CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 9 March 2010

Pein's wedding ceremony

When I wrote the entry entitled: PENGORBANAN itu bukan sesuatu yang mudah, I was in total depression and deeply in grief due to the fact that I couldn't attend my brother: Pein's wedding. Bila Pein ngadu, dia serabut nak kena handle sorang2, all I could do to help him is just by jotting down "things to do" list and send it to his e-mail. And that's it!. Itu sahaja yang I boleh tolong sedangkan dia dah "down" sangat2. Everytime lepas chat dengan Pein, bila balik rumah..I jadi murung *wah, lama tak guna word nih* gila2, pastu end up I'll cry nangih.

Masa tu, apa yang terdaya I buat cuma sembahyang hajat dan doa doa dengan Allah supaya I di beri kesempatan untuk attend Pein's wedding. Alhamdulillah, Allah makbulkan doa I when hubby told me that he has to go back to Malaysia on February for field work and data collection for his thesis. His airfare and travel cost will be covered by his laboratory. Hubby suggested me to do the same, so after some paper works, forms filling and yada yada...we were allowed to go back to Malaysia where our travel expenses will be sponsored by our laboratory as long as it for the purpose of doing survey study & data collection during those 3 weeks period of time that we spent in Malaysia...PERFECTO!.

I kept this happy sengihnampakgigi news as a secret from Pein and berpakat dengan adik-beradik lain to help me in surprising Pein. When I was already arrived in Malaysia, I called my sister's hand-phone and asked her to saved the phone number as "withheld" so that Pein will think that I'm calling from Japan. I guess the surprise really works as he was quite surprised upon seeing my face and the only word that he could utter was :"gurau bewok". Hahaha..."gurau bewok" tu kalau dalam bahasa standardnya "gurau tahap biawak" *I pun tak tau camne orang Qelate tahu tahap biawak bergurau* ngeeeeeeeeee.


Since I ada "handbag chomeyl" a.k.a baby SN yang melekat almost 24-7 kat pinggang ramping I nih *ecece, siap buh pinggang ramping tu*, I banyak buat kerja guna mulut i.e. dengan cara bagi arahan kat adik2 I untuk buat itu ini. Bila baby SN tidur, baru lah ada peluang I nak buat kerja2 tu sendiri. Walaupun I bukan pengantin, tapi selaku kakak pengantin + mak andam pengantin lelaki + AJK hias rumah + AJK cenderahati + AJK akad nikah + AJK sambut tetamu ... hahaha gatai *semua jawatan I nak rembat, gila kuasa betul*. Majlis perkahwinan Pein ni walaupun simple tapi dia punya aturcara mengalahkan artis .. since ada 4 kenduri yang di buat untuk meraikan pasangan mempelai ni..huhu..majlis 4 hari 4 malam tu hohoho.


*the newly-wed couple*


(1) Solemnization Ceremony on 13th February 2010

Pasukan 'belarak' berkumpul pada jam 10pagi rindu dan berkonvoi beramai2 ke masjid untuk upacara akad nikah. I selaku AJK akad nikah di tugaskan untuk tepek bedak dan lip-gloss sikit kat Pein. Tema masa majlis akad nikah ni pakaian pengantin warna putih krim but I know obviously you can see that most of us is wearing green outfit as warna tema untuk pasukan 'belarak' eheh.


*mak andam tak bertauliah tengah make-up kan pengantin*


Alhamdulillah, Pein berjaya mengikut jejak langkah my hubby dengan sekali lafaz je. senyumkenyit So, record Abg Arif *my BIL* sebanyak 4x lafaz masih belum di pecahkan sekarang ni eheh. Dalam kegembiraan menerima adik ipar baru, terselit jugak sedikit rasa sayu teringatkan arwah mama. That day is actually arwah mama's birthday and I'm sure that mama berpuas hati dengan menantu baru nya ini.




Apart from the job as 'mak andam', I am also entitled for the job as AJK-bagi-arahan-cara-posing untuk pengantin dan juga tetamu2 lain. Kalau tak caya, sila play video kat bawah ni dan dengarlah betapa sibuk2 nya I bagi arahan pot-pet mulut menari kui3x.

video
*suara background ialah suara I semata2 ngeee*


(2) Kenduri Kesyukuran di rumah pengantin perempuan on 13th February 2010
Kenduri kesyukuran di rumah pengantin perempuan berlansung directly lepas solemnization tu. As 'mak andam tak bertauliah', I help Pein to changed his outfit to a bronze color outfit. Since I tak bertauliah sangat bab2 simpul sampin, my aunt terpaksa cabut jarum2 peniti yang di guna kat duit hantaran untuk selit kat sampin so that 'bunga sampin' tu jadi ala2 sampin Jaafar Onn ngeeee.


