CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 23 June 2010

Unexpected incident

"Failure is nature's plan to prepare you for great responsibilities": ~ Napolean Hill

That quote can best described the condition that hubby & I are facing right now.

Hubby is going to Batu Pahat to attend a civil engineering conference held at UTHM starting from today. While I have an appointment tomorrow with a Prof from Aeronautical Department at UTHM.

According to our initial plan, :-hubby will drive to Batu Pahat on Wednesday morning and I'll take a bus ride with baby SN from KL-Batu Pahat on Thursday morning. Hubby will then fetch me at the Batu Pahat bus station to met the Prof and after that, the three of us will return to KL on that Thursday evening.


That was our initial plan. Little did we expect that some unexpected incident had occurred which forced us to change our plan to Plan B. The unexpected incident that occurred this morning happened when hubby was driving on the Lebuhraya Utara Selatan. He started off his journey right after the break of the dawn and driving all alone; the sleepiness and the tiredness conquered his mind that he fell asleep and accidentally bumped on the road divider.


Luckily, he survived during the accident and nothing bad happened to him...Alhamdulillah. But then, kereta 'sakit' lah jugak. Bumper depan pecah. Since the car belongs to my abah who is so fussy with his cars condition (even a tiny little scratch on his car will made him membebel sampai bernanah telinga kui3x), hubby decided to send the car to workshop. However the car will only be ready by this Saturday and it will cost about RM3K jugak lah kot *huhuhu...fulus terbang melayang2*. Thus, hubby is now using public transport i.e taxi & bus to go back and forth from UTHM to the hotel.


This would also means that hubby cant fetch baby SN and I at the Batu Pahat bus station tomorrow. Luckily, I have a friend who is working at UTHM. So, terpaksalah mintak tolong my friend to fetch me & my baby at the bus station tomorrow. So, our initial plan to come back from Batu Pahat to KL on tomorrow evening will have to be postponed until this Saturday.


Memang I boleh je ambik bas dari Batu Pahat ke KL semula esok, tapi memikirkan hubby will have to drive alone again,....then the possibility hubby akan mengantuk bila drive sorang2 atas highway, I decided to stay there with hubby. Lagipun, boleh jugak I jalan2 kat area JB tu...Danga Bay pun I tak pernah pergi lagi. Ada siapa2 nak bawak I gi sana tak? hehe


We'll be staying at hubby's aunt house somewhere in JB after I've finish my appointment with the Prof . Hubby berkali2 mintak maaf dengan I sebab rasa bersalah for what had happened and the difficulties that I might be facing due to this unexpected incident. I bersyukur sangat2, nothing bad happened to my hubby. Duit boleh cari, asalkan cinta hati ku itu selamat..I dah sangat2 bersyukur kepada Allah.

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TCIMiusAzII/AAAAAAAAHxo/7DWBz1-IJhw/s1600/31510_393034611373_704046373_4258169_2047867_n.jpg

"Hendaklah kamu mencurahkan kasih sayang kepada pasanganmu. Setialah dengan mereka dan selaraskan dirimu dalam urusan satu sama lain. Hindarilah kerumitan hidup bersama, dengan mengabaikan kekusutan kecil dan tidak penting. Semoga Tuhan menganugerahkan padamu kesejahteraan, kegembiraan dan ketinggian rohani. Moga dikurniakan kepadamu tumpuan kehidupan; yakni anak-anak tercinta yang sihat, soleh serta menjadi penyinar." - Ayatullah al Uzma Ali Khamenei.


I anggap ini sebahagian dari kekusutan yang kecil untuk I hadapi sama2 dengan hubby. I wanted to be with him; be by his side; to comfort him so that he'll stay firm as he always do. The three of us dah pernah lalui perjalanan yang lebih sukar dari ini; dan macam I pernah cakap..kita perlu anggap dugaan2 kecil yang terjadi dalam hidup kita ini sebagai kenangan manis untuk mematangkan hubungan berumahtangga. I yakin yang Allah menetapkan percaturanNya yang tersendiri untuk hubby & I. Insya Allah ada ganjaran yang lebih baik menanti hubby & I sekiranya kami sabar menghadapi ujian 2 dariNya..Amin.


Psssstttt : harap2 baby SN tak meragam atas bas dari bukit jalil-batu pahat pagi esok huhuhu.


24 words of wisdom & comments:

zailamohamad said...

sabar Yatie, ginilah hakikat kehidupan kan..memang kita akan senantiasa diuji olehNYA..banyakkan bersabar & insya ALLAH ada hikmah disebalik apa yg menimpa Yatie sekeluarga

Nadiah Sidek said...

alhamdulillah la kereta je yg cedera. mmg bahaya drive tgh2 mengantuk. teringat kat ayah yg byk kena gi outstation (ke johor la selalunya). kdg2 ngantuk2 pun dia drive jgk. mdh2an dijauhkan insiden2 buruk berlaku kat ayah..

kew_chop said...

mujo la takdop gapo2. Alhamdulillah. take care deh. semoga kita semua dijauhi semua bahaya.

lailasani said...

eh yatie, bila mai jb... ambo tok clear perancangan demo... jomlah kita jumpa2... akak buleh bawak je demo jalan2 danga bay... sila ctc akak ye... lailasani@gmail.com @ buleh tinggal pesan kat chatbox akak....
anytime i buleh bawak u gi danga bay.. pastu buleh gi makan2 ke kan...

