CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 11 March 2010

Tips to cook faster

As a mother be it FTWM or SAHM, we always wish that we have more time to be able to finish the house chores quickly. I believe the chores that contribute as the most time consuming is when we were in the kitchen : to cook a meal. It would be nice if we could instead minimize the time spent in the kitchen to be able to maximize the time to spend at the dining hall *ekekeke,gatai tak pasal2 lepas ni berat naik mendadak pulak eheh*.

Here's a simple tips on how to speed up cooking time in the kitchen. Ready? kenyit Play the video!.

(1) Speed peel a potato




(2) Quick peel an egg



So what do you think? I hope this video do gives some insights to help mommies out there to cook faster.


On another different notes, today is the 4th day for me to stay at home with baby SN as both of us are not feeling well since last weekend. *mommy & baby yang sehati sejiwa, sakit pun sama2 sengihnampakgigi eheh*. For the first few days ago, we were down with fever + cough. The cough will be lessen during the day but becoming worse during the night *terpaksa kejut hubby 2x tengah2 malam untuk suap ubat batuk kat I, kalau tak memang takleh nak tidur*.


*right pic: tengah sedut nebulizer kat Kinoshita Clinic*


Though the fever has slowly subsided, but we were still having nasal congestion which leads to flu. To add up with the diseases 'package', we were also suffering for "Madras eye" a.k.a conjunctivitis...huhuhu. Mata dua2 asyik penuh dengan tahi mata je, sampai melekat2 kat bulu mata, nak bukak mata pun tak leh ngee. Since I tak gi klinik, I cuma share eye-drops baby SN je ngeee. Hopefully I'll get better by tomorrow sebab dah hampir seminggu tak pergi lab, bila nak habis study kalau asyik cuti je adus huhuhu.


*cubaan baby SN berposing untuk menunjukkan tahi mata yang melekat di bulu mata dan hingus yang meleleh ihikhik ngeh3x*

Pssssttt :
rasa pelik pulak bila duk rumah masa tengahari berhari2 dengan baby SN, kadang2 rasa bosan , kadang2 rasa penat tapi kadang2 rasa best jugak.huhuhu
gigil..emosi tak stabil betul hohoho.

22 words of wisdom & comments:

temp. housewife said...

tok sihat lg deh. Nazhan, deme2 pung boleh posing comei. Takpo, make ubat dgn jago mkn minum. Take Care Sis!

Huda said...

moga lekas sembuh kak yatie and baby sn..makan ubat yer, jgn lasak2 sgt :)

Huda said...
This comment has been removed by the author.
Mummy Aqil said...

alolo..ciannye geng chomeyl xsht. cpt2 sht yer...

firahadifa said...

notty ner muke baby ko.. but so cute..

btw , baby SN sebijik like his daddy.. hehehe

aNgAh_aLiFaH said...

best ar video tuh..yatie dah cuba ke tips tu?

isabelle said...

alalalaaa.comelnye dia buat muka mcm tu...eee...*menahan geram nak gigit pipi SN*

Tulip said...

alahaii comel loteinyaa baby SN ni..cakkit2 pon pandai lg tenyum2 posing gitu :D

tgcare ye dear ;)

to both mummy and baby ahakks

AyuArjuna BiGoshh said...

huhu comelnya baby sn...yatie petua nenek sy klu batuk...minum satu sudu kicap ngan asam limau...:P

zailamohamad said...

alahai siannya, dah besar pon baby SN..take care both of you..sorry lamo zaila dok singgah blog Yatie, maklumlah loni agak busy..apa2 pon Zaila doakan yg terbaik buat Yatie & famili;)

tiey said...

get well soon akak...kening bby sn tu tetap menjadi pooojaan hehehe

tiey said...

get well soon akak...kening bby sn tu tetap menjadi pooojaan hehehe

Nadiah Sidek said...

comel la nazhan gitu! mcm saje posing gitu pulak..eheh. get well soon!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

susu ibu tu paling mujarab utk sakit mata..my nuha dulu penah gak kena nebu tapi yang tak tahan time fisio la.sedih dengar!

moga cepat sembuh both of u.

IZAN said...

wahhh.. menarikk tips kali ni! Yang telur tu k.izan pernah tengok bangumi Urawaza masa kat japan 10 tahun lepas.. memang kalau teringat buat sungguh kat umah! serius! hehe. ANyway karada wo odaijini nee!

nadnye said...

comel sungguh baby SN buat muka camtu..nak gigit2..
Skang nie mmg tgh musim batuk+demam...

E.L.I.Z.A said...

cute la dio wat mato gitu..xnapok sikit pum tahi mata hahah..comam2..

get well soon ne!

p/s: baru baca entri psl balik mesia tu hehhe gurau bewok..lamo doh x sebut hehhe

Ummi Salsabila said...

huhu.comelnye dia wat muka camtu..get well soon ok for both of u..

reitak said...

Alaaa get well soon both of you!
Baby SN smakin comel! :)

Video egg tu, I've seen it done before and heard people do use this method, tapi when konon I wanted to try, it seemed like nothing happened even if I huffed and puffed! ;p ker salah teknik? keke

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

thanx 4 the tips..for me kalo nak cepat masak..ikan & ayam lepas beli, i terus cuci & marinade. so nnt defrost terus masak..:D cukup sesuai tuk siapkan bento hubby disubuh hari. kalo utk bento, biasa mlm tu i bwh turun benda beku tu bwh turun fridge bwh.

hihihihih..SN idung leleh cam miya...heeeee..

NURUL IZZA said...

chewah...aksi menarik dan tertarik..

get well soon.. kot2 demey ghindu.horla.kade2 teghingak pon jadi demey deh??

yatie chomeyl said...

thanks all for your wish & doa..syanag korang semua

reita >> i pun x pernah buat lg, nanti weekend ni nak try hehe

mama miya >> bagus gak wat gitu kan? nti i nak wta gitu gak la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...