CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Saturday, 31 July 2010

Terbang lagi

Just a quick update coz hubby, baby SN and I will be flying *again* today. We'll start the journey with flight from KB with MAS his evening and will be arriving at KLIA by 9pm tonight.

http://blog.flightstory.net/wp-content/uploads/malaysia-airlines_737.jpg
*pic credit : here*

After that, we'll proceed to the Korean Air counter for our next flight to Seoul, Korea by 11.30pm tonight.
The flight from KL-Seoul will took about 7hours and we'll be arriving at Seoul on tomorrow morning.

http://cheap-asia-airfares.com/images/koreanair_2004.jpg
*pic credit: here*

We will then jalan2 for a while kat Korea sebab ada free time about 11hours masa transit kat Seoul tu. Lepas tu, petang sikit baru lah ambik next flight untuk balik semula ke Fukuoka...huhuhu..hopefully dapat jalan2 dengan bestnya kat Seoul nanti.



Thanks to all yang sudi datang majlis kenduri aqiqah baby SN last week. Sorry coz I tak sempat update apa2 lagi sebab internet connection kat rumah MIL ada problem sehari dua ni. Plus, I pun busy ke sana sini shopping barang2 keperluan untuk bawak balik ke Fukuoka nanti.


Doakan perjalan kami nanti selamat dan takde apa2 masalah. Tak sabar nak kembali berblogging dan update cerita2 basi yang ada dalam kepala ni hehe.

Tuesday, 20 July 2010

Jemputan ke Kenduri Aqiqah Baby SN

As I've mentioned in the previous entry, I plan nak buat kenduri aqiqah untuk baby SN sekali dengan sambutan kesyukuran for baby SN's and his cousin Zarif's 1st birthday jugak lah. Mula2 I plan nak buat kat Qelate je, tapi bila tuan rumah tempat yang I stay sekarang ni sudah bermurah hati untuk membenarkan I guna rumah diorang untuk adakan kenduri ni. menari..so I fikir lagi baik kalau I buat kat Kajang ni je.


Dengan berkesempatan buat kenduri kat sini, leh lah I berjumpa dengan kawan2 blogger yang selama ni duk beramas beramah mesra sengihnampakgigi kat blog je kan..kan..kan? *Sila anggukkan kepala tanda setuju*

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TEVoOczBwUI/AAAAAAAAH_A/tZZlDHTD2gk/s1600/aqiqah.jpg

********************************************************************************************************

~ Yatie Chomeyl & Solah Adnan ~

Dengan segala hormatnya kami menjemput Dato'/Datin/Tuan/Puan/Encik/Cik untuk sama2 memeriahkan majlis kenduri aqiqah untuk putera mahkota kami Shafiq Nazhan a.k.a~ baby SN pada hari Sabtu 24hb Julai 2010 bertempat di Taman Prima Saujana, Kajang.


Tarikh : 24hb Julai 2010 (Sabtu)
Tempat
: Taman Prima Saujana, Kajang
Masa
: 11pg - 4ptg

Oleh itu kami amat mengalu2kan kesudian Dato'/Datin/Tuan/Puan/Encik/Cik yang ingin turut sama dalam majlis ini. Bagi maklumat lanjut berkenaan tempat kenduri, Dato'/Datin/Tuan/Puan/Encik/Cik; bolehlah menghantar e-mail kepada pihak kami melalui dasar_chomeyl@yahoo.com. Semoga dengan kehadiran Dato'/Datin/Tuan/Puan/Encik/Cik dapat sama2 kita makan2 sambil berborak2 dan bergumbira. kenyit

*****************************************************************************

I berharap sangat2 dapat berjumpa dengan kawan2 blogger yang selalu duk beramah mesra kat blog je selama ni. Please..please..please..kamu jangan nakal gatai eheh. Please..kalau u all ada free time Sabtu ni, datang lah eh sebab lepas kenduri tu selesai..I akan balik Qelate dan stay sana seminggu. Lepas tu flight kami untuk balik semula ke Jepun ialah on 31st July...jadi, ni kiranya last chance lah untuk I nak berjumpa dengan u all semua. Really looking forward to see u guys at the kenduri. senyumkenyit


