CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 10 February 2010

The sophisticated-ness of Japanese loo made you always wanna poo hik3x (^_*)

Minna-san Konnichiwa (hello everyone), eceeeeh..siap buh translation, bajet2 cam (hebat) jouzunihon-go. Bukan apa, sebagai menyahut seruan u all yang bagi suggestion untuk I selitkan perkaataan2 Jepun dalam entry I. Since I pun bukan belajar bahasa Jepun sangat, I tolong translate yang basic2je la erk..yang susah2 pi guna Google Tranlastor eheh.


Wokeh, takmo cakap banyak....untuk segment travel and living in Japan di blog Yatie Chomeyl kali ni, I nak ubah perspektif sikit. Selalunya I cerita pasal culture orang2 Jepun dan I cerita pasal tempat jalan2 yang I pergi. Kali ni nak cerita pasal keindahan washroom a.k.a toilet a.k.a W.C a.k.a tandas a.k.a jamban a.k.a bilik termenung & melepaskan hajat dan etc yang sewaktu dengannya lah.


Keindahan toilet di Jepun ini terletak pada kebersihannya yang sentiasa tip top dan kecanggihan toilet bowl nya. Honestly, kalau kat Malaysia I always try to avoid using the public toilet that have toilet bowl. I prefer using the one that you have to squat because I'll feel so damn gross gigil to use the toilet bowl type in Malaysia especially kalau toilet tu ramai orang masuk *macam kat shopping mall*. Macamana lah tak geli kan, kat atas penutup toilet bowl tu terpampar jelas kesan2 tapak kasut...*aiyoyoooo*. We are supposed to sit on the toilet bowl not to step on it....aiyaya.

[DSCN6287.JPG]
*tengok, bersinar2 toilet bowl kat Jepun ni....perghhhh*


Here are the particular reasons on the sophisticated-ness of toilet in Japan :-

(1) Push-button-control panel with so many functions


Nowadays, toilet bowl in Japan is usually facilitated with a push-button-control-panel washlet,
*cuma mungkin kat sesetengah toilet yang lama takderlah toilet bowl camni*. This washlet has few functions to ensure maximum satisfaction in cleaning your ehem-ehem after selesai sebarang urusan di toilet itu gatai ngeeeee. The oshiri (spray) button is usually used to clean the back & bottom part *punngung le tu..lepas poo-poo* while the bidet button is usually used to clean the front part *lepas pee-pee*.

[toilet2.jpg]

As you can see clearly from the above picture, the water pressure can be easily controlled according to your needs
*kalau berak batu, stool susah nak keluar, tembak je stool tu guna button oshiri tu...di jamin berkesan untuk menghancurkannya kepada bahagian2 kecik hohohohoh*. Plus, it have a special function for flashing a powerful deodorizer *jadi tak perlu lagi rasa malu bila dah poo-poo satu toilet tu bau tahi semacam je* ekekekeke. One more thing is that this toilet bowl is also equipped with a flashing sound function. So, no need to worry bila tengah poo-poo tu bunyi plup..plup kedengaran oleh orang kat toilet sebelah ngeeeeeeee. Just press the flashing sound button, nanti akan berkumandanglah bunyi flush siul tanpa henti walaupun sebenarnya anda tak flush toilet tu....amacam, canggih tak? *wink wink*


(2) Special facilities for mommy, baby & disabled person.

Have you ever came across the situation when there were only the two of you (mommy & baby) or even daddy & baby on your days out. Since there is no one to take care of your baby when you go to toilet, you decided to tahan je niat nak membuang tu sampai lah dah balik rumah. Seksa tuuuuu weh, jalan siap terkepit2 la jawabnya ngeeeeee.xpasti


For toilet in Japan, they provided a special chair where you can put your baby to sit on it while you melepaskan hajat *sian baby kena tutup hidung kalau mak nya poo-poo* eheh. But then, kalau dah tak tahan sangat...terpaksa lah bawak jugak your baby together with you in the toilet sementara you celar out apa2 yang penuh kat dalam pundi tu kan?. Plus, there is also a rail for the disabled person or old people to hold on to. To add on the to the high-tech specification is that all the button inside toilet has the braille fonts to make it easier for the disabled person with disability to see & to read encem to use the toilet.

