CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 12 March 2010

R.I.N.D.U Sayang kamu

Aku Rindu Sayang Kamu
Pada mu
Aku Cinta
Kepada Mu..... Sayang Kamu

Ececece...tajuk entry & intro siap nyanyi lagu Black Mentor lagi...hohoho, punyalah bersemangat nak menerangkan betapa rindu berbuku2 membuak2 di dada sekarang ini.



(1) Demam rindu
It has been almost 2 weeks since we come back from Malaysia. Those 3 valuable weeks that we've spent in Malaysia sangat2 menghantui minda & fikiran I tika dan saat ini hohoho. Nak2 lagi bila baby SN & I are not feeling well for the past few days, I missed being in Malaysia badly sebab bila kat Malaysia, kalau sakit-pening- demam- tak sihat, ada ramai yang sudi menjaga dan memanjakan kami. Kalau kat sini, bergantung kasih
love dengan hubby je lah, pastu bila hubby pun tak sihat..nampak gaya ketiga-tiga kami berdikari jaga diri sendiri je lah hehe.


*budak kecik yang demam kena balut dengan kain lembap*

Masih segar dalam ingatan I, masa baby SN demam selama 4 hari di Malaysia hari tu..layanan 1st class yang diberi oleh semua orang pada baby SN buat I rasa terharu sangat2.
hari 1 : Ayahcik I tolong bawak baby SN pergi klinik
hari ke-2 : Abah I pulak bawak baby SN pergi klinik lain, jumpa another Paed
malam hari ke-2 : Adik ipar I merangkap Cik Iti baby SN tolong I jaga baby SN masa dia merengek tengah2 malam.


*Cik Iti dan baby SN*

hari ke 3 & 4 : tokwan baby SN + aunty2 hubby + uncle2 hubby + aunty2 baby SN semuanya sama2 risau kan keadaan dia..pastu dapat macam2 petua tradisional untuk sejukkan badan baby SN. tok wan buat air perahan daun bunga raya, mak ngah sediakan baby food, umi asyik basahkan tuala dan lap ke badan baby SN, mak andak pulak tolong bacakan doa2 untuk kesihatan baby SN. *sob..sob..sob...sedih terharu occay*.


*tok umi tengah kenyek2 baby SN hik3x*


(2) Rindu buat kerja dengan 'mulut
'
This has been me & hubby's favorite kind of doing work back in Malaysia hehe. Pernah buat kerja dengan 'mulut'?. Tak tahu, let mommy show you how it works babeh! eheh. It's easy cheesy peasy, all you need is little brothers/sisters...that's it!. Since I ada 5 orang adik bawah I and hubby pun ada 4 orang adik bawah dia, kebanyakan yang kami nak buat sentiasa ada pembantu.

Contoh2nya macam ni :-

" Erk...tibo2 rasa dahagolah, haus sero tekak ni" --> adik kedua bongsu I akan bangun ke dapur dan ambilkan segelas air untuk kakaknya yang pemalas gatai ngeeee


*baby SN with his uncle*

"Nazhan nok mandi ni, payoh nok mandi dio sore, acu tulong metar"
--> adik bongsu I akan sediakan air panas untuk anak sedara nya bersiram


*with my youngest sister : Awin butuk*

"Nazhan berok ni, mari tulong cucur metar"
--> mana2 adik hubby akan tolong dia basuhkan poo-poo baby SN, kadang2 tok umi yang tolong basuh gak...gatai hehehe.
" Acu tulong naik atas dale bilik aku, amik gotu metar"
--> mana2 adik hubby akan tolong naik tingkat atas dan ambikkan apa yang hubby suruh tu hik3x.


*satu2nya adik lelaki hubby, rumah dia jd persinggahan kami sepanjang stay di KL*

See, senang kan kalau buat kerja guna 'mulut'..muahahaha. Bila balik sini, aiseh..semua kena buat sendiri. Kalau I rasa dahaga tengah malam, hubby kena ambikkan air untuk I. Kalau hubby tiba2 nak maggi, I kena pergi dapur dan masakkan untuk hubby. Kalau nak salin diapers baby SN, hubby kena basuh poo-poo dia dan I akan standby untuk pakaikan diapers dia. Hohoho..jadi aplikasi kerja menggunakan 'mulut' tidak lagi boleh di lakukan di sini *ceh, sungguh tak best nya* hohoho.



