CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 28 January 2009

Demam salji @Demam cinta? (^-*)

1st of all--> entry kali ni dlm bahasa ibunda (yang juga sama dgn bahasa ayahanda) & sikit2 bcampur bahasa asing kerana aku merasakan lebih mudah utk ber'jiwang' dlm bhs melayu.

Permulaan bicara..
bismillah..


Sabtu lepas
(24 jan 2009), aku dgn hubby menjadi agak jakun setelah melihat salji yg agak lebat turun di fukuoka. Setahu aku, tahun ini kadar salji agak berbeza berbanding beberapa tahun yg lepas lalu kami mengambil inisiatif utk ber'main' dgn sepuas2 hati terutama hubby yang baru 1st time wat snowman sendiri (x smpt siap snowman, die dh lenguh pinggang...hiihihih)



Entry ni bukan nak cerita pasal mak buyong & bapak buntal yg terlebih excited ber'main2' dgn salji tp consequences yg timbul akibat ber'main2' di luar batasan sehingga melupakan status diri yg bakal bergelar mommy & daddy dlm masa 4bulan je lg :p


Ya..benar kata org tua2(kdg2 org muda ade gak ckp)...sblm wat apa2..pk dulu akibat yg bakal timbul dr tindakan kita. Akibatnya..hubby di serang demam yg agak teruk. Oh tidak2...aku bukannye nak menyalahkan salji tu..tp rasa nya kerana tidak begitu bersedia dr segi pakaian utk bermain salji, hubby di serang demam yg agak teruk malam ahad tu.


Melihat keadaan hubby yg begitu lemah, aku akui hati aku rasa mcm di carik2. Bawak hubby g klinik, dr bg M.C so hubby x g lab hari isnin & selasa. Aku x tau nk wat pe utk tlg hubby..kdg2 je aku picit dahi dia..tp dia suruh aku dok jauh2 dr dia takut jangkit.
Aku degil ( sbnrnya aku confused nak ikut pendapat mana satu..(i)
kalau degil x dgr ckp hubby nanti jd something yg buruk OR (ii) tmpt seorg isteri kan di sisi suaminya).


Tapi lepas menganalisa situasi2 spt di bawah ni iaitu :-

(a) Hubby x mo makan apa2, sbb dia rasa mual2..lepas tu muntah balik per yg dia makan.

(b) Badan hubby panas sgt2 tp dia rasa yg teramat sejuk wpon seharian hubby tdo je + pakai jaket winter 3 lapis tebal2 + on heater 31deg + selimut tebal... tp still x berpeluh lansung.

<-- hubby berselubung dlm selimut di siang hari



Keputusan
:- Last2 aku dok jugak sebelah hubby wpon x wat apa2 melainkan curi2 nangis sbb x tahan tgk hubby dlm keadaaan camtu.


Bila dh malam, hubby mintak aku letakkan tuala sejuk atas dahi dia utk serap haba panas dr badan dia. Tu je yg termampu aku wat utk tlg hubby, tu pon berkali2 hubby mintak maaf sebab tpaksa susahkan aku sedangkan patutnye dia yg jaga aku yg
separa boyot nih ( x nak ngaku dh boyot).


Alhamdulillah pg selasa, hubby dah ok sikit. Tapi still x larat utk g lab so hubby rehat lg kat rumah. Kitorg keluar jap beli few foods yg dah habis kat umah. Sempat gak hubby beli ubat batuk + pelekat dahi + pelekat pinggang + pelekat kaki sbb takut2 aku terjangkit demam dia.


Dan malam pon menjelma ( cikgu2 BM mesti marah sbb aku memulakan ayat dgn 'dan'..."gome sensei")....ye masin mulut hubby ( atau mungkinkah sebab aku degil x dgr ckp hubby suh dok jauh2 dr dia and pakai mask yg die amik dr klinik)...aku pulak di serang demam.


Malang buat hubby sebab org yg jarang2 sakit cam aku ni..akan jadi sgt2..di ulangi
S.A.N.G.A.T2 mengada2 time sakit (sbnrnya time x sakit pon aku ngada2 sgt2..org2 yg kenal aku tau la facts ni..x pyh aku explain hihiih).


Tapi (kesalahan tatabahasa di kesan lg di sini), aku bertuah punyai hubby seperti Solah (kebanyakan org yg tau perangai buruk aku mmg akan ckp gini kat aku) sebab hubby sgt2 sabar melayan kerenah isteri yg terlampau manja & mengada2 mcm aku.


Situasi mengada2 yg telah aku timbulkan utk hubby ialah seperti berikut :-

(a) Aku
asyik lapar je, tp bila hubby masakkan nasi goreng sardin aku makan sikit je, Aku ckp x sedap dan tawar..padahal mmg cenggitu lidah org demam, mkn apa2 pon xde rasa.

(b) Bila nmpk hubby rilek sikit, aku mintak nk mkn epal...pastu
mkn sorg2 smp habis. Lansung x pelawa hubby.

(c) Mengamuk2
x nak mkn ubat batuk wpon batuk smp terkencing2 dlm seluar...oooppsss... sebenarnya ubat batuk tu sedap sgt2..manis sgt2.