[toilet3.jpg]
*kerusi untuk letak baby dan besi pemegang untuk OKU*


(3) Disinfectant cleaner to clean the toilet bowl

As I've mentioned earlier, I found it so gross to use the toilet bowl if the toilet bowl cover is dirty tension. I rasa geli nak duduk but this kind of geli feeling will never occur in Japan as paper and disinfectant cleaner is provided inside the toilet cube itself. Therefore, once u are done with your business, u just have to pull the paper and push the disinfectant cleaner on the paper before swipe the toilet bowl cover cleanly. Jadi orang yang nak masuk lepas kita tak lah rasa geli nak guna toilet bowl tu, kan?

[toilet1.jpg]
*the disinfectant cleaner untuk cuci toilet bowl cover*


(4) Hand detector to flush

The sophisticated-ness of toilet in Japan is also fitted with its hand detector flushing window panel. In order to flush, you just have to put your hand in front of the detector and within the blink of an eye.....all your
khazanah will be send far away from you ihikhik hehehe. Best kan?

[toilet.jpg]


Just in case if Deputy Minister of Housing and Local Government; Robert Lau Hoi Chew was looking for the solutions to achieve its ministry goal in ensure the cleanliness and maintenance of public toilets in Malaysia, perhaps he should read this entry. Hopefully he'll gather some informative insights on how to implement such standard in public toilet in Malaysia *click here*. Thus, tak lah rasa malu bila dapat comment buruk dari foreigner *click here* :ayokona: huhuhuh.


Psssttt : masa balik Malaysia tahun lepas, minggu mula2 sampai tu both hubby & I rasa sangat2 tak lalu nak guna public toilet. Sadly, :nangis: toilet kat Kinabalu International Airport pun tak bersih, tak padan dengan kedudukannya selaku international airport huhuhu.

32 words of wisdom & comments:

tehsongketvanilla said...

wahhhh bstnyaaa.. nampak selsa sgt.. kalau ler kat sini pun cam tue... legaaaaaa.. huhuhuhu

isabelle said...

i tgh bygkan ur effort yg bersungguh2 amik gmbr masa dlm toilet kat sana utk boh dlm blog. hehehe

Huda said...

mmg bestla dpt toilet gitu kt msia..tp for surela cas masuk pun mahal kan :)

Azlina Ibu Alisha said...

sy kerja di msia tp japanese company..mmg toilet die bersih..tp xdelh secanggih yg mcm gambar2 diatas..bestnyer part leh hancur2kan taik tu..hehehe

chubby bear said...

oh oh...sungguh canggih lagi manggih! key woghih? huhuhu...bilo la tepak kito nok ado hok lagu ni gop...

ApasH said...

mmg best..bila le nk sampai jepun ni..

naurah makwa said...

wah!bestla..kalau kat umah ada camni,tiap2 hari berak pun nak..dok lama2 dalam toilet pun takper..hehehe..

temp. housewife said...

mmg best jer toilet kat jepun deh. kalu sini, knur sokmo sekso tehe jugok sbb takdok paip air nok basuh. even kat skoloh Tini pun, sokmo basah tisu banyok2 lap butt Tini.

Jiey^Mien said...

moden2..
ganah baby sn. kecik lagi terdedah nge arus pemodenan..
:P

Jiji said...

Aku mcm nak tukar kerakyatan je ni~

nieda said...

betul tu, kt mesia ni bilalah tahap kesedaran nk setanding dgn org jepun..duduk lama2 kt public toilet jepun pun x apa kan?hehehe...
masa degree dulu i ambil 3rd languange jepun tau..cuma skrg ni tak praktis byk dah lupa..kwang kwang

E.L.I.Z.A said...

bestnyo kalu kt mesia ado toilet gitu...ni gak, kotor po gapo..jusco kiro toilet plg ok la..plg busuk kt stesen myk..aduiii........

5577 said...

wah.. sungguh bgus skali..!~

dbalkis said...

ala..syoknye..teringat kt cni le i pump susu kt fukuoka, okayama nosaka dulu..sgt selesa...

Tulip said...

maybe you should privately sent this entry address to the ministry hehehe...

lagipun ni kan untuk kemajuan negara jugak :D

Atiqah said...

kalo toilet kat malaysia cmni, setiap mse nk msuk toilet je..hehehe

safinah said...

wahhhh.. saya suka n3 ini.. kalo kat facebook sy dh click "LIKE!"
^________^ sgt berinfomasi dan menarik! good job yatie!