*** Occay, sekarang siapa2 yang tengah baca entry ni..cepat2 hantar e-mail ke dasar_chomeyl@yahoo.com dan paksa perempuan koya chomeyl ini untuk hantar alamat lengkap ke e-mail u all dengan kadar segera! now! ima! heute! *amik ko keluar semua bahasa*


Pssssttt : invitation details tu dah ala2 ayat dalam kenduri kawen daaaa ekekekeke

Monday, 19 July 2010

Perancangan perlu sentiasa ada Plan B

Hubby has arrived home safely last night...uhuh..yerp, last night. Which clearly means that I couldn't attend Mia's birthday party. Huhu..sob sob sedih2x sedih as I've promised Mia's mommy that I'll make it to the party so that I can meet other blogger moms that went to the party.


While waiting for hubby to arrive home yesterday, my cousins Izza & Anis come to visit me. Izza is studying at MFI, Bangi so they decided to come and visit me. After makan2, Anis told me that they are going to Carrefour, Alamanda. Terus lah kan kat kepala otak I terkeluar mentol lampu .....bling bling bling PLAN B deployed!.


*Izza, Baby SN & I, Anis*

I quickly phoned hubby and ask for his permissions. In order to pujuk hubby, I pun cakaplah : "nanti Izza tak larat nak angkut barang2 yang dibeli untuk bawak balik hostel. I selaku kakak sepupu yang baik dan prihatin, kenalah temankan diorang untuk tolong angkat barang". gatai


Knowing me; hubby memang dah dapat baca niat tersembunyi dalam hati I yang sebenarnya nak keluar berjalan sebab dah bosan seminggu terperuk dalam rumah eheh. So, we were then off to Putrjaya. Sempatlah I rembat kain sampin untuk baby SN buat beraya kat Jepun nanti senyumkenyit ngeeeee.


After siap 'tolong' tengok ihikhik je Izza angkat barang2 dia sendiri masuk kereta; from Alamanda we proceed to Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin or also known as Masjid Besi for Asar prayer.


*left pic: baby SN salam dgn Mok Nis*
*right pic: baby SN seronok lari2 dalam masjid besi*


Sempat jugaklah posing sedas dua dalam masjid tu when suddenly hubby call me to inform that he's about to reach Masjid Besi also. So we waited for hubby to arrive there and then all of us proceed to Precinct 2 for the Floria 2010 event.





Since yesterday was the last day for the event to took place, orang pun dah tak ramai sangatlah, Tambahan lagi hujan agak lebat turun menyirami bumi ececece..nak posing pun tak feel sebab kena berpayung bagai kan. So we all jalan2 kat dalam khemah je la.




Memang cantik bunga2 kat situ plus, ada replika macam2 lah yang di buat dgn bunga2 tu as e.g. spongebob, hello kitty, yellow bird, and many more. Siap ada clown lagi to entertain the crowd.








*gambar2 semua dari kamera phone sebab malas nak angkut kamera godang*

Baby SN kusyuk staring at the clown dari jauh, tapi bila kami bawak dia letak dekat dengan clown untuk ambik gambar..terus dia nangis ketakutan
gigitjari ..ekekeke..peluk daddy kemas2 takut clown tu ambik dia hahaha.




*budak kecik yang takut tengok patung pelik*

For Saturday; Walaupun plan I nak ke
Early Childhood Education(ECE) seminar tak berjaya, tapi I initiated Plan B dengan mintak tolong Watie untuk transfer duit yang I bayar untuk seminar tu kepada Mommy Lyna so that I can get the Set B; Trial pack Shaklee untuk persediaan bulan puasa nanti.
As for yesterday; walaupun plan asal I nak bergumbira kat Mia's birthday party tak berjaya..but then Plan B I berjaya di jalankan iaitu untuk bergumbira & berjalan2 kenyit dengan sepupu2, my SIL and baby SN tetap berjalan lancar.


Same thing goes in life, though we have initially made a proper plan there's always unexpected incident to occur. Therefore, it is essential to somehow have a back-up plan so that whatever happens, you still can smile cheerfully. sengihnampakgigi

“The most successful people are those who are good at Plan B.”

- James Yorke (1941- )


Psssttt :
I plan nak buat kenduri aqiqah baby SN hari sabtu ni tapi belum betul2 confirm lagi. Once confirmed, I akan bagitau ok. Hope to see u guys sebelum I balik semula ke Jepun.

