CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 28 June 2010

Baby SN's 12 & 13 months milestones

It has been a remarkable one month of time after baby SN has reached his one year old of age. He has been actively developing so many skills and master various of newfound achievement which has make me so proud being his mother.


Here are some of baby SN's milestones during his 12 & 13 months of age :-

1) Master the skills to climb on a table, a sofa and even on the stairs tapi tak reti nak turun tangga tu sendiri.

*caught in act masa tengah panjat meja*


2) He's engages in gibberish conversation that no one can really understand what he’s blabbering all about gatai haha.


3) Baby SN’s vocabulary is expanding quickly. I sometimes can hear a few words, like “Mama” “Dede” “nak”, “gapo” or “wooo woooo” on a regular basis now. One-year-old learn language by imitating their parents’ speech, so I can see that he’ll imitate what I’ve said to him earlier on and repeat it in his own ‘language’.

*Mozart-in the making*


4) Baby SN is starting to understand what people are saying to him and responds to simple commands like when I said “nak”, then baby SN akan suapkan food kat tangan dia pada I; or when I said “no”, then he’ll cry out loud gatai eheh.


5) He loves to get the attention of those people around him. He’ll pretend to cry so that orang akan pujuk and entertain dia eheh.


6) Enjoy story telling session and keep turning the pages of a storybook *kalau tengah nangis pon, akan diam kejap bila di bacakan buku cerita*


7) His appetite is decreasing about now. Maybe my little ravenous has slowed down because he'd rather be playing; and he's testing his newfound independence.


8) Sharing isn't a concept to which a 1-year-old can relate. And he probably won't get it until he's 2 or 3. Therefore, baby SN will be very jealous if mommy riba baby lain…sedaya upaya dia akan “rampas” semula I dari baby yang I tengah riba tu hehe

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TCgjZvgnuLI/AAAAAAAAHx4/xKJOCGNNkRE/s1600/31274_125764844124970_100000743650687_182862_6573619_n.jpg

*muncung mulut & merajuk bila mommy riba sepupu dia, Zarif*

*left pic : muka tak puas hati bila mommy riba his cousin, Fizah tapi tak buat apa2 sebab tunjuk macho depan girl*

*right pic : cubaan merampas mommy yang tengah riba baby Isyraf*


9) Enjoy walking and running around the house without even feeling tired. *Kita yang tengok ni rasa letih, dia tak letih pun berjalan terkedek2 ke sana sini*.


10) Loves to ride on a bicycle/bike/rocking horse though he still couldn’t push the paddle of the bicycle on his own. Pastu kalau dia tolak basikal dengan kaki pun, baby SN akan moves backward..masuk gear reversed gatai ekekeke.

*muka teruja dapat naik motor & basikal*


11) Being ‘awarded’ with bruises everyday is a typical thing that he's been experiencing as he’s becoming so restless and always on the go especially when he had a long and nice sleep. I assume that his active mental abilities make him extremely active and agile for most part of the day. Baru je benjol kat dahi sebelah kiri nak hilang, dah naik benjol baru kat sebelah kanan siul hohoho.

*benjol kat dahi ialah lumrah bg baby boy yang tengah lasak, kan?*


12) Becoming more cheeky and fun to play with. Selalu buat orang2 kat sekeliling dia terhibur dengan macam2 telatah nakal dia.Paling best, baby SN suka sengih tunjuk gigi sambil pejam mata dan dongakkan kepala ke belakang. Sebijik macam watak kat dalam kartun ninja boy tu gatai muahahahaha.


13) He is fully occupied when watching the “Most Wanted Nursery Rhymes” which consists of 35 children nursery rhymes which comes in 3 CDs. I ada jugak belikan CD alif-ba-ta untuk dia tapi mungkin animasi dalam CD tu tak cukup untuk menarik perhatian dia lagi so dia tak layan sangatlah CD alif-ba-ta tu.

*tengah concentrate tgk VCD lagu Old McDonald had a farm*


14) Doesn't really like to play with babies at his age but enjoy being in the companion with older kids. Perasan konon2 dia budak besar walaupun sebenarnya kecik cinonet lagi ngeee.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TCgln4seAiI/AAAAAAAAHzg/xAZyABWH8cE/s1600/Naz1965.jpg

*kejadian di rakamkan kat Jusco Balakong 2 weeks ago, gatai ekekeke*


15) Wearing adult's shoes is probably his latest hobby so far ;that he treasures more than any other things in the world right now huhu.

*left pic: tengah 'pilih' kasut yang berkenan di hati*

*right pic: senyum gembira sebab dah jumpa kasut pilihan kalbu siul eheh*


Alhamdulillah, I am still be given the chance by Allah to breastfeed baby SN, since susu masih mencukupi untuk keperluan dia dan juga baby SN memang tak suka minum FM. The special bonding that we shared during each breastfeeding session is truly precious and priceless. I'm happy with his present achievement and hopefully I will be granted with a long prosperous and blissful life by Allah to witness more and more of baby SN's impressive achievement in the future...insya Allah.

