CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 24 March 2010

Baby SN's 9th months milestones

"A baby will make love stronger, days shorter, night longer, home happier, bankroll smaller, clothes shabbier, the past forgotten and the future living for". That is an anonymous quotes which I truly agrees with. These past 9 months 3 weeks that I've spent as a mommy to my little baby SN has been filled with lots of laughter, bundle of joys and also tonnes of worry tears.

Here are some of baby SN's 9th months milestones & achievements :-


(1) Movement & physical changes
  • weight : 8.5kg
  • dah tumbuh 2 batang gigi kat bawah. *suka buat strength test masa tengah menyusu..huhuuhu tumbuk sakittttttttttttt*

*dipaksa tunjuk gigi 2 btg oleh mommy ngeee*
  • grab object and grasp it firmly
  • drink on his own using sippy cup --> mula2 daddy beli yang murah je RM3.90 dia taknak minum, siap campak2. Last week beli 1set COMBI mug, terus grab dan buat2 minum walaupun takde air tsk3x *kecik2 dah pandai demand duit huhuhu*

*baby SN tengah excited dapat mug baru*
  • pull himself up to a standing position
  • walk while holding onto his pushing walker--> *mommy gedix gi beli kat kedai 2nd hand, cuma 300yen = RM12 je, jenama disney lagi tu...encem best2x*
video
*baby SN's 1st experience with pushing walker*


(2) Mental (cognitive)
  • understand when mommy said "NO" or "DAMEK" (don't) --> kalau tengah pegang apa2 yang mommy tak bagi kat tangan, terus bagi mommy
  • understand when mommy said "salam" and "kiss" --> kalau hulur tangan nanti dia akan salam dan cium tangan mommy kenyit
  • dah pandai show tantrum bila merajuk or tak dapat apa yang dia nak
  • love watching the Baby Einstein CD & Most Wanted Nursery Rhymes CD sampai mommy pun terpaksa hafal sekali lagu2 siul dalam CD tu hohoho

*budak kecik yang kusyuk tengok CD*


(3) Verbal (communication)
  • adds up his vocabulary with these words -->"dah..dah", "mama"
  • imitating my shout angkatkening bila mommy menjerit kesakitan digigit si kecik masa tengah menyusu

*suka buat2 muka chomeyl senyumkenyit nak bagi mommy tak sampai hati nak marah dia*


(4) Social changes
  • actively playing day and night sampai mommy & daddy penat :males: nak layan dia bermain

*playing with his toys*
  • will be making new friends and staying with new teachers starting from the end of this month sebab dah dapat masuk public nursery nearby our house.

*@ his new nursery with other mums & babies during the briefing sessions*


Psssttt: mommy dah sibuk duk nak plan rindu baby SN's 1st birthday kui3x..over-excited tak I?

25 words of wisdom & comments:

MAMASYAZA said...

memang babySN tu sooooo cute...geram nengok...tambah2 dah ada gigi sekrg ni..lagila comel bila sengih nanti...nampak gigi tecit tu

Ummu Ammar said...

Dah besar handsome boy ni..nanti siaplah..ada yg akan jd mangsa gigitan baby SN..

dbalkis said...

wah..dah macam cc exclusive pulak..2 laptop duduk sebaris..hehe

Pasal baby SN dah start menggigit, cuba cakap2 ngan dia time dia nak tido, bebel hari2 supaya jangan gigit..sort of my skrip "Dhani dah ada gigi,cantik..tapi jangan gigit mama ye..Nanti mama sakit..kita dah dah janji nak ammi(bf) sampai Dhani umur 2 taun..kalau dhani gigit mama nanti mama sakit tak dapat ammi, Dhani gud boy kan??"..

Cakap hari2 sampai hubby gelak..tapi alhamdulillah mujarab. skali je Dhani gigit betul2..Lepas kene cubit pipi (time tu idung dia merah tak dapat nak picit idung) dan bebel hari2, Dhani dah tak gigit dah..