Nadiah Sidek said...

wow..toilet pun secanggih tu. mmg best kalau kerajaan implement kat malaysia

NURUL IZZA said...

fuyo....
tapikan rata2 mmg jepun cangih manggih kan.

xtau kenapa duk sini awal2 xsuka guna toilet kering.tp dah lama2 tu rs bersih pulak guna toilet kering banding toilet basah kt msia.

hok nok kecing lolo ni pun xjadi deh..

Dandelion said...

kt rmh i seb baik ada washlet bidet ni. sng sgt2 especially kalo time winter ni pn g situ je xyah msk bathroom yg cnfirm sejuk lantainya. tula masa blk mesia ritu penat terthn2 plus sshnyer nk cari tmpt nk tkr diaper bb.

mygoldpen said...

fuyyoo..canggihnya..tp klu malaysia ada mcm ni pn, x guarantee leh bersih jugak sbb kesedaran org Malaysia psl kebersihan tmpt awam ni mcm kuranglah..yatie, ceritalah psl program recycle kt jepun plak..berminatlah nk tau..hehe siap request2 plak.. ;)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

syoknya kalo dapat toilet cam gini kat mesia tapi hurmm...10 tahun lagi kot!

ummuabdullahsyaakir said...

Yatie,memang dijepun mmg jaga bab kebersihan ni,jadi tak pelik kalau toilet pun sampai macam ni punya teliti...huhu,betul tak fakta ni yatie?

Farah said...

bess gile toilet camni..kalau la kat mesia ade sure toilet akan jadi tempat feveret kan hahahaha.

Sharini aka Ummi Khayra said...

wahhhh... sgt bergaya toilet di jepun... Kat msia nih bila la smpi thp gitu ye.. :)

SOHO Mama said...

Wahhh ini sangat CANGGIH ni! Siap ada bunyi flush tipu2 utk cover up bunyi ploop ploop :P
kat sini, mgkn the mahal toilets mcm kat KLCC & Gardens (tmpt2 lain I tak tengok lagi) je yg super bersih kot. But not super-advanced like this...payah kan nak control kebersihan public toilets kat sini? Sebab mentality "alaa takpelah bukannya toilet rumah kita pun nak jaga2". Maybe lah.

yatie chomeyl said...

k.teh >> tu la..mmg selesa gila2 ahh

isabelle >> wakakaka..i mmg gigih.nsb baik xde org dlm toilet time tu ahaks

huda >> kat sini mausk toilet free je, xyah byr pon ;)

azlina >> mmg best nak2 lagi time sembelit menyerang ngeee

chubby bear >> nti ore wat kelik sebutir di Msia haha

yatie chomeyl said...

apash >> meh la..nti i bwk u melawat ttoilet dia hik3x

naurah >> tu la pasal..best nak bberak kui3x

k.nur >> tu la,klu toilet ore putih meme xdop paip air

jiey >> rungsing jugop tkut aby SN x reti nk berok bilo kelik msia haha

jiji >> hahhaa jgn la smp cenggitu sekali

yatie chomeyl said...

nieda >> meh practice dengan I meh *padahal I pun x reti sangat* hahaha

eliza >> btul2x, geli geleme nok g toilet di stesen minyok key..hacing perak bau

5577 >> mmg bagus sgt *wink*

dbalkis >> kalau u masuk nursing room, lg selesa nak pam susu :)

yatie chomeyl said...

bibi >> nice idea..nanti I try e-mel ke menteri terbabit..ceewah

atiqah >> kang org ingat berak batu pulak duk lama2 haha

safinah >> mekaceh2x eheh

nadiah >> tu la..baru la x kena kutuk toilet msia kotor kan?

izza >> tu la..geli bilo ore jijok kat penutup toilet tu key..pastu basoh plop yerkkkk

yatie chomeyl said...

dandelion >> true2x, i setuju susah nk cr tmpt best utk salin diapers di Msia

mygoldenpen >> boleh2x, nanti I wat segmen khas utk recycle plop ;)

elliss >> insya Allah ado la nanti deh

uumu AS >> btul2x, diorg mmg pembersih. smapah tepi jalan pon diorg kutip secara sukarela

yatie chomeyl said...

farah >> tu la pasal..asyik nak g berak je kije nye eheh

ummi khayra >> nanti I bwk blk msia satu la..eheh

soho mama >> btul, mentality kena ubah dulu..baru leh implement toilet canggih camni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...