(d) Mengamuk2 xnak bagi hubby letak pelekat serap haba kat dahi + pinggang + kaki sbb sejuk sgt2 bila bende alah tu mula2 nk di letak kat badan. huuhuhu



(d) Mengamuk2 x mo pakai tuala yang hubby basahkan utk letak kat dahi & tengkuk sebab pelekat tu x mampu nak serap lama2 haba dr badan aku. Membebel2 ckp hubby mcm 'mak nenek' sebab asyik paksa2 aku pakai je...geram btol

(e) Mengamuk2
x mo pakai jaket tebal2 wpon badan & kaki rasa sejuk sgt2

(f) Mengamuk2
x nak bagi hubby on heater sbb hidung rasa pedih sgt2

(g) Mengamuk2 tengah malam bila tiba2
berpeluh2 kepanasan kesan drpd 4helai jaket yg aku pakai...pastu bukak jaket2 tu baling2 merata sbb geram sgt2. ( actually masa ni separa sedar..huhuhu jd x sure la kalau jaket yg aku baling tu terkena hubby ke x)

(h) Sekejap2 mintak
nak minum air sbb rasa dehydrate dan tekak rasa pedih mcm kene tonsil (sbnrnya aku x pernah kene tonsil..tp mcm best je letak perumpamaan sakit cenggini). Jadi hubby x leh tdo sgt sbb takut x sedar bila aku mintak nk minum air.

(i) Tiba2 rasa
lapar lagi dan mintak hubby buatkan mushroom soup plak..makan sikit je dgn 2 kpg roti pastu x mo mkn dah, wat penat je hubby masak & suap aku mkn

(j) Merengek2
nangis tgh2 mlm sebab tgn rasa panas sgt, rasa mcm pijar pegang cili lama2.



Jadi aku rasa kalian mengerti sekarang kenapa tajuk entry ni "
Demam salji @ demam cinta". Lorrr x fhm lg? Betul..hubby di serang demam mungkin sbb terlalu asyik bermain salji tp aku di serang cinta yg melimpah ruah buat hubby ku Mohd Shalahuddin b Adnan.



Aku di lamun cinta yg teramat dalam sbb terharu dgn
kesanggupan hubby menahan sabar + letih + keegoan + kesakitan sendiri demi memastikan aku cepat sembuh.



Dulu2 kalau hubby tanya kenapa aku syg dia, aku katakan sebab dia
handsome + muka mcm yusry KRU + 'last wish' dr arwah mama utk aku , tp kini aku ada jawapan yg lebih specific ---> Ayg syg abe sbb abe syg ayg!






Semasa entry ini di tulis, tiba2 hubby hantar e-mel dr lab.."
aii butookkk....how are you today? getting better? abe harap ayg cepat sembuh, kesian ko 2-2 baby abe ni, abe dah beli dah coklat vicks tuk ayg, nanti pete kakre abe bawok kelik deh :D"


p/s:
(i) entry ni agak panjang dan bergambar sbg latihan utk aku bercerita dgn lebih efficient pd baby aku nanti

(ii) entry ni bukan bmaksud nk menunjuk2 mcm aku sorg je ada laki (
tp mmg setakat ni dan harap2 utk selama2nya..aku sorg je bini Solah :p )...tp entry ini lebih di anggap peringatan kepada aku time2 aku rasa nk merajuk or ngamuk dgn hubby lepas ni

10 words of wisdom & comments:

chubby bear said...

waaahhh...berjujok simptom ngado2 demo woghih! hahaha!! good job solah! jago woghih ore ni molek2 solah deh!

nini said...

Ucu ucu tak hbs2 dgn perangai mengadanya...hehehehe..sabarlah wahai solah

yatie chomeyl said...

woghih...tu meme simptom2 biaso utk mak buyong yg ngado2 nih hihiih...

angah,harap2 lama la solah leh sabar kan? amin :D

hawk said...

wah.. hebatnye..

semoga berbahagia selalu hendaknya..♫

lagi 4 bulan tu .. nnt dpt baby dah
xleh nk manja2 sgt dah.. hehehe

R28est said...

ma..bila nak balik msia?

yatie chomeyl said...

namran, dh ado baby pon nk manjo2 jugop..x kiro hehehhe

chubby, xtau lg bila nk blk.tp klu nk blk nanti,mama wat announcemnet besar2an ok? ;)

Sidratul Muntaha said...
This comment has been removed by the author.
Sidratul Muntaha said...

salam
yatie..how's ur pregnancy?
ayu dh tag yatie
amik dr blog ayu yeh?
hehehe..
untung ank tu sok,kuar2 trus pndai ckp jepun
ngeh ngeh ngeh
bese ler yatie,dpt ank first ni mana2 suami akn jaga giler..
samaler cam laki ayu
nk2 klu dpt thu kat dlm tu boy.
lagilah semangat sungguh!
anyway,best of luck!

incik neng said...

kenape mesti fukuoka je salji turun
kenape bukan kuamamoto
kenape

kenapekahh....

yatie chomeyl said...

neng, time la hakikat fukuoka mmg best dr kumamoto hahahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...