CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 19 October 2012

Yeayyy...sempat tengok final Piala Malaysia dengan baby :)

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
 Yeeehaaa yippeeee...yo yo ooo je kan cakap takde tanda2 bersalin lagi ke apa hari Isnin tu...tup tup hari Selasa malam pukul 3 pagi dah start2 sakit contraction. Tapi sebab baby ke-2 so I buat2 cool je, setakat rasa contraction every 1 hour tu I duk diam2 je dalam bilik. Bila contraction dah every 30 minutes, baru bersiap2 pakai baju untuk ke hospital..itu pun lepas solat subuh baru get ready.

Then, tak ada gerak ke hospital lagi, siap breakfast roti coklat, makan kurma and minum air zam-zam dulu. Bila dah rasa contraction every 15 minutes baru bertolak dari rumah ke hospital. Sampai hospital around pukul 8 pagi, check contraction guna CTG scan tu tak ada lah pulak. Tapi bila Dr check bukaan dah 3cm camtu.

Nurse pulak siap suggest suruh pergi makan dulu masa 4-5 cm bukaan tu sebab dia takut nanti tak ada tenaga nak meneran tapi I could feel that dah tak lama nak deliver sebab masa tu dah rasa contractions every 5 minutes. Bila dah tak tahan rasa nak terberak, kelam kabut nurse tolak I masuk labor room. Barang2 kat labor room pun tak sempat nak prepare lagi, I memang dah tak pedulik...memang bila2 masa je boleh teran dah ni hahaha.

Nasib baik Dr pakar, midwife and nurse sempat masuk labor room dan get ready. Tiba2 je bukaan dah 10cm so Dr cakap bila2 rasa nak terberak teran je. Dr cakap kena tutup mulut masa push, push kuat2 dan curi2 ambil nafas. Gosh, I memang dah lupa terus teknik pernafasan tu...masa tu rasa nak give up je tapi tak boleh sandarkan kepala; kena rapatkan dagu ke dada sambil teran. Dr terus encouraged untuk pegang kaki kuat, jangan angkat p*ngg*ng dan push satu nafas. 

Alhamdulillah lepas 3x push, Baby SN Jr selamat di lahirkan secara normal pada jam 10.15 pagi 17th October 2012 bersamaan 1 Zulhijjah 1433H *kiranya dalam masa 2 jam dari waktu I sampai kat hospital, cepat kan?*.  


Alhamdulillah, segala puji bagi Allah sebab sakit contraction yang teruk dan kerap tu sekejap sangat2. Ye lah, kalau ikutkan sakit contraction every 3-5 minutes tu cuma 1 jam je lepas tu baby SN Jr pun dah selamat di lahirkan. Nurse and Dr pun terkejut sebab sekejap snagat, diorang cakap selalunya kalau 3cm tu orang lain siap boleh balik rumah or jalan2 dulu tapi I ni from 3cm to 10cm opening tu amik masa 1 jam je. Kalau gi jalan2, tak pasal2 baby SN Jr lahir kat shopping mall hahahaha.

Yang penting masa sakit tu, memang kena ada orang untuk selalu ingatkan kita untuk megucap + baca selawat banyak2 + doa nabi Yunus. So, memang masa sakit tu I amalkan baca itu lah, walapun sakit tak tertahan tapi I try tak nak jerit sebab nanti buat letih diri sendiri je kalau jerit. Sakit yang paling sakit sebenarnya masa nak bagi bahu baby lepas lah, bila bahu dah lepas....terus rasa pluppp pluppp plupppp...lega sangat2 dalam perut. 



Baby SN Jr looks alike Abg SN masa kecik2 dulu, sama jugak bibir seksi muncung tu sebagai trademark diorang ni anak mommy hahaha. Abg SN mula2 excited lah sebab adik dah keluar, tapi sekarang ni tanda2 jeles dah nampak jugak. 

Yang peningnya bila dua2 merengek dalma masa yang sama, tapi bila behaved pun masa yang sama jugak. Macam petang semalam, baby menangis merengek2 nak susu while Abg SN pulak menangis merengek2 sebab dah terkencing atas katil...aodyaiii pening kepala mommy. 

Baby SN Jr ni suka berjaga malam dan tidur siang so mommy bleh lah update blog sebab dia tengah tidur dan Abg SN pulak tengah main game kat ipong. Segala param pilis tapel I tak pakai lagi sebab ikut instruction cakap kena start hari ke-5, so perut adalah masih tak kempis lagi huhuhuhu.


Anyway, I'm so happy and feel blessed with our new bundle of joy ni. Alhamdulillah, tercapai hasrat nak tengok final Piala Malaysia dengan Baby SN Jr. Nama penuh Baby SN Jr cuma akan di umumkan on the 7th day nanti..hari ni umur dia baru 3 hari..so tunggu lah untuk next entry for those yang tertanya2 nama penuh Baby SN Jr tu ye hehhe.

Psssstt : thanks untuk wishes dan doa dari kalian kat blog, FB, twitter and instagram. I really appreciate it. Sayang korang semua ketat2.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

35 words of wisdom & comments:

Eey said...

Congrats...
Moga cepat recover.
:)

Lily@MamaZaraZareef said...

