CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 14 April 2010

I'm proud to : kecek Qelate and so should you!

Kelantanese dialect is one of unique dialect ~ one of its kind dialect which is not very easily mastered by others. As both my parents were Kelantanese, my siblings and I were exposed to this dialects since the first day that we were born.

http://travelmalaysiaguide.com/images/Maps/kelantan-fun-map.jpg
*map of Kelantan*→ source: travel malaysia guide


When we were small, we used to live all over Malaysia → KL (1990-1993), Selangor (1994), Penang (1995-1997), Kedah (1986) and etc; following to where abah was assigned to be working for his company . Abah and arwah ma have clearly stated one rule to us that is :- |"keno kecek Qelate di rumoh!"|.


Abah and arwah ma are well aware of the fact that kids are easily influenced by others and linguistic genius thus, they have set the rule to ensure that we can still able to converse in Kelantanese dialect no matter where we go and live. The reason why they apply this rule is to ensure that bahasa Qelate tak hilang di dunia ceewah. Abah memang menyampah sangat2 la kalau orang Qelate tak reti cakap Qelate. jadi indirectly kami adik beradik pun jadi menyampah jugak ekekeke.


Teringat lagi masa zaman sekolah dulu, my friend and I pulau kan seorang budak baru yang datang sekolah sebab konon2 tak reti cakap Qelate walaupun parents dia orang Qelate...adushohoho, kesian kat budak tu. Lepas seminggu, terus budak tu dah boleh cakap bahasa Qelate ekekeke.


It turns out that this rule is wise enough because we can easily 'set' our tongue to converse in bahasa Melayu standard @ bahasa utara @ bahasa qelate according to occasion and to whom we are talking to. So, when we are with our friends, we will use bahasa Melayu standard and when we are home with our family; we will switched our tongue to converse in Kelantanese dialect.


Usually bila orang Qelate bumped into each other at a place outside of Kelantan, automatically we will converse in Kelantanese dialects with each other. Bukan nak bersifat assabiyah ke apa, tapi I rasa it applies to bahasa2 bagi negeri lain gak. :senam: Sama jugak kalau orang Sarawak, orang Penang, orang Perak, orang Sabah, orang Terengganu, orang kedah dan yang lain2 bila jumpa each other kan?.


Tapi kan yang buat I musykil ialah macamana boleh wujud kejadian di mana orang Qelate tak reti cakap Qelate?. Serius I musykil. I sendiri pernah bersekolah di luar dari negeri Qelate for about 10 years and in fact stay di luar dari Malaysia for this past 3 years; tapi campak lah I kat mana pun... I tetap boleh cakap Qelate bila jumpa 'geng'.


I tak tahu lah orang lain macamana, tapi bagi hubby & I (both of us are Kelantanese)....kami memang rasa agak annoying aduskalau orang Qelate tak nak cakap Qelate sesama orang Qelate huhu. Tapi ni cuma pendapat peribadi I saja, jangan ada yang kecik hati pulak. Macam ada orang tak suka bila ada orang guna bahasa rojak untuk borak or tulis blog *macam I yang suka campur malay + english dalam entry I ngeeeee*. So, I guess I'm being a normal person that have my own likes and dislikes things.


What about you?.
• Ada tak orang Qelate lain yang sependapat dengan I dalam hal kecek Qelate ni? ataupun cuma I sorang je yang yang sibuk2 nak rasa annoying cam nih? sengihnampakgigi ngeeeee
• Kalau yang orang dari ngeri lain (yang ada dialect sendiri e.g utara, sabah, sarawak etc) macamana pulak?. Ada rasa menyampah tak bila orang senegeri tiba2 cakap dengan kita guna bahasa "KL"?.



Pssssstttt : I punya semangat kecek Qelate ni sampai komen kat blog orang Qelate lain pun I gi tulis dalam bahasa Qelate ihikhik ehehe.