*aiyoyo gigil ..sampin nak tercabut ke jarum2 peniti dah jatuh aiyarkkk*


Di sebabkan jarum2 peniti di duit hantaran dah di rembat untuk di letakkan kat sampin, masa tengah berarak masuk ke perkarangan rumah pengantin perempuan tu...tiba2 je duit hantaran yang di gubah lawa2 tu terjatuh. Nasib baik AJK hantaran i.e. Cik Lah *my aunt* bertindak cepat2 hias semula sambil jalan kenyit kui3x.


*pasukan 'belarak' menuju ke rumah pengantin perempuan*


*pengantin baru berposing dengan pengantin tak berapa baru ngee*

(3) Kenduri Kesyukuran di rumah bapa pengantin lelaki on 14th February 2010
Untuk persiapan kenduri kesyukuran kat rumah yang abah duk dengan my stepmom sekarang ni, memang I guna kerahan tenaga adik2 I seramai 4 orang tu dan juga kerahan tenaga dari my hubby lah. Nasib baik budak2 tu semua dah biasa buat kerja untuk kenduri kendara ni, jadi diorang dah boleh di harap.tepuktangan


Hiasan bilik pengantin dan meja makan pengantin semua kami buat sendiri *chomeyl tak? ngee*. Makanan pulak abah dah book dengan catering untuk jemputan seramai 300 orang. Famili sebelah abah dan jugak kawan2 Pein ramai lah jugak datang.


*AJK hias meja pengantin*


I jadi AJK sambut ketibaan keluarga pengantin perempuan *so nanti gambar I ada banyak gak dalam kamera, hik3x keji kan taktik I*. Selain tu, I jugak jadi AJK penyambut tetamu dan layan borak sikit2 dengan kawan2 Pein dan family sebelah abah yang dah lama tak jumpa. I jugak ambil alih tugas selaku AJK bidan terjun untuk served tetamu2 kat meja pengantin ngeee, jenuh I potong2 ayam golek tu..tak lut pun gelakguling ekekeke.

[DSC_0927.JPG]
*AJK sambut ketibaan pengantin perempuan*

[DSC_0943.JPG]
*AJK potong ayam golek sampai nak tergolek
gelakguling eheh*


(4) Kenduri kesyukuran di rumah keluarga ibu pengantin lelaki on 17th February 2010
Walaupun arwah mama dah takde, makcik + mak ngah + ayah cik (adik2 arwah mama) tetap rasa bertanggungjawab untuk mengadakan kenduri kesyukuran di kediaman keluarga arwah mama. I took the chance to visit kubur arwah mama jugak pagi sebelum berlangsungnya kenduri tu. Walaupun dah nak masuk 2tahun arwah mama pergi, rasa sedih sedih tu tetap ada setiap kali teringatkan arwah mama yang penyayang dan peramah dengan semua orang.



Kenduri kesyukuran perkahwinan Pein tu pun di buat jugak bersempena dengan kenduri arwah untuk arwah mama + selawat sempena meraikan Maulidur Rasul..kira 3 in 1 punya kenduri la. Since kenduri kali ni di buat kat kampung, masak2 dibuat dengan gotong royong oleh chef2 kenduri kendara yg hebat2 di Kg Jal Besar, Tumpat tu eheh. Para jemputan pulak terdiri daripada famili sebelah arwah mama pulak, dan daging sebanyak 30kg telah di peruntukkan untuk di masak beramai2 hohoho.


*orang2 kuat untuk kenduri di kampung*


*selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W*


Untuk kenduri kali ni, I dah tak gila kuasa sangat lah tapi I ambil tanggungjawab selaku AJK sibuk2 je jelir kui3x. Masa orang sibuk2 masak, I sibuk2 duk layan borak dengan makcik2 orang kampung I. Yang bestnya bila kat kampung ni, I tak payah 'pakai' sangat 'handbag baby SN' I tu since ramai yang sudi dukung dan jaga baby SN hik3x.


*pak2 sepupu & mak sepupu baby SN tolong I jaga kan dia*


*with my cousin; Anis yang masih solo & available, love sila hantar borang utk berkenalan ke e-mel I eheh*


*chef2 Pro tengah beraksi*


Overall, I puas hati sangat2 sebab dapat attend wedding Pein ni. Although he didnt say it, tapi I tahu dia seronok dan lega sangat2 bila I ada untuk tolong2 kenduri dia ni. Walaupun I tak mampu lah nak bagi hadiah mahal2 untuk wedding dia ni, tapi I rasa kepulangan kami ber3 untuk memeriahkan wedding dia ni satu 'hadiah' :puppyeyes: yang paling bernilai untuk my brother. Walaupun I mungkin tak dapat jadi sehebat arwah mama dalam bab2 handle kenduri kendara, I'm pretty sure that I dah laksanakan tanggungjawab I selaku kakak yang ter-best dan ter-chomeyl ngeeeeeeee.