Alhamdulillah..dah selamat bersalin yatie eh..congrats k!! baby sangattttt comelll..n gmbar abg SN pegang baby tu sgt2 sweet..^__^

norliha said...

Alhamdulillah... tahniah yatie.
Comel sungguh baby SN junior.
Take care....
psst... jangan jerit kuat sangat bila tengok bola nanti.

mrs. hisham said...

Congrats yatie..

FnF Simple Life said...

congrats yatie

Coffee Mama said...

Congrats Yatie! Putih bersih suci murni muka baby SN :-)

Rai Ourkizuna said...

congrats..alhamdulillah.. bestnya.. hopefully masa i nak beranak nanti pun semudah membaca ur exp ni..hahaha..

AjlaA said...

congratz kak!
selamat menonton piala malaysia. keke

tahniah lagi sekali!

Heartilyina said...

congratuoations yatie! xsabar nk tau nama baby. bestla abang sn dapat gang boleh main bola sama2. moga sihat2 semua ye :)

love live good life said...

Alhamdulillah, congrats Yatie. Pantang betul2 :p

Nanak said...

congrats yatie..
abg SN dah ada geng..hehee

Rinah said...

congrats..

mazni_azis said...

Alhamdulillah..Tahniah SN family. Best tgk ucu dh lepas. semoga angah pun dipermudahkan jugak..

@e_da said...

Tahniah yatie dah selamat.... kita lg seminggu lg menghitung hari..SN jr sgt comel!!!

MamaAliya said...

alhamdulillah.congrats yatie for your newborn baby boy.

adianiez AIDA said...

Tahniah :-)
Sebaya la anak bujang kita...

nieda said...

tahniah dan tahniah..sgt comel baby mmg btul mcm muka abg sn juga.selamat berpantang

zailamohamad said...

putih lepuk weh baby's SN junior neh:)

bagus tu amalkan makan kurma & minum air zam zam, aku dulu minum air akar pohon siti fatimah ke apa namanya..dok rajin lagi makan benda pelik2 mace hok oghe tua2 suruh mace minum milo dengan telur ayam kampunglah, minum air 100 plus lah ntok bg tenaga..mace2!

selamat berpantang..tengok bola tengok juga tapi ingat sikit dirimu tu dalam pantang:P

Nadiah Sidek said...

alhamdulillah, mudah proses bersalin. selamat berpantang yatie :)

Khairani Bahaudin said...

Salam perkenalan Yatie.
Saya Khairani, seronok baca blog ni.
Pantang elok-elok tau and jaga kesihatan.

 Nanti jemput ke blog saya ye.
JEMPUT DATANG KE REDCOMEL

Min Aina Ila Aina said...

Tahniah! Ni anak Malaysia, penyokong bola Kelantan nih! hehe. Selamat menempun kehidupan sebagai mummy anak dua. Harap saya kalau ada rezeki lagi nak dapat baby pun dapat bersalin mudah.

Farah said...

tahniah yati!! tau tau dah bersalin dah..lama tak nampak kat twitter hehe

thenunu said...

Tahniahhhhh.sn jr sama birthday dengan saya.hehehwhhehe

Oyis said...

tahniah yatie. cpt betul from 1st cobtraction to delivery, Alhamdulillah!

Nur-nba said...

Syukur Alhamdulillah.. Yatie dah selamat melahirkan bayi yg sihat dan comel.. Tahniah buat Yatie dan suami.. SN tentu seronok sebab dah jadi Abang Long.. :)

eRiNsZ said...

congrats laling.... jgan ko ltak nama TRW udahhhh

Jiji said...

wahhhhhhhhhhhhhhhh happy happy!!!!! nakk baby!!!

Ummi HaniE Annisa said...

tahniah kak yati !! xtau pun preggy, tau2 dah bersalin.. adoii sorry lama x update sini...

ni mengejar kak nur ke ni... hehehe...

kak yati still in japan or not? my SIL dah 2 minggu back from japan, pun baru bersalin jugak... ;)

Almiraz said...

Tahniah!..eii cepatnya lepas subuh pastu kul 10 dah beranak...wow..alhamdulillah...i took a day from morning gitu...btw, tarikh lahir SN junior sama cam Amar cuma selang 2 hari jer...lepas2 ni nti dh besar bolehla celebrate bday sensama...heheheeh

♥MAMASYAZA♥ said...

tahniah yatie. syukur dipermudahkan segalanya masa bersalin. tak sabar nak tahu nama baby ni nanti. take care ok

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

kaki bola betui uols ni
omedetou babe....dah dapat 2 heroes sure riuh umah nnt...best ...if dekat leh visit uols...ni jauh apakan daya :(

AJM said...

congrat kak yati yang sentiasa comel... :-)

comelnya baby SN Jr... Abang SN dah jadi big bro..semakin handsome... hehe

yatie chomeyl said...

Thanks semua for the sweet wishes. Sorry tak dapat reply personally one by one, but I really appreciate your kind wishes :)

Dayah said...

Congratulations Kak^^
Just know it.
SN jr, May Allah blessing always with u dan membesar menjadi khalifah di senangi dan di segani, Amin.

Eliss Mie said...

br dpt jengah blog. dah bersalin rupanya :) selamat berpantang dear :)tahniah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...