34 words of wisdom & comments:

Huda said...

hehe..kecek la lagu mana pun asalkan sama2 malaysian :) huda gak yg gune bahasa standard..johor kan bahasa melayu standard yg kita pakai la ni :)

tiey said...

oh..kte sama akak...lidah jd otomatik switch to kelate bila jupe geng. tp ade jiran sy ni..bila balik kg, ckp 'luar' ngn org kg..pdhal br je dok KL tu setahun dua...pelik2..

malu ngn bini kot..hahaha

rosemyn said...

ehem ehem...woghih : http://mychenta.blogspot.com/2010/03/jom-belajar-bahasa-kelate.html

ekekekeke...

liza said...

salam kenal yatie..sayo pun ore kelate jugok..loni nikoh ngan ore nogori..tapi anok sayo duk kecek kelate sebab sayo duk ajar..hehe..sampai mentua saya geleng kepala dengar cucu dia duk cakap kelate..contohnya bila nampak traktor tu..dia pun kata..keto sodok..hehe,,

Nadiah Sidek said...

ada ye org kelate tak reti kecek kelate? yg kite pernah jumpa..org kelate tak reti mkn budu..hihi..aneh betul. dialek kelate ni comel je dgr tp ssh nak sebut..blh tergeliat lidah :p

aNgAh_aLiFaH said...

angah org pahang dan angah bangga dgn dialek angah jugek. keh keh keh. tp nak tau tak? angah skang blaja nak ckp Qelate sbb opis ni ramai org Qelate. bila try2 ckp, org Qelate yg pure ni komen, lidah angah buleh g ar kalu nok kecek Qelate. syabas.. tepuk tepuk tepuk!!

hehehe.. try me!!

Abu Zuhair said...

i kurang suka kalo org kecek kelate, sbb x faham & susah sgt nak faham.

tapi kalo dialect any negeri, biasanya i prefer hanya digunakan kalo org tu negeri yg sama. plg tak pun, org yg sembang dgn dia tu mmg faham dialect tu.

Ummu Ammar said...

Akak sokong Yatie..Akak pun sama..tetap kekalkan loghat Trg sesama Trg..kenapa perlu malu cakap bahasa ibunda kita?

honeylanz said...

has dah nk masuk 8 thn kawin tp dok pandai² lg kecek Qelate. kalu balik rmh MIL..segan nye nak ckp KL :D

Mama Hanim said...

stuju2.. saya pn bedal kecek klate jugok klu jupo kaum kerabat i.c 03 gak..hehe..

kade2 klu nk maroh gak dlm kuliah, tubik dgn sndri,' Puok mu ni payoh pehe dih, keno make budu bru reti kalih..huhu..

tp ado jugok hok parent klate tp anok xleh kecek klate. bakpo x tahu..

anak saya umur 3thn, duk umah kecek klate tp umah pengasuh kecek kedoh.. haha..
sori, emo skit kes ni gak..

MAMASYAZA said...

en. abah mmg pandai ckp kelate..org kedah yg boleh kecek klate...pasalnye..member baik dia dulu owang klate. sepatutnya kat mana pun kita berada...jgn lupa asal usul kita...tak yah nak belagak sgt..hehehe...tp akak suka mkn solok lada..sedapppp

mygoldpen said...

dulu mase high school i poyo sket, sesame negeri pn xckp terengganu..lgpun time tu, 2 org je pon org trg..tp masuk matriks n uni, tetibe bersemangat negeri..jupe org trg mesti nk ckp trg..ngn org klate pn bantai ckp trg..lebih kurang je kn.. :P

temp. housewife said...

uish bakpo tibo2 semangak sgt ni. Tini dgn Fizah la payoh sikit. Knur bulih ajar royak "tokse " "jangok", "bakpo". huhu. dulu maso sbule lebih Tini dgn Knur duduk dgn muloh ma lekak doh dio kecek.

AyuArjuna BiGoshh said...

yatie..ic saya memang kat tang tengah ada 03...tapi duk dibesarkan kat kl dari merah sampai ke gelap gelita sekarang memang tak reti...tambahan lak mak jer belah kelantan...tu pun bila kecek ngan abah (org johor) ckp luar..tapi my hubby mmg pure kelantan dan sgtlah pantang klu die jumpa ore qelate...n org tu ckp luor...hubby siap ckp...mmg daratlah... :P

5577 said...

