CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 23 April 2010

Baby SN's 10th months milestones

Aiyark, baby SN dah nak masuk 11 months baru mommy teringat nak update pasal baby SN punyer 10th months milestones. Cepatnya masa berlalu, minggu depan baby SN dah masuk 11 bulan pastu hujung bulan depan baby SN dah cukup setahun....eeeeeeeee, un'sangka'rable = unbelievable! *hik3x,ihikhik perosak bahasa melayu betul*.


Here are some of baby SN's 10th months milestones & achievements :-

(1) Movement & physical changes
• weight : 8.3kg
*turun sikit berat sebab makin lasak*
• dah tumbuh 3 batang gigi (2 kat bawah, 1 kat atas)
*tapi dah tak buat strength test kat mommy lagi dah, good boy*
love to crawl and climb onto the table & sofa *bila daddy marah, mulut dia bising "menjawab" balik hahahaha*

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S9FG2DkwzMI/AAAAAAAAHYI/dgKkv9YhcdE/s1600/blog1.jpg

• Drink from a cup independently
Stand alone momentarily
• Walk for a step or two
*jalan senget2 badan macam ketam ihikhik ekekeke*

video
*baby SN practice berjalan 5-6 steps* (abaikan suara mommy & daddy yg over excited)


(2) Mental (cognitive)

• Understand the word "no" but doesn’t always obey it
*ikut mood dia lah, kadang2 layan..kadang2 bo-layan sengihnampakgigi ngee*
Respond to his own name either Shafiq or Nazhan
Cry when people grab the thing that he's been holding in his hand


*left pic : bersungguh2 'memasak'; right pic: bersungguh2 nak makan biskut feveret*


(3) Verbal (communication)

• using hand-phone and acted like he's talking to someone on the line
*lucu betul ihikhik tgk gaya dia yang beria2 letak tepon tepi telinga*
Babble different word that mommy & daddy couldn't really understand
*bila kami chat dengan tok umi, dia pun sibuk2 nak bercakap..terpaksa tok umi layan baby SN membebel hik3x*


(4) Social changes
• behave well in front of others and show tantrums only with mommy & daddy
*kalau depan orang lain, kurang sikit mengamuknya hohoho*
• like to share his food with others
*kalau makan biskut dia, sibuk2 nak suap kat mommy jugak*
• love to play with older children rather than plying with other baby around his age *berlagak macam dia budak besar*


*sibuk nak join budak2 besar*


*budak2 besar tak nak kawan dengan budak kecik ekekeke*


*budak kecik kena reject dengan budak besar, tak leh masuk geng...pastu budak kecik tu pon nangis ngeeee*



(5) Vaccination

• (15/04/2010) → had his 1st Polio Vaccination taken at Imajuku Nishi Ward Office
• (25/04/2010) → had his 1st DPT taken at Ito Kodomo Clinic



*left pic: mommy beria2 dengar explaination*
*right pic : baby SN terpegun tengok nurse*



Since baby SN has started his few first steps of walking on his own, we decided to home proof the floor by putting lots and lots of the spongy mat. Daddy had been so generous
(*sebenarnya mommy gedik2 pujuk daddy untuk belikan*) to buy the soft play alphabet and number mats which provide the perfect cushioned play area for baby SN. It is ideal to prevent bumps and falls for our little angel on our parquet floors. The mats are made from EVA ( the same material as flip flops) which means they are very soft, durable, lightweight and can completely be wipe clean.

video
*baby SN berjalan mcm ketam atas alphabet mat lepas tu membebel sorang2*


This set has 36 interlocking foam mat pieces that measure a huge 6ft x 6ft square when put together cost us 2000yen = RM70; bought at Babies R Us mall in Marinoa City. These soft play puzzle mats are also a great to way to help his development because he can learn letters, numbers and colors. Each set comes in a clear PVC bag with zip and handle and is easy to put together and pack away. As for right now, we kept it as a permanent fixture in the living room. Therefore, rumah kami sekarang dah bertukar jadi play-gym room untuk baby SN, dah takde living room lagi dah
ihikhik ekekekekeke.