*pengantin di sisi kakak ter-chomeyl ngeeee*


Pssssstttt : baju2 kebaya zaman muda dulu masih muat di sarungkan ke tubuh, so I memang pakai je baju2 tu untuk kenduri2 ni..ececece...*nak cakap dia kurus lah tu ihikhik ngeeee*.

34 words of wisdom & comments:

@e_da said...

meriah tul kenduri tu yek.. syukur kakak dapat balik kenduri adik kan.. mmg dia sght memerlukan yatie untuk mengganti mama yg telah tiada...

yatie apa rahsia slim??.. khekhekheee

Hanz said...

Meriah tul wedding adik u Yatie...reminds me masa my bro punyer kenduri...wife orang Pasir Mas...:>
Salute u Yatie, boleh kelolakan kenduri besar2 camni yang selalu orang tua2 yang buat...

kew_chop said...

bele bele baco, bele bele teriok.. emo tok abih!!

Huda said...

bestnye kak yatie..if huda jadi adik akak tu mmg terharu n heppiest sgt :)

eRaY said...

wah yatie sungguh multitasking...hebat2 bley jadi wedding planner nie :P

Nadiah Sidek said...

mmg gila kuasa sungguh..eheh. tak pengsan ke buat byk2 kerja tu? salute la yatie blh handle majlis kahwin adik. bkn senang tu

Farah said...

jadi kakak pengantin memang sibok kan yatie..byk gile jawatan nak pegang hahaha..i plak,adik kawin this weekend..misi mensibokkan diri dah bermula dah sejak minggu lepas.

azzamoro said...

alhamdulillah semua dah settle. me pulak akan sibuk2 bulan 4 ni for my bro punyer wedding. yerla mak takde kenelah kakak yg take over kan...samela macam i nanti.

hope everything goes well..

isabelle said...

syoknya dpt buat surprise mcm tu.
adik i dah bunyi2 nak kawen next year. kalo i dpt sambung study abroad, xtau la mcmana.

5577 said...

wah dpt juge blk.. :D doa dikabulkan..
meriah sungguh! best best.. bz tul AJK tu kan? heee...

Mummy Aqil said...

alhamdulillah, semua berjln lancar. tp dkau mmg hebat.. semua ajk, dkau sapu... telan air liur org lain. hahaha

tiey said...

eh...akak...rmh akak dkt ngn rtm eh, dkt roundabout tuh?? rsnye btol dh, ade rumah comey situ...ntah2 kenduri adik akak kot yg sy nmpk hr tu..tema kaler oren, rmh tepi jln.. btol x? hehe

Atiqah said...

Alhamdulillah dh settle..syok tgk gmbr org kawin..tiqah pun rse x sbr je nk jd pengantin..ekekke

temp. housewife said...

thanks sekali lg sbb ambik alih tugas knur sebenarnyo. berair mato knur tengok kubur muloh ma. raso nok kelik loni jugok. waa........... Pein dgn Fiza meme happyla sbb Ti ado.

Dandelion said...

alhamdulillah slamat dh. tahniah dpt ahli keluarga baru. sng la bb SN nnt nk nikah mommy dia dh pro dh :D

yatie chomeyl said...

@eda >> tipsnya I bagi susu inu sepenuhnya kat my baby..then senaman hari2 kejar tren *sebab lambat* sambil dukung baby SN ehehe

Hanz >> arwah mama dah xde, kena la ambik alih tugas dia :)

murni >> ngee emo semace..rilek2, kakok dio cool jah nih :D

huda >> x tau la di aterharu ke x, lupe plak nk tny hik3x

eray >> aiyoyo..klu yatie jd wedding planner, rosak habis majlis sbb gile glemer lebih dr pengantin ahaks

yatie chomeyl said...

nadiah >> mmg nak pengsan tp x jadi pengsan sbb byk lg kije x siap uhuk3x

farah >> btol3x, kakak mmg bz + gile kuasa kui3x

azza >> good luck 2 u..u lg la kesian, nk kene usung baby dlm perut + airyll + handle kenduri hohoho..gambatte ne

isabelle >> klu u dh duk luar dr msia lg pasnih, kena wat surprise gini gak lah utk adik u ;)

5577 >> AJK kaki sibuk mmg suka buat2 bz eheh

yatie chomeyl said...

mummy aqil >> daku kan mmg tamak haloba, semua daku nak bolot sengsorang ngee

tiey >> btul doh la tu, bakpo x singgoh nyo? x kenal ko adik kak yatie? dio SMIP jugop..tuo setahun dari tiey jah

atiqah >> dh hbs belajar nti, leh la kawen gak *wink*

yatie chomeyl said...

