CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 5 November 2010

Menyediakan persekitaran yang kondusif untuk anak2 belajar di rumah ~ aplikasi Montessori Method

As I've promised in the previous entry Sistem pendidikan di nursery Jepun yang patut di buat di Malaysia jugak; I'm going to share few things that can be done by parents in order to establish Montessori methods in our own home sweet home.

Sebelum tu, I nak share jugak few tips yang I dapat belajar dari Montessori Method talk yang di adakan di nursery Baby SN iaitu Kinomi Hoikuen. Parents kena faham tentang tiga perkara penting dalam perkembangan anak2 berumur 0-6thn. Yang paling penting ialah dalam tiga aspek iaitu :-

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TNNoG-aTeeI/AAAAAAAAJZU/Z1gLKqdeRMY/s1600/blog8.jpg


(1) BRAIN
~ dalam usia 0-6 tahun inilah, perkembangan otak nerd si manja paling cepat dan cerdas.
~ parents kena bijak untuk ambil peluang dalam usia anak2 0-6tahun ini untuk meransang perkembangan minda anak2
~ bukan maksudnya kita paksa anak2 belajar tapi parents kena bijak buat aktiviti yang boleh ransang minda anak2 untuk berfikir nerd dan dalam masa yang sama, jangan paksa anak2
~ antara aktiviti2 yang boleh dilakukan ialah :-
(i) Painting - Try to alternate between large, stubby brushes and smaller, finer brushes. The smaller the brush is, the more control they need over their hands.
(ii) Writing - Use crayon or chalk. This affords some really fine work and allows them to develop their pincer grip
(iii) Puzzles - For younger children; start them off with large peg puzzles(have the little knob sticking out of each puzzle piece). This allows them to garner more control over their finger movement.


=- stacking the animal-shape jigsaw puzzle with knob on the puzzle-=

(iv) Playdough - Children will get some great fine motor skill exercise out of Playdough especially if you add some extra equipment such as rollers and cookie cutters.
(v) Cutting - For younger children who are just getting used to manipulating scissors, you can buy them without any metal. They are sharp enough to cut through paper but not much else.
(vi) Threading - Buy some beads to thread or use some colored pasta and string. This activity requires a lot of control and a steady hand. Perfect practice for fine motor development.


=- moving the beads through the complicated colorful strings -=

(vii) Blocks - Start out with larger blocks and move your way towards the smaller variety. The smaller the blocks, the more control they need to develop.


=- different types of blocks and shapes -=


(2) SENSITIVE PERIOD

~ sediakan ruang dan peluang untuk anak2 menggunakan deria lihat + rasa + sentuh + dengar mereka untuk belajar

(3) MOVEMENT
~ antara akiviti2 yang boleh di lakukan ialah :-
(i) Running - great for encouraging the development of gross motor coordination.
(ii) Climbing - developing those important gross motor muscles.
(iii) Hopping - developing some balance.
(iv) Ball play - Kicking, rolling and throwing are some great ways to encourage gross motor development


=- kicking and throwing balls -=



Cara untuk menerapkan sedikit sebanyak konsep Montessori Method di rumah ialah dengan cara menyedikan persekitaran yang SESUAI. I selalu ulang2 pasal sediakan the appropriate & conducive environment ni kan?. Kat sini I nak share lah macamana caranya I sediakan persekitaran yang sesuai untuk baby SN bermain sambil belajar di rumah.

(1) Meja + kerusi khas
~ bila anak2 ada kerusi + meja khas untuk dia gunakan, dengan sendirinya anak2 akan faham yang mereka perlu duduk di kerusi dan meja tersebut untuk sebarang aktiviti
~ sebab I tak jumpa lagi meja yang sesuai
(*read: murah) senyumkenyit untuk baby SN, I jadikan iron board yang kecik tu sebagai meja untuk dia hehehe
~ consequences: bilik tidak bersepah + anak2 faham kegunaan kerusi & meja

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TNN4X5Bv7bI/AAAAAAAAJZc/NiL_P_c9hnE/s1600/DSC_0001-4.JPG
=- baby SN duduk dengan penuh gaya kat kerusi + meja study -=

