CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 31 January 2012

KL - Osaka Kansai - Osaka Itami - Fukuoka

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif 
Pejam celik pejam celik dah sampai penghujung Januari. Bersempena dengan penghujung Januari jugak, maka tamatlah tempoh internship I di Malaysia. Dengan sifat sedar diri bahawasanya panjang lagi perjuangan yang perlu di tempuh di Jepun, maka terpaksa lah dengan separuh rela hati I kembali ke bumi Fukuoka.


Kali ini dah serik nak naik AAX; maka naik MAS lah pula. Flight kitorang hari Sabtu (28th Jan) pukul 11.50 mlm. 

Alhamdulillah tiada sebarang komplen yang nak di buat cuma agak lama menunggu untuk nak check in sebab 3 je kaunter bukak untuk semua international flight. Budak yang jaga queue line tu cakap, MAS dah buang ramai pekerja so kaunter pun bukak sikit je..*Wallahu'alam*. Nasib baik gak kitorang pergi awal kat airport selepas berkali-kali di gesa oleh Kak Nur and my BIL eheh.

+- beratur untuk check-in dengan luggage2 gedabak -+


Pemergian kali ini di temani pula oleh my youngest sister Awin yang baru habis SPM. Incik hubby terpaksa berpisah lagi buat sementara waktu dengan isteri & anak tersayang; demi mengejar segulung sijil yang harap2nya bakal merubah hidup kami di masa hadapan *Insya Allah*. 

Nasib baik SN dah faham yang daddy has to go to work while mommy still has to go to school. So whenever people ask him "where's daddy?"; he'll answer "Daddy go to work at Johor".

+- SN berkepit dengan daddy sebelum masuk departure hall -+


Flight from KL - Osaka Kansai went smoothly. In-flight service MAS of course is superb as always. Cuma yang tak best ialah I agak kurang sihat i.e. batuk &  selsema. Thus tak berapa lalu nak makan food yang sedap tu dan tak berapa bertenaga untuk jaga SN kat atas flight.  Cik Lin dia pulak duduk kat seat lain, so nak tak nak mommy terpaksa melayan kerenah SN walaupun kepala dah ting tong. 

 
 +- Cik Lin happy duduk sorang2 kat tengah tu -+


Thanks to the in-flight entertainment dapatlah mommy rehat while SN layan movie The Lion King. Makan pun dia pandai2 suap sendiri sebab mommy dah terjelepuk pening kepala sambil standby air sickness bag kat tangan.

+- pandai2 adjust sendiri screen -+

 
+- makan sandwich dulu -+

 +- layan movie pulak -+


As expected, whenever I travels masa tak sihat maka I akan tinggalkan kenangan kat atas flight berupa air sickness bag yang berisi hasil muntahan *bukan setakat muntah hijau tapi macam2 macam2 kaler ada* mrgreen  huhuhu. Dari Osaka Kansai we have to travel by Airport Limousine Bus to Osaka Itami for our next flight to Fukuoka via ANA. 
 
 +- tunggu flight Osaka Itami - Fukuoka by ANA -+


Alhamdulillah, we arrived safely at Fukuoka Airport on Sunday (29th Jan) at 1p.m selepas melalui perjalanan selama lebih kurang 10 jam --> 6 jam (flight KL-Kansai) + 1 jam15 mins (bus Kansai-Itami) + 1 jam 15 minit (flight Itami-Fukuoka) = 10 jam (campur tolak masa menunggu di airport jugak). Again, I tinggalkan lagi satu air sickness bag muntah berisi hasil makanan tak tercerna masa kat atas flight Osaka Itami- Fukuoka. 


Sampai2 rumah, terus pengsan keletihan. Nasib baik cik jiran yang baik hati dah tolong sediakan lunch untuk kami. Lepas makan2 dan mandi, kena keluar semula untuk beli barang2 rumah & groceries untuk penuhkan semula peti ais yang kosong selama 2bulan ni. 


Masa kat Malaysia hari tu I duk cakap yang I rindu dengan cuaca sejuk kat Fukuoka.Now that I'm actually here in Fukuoka, I must admit that I rindu dengan bestnya cuaca di Malaysia yang tak perlu nak pakai berlapis-lapis; tak payah susah payah sapu lotion seluruh badan lepas mandi; tak payah nak pakai stokin tebal dalam rumah dan tak perlu nak on heater 24-7. *sigh, manusia memang tak pernah bersyukur dengan apa yang diorang ada*.