(3) Rindu kelazatan makanan Malaysia
Yang ni tak payah explain pun takpe, semua orang faham sangat betapa kelazatan makanan Malaysia tiada tolok banding nya di dunia ini. Wah, puji berapi-api hik3x. Actually, what make me missed Malaysia so much is due to the fact that I could easily buy any food that I wanted to eat with such a reasonable price at any time. That's why hubby & I memang 'balas dendam' habis-habisan masa balik Malaysia hari tu to hentam any food yang kami duk teringat2 nak makan selama kat Jepun hehe. Hari pertama sampai tu, dah terjah gerai tepi jalan sebab terliur sangat nak minum air kelapa + makan jeruk jambu batu + keropok lekor ihikhik ngeeeee.

[Collages2.jpg]
*makanan2 yang sempat kami ngap di KL*

[Collages1.jpg]
*makanan2 yang di ngap di Qelate*

Semalam tiba2 I teringin nak makan 'butir nangka', kuih tradisional Qelate. Nak uli dan gentel2 rasa malas pulak..last2 buat guna sagu je. Sigh, kalau kat Malaysia kan senang..start motor, pergi pasar, bayar RM1 dah dapat sebungkus 'butir nangka' yang lazat berkrim hohoho.



*bertungkus lumus demi mendapatkan sejag air kelapa muda di kg hubby*


(4) Rindu di kelilingi oleh ramai orang

This is the most thing that I really missed about being in Malaysia....the 'companion' of all the people that truly loves us. love I was brought up in a family of 8 siblings and hubby was brought up in a family of 5 siblings. Both of us are so used to the idea of living in a house full with people.

[DSC_0020.jpg]
*dengan sepupu2 hubby kat kg di Pahang*


*misi mencari buah jambu batu*


I found my life is complete at hubby's house sebab umi ada untuk mengganti kan kasih
love arwah mama dan adik2 hubby yang 3 orang pompuan + biras I tu leh geng dengan I untuk cerita hal2 pompuan. Hubby will also feel comfortable living in my family's house sebab dia ada ramai 'geng' untuk tengok bola dan borak perihal lelaki dengan abang I + ayah cik I + adik lelaki I seramai 4 orang tu.


*my MIL and I*


*hubby with my uncle & my brother*


*me with hubby's sisters*

Bila balik sini, terkontang kanting duk ber3 je..aiseh, sunyi sepi. This feelings becoming more dense bila I duk rumah sepanjang minggu ni with baby SN, hubby pulak balik lambat dari lab...sumpah, rasa sunyi sampai rasa nak beli tiket balik Malaysia sekarang jugak. tapi bila tengok baki duit dalam akaun ada negative adus *ngeeeeeeee*, serta merta hilang perasaan tu kui3x.

berapa jauh puyuh terbang
tetap jatuh di pohon mangga

berapa jauh rindu melayang

tetap padu di tangkai jiwa.


Pssssttt : ececece, sesekali berpantun madah pujangga gitu..melayan jiwang
love di pagi Jumaat ngeee.



19 words of wisdom & comments:

kew_chop said...

behnyo dok kelate. terliur tgk dok korek isi woh nyo tu. pete2 gak sokmo soh adik ukah pokok nyo amek buah. sero nok kelik jugok.. lambatnyo nok tunggu harga tiket muroh. oyak jah ade sale tapi mahal gok tiket 7 man gi balik.

NURUL IZZA said...

YC, betulla...mmg sunyi.iza dumoh adik2 ghama..pahtu mai sini sunyi sungguh.horla..duk soghe2..hubby g opis blik male.huhu apokan dayo...

Atiqah said...

tkutnye akan alami perasaan cmtu nnt..

