CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 1 February 2010

Baby SN dah semakin susut nilai

Hari ni hubby & I cuti sempena I meraikan kemenangan Manchester United peace dan sempena hubby meratapi kekalahan Arsenal 3-1 di kaki tangan Manchester United dalam perlawanan yang berlangsung pukul 1 pagi (waktu Jepun) tadi.

Ececece..ihikhik iye2x je kalau cuti sebab MU menang, kalau cuti sebab ngantuk nak gi kampus tu logik gak. Sebenarnya hari ni hubby & I terpaksa off-kan diri dari ke lab sebab risaukan kesihatan baby SN.


Since hari khamis minggu lepas, baby SN asyik berak2 dan keadaan jadi semakin teruk semalam. Bayangkan baby SN akan poo-poo setiap sejam dan stool yang keluar tu sangat cair. Stok diapers yang biasanya bertahan untuk sebulan dah tinggal separuh dalam masa 4 hari je. Setakat entry ni di tulis dah berhelai2 seluar + baju baby SN yang terkena stool cair dia tu, around termasuklah jugak futon kat atas katil yang turut menerima "tandatangan" dari punggung baby SN huhuhu.


Serentak dengan keadaan sakit perut tu jugak, baby SN hilang selera makan & minum. Berkali-kali I sua kan nenen kat dia pon tak mau. Kalau suap makanan, nak jugak dia makan tapi lepas tu mesti muntah & poo poo lagi. xpasti Buat I rasa tak sampai hati nak bagi makan nasi, cuma I suap biskut senbei takut dia lapar sangat.


Mengusutkan lagi keadaan, malam tadi baby SN di serang oleh virus demam dan selsema pulak. Kebetulan I pun sakit kepala malam tadi, so hubby lah yang terpaksa jaga kami berdua. Basuh poo-poo baby SN dan jugak bagi I makan ubat. Bila I terjaga kul 1 pagi *untuk tengok bola*, alhamdulillah sakit kepala tu dah hilang dan I dapat jaga baby SN semula. Tidur baby SN memang tak lena langsung ngantuk malam tadi, asyik merengek dan nak tidur atas badan I je. kalau letak kepala dia atas bantal dan baringkan di sebelah, mesti nangis lagi dan ambik masa untuk tidurkan dia semula.


Sayu hati dengar rengekan dan tangisan dia tengah2 malam sebab I rasa tak boleh buat apa2 untuk tolong baby SN kurangkan kesakitan yang dia tanggung tu. Nak gi klinik pun tengah2 malam dah, terpaksa tunggu sampai pagi. sedih Apa yang terdaya kami buat ialah lap kepala + badan dia dengan air perahan limau nipis untuk sejukkan sikit badan baby SN. Selain tu, berkali-kali jugaklah kami sapu minyak kayu putih kat perut dan tapak kaki baby SN malam tadi.


*daddy lap kepala baby SN dengan air limau pukul 1 pagi*


Kuyu je mata baby SN, dah tak bulat bersinar-sinar macam biasa. :puppyeyes: Paling menyedihkan bila nampak perubahan yang sangat ketara pada pipi tembamnya itu. Akibat cirit-birit selama 4 hari yang di tanggung nya, nampak susut betul badan dia...kecik je I tengok baby SN 2-3 hari ni. Menitik jugaklah air mata I bila tengok keadaan dia yang lemah dan tak selasak dan aktif macam selalu.


*mata kuyu, pipi tak gebu, bibir pucat*


Kejap lagi nak keluar bawak baby SN gi klinik. Harap2 dengan izin Allah doa dan dengan usaha kami bawak baby SN ke klinik, cirit birit + demam + selsema yang di alami oleh baby SN ni akan sembuh. Tak sanggup tengok si kecik ni keletihan lepas setiap kali meneran poo-poo nya.


Pssssttttt : manja baby SN semakin menjadi-jadi semenjak tak sihat ni, asyik nak bertepek bawah ketiak masam wangi mummy je.


34 words of wisdom & comments:

temp. housewife said...

alo sienyo ko anok sedaro Mok Long tu. Ti keno banyok bui air masok so dio tok dehydrate. ado jangkit dr budok2 lain kat nursery ko ni?

Atiqah said...

siannye..cepat sembuh ye baby SN..sayu je tiqah tgk..

tifa said...

Alaaa siannya si kecil, My son pun baru lepas baik demam. Bercinta berjaga malam

Nadiah Sidek said...

ya Allah..kesiannya..moga nazhan cepat sembuh..

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam semoga baby SN cepat sembuh...

AyuArjuna BiGoshh said...

hmmm byk bersabat Yatie..tapi jangan putuskan dengan air masak..takut nanti baby SN terover letih takde air..take care...

nieda said...

get well soon..kesiannya tgk baby SN. make sure baby minum air takut dehydrate.

