CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 3 June 2010

Dugaan2 kecil yang menguji ketabahan hati

Salam rindu buat semua yang sudi menjengah blog chomeyl ini walaupun dah agak lama tak berupdate. Thanks juga yang datang bertanya khabar kat kotak jerit "shoutbox" tu. Sorry sangat2 sebab tak dapat nak reply cepat2 macam dulu. Ni pun dapat update blog sebab hari ni baru dapat laptop dan internet connection kat tempatI internship ni. Tapi nak curi2 update kat opis pon susah jugak sebab workstation supervisor I betul2 kat belakang meja I eheh, jadi ada masa untuk update blog sebelah malam bila baby SN dah tidur je la.Tu pun update guna berukband kan, jadi faham2 sendiri lah betapa tinggi kesabaran yang di perlukan ngeeeeeee.


Hari ni masuk hari ke-3 I'm doing my internship at an Energy Agency somewhere at Seksyen 9, Bandar Baru Bangi. Biasalah mula2 start internship kan, memang takde kerja apa nak buat. Melangut je kat workstation tu. Nak2 lagi I ni research internship, jadi orang2 pun tak delah nak bagi task2 lain kat I melainkan task2 membaca sahaja huhuhuhu. Siap tersengguk2 dan hampir2 berdengkur kat opis tu gatai ekekekke.Hopefully by next week, I dah ada kerja yang boleh di buat kat ofis tu dari 8:30-5:30 ptg.


*my workstation --> satu laptop rasmi, satu laptop hiburan ekekekke*



*keadaan ofis yang lengang lepas lunch hour*


For the time being, we (baby SN, my SIL's & I) are staying at a rumah kedai. Sebenarnya rumah ni ialah rumah sewa adik bongsu hubby yang tengah study kat KPTM Bangi ni. Mula2 memang kami tak plan pun nak tinggal kat sini, tetapi memandangkan ada sedikit kesulitan yang timbul kat rumah yang sepatutnya kami duduki, terpaksa lah kami ber4 tinggal dulu kat rumah sewa adik bongsu hubby ni.


Nasib baik jugak sekarang cuti semester, so rumah ni kosong la. Tapi sebab ni rumah anak2 dara, faham2 je lah environment dalam rumah macamana. Rak kasut yang bersusun dengan berpuluh2 pasang kasut + rak buku yang di penuhi buku2 dan aksesori mekap memang cukup2 menarik minat baby SN. Hari pertama masa masuk rumah ni, I agak risau dan rasa tak selesa juga lah memandangkan rumah ini agak panas dan baby SN pulak memang tak tahan panas. Mengusutkan lagi keadaan, baby SN demam sejak hari ahad hari tu sampai la ke hari ni.


Bila I bawak baby SN gi klinik, Dr cakap baby SN demam sebab letih travel. Macamana tak letih, hari jumaat sepanjang hari travelling by flight dr Fukuoka-Seoul-KL. Lepas tu pagi2 hari Sabtu pulak amik flight KL-KB. Lepak kejap kat rumah MIL kat KB, pastu sebelah petangnya adik I datang jemput kami bawak balik ke Tumpat. Sebelah petang hari ahad pulak kami bertolak dari Tumpat-KB-Kuantan-KL dengan kereta dan perjalanan memakan masa 12jamhuhuhuhu *bayangkan* xpasti . Kami bertolak jam 6ptg dan sampai KL hampir jam 6pg hohoho. Macamana lah baby SN tak penat kan, mommy pun macam nak tercabut pinggang duk lama2 dalam kereta.


Lagi satu faktor, I rasa baby SN tak tahan dengan cuaca kat Malaysia yang sangat panas. Sepanjang di Malaysia ni, I cuma pakaikan dia dengan baju singlet yang berlubang2 tu je masa tengahari, bila malam baru I pakaikan baju t-shirt berlengan pendek..itu pun kipas kena standby di halakan ke arah dia je huhuhu. Badan dia pun dah naik bintik2 merah tanda ruam2....dah kurang darjah kehenseman baby SN.


*demam2 pon nak jugak jalan2 & main2 with his aunties, uncle & cousin*


Lagi satu faktor yang menyebabkan demam ni, I rasa jugak baby SN rindukan daddy. Memang bila berpisah lama2 sikit dengan daddy, baby SN akan start demam...haih. Dr ada jugak cakap kalau baby SN still demam lagi esok, I kena cepat2 bawak dia untuk test darah sebab ada kemungkinan jugak demam tu menjurus kepada demam denggi. Hopefully, baby SN sembuh sepenuhnya hari ini dan di jauhkan dari penyakit2 yang tak di ingini
xpasti ...amin.