Friday, 16 July 2010

Yatie Chomeyl "Patah kaki" bila...

Rasa macam it has been ages since I've updated my blog. Bukan nya busy dengan kerja apa2 but busy ke sana ke sini to settle beberapa urusan tertangguh. Tambah lagi dengan connection berukband broadband yang tak berapa boleh di harap ni. Suka2 dia je nak connect, suka2 je nak putus ketukmeje huhuhuhu...ape daa. Rasa macam banyak sangat nak cerita tapi bila dah cerita2 tu berkumpul banyak2; cerita tu jadi tak tahu kat mana nak mula, last2 tak tercerita pon ihikhik hahaha.


Anyway, back to the title...sehari dua ni I patah ''kaki"; bukan patah kaki as if I've broken my leg tapi 'patah kaki' sebab tak dapat nak keluar ke mana2 dan cuma berkurung jer dalam rumah ni. Hubby is outstation to Pahang again until this Sunday, and as usual I was left at the home with my SIL;
Kekti.


Memang lah pada mulanya, ada kereta Gen2 my BIL yang di pinjamkan untuk kegunaan adik2 hubby and I. But eventually, Kekti has involved in a small accident kat depan TESC* Kajang; which had caused quite a major damage to the car two days ago. Nasib baik tak jadi apa2 yang buruk to Kekti, accept that ankle dia lebam dan terseliuh sikit :sweaty: sebab tekan brek kuat sangat...syukur Alhamdulillah. *sian kat Kekti sebab rasa bersalah sangat2 kat semua orang because of this accident*. Tapi nak buat macam mana kan, nama pun accident..bukannya kita mintak nak jadi something like this kan?.


*keadaan kereta my BIL lepas accident*


Dah lah masa tu tengah hujan lebat, I nak keluar gi tengok Kekti kat tempat kejadian tu pon takleh. I nak suruh adik2 I datang pun takleh gak, sebab diorang pun naik motor je..jadi takleh la diorang nak bawak I merempit dan meredah hujan lebat tu dengan baby SN sekali xpasti huhuhu. Jadi nya sekarang ni, sementara tunggu hubby balik dari Pahang memang I takleh nak kemana-mana lah.


Actually, I tak kisah sangat bab tak leh berjalan ke mana ni cuma apa yang I ralat sikit ialah I dah daftarkan diri I & hubby untuk join the
Early Childhood Education(ECE) seminar nerd organized by Watie. I am looking forward to join this seminar yang di buat kat pejabat Mommy Lyna di Wisma Bling Lustre kat Puchong sana tu.


Mula2 masa register tu, memang hubby ingat sempat siapkan kerja2 dia dan hubby pun setuju la bila I nak join that
seminar . Alih2 hubby tak sempat nak siapkan kerja2 dia, so dia terpaksa extend his stay at Pahang sampai kerja2 mengutip data for his studies tu siap. I dah try ajak my sis Kak Nur; tapi she has to go to her MIL's kampung at Ipoh pulak minggu ni. I pun dah try ajak my biras IeyLa but eventually she is hooked up :lamagawa: with lots of office work minggu ni. I pun dah jugak ajak hubby's aunt untuk ganti tempat hubby tu; tapi MokDe pulak ada anniversary celebration this weekend; so she couldn't make it to the event with me.


Kalau ikutkan semangat membara berkobar2 di dalam dada I ni, rasa macam nak merempit je kesana tapi bila fikirkan yang Kajang-Puchong bukannya dekat..maka I pendamkan je lah hasrat gila dalam hati I tu eheh. But, in case any of you yang rasa nak join seminar tu..let me know la ye by tonight or tomorrow morning. I dah bayar pun registration untuk 2 orang which cost RM80.


So, kalau u kat area Kajang@ Bangi; dan just in case u rasa macam sudi nak bagi I tumpang kereta u...leh la kita gi sama2. But, if tak nak bawak I tumpang kereta pun takpe and if u feel like going with your spouse pon, do let me know so that I can inform to Watie yang u nak ganti tempat I tu.