Alimaz-Kembara Terasing said...

comei...anak saya suka gigit masa menyusu..

Jiji said...

kejap kan anak membesar, mcm tak puas je hadap!

Btw, nanti kan ko bila gigi dia nak tumbuh lagi sure dia gergaji berdendeng ko. Huhuh
rasakan rasakannn!

:P

Suhana Shahril said...

Cepat yer baby SN dah boleh duduk. Anak saya baru dok angkat punggung.Huhu...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

abeslah kena geget masa menyusu pasni..huhuhu..sakit tau!

firahadifa said...

dear, u masih BF lagi ker? bagusnyerrr

Dandelion said...

rasa mcm br je lg baca entry u bersalin. dh 9 bln dh bb sn. yelah ihsan pn dh 7 bln. cpt je kan? hihi

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

ada gigi!!

tetap cute cam lil baby bird..

~Eila @ Along~ said...

weeee...
dah besar dahh..
rasenya macam baruu je lagi chat ngan yatie pasal pregnancy..hehe

Mummy Aqil said...

phewitt...dah besor bb SN. haha... dah wat strength test yaa... tgg gigi 8btg k. hbs segala kaw jd mangsa ujikaji. hahahaa

Atiqah said...

moga membesar jd sihat dan kuat

temp. housewife said...

habisla kalu NAzhan pandai demand. hehehe. jange lupo basuh dgn luke warm water kat breast tu kalu keno gigit.

:: m.u.n.i.r.a :: said...

errr yatie..
berbesan nak tak? hahahahaha

nazhan maken ensem lor..
and makin bijak!

Hanz said...

wahhh..kecik2 dah pandai pilih yang kualiti lagi mahal gitu yer Nazhan?

nieda said...

dah ada gigi, habislah mommy dia..comel

Ida said...

salam ziarah...
comeynye baby u..geram pulak..ni yg buat terasa nak ade baby cepat2 ni..

amadaster said...

nazhan da ade gg...cepat betul membesar!!jupe next time make sure nazhan da blh pggil nama cik iti jgk...=))

Nadiah Sidek said...

dah merasa penangan gigitan nazhan ek? welcome to the club! (kelab digigit anak sendiri..ekeke..)

yatie chomeyl said...

mama syaza >> kalau geram, sila cubit dia hik3x

ummu Ammar >> mmg dh start jd mangsa skrg ni huhu

dbalkis >> tu la kije dia hari2, ngadap lappy mcm kat panggung wayang hehe. thanks for the tips, will try it out ;)

alimaz >> sakit kan? huhu

yatie chomeyl said...

jiji >> aduhhh, tidakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk :(

suhana >> baby kita sebay aye? baby SN start duduk masa umur 7bulan kot

eliss >> mmg sakit hohoho

firahadifa >> aah, exclusive BF lg..hari2 pam kat kampus hihi

dandelion >> hik3x, tu la kan..kejap je masa berlalu

yatie chomeyl said...

mama miya >> baru 2 btg yg naik hehe

eila >> tu la..tgk2 nti dah setahun huhu

mummy aqil >> aiyoyo..tak sanggup jd bhn ujikaji

atiqah >> insya Allah, amin

k.nur >> ooo ok, will do that bilo nazhan kekoh t

yatie chomeyl said...

hanz >> tu la pasal, demand btul hik2x

nieda >> tu la pasal, mommy dh takut nak bagi dia nyusu huhu

ida >> mari lah kita menambah bilangan umat manusia hik3x

kek ti >> okeh, nti kak ti ajar dio ;)

nadiah >> hahhaa..thanks for the invitation to the club =p

Leen Die said...

putih tengok bb SN duk negara sejuk..biasalah tue yatie penangan gigi..tp lama2 mesti bb SN reti nak control gg dia supaya tak tergigit n..p.l. masa menyusu nanti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...