:) my mom pun kelantanese.. mmg comfirm kalau jumpa org qelate lain akan ckp qelate.. my bestfriend pun ckp qelate kat rumah, n ngan i pun kekdg..

my prob is?
my dad org utagha,penang.. i leh paham dua2, tp i cannot speak sgt.. i dunno y, sikit2 boleh la..
saya rs dua2 pun best..

mmg malaysia ni best ada mcm2 bahasa kan..? now am married to org payrock tmbh lg satu dialek.. ahahaha..

kakyong said...

masa kat UUM dulu nyampah gak kat puok2 Qelate ni... yer le, bukan seme kita faham apa dia ckp, so berpada2 lah.. kalo dgn puok2 dia, x kesah le dia nak ckp loghat dia.. ni bila kita tak faham, bukan nya nak tolong xplain elok2.. (lebih2 bila part diskusi... ) fuhhh... memang marah kalo org nak tunjuk hebat loghat dia tak bertempat... :p

tp ku suka makanan kelantan...

& masa di melaka dulu, ade 2 org budak kelantan.. then bila masuk matrik, kawn ni sembang dgn kakyong bhs biasa lah.. sekali mari kwn dia yg budak mRSm KB.. siap 'bang' lagi kat kawan tu kata kelantan celup... ehh, tolong lah sikit.. takkan le sembang dgn daku yg org perak ni nak kecek kelate jugok... :p

Drama Mama said...

one thing i haf to agree wif u yatie : i meme eh eh..i mean i memang (hahaha) rasa annoyed bila rakan senegeri nak cakap KL ngn i. macam "eh korrraaannggg korrraaannggg" padahal lidah dah biasa sebut hangpa! hahahaha

p/s : u pernah dok penang??!? wahhh tak tahu pong! ingatkan sebab study kat USM ja.

umi nuha said...

kito pung jale jauh jugok..banyok negara banyok bahaso doh blaja ni tapi dok rajen lg la lupo bahasa kelate...tapi, ado satu hari tu, g make kat kay ef ci pasir mas, pastu kito mintok la peleting...kena suko selok ko sek2 adik bradik sbb sek2 tu kato lamo doh dok dengar perkata'e peleting tuuuu, pdhal sek2 tu dok rajen tubik kelate pungg

sabo jo lah akuuu

thunbergia said...

senyum sokmo, ;-)

salamm,

zailamohamad said...

zaila pon meme kecek klate di rumah sebab hubby pon oghe klate so sohihlah haziq & ameera pom ake kecek klate jugok kam..hehehee
tapi hok kelakarnya anak buah hubby oyak, "cikla, susohnya nak kecek luar, shasha suko kecek klate jah di sekolah (kat kajang)"
tengok, betapa kelantanesenya kami ni;D

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Salam Yatie... Miss Mirror (mm) tetiba teringak plak kat cerite MEK SALMAH..Siapa tengok drama tu? Dulu mulo2 MM bercampor dgn awek2 Kelate (time belajar), agak kekok gak la MM nak paham...lama2 dah sebilik dan selalu bersama...buleh la phm sikik2.. ooo rindu la MM kat saing MM tu.. baik2 belako mereka..

Atiqah said...

tiqa berbgga dpt ckp loghat utara..walaupun tggl kat perak, tp kedah ialah negeri kelahiran tiqa..huhu

dehe@farhan said...

sokong2..hehehe

CatlinaFly said...

salam yatie..sy adalah oghe kelate hok baru panda makey budu bilo dah besa hahaha..sebab al musababnya masa kecik2 sy tok suka sgt2 makey budu!doh kawen ni baru makey hihi pelik dih?

dalam seumur hidup yang mencecah 30 tahun ni, cuma 5 tahun betul2 duduk kelate.sy tak duduk di Kelantan sebab abah sy ni askar..so pindah2 je..my parent both are kelantanese, dan kami sekeluarga memang kecek kelate walaupun berada di negeri2 mana sekali pun..oh ya sy pernah duduk kat sabah & sarwak, bila kat sekolah, sy leh ckp dialek belah sana(tapi dah lupe skrg..)

hmm..samalah sy akan kecek kelate bila jumpe oghe kampung, tapi kadang2 org bukan dari kelantan pun enjoy to kecek kelate with me and other kelantanese..

tapi utk urusan kerja /rasmi/meeting , sy tak suka org ckp dialek negeri oleh itu sy takkan kecek kelate dlm urusan rasmi walaupun ade oghe kelate berurusan dgn sy.. so thats the way i am :)

yatie chomeyl said...