23 words of wisdom & comments:

@e_da said...

lawak la baby SN.. pandai sebut Gapo ye.. hihi ni mesti selalu dengar mummy ckp ni.. hihi

pandai syg mummy ya.. camana nak ada adik lg ni.. hihihi (gurau je yatie)

kew_chop said...

macho nazhan naik moto tu. bilo nazhan nok kelik nihon. zayyan nokgi jale umah nazhan ni..

Drama Mama said...

alaaaaaa cute sangat baby SN! muka dah macam u la yatie...cian dia jeles eh mummy dukung abg and kakak

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Jiji said...

ketemu kita? ni no tepon 016 3314480 <--mcm paksa suruh call jok!

(ajak dating ni)

PadNani~~{@ said...

hi bb SN n mummy:)

hope u alls sihat n ceria selalu d samping family tercinta. baca milestones bb SN ni mengimbau my memories abt Hafiy:) lg sama tang benjol tu..ms balik msia jgk kena..sblah kanan x surut lg..dpt lg sblah kiri:( feel guilty sgt2 ms tu..smpi nangis2 ummi. ..hanya doa mampu dipohon agar Allah sentiasa melindungi baby2 kita..take care dear!

Hamizah said...

tahniah SN mmg comel & bijak..ikut mak ayah dia ni..

Atiqah said...

Subhanallah its good to see how he develops well day by day..being a mother and is able to watch ur own kid grown up in front of u is truly a priceless experience..i may not fully understand of such feelings, but through my reading based on mothers' experience, i myself cant wait for my time when i have my own kid..insyaAllah sooner or later..

kakyong said...

wah wah.. benjok kiri kanan... fikri dulu pun camtu.. MIL selalu bising, sampai kita ni jd majuk seolah tak pandai jaga anak... as long jgn benjol tu bengkak sgt sudah la.. tgk juga penyebab benjol.. sbb setengah budak terlanggar sikit pun benjol.. lasak & aktif & cukup rehat ok tu...

Farah . 5577 said...

cuteeenyee baby SN..
sonok je baca milestone si comel..
:)
just precious~

AnAk iBu said...

waah. COMEL sgt baby SN neh.. dah lame jadik silent reader dr egypt.. comeyy betul baby akk neh.. dah setahun dah ye...

Nadiah Sidek said...

hehe..bijak la nazhan ni..pura2 nangis nakkan perhatian

safiyyah pun suka jln sambil dongak2 kepala. entah mana la dia belajar jln mcm tu

nieda said...

comel..mcm2 akal dah ada SN ni...

AshAnas said...

comelnye die sengih nampak gigi sambil pejam mata tu... byk dh byk je gigi dia...

anas pun tak suka kwn dgn baby yg sebaya dia... nk kwn ngn bdk besar je...

p/s: jom join simple contest by AshAnas http://ashrafshaakira.blogspot.com/2010/06/contest-teka-souvenir-dari-spain.html

firahadifa said...

weii.. bile nk jumpa nie????

Huda said...

baby sn sgt encemla skang ni..bile mau ketemu same aunty..aunty nak pindah perak pulok :)

yatie chomeyl said...

@eda >> tu la psal, bila org pandang dia je mesti dia sebut "gapo" hik3x

murni >> nazhan kelik hjg bule 7 ni. nti zayyan mari jale dumoh deh ;)

drama mama >> aah, jeles bukan main

jiji >> okeh, nti ada free time..kita ronggeng...roger that ;)

yatie chomeyl said...

nani >> tu la, mula2 rs bersalah tp lama2 dh jd mcm perkara bias apulak sbb hari2 dia hantuk kepala dia hik3x

k.hamizah >> tenkiu3x *blushing*

atiqah >> i'm sure u'll b a good mother :)

k.yong >> nsb baik MIL yatie duk jauh hehe

yatie chomeyl said...

farah 5577 >> mmg seronok tgk anak mbesar dpn mata kan ;)

anak ibu >> thanks sbb sudi komen hr ni..slmt berkenalan Silent reader dy egypt hehe

nadiah >> mesti nazhan belajar dgn safiyyah ni, jalan dongak kepala ekekeke

nieda >> tu la pasal, x pdn dgn kecik

yatie chomeyl said...

ash anas >> ok, nti akak join ;)

firahadifa >> aah la, bila ko free babe?

huda >> nti kalau kami g jln2 perak, kita jumpa ok ;)

LIP (^_^) said...

pic dahi ada benjol tu memang wajib simpan and show to him kelak. :)

zailamohamad said...

kejap jah kan anak-anak kita besar..huhuhuhuuuu

syayassir said...

hehe...
budak2 kecik memang tak suka kawan dengan budak2 kecik kan?
agaknya diorang tak sabar nak jadi budak besar kut.. :D

yatie chomeyl said...

LIP >> btul3x, biar dia tahu betapa lasaknya dia masa kecik2x hehe

zaila >> meme kan, kade2 sero x cayo dh ado anak :)

sya >> aah kot, bila kwn dgn budak besar dia rs mcm dia besar gak lah kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...