(2) Alat tulis yang sesuai


~ crayon lebih sesuai untuk permulaan umur tapi ken apastikan crayon tu selamat untuk anak2 pegang
~ I beli crayon yang ada pemegang, jadi probability untuk tangan baby SN tercemar dengan bahan kimia dan dalam masa yang sama kebarangkalian untuk baby SN 'makan' crayon tu adalah rendah



=- crayon ada pemegang khas ~ selamat untuk anak2 kecil -=


(3) Sediakan tray/dulang untuk aktiviti
- contoh: menulis

~ letakkan kertas untuk menulis di dalam tray/dulang

~ bila letak kertas dalam dulang ni, kebarangkalian untuk anak2 conteng kat tempat lain (
*read: dinding) ialah rendah
~ consequences : anak2 akan faham sebarang aktiviti hanya di lakukan di dalam tray itu + toys/learning tools tidak bersepah

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TNN4YQtZxAI/AAAAAAAAJZk/E0nET8bS7eY/s1600/DSC_0002-5.JPG
=- can anyone interpret his writing/drawing? -=


=- kusyuk menulis/melukis sampai naik kaki atas kerusi -=


(4) Rak yang rendah
~ toys/learning tools di susun seeloknya pada paras yang mampu di capai oleh anak2
~ ajar anak2 untuk ambil toys/learning tools dengan cermat dan letak semula di tempat yang di ambil


=- buku di susun pada tempat yang rendah dan senang di capai anak -=

~ parents kena tunjuk demonstrasi dulu dan lepas tu ulang banyak2 kali perbuatan ambil & letak toys/learning tools di tempat yang sama banyak2 kali sampai anak faham
~ bila anak2 dah berjaya ambil dan simpan semula toys/learning tools di tempat yang sepatunya, bagi tepukan tepuktangan tanda penghargaan atas usaha mereka
~ consequences : anak2 faham konsep tidying up room + bilik tidak bersepah


=- toys kecil2 main dalam tray, tak bersepah kat luar ~ senang mommy nak suruh kemas semula kenyit ngee -=


(5) Susunan yang sama dan kemas
~ susun toys/learning tools di tempat yang sama supaya anak2 tahu di mana sepatutnya mereka letak toys/learning tools lepas di gunakan


~ kalau boleh jangan campak2 semua mainan dalam bakul mainan je sebaliknya susun berderet supaya anak2 nampak apa mainan yang dia ada
~ dalam bakul mainan tu cuma letakkan toys yang susah nak di susun e.g: bola, small blocks


=- bola disusun dalam bakul; blocks kecil disusun dalam tray -=

Itu antara tips2 macamana nak menyediakan persekitaran yang conducive untuk anak2 belajar dengan seronok dan bermain tanpa terlalu menyepahkan mainan di rumah. Tak banyak pun kena belanja untuk sediakan persekitaran sesuai ni, yang penting kita selaku parents kena bijak gunakan apa yang ada di rumah dan susun sebaik mungkin untuk anak2.
# harga crayon + pemegang = 100yen#
# harga kerusi kecil = 500yen#
# harga iron board a.k.a meja study kecil = 200yen #
# harga bakul = 100yen#
# harga tray blocks = 100yen#
# harga tray menulis = 100yen#
*convert sendiri lah ke RM ye encem hehehe*

Kalau korang ada tips lain lagi nak tambah, please share it with me in the comment section. kenyit Boleh juga I apply tips korang bagi tu untuk baby SN.


Pssssttt : mingu ni cuti 3 hari eh kat Malaysia? Bolehlah jalan2 ke I.KEA ataupun kedai2 perabot untuk survey harga meja + kerusi rendah untuk anak2.

20 words of wisdom & comments:

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

okie bab susunan toys tu i respek la SN tak tabur2 kan. Miya cam jealous aje kalau toys elok bersusun. Dia akan susun balik ikut system dia. Baru dia puas hati. Kalau I tukar blk, dia marah wooo...

nieda said...

tq yatie for the sharing. as a parent mmg kena bijak utk mendidik anak.

