CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 19 November 2010

Orang beraya dengan daging korban, kami beraya dengan Maple + Ginkgo Biloba Trees

Nampaknya ramai jugak yang beraya di perantauan macam kami walaupun korang kat Malaysia, since ada yang cuma dapat cuti sehari masa hari raya tu je kan. Unless yang kat Kelantan , Terengganu..memang dapat cuti rabu + khamis pastu terus bersambung sampai ke jumaat+ sabtu la kan, baru rasa syiok nak beraya. Eh, ke ada lagi negeri lain yang dapat cuti 2 hari peace jugak?.

In my personal opinion, patutnya cuti raya haji pun kena bagi macam cuti raya puasa jugak lah. Bukan apa, sambutan besar sepatutnya lebih tertumpu kepada Aidiladha. Takbir untuk Aidilfitri hanya bermula dari malam 1 Syawal sehingga selesai solat sunat Aidilfitri. Ini berbeza dengan Aidiladha di mana takbir bermula dari malam 10 Zulhijjah sehingga ke tamat hari Tasyrik iaitu pada 13 Zulhijjah. ~ ** renung2kan dan selamat beramal **peace ~ eheh.

I selalu dengar radio online dari Malaysia, tapi nampaknya tak kedengaran pun lagu raya semeriah macam Aidilfitri. Takbir raya pun cuma radio IKIM.fm je yang pasang sampai hari ni, radio lain takde pun. Lagu raya pulak kat Radio THR Gegar je ada pasang, erm.... gigil....perhaps kena ubah sikit cara pemikiran kita kan?.

Hari raya tu kami dah bersemangat nak menyambut hari kebesaran umat Islam, I sediakan juadah untuk di bawa ke masjid masa malam raya tu. I cuma masak simple je i.e. bihun goreng + pineapple cheesecake upside down sebab malam raya tu pun dah balik lambat dari lab. Hubby request nak makan kuzi ayam di hari raya, so I buat lah jugak sikit untuk hubby makan cicah dengan roti.

Lepas solat sunat Aidiladha + jamuan ringkas kat masjid, we decided to go on with the celebration. Deep in my mind, I was thinking nerd kenapa kalau perayaan agama + bangsa lain kita boleh sibuk2 nak cuti + jalan2 + memeriahkan sambutan, tapi bila tiba hari kebesaran agama kita sendiri..kita tak nak sambut dengan meriah kan?. It doesn't really matter kat mana pun kita menyambutnya, yang penting ialah bersyukur sebab di panjangkan usia dan bergembira dengan hari kebesaran agama kita ini.

Though we feel some emptiness in our heart because we were not celebrating Eid with our family back in Kelantan, we decided to fill in the emptiness in our own sweet way. It's as if we were about to prove Arthur Erickson's quote when he was saying that "Illusion is needed to disguise the emptiness within".

Thus, the perfect illusion to disguise the emptiness within is to capture the great view of the autumn. Like what Elizabeth Lawrence have suggested "Everyone must take time to sit and watch the leaves turn". Ehem, ahah...yup, the three of us do take some sweet time to sit down,relaxing and enjoying the lovely magnificent view of the autumn leaves.

=- ginkgo biloba trees along the road -=

=- perubahan warna - hijau --> kuning --> oren --> merah -=

=- ♥ our little happy family menikmati keindahan alam ciptaan Allah -=


The superb view of maple trees and ginkgo biloba trees during autumn was captured at Kasuga Koen. This is a large park with a baseball stadium, tennis courts and a children's playground with a large jungle gym. This park is situated next to the western regional headquarters for Japan Air Self-Defense Force.


=- cari benda tersembunyi di celah2 daun ginkgo biloba ni -=


=- baby SN seronok di kelilingi daun2 merah siap senyum simpul tunjuk lesung pipit -=


While we were touring the park we could really feel what George Eliot was portraying when he says: "Delicious autumn! My very soul is wedded to it, and if I were a bird I would fly about the earth seeking the successive autumns". It almost feels like you cannot breath properly because the view have just take your breath away ~*pergh, expression dasyat, tak hengat punyer jiwang siul ngeee* ~.


=- sesekali posing ala2 hindustan -=

=- budak kecik gerammm kat daun, di penyek2 kat tangan dia -=


=- teruja tengok pokok cantik, terus posing feeling ala2 pengantin baru -=


I purposely choose to wear the yellow-ish clothes in order to blend with the serene surrounding of the autumn leaves falling from the trees, I guess I've made the right choice, isn't it?.