huda >> aah, johor bahas astended je, cuma tambah "erk" je kat blkg eheh

tiey >> mesti doh, xkey nok kecek luar dgn samo2 kelate deh?

woghih >> ekekkeek, ambo biso doh belako2 tu ekekekekeke

liza >> molek3x, baru lah bahsao qelate kito x hile di dunio ;)

nadiah >> ada2x, kdg2 tu ada yg reti tp sbb malu bila org lain dgr.. buat2 xreti pulak huhuhu

yatie chomeyl said...

angah alifah >> baguss2x, slmt bljr bhs kelate ;)

abu zuhair >> aah, mmg la guna dgn sesame senegeri je la..kalau dgn org lain, ckp bhs melayu stended je ;)

Ummu Ammar >> jolor doh...kalu malu nanti hile bahaso budayo kito ceewaaaah

honeylanz >> kene belajar tuh, leh mintak hubby tlg ajarkan ;)

yatie chomeyl said...

mama hanim >> tu la pelik tuh, mok pok kelate..tp anok x reti kecek kelate..sumbat sungguh huhuhuhu *takpe emo, ambo emo jugop* kui3x

mama syaza >> btul
tu kak, sbb kalau berlaga2k sgt pon..ttp bau budu ekekekek

mygoldenpen >> btul2x, biase org tganu dgn ore qelate memang leh geng ;)

knur >> sajo jah semangat kenegerian sikit kade2 ehehehe

yatie chomeyl said...

ayu arjuna >> ooo rupanya ayu ore qleate jugop...lepas ni leh la kecek kelate dgn ayu ;)

5577 >> bagus tu farah, semangat 1 malaysia gitu eheh

k.yong >> maksud yatie ckp sesama org qelate je...kalau dgn org negeri lain, mmg guna bhs stended ;)

drama mama >> contoh "kirang korang" tu mmg sgt kenaa dgn topik nih eheheheh

p/s: aah, i sekolah kat bukit mertajam high school for 4 years, i pun leh ckp penang dgn pekatnya ;)

yatie chomeyl said...

umi nuha >> meme lamo doh x sebut peleting tu, ore kelate pong panggil straw doh lo ni :p

thunbergia >> salam kenal ;)

zaila >> bagus btul anok buah zaila tu, leh jd duto negeri kelate kito kui3x

miss mirror >> tengok3x. meme best cito tuh hehe

atiqah >> mari lah sama 2 berbangga dgn negeri kelahiran kita ;)

yatie chomeyl said...

Paan >> meme keno sokong kalu dop, kak ti kok palor eheh

catlina >> meme klu uruse rasmi or kecek dgn ore luar x guno bhs kelate, tp bilo jupo gu samo2 kelate maso tidak rasmi, meme kecek kelate bau budu bangar2 lah hehehe

Ellie Dyana said...

yati...cikdee stuju sangat laa pasal topik kecek bahaso german kito ni...cikdee ado soghe saing...oghe kelate la, kecek bagai botol budu nok pecoh..& ado mok sedaro sabit cikdee, oghe pure kelate..xdok capur mano2...kecek luau you...pening jugok cikdee mikir salasilah susur galur keluarga mok sedaro sabit tuh...maghi mano daroh campuran luau...heheeheh

nornazliana said...

sama la kak oi..kalau anak jati kedahh jumpa geng pun akan kuaq bhs owng kedahh hihii tp duk kl ja ckp biasa...pijak ja kaki kat kedahh terus tukar loghat hahahha...

yatie chomeyl said...

Ellie >> pelik bilo samo2 kelate pung no behe kecek luar cik dee deh..padahal bahaso kito soho pah german doh ekekeke

nornazliana >> btui tu, patut semua oghang kena buat lagu lu laa...baru la orang tak kata kita berlagak noooo *ceh,tiba2 sibuk2 nak ckp utaghaaaa jugak* eheh

umi nuha said...

terlupo oghe kelate terer kecek inggeris..nok tau dok, ore kelate buke takat terer english..bahasa jepung pun pandai..cthnyerr, te = tampar guna tangan (kelate) = tangan (jpn), ore = saya (bhs melayu dan jpn)..cpt2 blaja jepun pahtu carik similarity dale bhs kelate...ehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...