Atiqah said...

thanks kak yatie..akn jd panduan utk tiqah di mse hadapan..hehe

transformed housewife said...

maybe Knur nak tambah pasal kena selalu juga check toys sbln sekali atau paling tidak beberapa bulan la utk tengok kalau2 ada toys yg dah patah, pecah atau yg dah tak selamat utk anak.

satu lagi, ajak anak buat aktiviti2 harian dgn kita. baby pun boleh tolong gaul2kan bhn2 yg kita nak masak tau.

Hamizah said...

wah!comelnyo susun toys..bulih tiru nih..

i_sofia said...

tuk barang2 yg susah nk susun, sofia sediakan beberapa bakul (termasuk la besen kecik amik dari kabinet dapur) dan simpan mengikut jenis. bila dah pandai ckp sket nih, klau dtg angin M si zarif, dia siap mintak kita tolong kemaskan. siap ckp 'PLEASSSSEEE!' kena la umpan dia pulak ngan apa2 pulak :)
btw, meja study ikea yg kaler merah biru putih tu RM29.90, kerusi lak RM49.90. :)

Sukma SuKkma said...

Salam


Hi yatie, as always TIPS yg sangat berguna utk parent2 mcm i ..oh ya,i ada beberapa soalan canggih manggih nih..boleh bg email u..so maybe lebih proper via email..

thanks ya

p/s: my email : s.sukma@gmail.com

Nadiah Sidek said...

dah mcm nursery dah bilik nazhan ^_^

thanks for sharing ya!

aien said...

boleh try nih...thanks sharing anak aien pn dh stahun boleh try slow2 nih

MiJa said...

zharif ada kerusi & meja rndh tu.atuk dia buatkan,adapt from ikea.hehe.tp dh stahun guna meja tu dia x minah nk duduk dh,buat main smpai tunggang terbalik plak..huhu
cemano?

yatie chomeyl said...

mama miya >>miya creativ ela tu maksudnya hehe

nieda >> betol3x, kita yg kena start early education untuk anak kita

atiqah >> good for u and your future kids ;)

yatie chomeyl said...

k.nur >> thanks for the tips

k.hamizah >> tiru2x ;)

i_sofia >> wah, dia pulak PLEASE dgn sofia eh hehehe

yatie chomeyl said...

sukma >> ok, nti i e-mel u :)

nadiah >> hehe..kdg2 mcm stor jugak sepah2 kui3x

aien >> yup, kena start apply slow2 kat ur baby :)

yatie chomeyl said...

mija >> dio nok mejo baru la tu kot ngeeee

KambingBujang said...

I pun provide study area tuk Amirul and Widad to explore, last2 dier angkut semua toys pg depan TV...mmg my house weekend cam tongkang pecah and me and hubby dont mind umh bersepah..

tp every weekend, automatically amirul paham kena clean up the toys. skrang ni, everyday rm 7-10pm, kiterorg akan adakan xtvt tuk amirul. macam2 gak la. cam coloring session, tv session, laptop/ipod session.. self-skill seesion pun ada, cthnya pakai bj sdn, buang diaper sdn ke dlm dustbin..

kakyong said...

rumah kakyong hari2 cam tongkang pecah bila anak2 dah bangun.. huhuu..

cuma ralatnya, x leh nak sediakan bbrp keperluan.. susah sikit sbb en ayahnya sellau xde bajet.. kdg2 sian kat anak2... kakyong skrg ni memang terpk nak kerja balik..

yatie chomeyl said...

kambing bujang >> mesti amirul seronok dpt buat mcm2 xtvt kat rumah :)

k.yong >> kami pon beli yg murah2 je, ikut bajet yg ada.

kakyong said...

tie,
bukan masalah murah.. tp hutang byk. tiap2 bulan bil bertapuk, bayar bila dah nak kena potong... susah la nak ckp.. mujur la ade kedai online.. dpt gak cover duit streamyx.. or else dah lama en ayah x kasi bertenet... huhuuu

intonnesorfina said...

salam kak yatie...was bloghopping n terjumpa ur blog...sgt interested dgn ur post psl montessori education...mintak izin nk link post nih ekk...=)

yatie chomeyl said...

k.yong >> moga2 di murahkan rezeki kyong di masa depan ye..amin :)

intonnesorfina >> sure, permission granted :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...