Kalau masa bujang dulu, bolehlah I merempit dengan motor je ke sana ke sini, but eversince I dah ada anak ni; tiba2 je semangat merempit tu hilang dan dah jadi agak penakut
gigitjari. Naik motor pun slow je, bawak kereta pun dah tak cilok sana sini macam dulu. I guess it's true that the status as a mommy changed me; in a way that I dah tak se'brutal' dulu. Kalau dulu, pecut motor Suzuki RGV 130km/h tu adalah perkara biasa je...tapi sekarang ni, bawak kereta 90km/h pun I rasa macam dah laju sangat hohoho.

*Apakah ini salah satu tanda yang menunjukkan I sudah tua? ngeeeee*


Pssssttt : Harap2 hubby sempatlah balik awal hari Ahad ni in order for me to go to
Mia's birthday party...boleh gak I jumpa dengan kawan2 blogger yang selalu duk beramas beramah mesra kat blog je kan selama ni sengihnampakgigi hehe.

Friday, 9 July 2010

Bila adik2 dah 'besar'

Sejak I balik Malaysia ni, I noticed that adik2 I semua dah besar2. By 'besar' kat sini not in terms of physical size but in terms of kematangan diorang. Rasa macam baru je I dukung diorang dan buat susu untuk diorang, alih2 tengok sekarang ni masing2 dah pandai jaga anak orang lain dah pulak hoho. Sejak2 arwah ma meninggal *2 years ago*, I rasa adik2 I yang seramai 5 orang tu have struggled in their own way to survive in this mean world. xpasti There are times when they'll fall down but most of the time, they are able to face all the ups & down in their life bravely. *refer : ~belajar untuk MELEPAS-kan~ (part 2).*


*Eji, Asul, Awin & I - 2008*


(1) Pein
Adik bawah I si Pein tu tak lama lagi pun bakal bergelar ayah since his wife dah pregnant. Padahal rasa macam baru je I balik Malaysia bulan 2 hari tu untuk wedding dia kan, *refer: Selamat menikoh wahai adikku; Pein's wedding ceremony*. Alih2 bila I balik kali ni..dah pregnant pon wife dia, si Fiza tu siul hehehe. I dengan Pein memang agak rapat bila dah besar ni walaupun masa kecik2 dulu pantang duk dekat asyik nak bergaduh je huhu. We shared lots of things together nak2 lagi after arwah ma passed away ni.


*Kak Nur, Pein & I masa kecik2 - bam2 kan I masa kecik? ehehe*


(2) Epik

Yang adik no 5 pulak si Epik tu sekarang ni Epik tengah cuti sem, so konon2 dia wat part time job lah as an assistant to my hubby untuk kutip data for hubby's studies kat sepanjang Sg Pahang tu. Dapatlah dia duit seposen dua untuk tambah2 duit belanja bila sem dah buka nanti. The good thing about Epit ni ialah dia akan buat apa yang di suruh *walaupun harus berkali2 disuruh*. So, kalau I suruh sapu rumah or I suruh dia jaga baby SN masa I gi kerja...dia dah boleh di harap lah *walaupun lepas I balik tu, terus dia tidur sebab katanya letih gila jaga baby* hahahaha.


*Epik & baby SN*


(3) Eji
Adik yang no 6 pulak, Eji dah ada girlfriend yang sama2 belajar dengan dia gak kat KPTM Bangi sekarang ni. Eceh, semalam bila girlfriend dia demam; EJi datang jumpa I sebab nak ambik kereta nak bawak girlfriend gi klinik kenyit..hohoho. Eji ni memang dari kecik sampai besar ialah adik yang paling senang di jaga dan paling baik dalam sibling I. Dia yang paling dengar cakap dan setakat ni tak pernah timbulkan masalah pada keluarga. Kesian gak bila dengar dia cerita yang budak2 kat rumah sewa dia dok perli Eji bila Eji ajak diorang solat sama2 huhuhu..sekeh kang baru tahu budak2 tu, orang ajak ke arah kebaikan pun nak perli2 orang.


