)

mama aqish >> thanks dear ;)

nieda >> nanti kot2 ada tiket promosi leh la ke sana :)

yatie chomeyl said...

isabelle >> iye, itulah buaya darat tu...i pon mula2 tgk muka dia terus ckp. : "eh tak hensem pon" hahahaha

eila >> tgh xde idea nk memblog apa, so join contest lah hehe

jiey >> ado tahi lalat di kaki retep ngeeee

UA >> tenkiu..akak pon dh jln2 ke mesir tu, yatie x smp lg ke sana

nadiah >> nanti leh la g sana bwk safiyyah ;)

yatie chomeyl said...

mrs nor >> pergi gak florence, wat 3days trip ke rome, milan, florence, venice, como. mmg puas hati ;)

zaila >> aah mano tahu ni? hihi ado 2 tahi lalat di kaki

k.yong >> tenkiu :)

gee >> insya Allah, nti dh untung bisnes akak tu kat mana2 pon akak leh g ..go akak go..*wink*

mama zara >> thanks organizee contest ni ;)

izza >> bukan kaya mana pon, gi masa study..guna duit scholarship yg di jimat2 semata2 nak travel kui3x

鯛魚燒Star said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...