AshAnas said...

Alhamdulillah your cinta hati tade pape.... Just to share, shira hilangkan kunci kete bmw ayah... Ngamuk sakan gk la... Cmne plk klu eksiden, huhu...

Ummu Ammar said...

Yatie..Alhamdulillah, hubby Yatie selamat dan xde apa2..sabar ye dik..kdg2 ujian dan dugaan lebih merapatkan antara suami dan isteri..

lily azliyana @ mama zara said...

Batu Pahat- tanah tumpah darahku yg tercinta..ehhehehehe

nway, nasib baik hubby takde pape..kite dl pon pernah eksiden gara2 terlelap mase bwk kerete..bile pk2 balik mmg fobialah..huhu

kakyong said...

yatie,
semoga selamat dlm perjalan ke BP.. & semoga bb SN behave,,.. take care.

@e_da said...

Take care yatie n baby SN... ke bt pahat 3 jam je dah sampai..bt pahat is my hometown... moga selamat perjalanan pegi dan balik ya.....

nieda said...

alhamdulillah nithing bad happen..semua tu dugaan

NORHAYATI BERAHIM said...

salam yatie,
yatie da balik batu pahat ke?
Tak apa nanti akak pergi rumah yatie, sebab minggu ni sampai rabu akak ke indonesia, kemudian pesta buku sampai 3hb yatie call pejabat 87364025, tinggalkan no telefon. Nanti akak telefon yatie semula, yatie balik Jepun selepas July ya?
Yatie,
kereta tu tak boleh claim insuran ke? buat report polis claimlah insuran yatie..sian pula yatie sampai 3k nak kena bayar...
sedih ya..macam2 dugaan..

nadnye said...

Sama plak masa accident kita.. tapi tu semua dugaan kecil..Allah dah tentukan begitu tapi mesti ada yang positif, out of it
I know u are strong and the three of u will be fine insyallah..

Ala yatie, nak bawak ke Danga bay camne, kami di KL... takde la special sangat Danga Bay tu tapi baby SN mesti nak naik ala-ala train, ada la mini zoo.. dah lama tak ke sana..

jalan elok2

xeea said...

dugaan2 mcm ni lah yg akan lebih mematangkan kita, kan?

perjalanan masih jauh.
do take care :)

Sidratul Muntaha said...

beselah nak idup tie.
apepun,doa tu kena selalu ade.
insyaa Allah laki bini aman sejahtera.
alhamdulillah,selamat takde ape - ape dia.



p/S: sian aku nengok si shafiq tu wei..terhimpit.
ekekekke.

Miela77 said...

Salam yatie... ya allah.. syukur..ur hubby selamat..duit blh dicari.. kasih sayang sukar ditukar ganti..

p/s..sori bebyk k.iela x prasan ur msg kat shoutbox.. mmg umah tu nak disewakan.. so sad...huhuhu..

sambil2 yatie kat sini..meh terjah promosi k.iela kat http://miela77shoppe.blogspot.com/2010/06/one-day-sale-pakej-gomen-gaji-dameh.html .. mana tau ada yg berkenan..hehehe..

temp. housewife said...

nasib baik Solah tak dok gapo2. Banyok jugok punoh ko tu? Pasal abah nok ngepek, tok soh dok runsingla sbb doh bendo nok jadi, nok wat ghano.

mast@work said...

ngeri.. take care ok.. accidents happens due to careless behaviour.. seriau

Oyis said...

aduyai, sabar je lah. things like these are sent to test us. mcm masa kitaorg balik msia kejap hari tu, masa tu la kereta meragam kena hntr workshop ($$$), rumah bocor kena baiki ($$$), x termasuk dgn benda2 yg kena beli baru sbb hilang / patah / rosak ($$$). walhal balik 3 minggu je, tp $$$$ jgk la melayang. semuanya nak bermanja dgn tuan heheh... apa pon, smg urusan lepas ni dipermudahkan dan dilimpahkan rezeki x terduga insya Allah...

Hamizah said...

kesiann...alhamdulillah selamat..

Huda said...

Alhamdulillah x ape2 husband kak yatie..moga semuanya jadi mudah yer..

Farah said...

nasib baik hubby u takde apape..

yela yatie..time susah2 macam ni la sepatutnye mengeratkan kasih sayang..time ni baru kite tahu betapa kuatnye kasih sayang tu hihi..

kitorg pon mcm tu jugak..time susah kena redha..time senang kena bersyukur byk2.

yatie chomeyl said...

thanks kawan2 semua atas kata2 semangat ni...i really appreciate it. u guys r the best ;)

aNgAh_aLiFaH said...

angah mintak izin copy Ayatullah al Uzma Ali Khamenei dari entry yati ni ye..

yatie chomeyl said...

angah alifah >> permission granted ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...