*asul & eji - back in 2004 *


I kagum sangat bila tengok kematangan Eji ni yang dah lalui bermacam2 dalam hidup dia. Baru2 ni Eji ada cerita yang ada orang tuduh dia masuk dalam rumah sewa girlfriend dia. He stood up on his own, confront dengan orang yang tuduh tu dan suruh kemukan bukti kalau betul2 dia buat perkara tu. It turns out that rupanya ada budak perempuan lain yang bawak 'jantan' dia masuk rumah, tapi orang tuduh adik I pulak yang bersalah. Baru lah pakcik yang suka suki buat tuduhan tu terpisat2 mintak maaf sembah dengan Eji. Lagi satu Eji ni walaupun baru umur 20thn, dah buat macam2 kerja as a part time job untuk cari duit lebih buat belanja sebab seboleh2nya tak nak susahkan abah, abg2 dan kakak2 dia huhuhu..*terharu sangat tengok dia beria kerja masa cuti sem hari tu*. Jauh beza dengan I yang selalu mintak duit je dengan arwah ma masa I study dulu huhu.


(4) Asul
Adik no 4 ni tahun ni will sit for his SPM. Dalam adik beradik I, Asul ni di kira yang paling pandai dalam study setakat ni sebab dia pegang rekod bersih straight A's in UPSR dan PMR. tandukHopefully he'll make it to score straight A's in his SPM pulak. I harap kalau result dia gempak untuk SPM nanti, I nak dia apply study kat Kyushu University gak since sekarang ni Kyushu University offer undergraduate studies in Engineering that is perform in English language. So dah tak perlu spent masa 2 tahun untuk belajar bahasa jepun kalau nak belajar kat Jepun. Kadang2 I kesian tengok Asul sebab nampak sangat dia sunyi lately since abang2 semua dah tak stay kat Qelate; tambah2 pulak Asul ni paling rapat dengan Eji.


(5) Awin
Adik bongsu I ni pulak tengah dalam fasa anak dara sunti 16 tahun. Aiseh, kadang2 risau tengok cara pakaian dia yang agak 'kurang manis' di mata I huhu. Tapi bila ingat2 balik I zaman muda2 remaja dulu camtu gak, yang terlarang itu lah godaan jelir huhuhu. Kalau dulu I selalu kena tegur dengan abah dan arwah ma dalam bab berpakaian, Awin sekarang ni takde orang nak tegur dan marah dia. Lepas arwah ma meninggal, abah dah jadi tak garang macam dulu maybe sebab abah risau kalau abah marah, Awin akan nangis teringat kat arwah ma. So, yang boleh marah dan bebel kat Awin sekarang ni cuma kakak2 dan abang2 jer lah tapi kakak2 dan abang2 pun duk jauh, takde siapalah nak tegur dia. Budak kecik ni pun dah pandai berblog sekarang (*blog Awin*) and I realize that she always expressed her deepest feelings through her writings..which is good in a way that dia tak pendam benda tu lama2 dalam hati.


*awin & asul - back in 2004*


Looking back to the latest progress, buat I terbayang2 masa kecik yang kami dah lalui bersama2 and how great arwah ma dah didik kami sampai jadi macam sekarang. Maksud I bukan saja dari segi pendidikan duniawi, tapi arwah ma dah terapkan nilai hormat kepada kakak2 & abang2. Though sometimes we fight and we argued, most of the time adik2 akan tetap mengalah pada yang lebih tua. Nak2 lagi bila arwah ma dah takde ni, we have to rely on each other so much than before.


*aidilfitri 2005-kak nur takde dalam gambar sebab kak nur beraya kat NZ*


*Eji, Asul & Pein - Kuantan 2010*


I rasa rahsia di sebalik semua ni ialah arwah ma tak bagi guna "aku-kau" kalau bercakap sesama kami. Walaupun beza umur cuma setahun, we still have to addressed our older sibling as 'kak' or 'abe'. Cuma bila masing2 dah besar ni, baru lah berani guna "aku-mung" bila sembang. I harap sampai bila2 pun hubungan kami adik beradik akan rapat. Tak nak lah jadi dah tua nanti dan masing2 dah ada family sendiri, masa tu bergaduh berebut harta pusaka yang tak seberapa ke pulak..nauzubillah. Semoga Allah mengekalkan kasih sayang dan keharmonian senyumkenyit dalam hubungan kami adik beradik..amin.


Psssssttt : agak2 baby SN dah bersedia ke nak ada adik gak? rindu ehehe




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...