CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 25 February 2010

Baby SN's 8th months milestones

Fuhhhh...dah lama tak ber-update blog. Not that I don't have internet connection but I am super duper busy with many things to do. Plus, I wanted to fully utilize the valuable 3 weeks period of time in Malaysia and filled my stomach with lots and lots of food that I've been craving while I was in Japan hehe. Luckily today I manage to allocate some time to update about baby SN's 8th months milestone.

(1) Movement (Physical changes) :-
  • can raise his legs and bring them near his mouth to bite the toenails..*aiyoyo...harap2 ni bukan tanda nak dapat adik huhuhu*
  • Able to track moving objects *kejar kereta remote control yang daddy tengah main*
  • Can kick using alternate legs especially masa nak menyusu
  • Cruises (walks holding onto furniture).
  • Stands while holding onto something and supports body weight on feet while being held in an upright position --> bila pimpin tangan dia untuk berjalan, mula lah tersengih2 tunjuk gusi
  • Feeds self some type of finger food
  • improved mobility skills, jadi hyperactive bila bangun dari tidur sampai mommy tak larat nak kejar huhu

(2) Mental (cognitive) :-
  • cries out when I raised my voice towards him --> daddy cakap sebijik ikut perangai mommy, bila org tinggi suara je mula lah nak nangis hohoho
  • identify and recognize things by relating the experiences and exposure with the objects and things --> dah pandai tutup screen laptop bila mommy & daddy khusyuk ngadap lappy dan tak pedulikan dia

(3) Verbal (communication changes) :-
  • babbles a lot and utters meaningless sound bytes especially bila lepas kena bebel dengan mommy hik3x.
  • selalu sebut "babababa", "tatatata" dan "eh" bila panggil orang.
  • laugh out loud only with mommy & daddy, kalau orang lain yang agah...senyum sikit je, jual mahal betul ngeeee


(4) Social changes :-

  • stranger anxiety increases especially when he's not feeling well --> last week, baby SN was down with high fever up to 39.8°C. langsung tak nak orang lain dukung...senget2 pinggang mommy dukung dia sorang2 huhuhu.
  • Separation anxiety also increases up to the state that mommy has to be always by his side 24-7 aiyoyoyo.
  • don't like sharing toys with other kids. I noticed this when I left him to watch his nursery rhymes with other kids, he left the show when other kids were watching it together with him--> kecik2 dah kedekut hohoho
  • enhanced the sense of belongings towards daddy & mommy, dah pandai jeles bila ada baby lain yang mommy & daddy pegang

That was some of the milestones reached by baby SN during his 8th months old. We will be leaving Malaysia tomorrow morning and be back to our life in Fukuoka again. I'm sure that baby SN will miss the experience that he have learned for this past 3 weeks in Malaysia and he'll surely missed being around our extended family. Harap2 tak lah dia demam sebab rindu kat tok umi, tok abah, aunty2 dan uncle2 nya kat Malaysia. Sigh...sebenarnya mommy yang lebih2 sedih & rindu nanti hohohoho.


Pssttttt: tengah ngemas luggage, nampak gaya macam ada potensi nak excess baggage weight allowance je nih..huhuhuhu.



15 words of wisdom & comments:

Nadiah Sidek said...

yg verbal-1st point tu ada potensi ikut perangai mommy membebel kot..hihi

p/s: smg slmt smpai ke fukuoka

:: m.u.n.i.r.a :: said...

ohhhh rupanya mata SN saaaaaaangat shantek!ohhhh leh msk iklan innershine pati berry nih!

temp. housewife said...

mace2 doh Nazhan pandai buat ye. Cium sikit Nazhan utk Mok Long dio.

Atiqah said...

dh semakin membesar die..makin comel..terus membesar dgn sihat dan bijak ye baby SN

Huda said...

dah beso dah baby sn..lame x nampak :) bab isap jari kaki tu mmg tak leh nak halangla..husna pun gitu gak..bile marah je isap ibu jari kaki..macam2kan mereka ni :) slmt blk jepang kak :)

Hamizah said...

comelnya baby yatie!

ibunafis said...

baby SN yg cute,sama cm mamanya yg chomeyl..nk tmbh lg apa slhnye..slmt blk nihon..

syayassir said...

budak2 memang ada perasaan kedekutan yang amat tinggi...
nanti2 dah besar, baru dia faham erti kongsi.. :P
dah besar dah baby SN...

Tulip said...

alahaii comei dan bijaknya baby SN nii....semoga mnjadi anak yg baik i'allah.

Hanz said...

agree ngan Munira..mata Baby SN Shanteks!:>

NURUL IZZA said...

nnatu comeynyo lah..hik9

yatie chomeyl said...

nadiah >> tu la pasal, byk ckp mcm mommy la kot eheh

munira >> baby SN cakap "thanks for the compliment" *blushing*

k.nur >> mari la sini cium Nazhan ;)

atiqah >> insya ALlah, begitulah hendaknya :)

huda >> tu la, org tua2 kalau nmpk ni mesti ckp dia nk dpt adik kan? huhu

yatie chomeyl said...

Hamizah >> tenkiu akak :)

ibunafis >> kene 'cuti' dulu kilang anak, habiskan study dulu hihi

sya >> harap2 perangai kedekut ni x terbawak2 smp ke besar la ye

bibi >> insya Allah. harap2 zara pun sama ;)

yatie chomeyl said...

Hanz >> baby SN cakap "arigatou ne" eheh

Izza >> malu lah tok ttuo oyat gitu *blushing*

AshAnas said...

salam, shira dtg nk khatam blk blog akak, mcm dh byk ketinggalan nih... ade yg tinggal jejak, ade yg tak... nk cite, blog akak ni shira amik ms 4 hr nk habiskan bc, bkn sbb byk sgt tp sbb sambil2 keje, huhu...
niway, kt sini nk komen:
baby SN blh geng ngan Anas la... same je diorg nih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...