CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 29 October 2012

Cukur rambut SN Jr & memberi nama SN Jr

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Hari ini SN Jr dah pun nak masuk 2 minggu. Masa SN Jr umur 7 hari hari tu, kitorang sempat lah melaksanakan tuntutan sempena hari ke-7 iaitu mencukur rambut dan memberi nama yang baik.

(1) Memberikan nama yang baik

Bapa dikehendaki menamakan anaknya dengan nama-nama yang baik pada hari ketujuh kerana nama itu sendiri adalah merupakan doa kepada anaknya.

Rasulullah s.a.w. bersabda : Maksudnya : "Sesungguhnya kamu akan diseru pada hari kiamat dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu, maka indahkanlah nama kamu". Riwayat Abu Daud. ~
sumber SINI.

+- SN Jr tengah bersedia nak di beri nama oleh Daddy -+

Membaca Doa ketika memberikan nama anak.

Maksudnya : "Ya Allah wahai Tuhan kami, jadikanlah nama yang diberikan ini memberi keberkatan kepadanya, pandukan segala usahanya ke arah keredhaanMu, jadikan menuntut ilmu sebagai matlamatnya dan akhirkan hidupnya dengan amal-amal soleh. Ya Allah wahai tuhan kami, lanjutkanlah usianya dalam ketaatan kepadaMu dan kepada RasulMu dan jadikan tubuh badannya dalam keadaan sihat walafiat. Ya Allah, jadikan ia pemimpin diwaktu dewasa, teguhkan imannya sepertimana iman para nabiMu sehingga hari kiamat. Ya Allah kurniakan ia rezeki yang halal dan berkat, dekatkanlah ia dengan kebaikan dan jauhkan ia daripada kejahatan dengan rahmatMu Ya Allah yang Maha Pengasih". ~
sumber SINI.

+- Assalamualaikum, nama saya.....-+

We decided to name him "SHAHMI NAZRAN" yang membawa maksud : Shahmi= Mulia, berani, bijak dan Nazran = Persembahan untuk Allah. Semoga nama ini serasi untuk SN Jr dan semoga maksud yang baik ini akan betul2 menjadikan SN Jr seorang anak yang mulia, berani dan bijak...Insya Allah...Ameen.

(2) Bercukur rambut

Adalah menjadi tanggungjawab bapa untuk mencukur rambut anaknya pada hari ke tujuh (dibotakkan) sama ada dilakukan olehnya sendiri atau orang lain. Macam Abg SN dulu pun Daddy yang cukur sendiri, so kali ini pun daddy jugak lah yang cukur rambut SN Jr.

+- SN Jr buat muka cuak sebelum di botakkan -+

Antara hikmah bercukur rambut adalah :

(a) Hikmah kesihatan.
Dengan membuang, mencukur rambut anak yang baru lahir akan terbuka semua lubang rambutnya yang mungkin akan mengukuhkan pancaindera penglihatan, pernafasan dan pendengaran.

+- tengah berfikir macamana lah rupa dia lepas di botakkan nanti -+

(b) Hikmah kemasyarakatan.
Dapat bersedekah dengan emas atau perak seberat timbangan rambutnya. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan dari Anas bin Malik r.s. ia berkata:

Maksudnya : "Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. telah menyuruh supaya mencukur rambut cucunya Saidina Hassan dan Hussin r.a. pada hari ketujuh dan disedekahkan berat timbangan rambutnya dengan nilai perak". Riwayat At-Tirmizi dan Abu Daud. ~sumber SINI.

+- genggam erat jari mommy -+

Lama jugak proses nak membotakkan kepala SN Jr. Nasib baik dia tak meragam sangat sepanjang proses mencukur rambut tu. Daddy guna pisau pencukur Gilette tu je. Alhamdulillah putera temenggung mommy ni dah pun botak licin, harap2nya dah hilanglah segala kotoran2 yang melekat kat kepala dan rambut dia masa kat dalam perut mommy tu.

+- SN Jr : saya dah botak, hensem macam Abg saya tak? hehe -+

Pssssttt : rambut Abg SN pun kena potong pendek jugak, nasib baik tak di botakkan sekali by daddy.

~ Thanks for reading this (^-*) ~

 

23 words of wisdom & comments:

Sidratul Muntaha said...

encem boy..
ahaha..
lps ni tgk muka shahmi ikut muka mok ke muka ayoh.
ehehhe

nieda said...

entry kita sana, cukur rambut, hensem mmg ada iras2 abgnya.
Nice name...

nieda said...

entry kita sana, cukur rambut, hensem mmg ada iras2 abgnya.
Nice name...

*∽ IZAN ∽* said...

alahaii comelllnyaa..! Putih selepukkk!!!!!!! Tahniah Yatie! moga jadi anak yg bijak & soleh ;)

Almiraz said...

Comelnya baby Shahmi!!...putih lak tu....you pantang kat K'tan ke kt sini?..

Nanak said...

comelnya...
teringin juga nak botakkan adik Fredo nanti..

♥MAMASYAZA♥ said...

comeiiiinye adik shahmi

transformed housewife said...

nanti Shahmi bulih main dgn Husna.

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Kakkoii dah adek walau dah botak
Biler la auntie nk jumpa adek ngan abg SN ni

mazni_azis said...

makin hensem la auntie angah tengok SN jr selepas dibotakkan.. sedap nama, semoga mendapat aura namanya..

Ezna said...

Tahniah Yatie. Moga SN Jr jadi anak yang soleh ya.....

Jiji said...

precious...

zailamohamad said...

dokleh lari dari SN juga..hehehe

semoga Shahmi Nazran membesar menjadi anak yang soleh kebanggaan ibu & bapa satu hari nanti..Insya Allah

yatie chomeyl said...

sidratul muntaha : rasa2nya sebijik muka abg SN jugak SN Jr ni

nieda : tu la, kebetulan pulak entry sama hari ni hehe

yatie chomeyl said...

kak izan : mekaceh...chomeyl mcm mommy dia dak? wakakkakaka

Almiraz : harap2nya putih smp ke besar la hehe

yatie chomeyl said...

nanak : try la botakkan ugak, mesti makin hensem adik fredo nanti :)

mama syaza : mekacehhhhhhhhhhhhhhhh

yatie chomeyl said...

kak nur : takut2 shahmi buli husna jah hahahha

lady ayu : insya Allah, one fine day mesti kita dpt jumpa. ameeen

yatie chomeyl said...

angah : insya Allah, harap2nya gitu lah

Ezna : thanks dear, ameen

yatie chomeyl said...

Jiji : indeed he is :)

zaila : tentu doh x lari SN tu hehehe

noris said...

Alhamdulillah selesai semua. hari ke-7 tanggal tali pusat dan bersih doh pusat syahmi ni, bagus2. eh pasni SN Sr nak bahasa gapo dlm blog ni? abe long ko maintain SN and adik SN Jr?

lavenderlover said...

cumey2,,hihi

Hanis MY said...

olohh kiut miutnyooo... berjurusnyo sn jr

*azni* said...

tahniah kak yati..comel baby shahmi mcm abe dio jgk..

tok sabar nak tunggu kisah kelahiran baby shahmi.. ;)

selamat berpantang ye kak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...