K. Nur >> my pleasure. lgpon klu knur ado pong, kijo2 nyepa tepi pengantin t nok buat jugop, t key gilo glemer sokmo doh hik3x

dandelion >> klu baby SN nk nikah nanti, mau mommy wat preparation berbulan2 awal kui3x

Ummu Ammar said...

Dah lama nunggu entry pasal kepulangan yg surprise ni..mcm2 emosi ble baca - sedih, kelakar, happy..

Memang happening la Yatie ni..akak suka dengar Yatie gelak..

Nanak said...

meriahnya..

nza said...

berbaloi bila kak long kelik maso adik kawin.....

selamat pengatin baru utk pein dan isteri..moga brbahagia sepjg hayat....

AyuArjuna BiGoshh said...

yatie..tabiklah u berbakat sungguh jadi ajk dlm majlis perkahwinan tu...huhu...:P

MAMASYAZA said...

meriah betul kenduri adik yatie, alhamdullillah yatie dpt balik gak kenduri kawin pein. walopun kita sebagai kakak terchomeyl mampu buat semua tu tp tanpa mak kita disisi, sedikit sebyk terasa gak kesedihan tu...apapun selamat pengantin baru utk pein..semoga berbahagia hingga ke anak cucu cicit n keakhir hayat...aminnnn

Sheikh & Family said...

tahniah tuk Pein.. I'm sure he was happy ngan kpulangan kakak chomeyl dia nie yg meriuhkn suasana.. ade bakat gak ek tie jd mok andam.. pokpek2 g2..

syayassir said...

bagus nya kak.. beruntung pein dapat kakak macam ni..
kalau saya, tak tau lah nak handle macam mana.. kelam kabut je kut... :P
semoga pengantin bahagia hingga ke akhir hayat.. :)

nadnye said...

Yatie yang gila kuasa :P.. tapi nasib baik dapat balik kan dan dapat tolong adik mengharungi semua tu..

Bagus betul la kakak sorang nie..Thumb up

NURUL IZZA said...

yc, ekekek..nop tanyo neh..ghumoh mano eh?? mano tahu balik pahni nok g jjale.ekeke

kade2 kito ado even xwat gapo2 pon memadai doh..huhu.kepulangan di nanti..lalal~~ isk..sedih plop..ghindula..adik2 dumoh..hok gege tapi hok tula kt teghingak.

p.s comey la pengantin puey..oghe manoe h>?? cewahh merisik pulok

yatie chomeyl said...

UA >> tu gelak control, kalau gelak x control. lari habis semua org yg dgr eheh

nanak >> yup, meriah dlm simple

nza >> yatie buke k.long..kakok sulung ado di NZ, sbb tu tpakso amik alih tugas

ayu arjuna >> AJK sibuk2 bolehlah..xde bakat pun buat2 mcm ada hik3x

mama syaza >> btol tu kak, kesedihan tu ttp ada wpon kita dh cuba yg terdaya

yatie chomeyl said...

k.liza >> mulut pok pek tu meme x reti duk diam sokmo doh hik3x

sya >> kelamm kabut gak tp x tunjuk dlm blog ni je eheh

nadnye >> kata budak2 sekolah "gi-pang"..gila pangkat ngeeee

izza >> rumoh ore di tumpat, rumoh hubby di KB, rumoh abah di kota hehe
pengantin pue tu ore bachok, comey deh? tgk aidk ipar sap *tibo2..tok kkait pong padahal* hik3x

zailamohamad said...

Tahniah sebab kenduri tu berjalan dengan lancar..zaila nak tanya, arwah mak Yatie orang Tumpat ke?? husband Zaila pon orang Tumpat juga;)

sHa said...

blogwalking...
tjupo blog nie...

adik kak yatie skoloh smip eh?
patut la mace pnh tgk jah...
hehe..

kak yatie pn smip jgk ko?

sHa said...
This comment has been removed by the author.
yatie chomeyl said...

Zaila >> aah, arwah mam aore Tumpat..ore chabe 4 tuk mek ngoh tu la,namo dio cikgu dah, kenal ko?

ShA >> aah, kami duo2 meme x-SMIP. SHha SMIP jugop ko? batch tahun bilo? ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...