Mummy Aqil said...

ciannye shafiq nazhan. cpt sht yer cayang.

kew_chop said...

sie ko adik bb ni demam. cepat sembuh ek sayang..

idasm said...

kesiannya kat babay SN, cepat2lah bawak jumpa doktor. moga cepat sembuh yea.. amin!

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

ciannye tummy ache...get well soon..

** Perfect Love ** said...

time tgh tak sihat pun still nampak comel.. ;-) apapun , cepat sihat ye baby SN..

ApasH said...

semoga baby SN cepat sembuh yer..

AshAnas said...

siannya baby SN, cepat sembuh ye sayang... mmg sedih kan bila anak kite sakit, tp kite taleh nk bantu dia kurangkan sakit die...

ingat ke cuti hari wilayah gak td... hehe...

tiey said...

alahaiii...kuyu je mata die..

get well soon yer baby SN..

CuppyCakeMommy said...

ala ciannya..get well soon ye sn

CuppyCakeMommy said...

ala ciannya..get well soon ye sn

isabelle said...

cepat2 sihat ye, comel.

adam pun prnh mcm tu dulu. i brought him for a conference at sabah.
mrhubby was outstation at melaka. so, bygkan jenuhnya handle sorg2...
dgn dia buat perangai dlm flight lagi. adoiyai...

isabelle said...

cepat2 sihat ye, comel.

adam pun prnh mcm tu dulu. i brought him for a conference at sabah.
mrhubby was outstation at melaka. so, bygkan jenuhnya handle sorg2...
dgn dia buat perangai dlm flight lagi. adoiyai...

Ummi Salsabila said...

siannya dia.get well soon sn..

firahadifa said...

Ya Allah... pucatnyer muka dia yatie.. sedih lak aku nengok... but maintain comel....

* get well soon dear...*

E.L.I.Z.A said...

haah la..susut molek body nge pipi dio..xpo xpo, pahni mesti naik semula...auntie doakan baby SN cepat2 baik.amin

Jiey^Mien said...

olohh
cepat baik deh baby sn idaman kalbu..

dbalkis said...

ala siannye si comel SN..semoga cepat sembuh

Farah said...

alahai sayu je hati tgk muka baby SN yang pucat tu..semoga cepat sihat k.

=*NuRo0L* = said...

semoga baby SN cepat sembuh dan kembali gebu...

PadNani~~{@ said...

siannye baby SN:( b strong ye mummy..pray for baby SN speedy recovery!!!

amadaster said...

nazhan rindu cik itie ye...makan ubat,cpat2 sembuh ok~~
cik itie pun rindu nazhan..=(

Ummu Ammar said...

Ala..keciannya tgk handsome boy achik ni..Moga cepat sembuh dan kembali ceria dan montel..untuk mama dan papanya..mg tabah!

CatlinaFly said...

ciannye baby SN..dah cek klinik?satu hari bpe kali poo poo?anak sy masa umur 6 bulan pernah jugak kena, sebulan berak cair tiap kali minum susu..dlm 6-7 kali sehari..pastu baik sendiri( setelah gi jumpe paed smpi 3-4 kali-diorg bg vitamin n garam ors jek sbb tak tau sakit ape, ujian bakteriologi dan parasit, negatif)..

tapi dari gaya yatie cerita, baby SN siap dgn muntah dan demam, mcm kena jangkitan Rotavirus...silap2 leh masuk wad ni...semoga baby SN cepat sembuh..mmg sedih tgk anak kita lembik keletihan kalau sakit teruk...mmg faham sesangat keadaan yatie skrg...

mazni_azis said...

Ala sedihnya tengok Syafiq Nazhan...memang susut dah badan dia...Angah doakan Syafiq Nazhan cepat sembuh...

ummuabdullahsyaakir said...

Salam yatie,harap sht n ceria selalu dsmping family tcinta..huhu dh lma tak dtg blog ni..rindu bangeet.

Alahai masuk2 je trus nmpak gmbr baby SN tak sihat...kesiannya..nmpak lesu.klu kita org tua pun dah terlepek klu kena mcmtu lagi kn budak2.

Ank saya pun kena mcmni juga-family kata nak kalih bulan(mungkin ye kot?)Dr suggest stopkan dlu susu(xpasti BF pun kena @x) n bagi mnum air atas kat beras yang dah nak mask.Klu takut baby SN xnk,letk sikt gula..insya Allah kurng cirt birt n munth2.


Buat msa ni jgn bagi makn yg bersumberkan susu


Moga Baby SN cepat sembuh ye syg

MyHasla said...

ala ciannya tgk gambar baby SN. Nampak susut and lesu je! Harap baby SN cepat sembuh.

yatie chomeyl said...

thanks aunty2 untuk doa2 dan tips...baby SN cayang aunty2 semua *mmuuuacccch*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...