*daddy's boy ~ beberapa minit sebelum masuk ke departure hall Fukuoka Intl Airport*


Mula2 I rasa macam tak tahan pulak nak hadapi semua dugaan2 ini (rumah yang kurang sesuai utk baby + cuaca panas + baby demam + etc); tapi bila I tengok kesusahan yang lebih dasyat yang sedang di hadapi oleh orang2 Islam di palestin, I cepat2 berusaha untuk muhasabah diri sendiri. Dugaan2 yang I harungi ni terlalu kecil kalau nak dibandingkan dengan penderitaan tiga dekad mereka. Hopefully, bila hubby dah balik Malaysia minggu depan...kuranglah sikit kesusahan2 yang kena I tanggung sendiri ini.



Nasib baik jugak 2 orang adik lelaki I dan 2 orang adik perempuan hubby stay kat area Bangi ni, so kalau apa2 hal I mintak tolong diorang je. Sekarang ni pun, memang adik I akan jemput dan hantar ke tempat internship since I tak berapa cekap lagi jalan2 kat area sini..insya Allah minggu depan I dah boleh drive sendiri lah kot...minggu ni nak hafal jalan dulu hohoho.


Pssssttt : tak sabar nak jumpa kawan2 semua (yang sudi nak jumpa I lah) tp nak kena tunggu hubby balik dulu, baru senang I nak meronggeng gatai hehehe.

29 words of wisdom & comments:

isabelle said...

malaysia mmg panas giler skrg.(err..ke sbb org pregnant mmg rasa panas?)

pls email me at snowwybear at gmail dot com. nnt kita leh arrange utk jumpa.

Jiji said...

MAri jumpaaaaaaaaaa@!~

rosemyn said...

woghih, nti oyat ko ore deh bilo woghih free. tp weekend jah la. ore kijo 9.00 - 6.00 mon - fri. heheheh. nti ore bawok woghih jale2...naik keto kecik jah. takpo deh?

Faryza said...

alaaamak sabar ye kak yatie..sedih baca keadaan baby sn...bertakung air mata ni.hehehe harap baby sn akan kuat...cayok3...

Hanz said...

Yatie, on the 12th nanti, insya-Allah me nak ke Alamanda, dekat jer tu ur place tu, boley arrange kiter gather2... :>

Sharini aka Ummi Khayra said...

baby SN belum biasa lg tu dgn perubahan cuaca kt msia nih.. tu yg dmm2 tu... :) Welcome back Malaysia... :)

Huda said...

semoga semuanya jadi mudah..musim demam pun yer kak..tk care!:)

m-i-o said...

hah?!! seksyen 9? dekat je tu :P

CuppyCakeMommy said...

jom jumpa di bangi..saya duduk dekat gila dengan bangi..anyway..contact i ok..nanti i leh amik u kat rumah..then kuar lepak2 kedai kopi
012-7805415-siti

CuppyCakeMommy said...

jom jumpa di bangi..saya duduk dekat gila dengan bangi..anyway..contact i ok..nanti i leh amik u kat rumah..then kuar lepak2 kedai kopi
012-7805415-siti

MAMASYAZA said...

cian baby SN, cuaca kat sini memang panas dibandingkan kat jepun, tu sebab baby SN tak tahan, dah le travel lagi...kesian dia...insyaallah sembuh le tu nanti...apsal la tak tepek gambar dia...rindu nak tengok muka dia

firahadifa said...

babe , sapa jaga baby SN ? nak reunion tak???

Min Aina Ila Aina said...

Semoga Baby SN cepat sembuh ye...dan dapat rumah yang selesa. Sori, haritu tengok yatie macam dah dapat rumah, jadi saya tak la carikan lagi.

Izan Ishak said...

moga bby SN cepat sembuh ye yatie...! sianlah bila tgk bby demam2 nih...

NURUL IZZA said...