=- kaler baju sedondon dengan kaler daun ;) -=


=- mommy & daddy bergabung-*tapi tak meletup*- untuk buli baby SN -=


We were very happy that we were given a golden chance by Allah to experience Eid during this lovely fall season in Fukuoka. Baby SN seems so delighted that mommy had gives him freedom to play with the leaves on the ground. Selalunya mommy tak bagi kan dia kutip apa2 atas lantai, tapi kali ni mommy tak cakap apa2 pun, baby SN seronoklah boleh main baling2 daun tu.


=- budak kecik tengah teruja tengok banyak daun di sekeliling dia -=


"There is a harmony in autumn, and a luster in its sky, which through the summer is not heard or seen, as if it could not be, as if it had not been!" ~Percy Bysshe Shelley. We could feel the harmony in the air and we really love the stunning view of the blue sky on that day.

Happy as we were, we decided to strike a really happy pose to called the day off. I hope those of you who happens to read this entry, could also feel the happiness that we were presenting through the pictures. *happy tak korang tengok gambar2 ni?*. Kalau tak cukup happy, tengok gambar kat bawah sekali ni.gerenti happy punyerlah ihikhik ...

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x






=- pose terlampau happy oleh keluarga SN di hari raya Aidiladha 2010 -=



Psssssttt : tak tahu nak masak apa untuk jamuan raya geng Malaysian esok, erm....kalau gi bawak perut je leh tak? sengihnampakgigi ngeeee.

16 words of wisdom & comments:

@e_da said...

meriahnya walaupun bertiga.. siap berbaju raya lg.. salam aidiladha yatie... elok lak yatie pakai tudung kuning tu sama kaler daun pokok.. ehheh cantek

Huda said...

bestnye kak..sonok tgk pokok2 daun oren tu :) masak nasi kerabu yatie chomeyl pun ok :)

Am said...

bestyer...cantikny scenery...salam aidiladha...yatie, napa ur blog ni x naik2 yer dalam my bloglist huhu...dah lama perasan,aritu i dah buang, pastu buat balik..tp still x update huhu...

isabelle said...

lawanyerr...
kaler daun tu naik sgt dgn kaler tudung u.
u x amik ke sebijik dua buah ginkgo tu? err.. ada buah ke?

e.l.i.z.@ said...

selamat hari raya yatie!

betul tu..meme x raso sgt meriah kalu rayo haji gak..kalu kt kelate, sero la jugok..media pun patut memainkan peranan dlm hal ni..br kesedaran tu timbul gok sikit hehe

ya allahhhh subhanallahhh lawa sungguh gambar!!!! langit biruuuuuu...

yatie, bln 12 nnt jepun salji ek?

Sukma SuKkma said...

Alahai seronokknyaaa..cuci mata kalo singgah blog yatie..

ok yg kat mesia, jom cuci mata dgn Faizal Tahir & Adibah Noor :D

:::FREE tickets Concert Faizal Tahir & Adibah Noor for grab! Cara nak dapatkan di sini ya :http://thesandandfoam.blogspot.com/

nieda said...

masak kuzi ayam, yatie..hehe..walaupun diperantauan, tapi tetap meriah

kakyong said...

cantik dan sgt menyejukkan pandangan mata..

Nadiah Sidek said...

lebat lagi ye daunnya? sini byk gugur dah sbb ari tu hujan..dah byk pokok botak..eheh..

transformed housewife said...

thn lps raya haji masa spring kat NZ. lawa jugok sbb banyok bungo. knur pun sedih sikitla sbb tok kelik kelate rayo dgn adik2. huhu

Affieza said...

Wow..K.Yatie meriah gk raya tu wlpn bkn kt Malaysia. Beraya di kelilingi oleh pokok2 yg sgt cantik...best2..

Jiey^Mien said...

Huhuhu..
hilirnyoo adik SN..
ghayo atah daung kayu..
=)

yatie chomeyl said...

@eda >> mmg sengaja pakai kuninjg nk matching dgn daun eheh

huda >> aah. msk nasi kerabu pon best gak kan

Am >> erm x naik eh? maybe ada problem dgn my RSS feed, nanti I check balik ye

yatie chomeyl said...

isabelle >> macam xde buah je ginkgo biloba tu hehe

eliza >> erm klu ikut 2 thn lepas, salji turun bule 1. tp tgk tmpt jugop, ado tmpt di jepung xdop salji.

sukma >> slmt cuci mata hehe

yatie chomeyl said...

nieda >> kuzi ayam tu kalau makan dgn roti jala lazatnyer..nyam nyam nyam

k.yong >> mmg cantik pemandangan hr raya tu

nadiah >> aah, kat sini br nak gugur..kira minggu ni plg cantek lah

yatie chomeyl said...

k.nur >> takpola, doh cuti sehari nok kelik gano deh

affieza >> aah, meriah beraya dgn daun2 hehe

jiey >> pastu kelik keno garu habis atas belake dio , mie mugo duk main baring atas tanoh tu gop

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...