*different face expressions by baby SN*



Psssssttt : minggu lepas mommy gedik suruh daddy beli playhouse tent untuk baby SN, minggu ni apa lah agaknya lagi yang mommy nak pau daddy beli kan untuk baby SN ye? Ngeeeeeee sengihnampakgigi....makin kempis lah wallet daddy kalau cenggini tiap2 minggu.

37 words of wisdom & comments:

@e_da said...

wah dah pandai panjat meja dia ye.. abisla lepas ni dia tolong baca buku2 mommy dia.. berat hampir sama ngan mika... yerla makin lasak makin surut badan kan.. mika lak lately sering selsema.. hmm tak bam bam lerr

nieda said...

sekejap ajer dah nak masuk 11 bulan..mcm2 skill baby SN..cayalah

Atiqah said...

hehe cute...rmbutnye dh makin perang ye kak yatie..ni bukan org jepun ni, org Eropah dh kot..ekekeke..

Farah said...

alaa siannye kena reject nak kawn ngan budak besar tu..afif pon suke kawan ngan budak besar..nape agaknye yer?

Hanz said...

nak masuk 11? bukan ker smalam baru lahir? eekekekekek...jangan layan aunty hanz yang tengah cuckoo ni..

P/s : Best betul nursery orang jepun!

isabelle said...

alololo...pandainye dia nak panjat. gigih tu sendal dgn kepala.
u tunggu la dia pandai lari2 nanti...jenuh la kejar.

firahadifa said...

hujung blan depan pon farrihin 2 tahun.. weeeeeeeeee

Sukma SuKkma said...

Seronok kan tgk telatah anak & pantau segala perkembangan dia..rasa puas hati x terhingga & bangga as a parent ..moga2 kita menjadi ibubapa yg terbaik utk anak kita ya..

love,
Sukma (KL)

temp. housewife said...

okay nanti Mok Long nok tengok Nazhan jale dgn ngukah okay. boleh geng dgn K.Tini dgn K.fizah.

Nadiah Sidek said...

comelnya! tgk bdk baru berlatih berjalan comel je. bersungguh2 nak imbangkan badan ^^

Anita, Mummy Adzryl said...

alololoo.. lagi sket nak masuk 11 months dah bole jalan! bestnyaa... chaiyok2 practice lg baby SN!! weeeee... :)

maya amir said...

time really flies kan? jap2 dah beso die..heheh

nadnye said...

rajin sungguh mummy SN nie update segala.. bagus betul..

dia pun dah pandai buat macam2

MAMASYAZA said...

pejam celik pejam celik dah nak dekat setahun, tp akak paling suke tgk bila sikecik tu berusaha nak panjang meja tu...fuhhh mencabar, usahakan tangga kejayaan..akhirnya berjaya gak dia...best..best...cute..gerammm

dehe@farhan said...

ckit lg xcekak nk ambat la..haha

Huda said...

alamak! baby sn pun dh jalan..my husna yg belum lg :( cayalah baby sn..go go yeah! :)

amadaster said...

alaa...cian kena reject..tecengang2 nazhan..cik itie tlg sedihkan utk nazhan neh..kite geng nk??

comel gile kaktie susun pic dio ngukah tu..dgn pale lh,tgn lah,kaki lah..awesome!!

syayassir said...

boleh tahan aktif baby SN ni ye...
sama lah macam darwisy... tunggu je la dia dah pandai berlari nanti. jenuh nak kejar... hehehe

PadNani~~{@ said...

mmg rasa sekejap sgt kan..kejap lg baby SN dah bole main kejar2 ngan mommy daddy;)

Mykhalish said...

aloolo... cenomey bb SN. dah beso yer.. xlm lgk dah nak tiup lilin. wahhh skrg ku duk pkr ape mummy suruh beli utk bb SN nyer besday. hahhahaha

Hamizah said...

bestnya perhatikan perkembangan bb,kan..