Yc..ooo pttla lam xupdate.internet kt Malaysia mmg jauh beza dgn negara lain key.kikiki.sini kalu donlod cito korea 16 episode tu sejey jah.tapi kalu msia berhaghi2 bekali.

oo lamo eh duk msia? kalu duk msia nok jjupo jugok Yc. tapi duk jauh, xlehla dehsss

zailamohamad said...

betul Yatie, bila kita susah, ingat lagi orang yang lagi susah dari kita..huhuhuhu

apa2 pon Zaila salute dengan Yatie sebab dapat travel dari Jepun ke Klate ke Bangi dengan baby SN..Yatie meme kuat semangat..

nanti jemputlah mari jale rumah Zaila di shah alam ni;D

syayassir said...

dah dekat dah kita ni yatie..
agak2 nak jalan2 ke klang/shah alam ke, bagitau laa... :P

kakyong said...

yatie,
anak2 kakyong sejak musim panas ni dok rumah mana pakai baju.. yg aliya berCD jer.. anis & fikri hanya pakai suor jer.. mlm2 pun tidur tak pakai baju...

btw, bb Sn saper jaga masa yatie koje...

yatie chomeyl said...

isabelle >> mmg panas sgt kan..ok, nti i e-mail u my phone number yea

jiji >> mariiiii jom2x

woghih >> orait darling, nti kito contact2 deh

faryza >> akak pun harap2 gitu lah jugak

hanz >> aah dekat dah tu...ok, nanti kita try arrange gather2 ye ;)

yatie chomeyl said...

sharini >> tu lah, tiba2 panas gile..xtahan lah dia

huda >> ooo skrg musim demam gak erk

cuppycakemommy >> wah best tu lepak2 kedai kopi, leh bg baby Sn dating2 dgn mia hehe

mamasyaza >> nanti yatie tepek gmbr2 terbaru dia ye..

yatie chomeyl said...

firahadifa >> jom2, leh jumpa dgn farihin si hensem boy tu hehe

min aina ila aina >> mmg dh dpt rumah yg selesa, cuma rumah tu ada mslh sikit..sbb tu skrg topaksa duk rumah yg krg selesa sikit ni :)

izan >> insya Allah. tu la, risau bila dia demam

izza >> internet msia meme slow lah tp Ok la drpd xdop hehehe

yatie chomeyl said...

zaila >> terpakso kuatkn semnagat demi baby SN

sya >> insya Allah, kalau yatie gi area sana..yatie bgtau yer

k.yong >> adik ipar yg jaga baby SN masa yatie gi kije

Tulip said...

slm yati.. aku dah start pindah KL esok...apa2 hal meh la jalan2 umah aku kat s.alam k..tp buat sementara aku dok umah mak mertua dulu hehehe...contact aku kat intansuraya@unimap.edu.my ok ;)

Maisarah said...

Assalammualaikum wrt wbt

I'm one of your silent reader. Tapi bila nampak benda ni I tak boleh nak duduk diam.

I cuba cari email you kat page ni tapi tak jumpa. Recently my hubby came across a photo of you and baby SN kat forum cari dot com
http://mforum6.cari.com.my/viewthread.php?tid=487963&extra=page&page=7

I rasa terpanggil untuk bagitau sebab the comments that follow the photo sangat tak sedap di baca.

contoh :
"meluat haku tgk melayu yg dok boh nama belakang comel la cute la, sweet,angel , baby shit, kaa ..."


Sarah

yatie chomeyl said...

bibi >> oo ya ka? ok, nanti bila hubby aku dh balik, leh la kita jumpa ok ;)

sarah >> thanks a lot for informing on this matter. I tak dpt register kat forum tu so xleh nk balas komen2 teruk diorang tu. I dah send emel complaint pada webmaster, xtau la dia take action ke x. if u ada ID kat forum tu, leh tak u tolong suruh diorg removed gmbr I yg takde kena mengena dgn topik yg diorg discuss tu. thanks a lot dear

MyHasla said...

salam yatie.... wah dah ada di bangi rupanya. for how long? mai jemput datang umah. sek9 ngan sek3 bukannya jauh pun.

nadnye said...

kesian Yatie, macam2 berlaku, sabar lah tapi MSIA mmg tgh panas bukan oghang japang jea panas....

btw:lawa watermark tu

gEe said...

kak gee teringin nak jumpa yatie....

E.L.I.Z.A said...

olohhh baru baco blog dio...nok jupoooooooooooooooooooooooo etepppppppp..doh la dekat doh kito ni, eli duk kajang..dekat sgt la nge bangi tuuuuuuu....

p/s: sabar ne nge dugaan tu..betul la yatie kato, palestin lg maha dasat dugaan sek dio huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...