Also, I have to adapt myself again to the solat time during this winter yang sangat pendek waktu untuk zohor-asar-maghrib-isyak tu. 

 +- (left pic) : Cik Lin & SN masa shopping grocery di Mr Max -+
+- (right pic) : prayer time in Fukuoka -+


Anyway, I would like to say sorry to those kat Malaysia yang I dah cakap nak jumpa hari tu tapi tak sempat jugak nak jumpa masa I balik Malaysia. Ye lah, walaupun I balik 2 bulan tapi hubby kan kerja nun jauh di Johor sedangkan I pulak internship kat PJ. Thus my weekends during those 2 months stay in Malaysia di manfaatkan sepenuhnya untuk family time sahaja. 
Insya Allah kalau tak ada aral, I kena habiskan study by this October. Jom korang pakat ramai2 doakan I dapat habiskan my study on time and balik Malaysia for good this October, Insya Allah.

"Ya Allah, Kau permudahkan lah urusan Yatie Chomeyl dan Kau bantulah Yatie Chomeyl  untuk mencapai cita-citanya..Ameen".

Psssstttt: masih lagi selsema, hari ni pergi lab pun pakai mask huhuhu.


20 words of wisdom & comments:

Asmara said...

Welcome back! oh kesian tak sihat pulak balik sini. mudah2an semua urusan dipermudahkan. ;) kiotsukete..

アヌムちゃん said...

wah best ada adik folo sekali :) ada la teman..heeee

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

OMG hasil muntah ituew....adeh ciannyer uols...OMG lagik 10 hour really long journey super tired rite...naik MAS mmg terbaek dari ladang budou la....ai nnt blk semua naik AAx sebab last yr naik oke jer...byk songeh ai sound direct x der budi bahasa lepas tue...dush bini sapa la ni ekkk

e.l.i.s.s.m.i.e said...

dah nak abes belajar yer. semoga berjaya grad on time ! apa barang extend2 ni :) hehehe. motivasi tu :p

Sidratul Muntaha said...

nanges aku ko dah blik jepung
wei..
tak kira..
jumpa nnti ko kena bagi aku adiah byk2.
ahahha
all the best tie..
semoga pelajaran kamu berhasil dgn sebaiknya

Hanis MY said...

alhamdulillah selamat sapa...siey la tok sihat plop..odaijini...

♥MAMASYAZA♥ said...

lama tak tengok babySN. nampak cam dia kurus ckit

mazni_azis said...

amin...semoga dipermudahkan urusan

nieda said...

get well soon yatie..insyaallah uboleh habiskan study on that time.. i doakan...bersusah2 skrg, bersenang2 kemudian

transformed housewife said...

keno make vitamin C la bg kuat sikit. Harap2 Awin bulih adapt dgn cuaco sejuk tu.

@e_da said...

kuatkan semangat yatie..sikit lg nak habis..walaupun berat kami memandang berat lgyuatie memikul..u can do it dear!

dbalkis said...

Amin..saya pun pkai apps tu..

kakyong said...

selamat memulakan kuliah Tie.. semoga dapat selesaikan by Oct 2012..

nieda said...

p/s: yatie, resepi talam marble kt url ni yer:
http://hasnidaomar.blogspot.com/2011/12/talam-marble-yang-sedap.html

sedap dan mudah je cara nk buatnya.

yatie chomeyl said...

Asmara : Insya Allah, ameen

Anum : tpaksa bawak adik sbb nak jaga SN

Lady ayu : hopefully u tak experience bad experience mcm I lah naik AAX nanti

yatie chomeyl said...

Eliss : haha gangster nya kata2 motivasi itu kui3x

ayu : ko yg kena bawak hadiah bg aku bnyk2 sbb ayu yg bz sgt smp xdan jumpa :p

hanis : tu la, letih batuk & seh hingus hehe

yatie chomeyl said...

mama syaza : mmg dh kurus skit sbb makin lasak

angah : Insya Allah, ameen

nieda : doakan I ye, mekaseh babe

yatie chomeyl said...

Kak nur : hari2 make orange doh di Msia...supo tulo jugop sbb sini sejuk sgt doh

@eda : doakan I ye :)

dbalkis : good luck 2 u too babe

yatie chomeyl said...

kak yong : Ameen...doa2kan ti ye kak yong

nieda : thanks 4 the resipi..bila2 free leh la nk try buat ;)

Ezatie said...

amin2..hope sume urusan yati n femli dipermudahkan olehNya...cepat2 balik mesia, leh branak pinak kat sini puloks huhu..amin2 :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...