Ummu Ammar said...

Yatie..

Senyum sorang2 akak tgk video baby SN dgn langkah2 pertamanya..teringat masa anak2 mula2 dpt jln dulu..baby SN dah dpt kaki ni.. bersiap sedia la mummy ngan daddy yer..

yatie chomeyl said...

@eda >> baby SN pun bila nk pandai something je mesti demam, tu yg suru berat dia

nieda >> tu la, kejap je

atiqah >> tu la, rmbut dia merah plak hik3x

farah >> kena rejek siap kena tolak sampai terjatuh..menangis2 lagi dia huhuhu

yatie chomeyl said...

Hanz >> tu la pasla kan..rasa mcm bru jeteran dia keluar kui3x

isabelle >> mcm2 usaha di guna aslkan dpt panjat hohoho

firahadifa >> eeee best nyer farihin dah besar :)

sukma >> insya Allah...amin

yatie chomeyl said...

k.nur >> boleh2, nanti Nazhan tunjuk skill dpn mok long

nadiah >> bonot tergolek2 kiri kana kui3x

anita >> yeah yeah..practice smp mommy x larat kejar hehe

maya amir >> tu la pasal, xsedar dh 11 bulan dia

yatie chomeyl said...

nadnya >> mommy over excited mmg cenggini hehe

mama syaza >> tu la, bersungguh2 usaha siap sendal2 dgn kepala lagi hehe

Paan >> malas hambat la, suruh Paan tulong jago hehe

huda >> takpe, nanti husna mesti jalan laju2 terus ;)

yatie chomeyl said...

kek ti >> dio sokmo nk kwn dgn org besar, pastu bilo keno rejek..teriok kui3x

sya >> tu la pasal, makin kurus la mommy pasnih

nani >> yup...btol3x ;)

mykhalish >> ekekkek mommy dh plan mcm2 dalm pale utk bday dia ngeeeeee

yatie chomeyl said...

Hamizah >> btol tu kak, rasa hepi sgt :)

UA >> terkedek2 dgn pampers yg besar hehehe

AshAnas said...

waa, bestnye baby SN dah leh jalan, Anas ni masih takmo jalan lagi, hai...

Cikpid said...

Sekejap jek masa berlalu kan..
tetibe dah 10 bulan..ag 2 bulan setahun..

:)

fireflies said...

wah cepat juga si comel tu berjalan yer... alhamdulillah...

:: m.u.n.i.r.a :: said...

nazhan dah besau ek?
dan maken ensem!
gigi dah brape skang?

Ummi Salsabila said...

yatie,pasni u lak kene kejar die.lela main kejar2 pasni.hehe

kejap je dia da besar.nak 1 yr dah!

reitak said...

wah wah...dah pandai baby SN nih...:) comel kan antics diorg at this age....

yatie chomeyl said...

Ash Anas >> baby SN pun jln sikit2 je baru

cikpid >> hari ni dh msk 11 bulan..lg sebulan dah setahun :D

fireflies >> aah alhamdulillah ;)

munira >> gigi ada 3, tp dh x geget mommy dah

US >> tu la..leh main kejar2 pasni..hik3x

reitaK >> btol2x, apa pun diorg buat ttp nmpk chomeyl ;)

Drama Mama said...

Good job baby SN! He's growing up and developing the skills pretty well! Cepat berjalan ni.

Dah macam2 facial expression dia, menghiburkan hati mommy dan daddy nya. Haaaaaaa mommy pau daddy tetiap minggu tu. Untung la baby SN! hahaha

http://twinkywinkystars.blogspot.com

e.l.i.s.s.m.i.e said...

dah pandai pjt2..jaga2 tau :)

sekejap jer dah bsr.mesti nanti rindu ms bb SN baby dulu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...