Echa said...

sedap betul tengok makanan tu.. bukak bukak nampak makanan jeeeeee.. terus jadi lapar... hujan emas negeri org kan?? tul tak kak yati... harap semuanya ok..

lailasani said...

aih... tak pasal2 ambo oulok yg kesayuan... kami ni ala2 dok diperantauan jugak sbb sokmo terkenang2 makanan kelantan... pastu plak dok johor ni takdak sedara mara.... kami bertiga ajee...

yatie chomeyl said...

murni >> tu ore korek di kg solah kat Pahang. klu di kelate, ore gi beli coconut shake jah tepi jale tu hehe

izza >> tu la key, bilo sunyi mulo lah teringat suko nyo time gege2

atiqah >> mmg akan alami, trust me :)

echa >> semuanya mmg OK, cuma sesekali mengenang org2 yg di tinggalkan jauh ;)

laila >> yup, terjangkit plop kesayuan...takpo2x, kito pakat2 menumpe kasih di blog deh hik3x

AshAnas said...

waa, sy bc pun, rasa bersyukur dan perlu menghargai apa yg ada kat bumi malaysia ni kan...

Mykhalish said...

adoi..sdhnya la.. sob..sob.. tabah ye yatie. xlm je lgk.. gambate neh..

Momma Mia said...

uih siannya...
syok baca entry nih...
semoga bb SN & mama cepat sembuh yer!!

zailamohamad said...

dakpolah Yatie, jauh di mata dekat di hati..eh sokmo lupo nak tanya, yatie ni Klate kat mana??
best kalu ada adik ramai (yang rajin ah), adik zaila ada sorang jah tupon malah banga sebab dia bongsu tapi hubby ada 4 adik & semuanya buleh diharap belaka so zaila kalau balik kampung rajin juga buat kerja mulut macam yatie tu, hehehehee

nieda said...

takpelah, susah dahulu senang kemudian kan?? one day kita akan appreciate semua pengalaman2 tu, duduk negara org mmg kena berdikari, mental pun kena kuat.

Nadiah Sidek said...

sunyi tu kite tak terasa sgt sbb keluarga kecik je..kat malaysia dulu mmg sunyi sepi je pun rmh..eheh. cuma tu la, duk sini mmg la kena berdikari. semua kena buat sendiri. nak mkn pun, takde chance la nak beli2 ni. mana ada jual mknn malaysia sini. huhu..

NORHAYATI BERAHIM said...

sedihnyakan, hmm..2 minggu pun duduk kampung suami dikeliling adik beadik pun boleh sunyi, apatah lagi bertiga begitu..oh tidak..besar pengorbanannya yang harus dilakukan ya yatie..

MAMASYAZA said...

takpelah yatie, bersabarla dulu, susah2 dahulu, senang kemudian hari. sapa tak rindukan...tapi apakan daya..

PadNani~~{@ said...

huwaa..tgk foodies yg menawan tu mmg tak tertahan la yatie*_*

sabar ek..surely i dapat imagine apa yg u rasa..ni sume pengorbanan yg tepaksa ditempuhi duduk di tempat org..jaoh terpisah dgn family tercinta:( moga besar hikmah pengorbanan kita kan..

pray for baby SN,u n ur hubby speedy recovery..cian u alls:(

temp. housewife said...

Ti dok rindu nok balik. Knur ni tok sabar nok balik! dok tunggula ore UPM beli tiket ni. hmmm bakpola lambat sgt.
tok sihat2 lg deh. sie ko Ti nga Solah nga Nazhan.

yatie chomeyl said...

Ash Anas >> btul2x, hargai lah bumi Msia yg tercinta tu ;)

mykhalish >> yup, x lama dah lagi..kejap je nih

momma mia >> thanks utk doa u tu ;)

zaila >> ore asal Tumpat. adik bongsu meme malah banga hapah sokmo..adik ore malah jugop, puas suruh baru ggerok hik3x

nieda >> btul2x, pengalaman mematangkan hidup kita

yatie chomeyl said...

nadiah >> kami ni dh terbiasa di kelilingi ramai org, tu yg rasa sunyi semacam tu

kak NB >> sunyi dan sepi buat kita menghargai ke'bisingan', kan kak ;)

mama syaza >> terus ras anak nyanyi lagu Amelina.."sungguh ku tak ampu ..menahan rindu ah ah ah" ekekeke

padnani >> terliur kan? i sengaj abuh pic food tu bg u teringin sama haha

yatie chomeyl said...

k.nur >> x lamo doh tu..bestnyo dh leh balik Msia

huda >> sabar mmg perlu tp kdg2 rindu dtg menjenguk gak ceeeewah *palsampah lagik*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...