CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 20 November 2009

Tulang diselaputi kulit

When I was in Malaysia for raya holidays last 2 months, my siblings and friends that I met kept saying that I look so slim. At that time I took it as a compliment, lagipun I baru bersalin kan..bukan senang orang nak puji I kurus plus the happy feeling that I'm able to shed extra 12kg weights that I gained during my pregnancy time. Furthermore, with the assumptions that they haven't met me for almost 1 year, it is possible for them to notice the changes in my body figure. Kembang kempis hidung I masa tuh..*eh padahal memang hidung dah kembang secara semulajadi pon sengihnampakgigi eheh*.


Later on, hubby pulak kept saying yang I dah terlalu kurus, tak berapa montok..huhu. So, each time we have our meal, hubby insisted me to eat more..aiseh, masalahnya tank perut I ni kecik. I takleh makan dalam amount yang banyak sekaligus, tapi since metabolisme I tinggi...I akan sentiasa rasa lapar. Macam sekarang ni, I makan 2 keping roti untuk breakfast. Lunch pulak memang makan nasi penuh bekas bento tuh. On the way home, while picking baby SN at the nursery..I'll eat some snacks. Sampai umah je, I makan lagi jajan + keropok2 sambil masak untuk dinner.


Dulu2 masa belajar kat USM pun ,berat minimum I 47kg. Masa musim sejuk kat Spain & Germany, I usually gained weight easily up to 53kg. Considering all those foods + on-time meals that I took everyday, berat I sekarang ni cuma 45kg...lagi ringan dari berat I sebelum kahwin. Hohohohoho.Since tinggi I is about 165cm, I am under those underweight BMI group for asian female adult. Aiseh... :antok: camno ni?.



(pipi terkeluar dari tudung, Munich; Winter 2006)


(pipi terlebih dari tudung gak, Madrid; winter 2007)


(pipi tersedut dalam tudung, Fukuoka; Autumn 2009)

Proposed classification of weight by BMI in different adult ethnic groups. (2007 Clinical Handbook – New Zealand Dietetic Association, eighth edition - Revised table)

Classification NZ *European People Pacific Island & Maori People Asian & Indian People Risk of obesity related diseases
Underweight Less than 18.5 Less than 18.5 Less than 18.5 Low
Healthy weight 18.5 – 25 18.5 – 26 18.5 – 23 Normal
Overweight 25 – 30 26 – 32 23 – 25 High
Obese Greater than 30 Greater than 32 Greater than 25 Very High


Tapi bila I tengok orang Jepun, ramai je yang lagi kurus dari I...terus I rasa oklah, takderlah kurus sangat I nih. But then , bila I upload gambar terbaru I kat FB, my bestfriend terus komen "apsal tgn ko aku tgk cm kulit yg menyelaputi tulang sahaja?". Those questions, made me wonder...eh, kurus sangat ke I nih. Pastu I pun baru perasan jam tangan I dah longgar dan hampir tercabut kalau pakai, tu belum di kira 2 lubang baru yang terpaksa di tebuk kat belt sebab seluar semua pon dah longgar..huhuhu, padahal I siap pakai legging pant kat dalam seluar jeans. Memang I dah kurus sangat ke? :antok:.


(gambar tulang diselaputi kulit yang kawan I komen tu)


Pssssttt : manusia ni memang tak reti bersyukur, kalau gemuk sibuk nak diet..kalau kurus sibuk nak makan banyak plak..sengihnampakgigi ekekkkeke...isk3x..

22 words of wisdom & comments:

Huda said...

wow! kurusnye akak..huda skang maintain 50 kg aje :)

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

i lg kurus dr u la, weight sentiasa naik turun 39kg-41kg. kalau reach 41 tu kira hebat aa. even dok tumpang pediasure miya pun, takde naik...

dulu org dok kata i bela hantu raya. now i kata i tak bela hantu, i bela miya..wink wink..maklum la share calorie dgn miya aje kan?

Ummu Ammar said...

Yatie..

Betul kata Yatie..gemuk susah, kurus sgt pun susah..senang2 syukuri apa yg ada..yg penting jaga kesihatan..

Tapi akak rasa Yatie kalo berisi sikit..lg chomeyl la...

Jiey^Mien said...

diet takpo lagi, ni sapa terpikir nok sedut lemok!
:P

IZAN said...

wah ni memang kurus betul nihh... bahaya kalau taifu takut yatie pun bleh melayang di terbang dek taifu..!! opss gurau jekk.. ekekke! Tapi TETAP mantain chomelyyyyy.. jgn risauu. Anyway entry kali ni ade 'seru' name Yatie kat blog akak.. thanks a lot dear!!!

Atiqah said...

huhu kak yatie, kita serupa..tiqah nye berat 37, BMI mmg x ckup la..kwn2 tiqah pggl tiqah aneroxia la, tulang berjalan la..but i like my body figure right now..mkn la byk mne pun tp bdn maintain je..hehe..InsyaAllah hrpnye leh maintain la..

Farah said...

yatie! i do have the same problem before..makan mentekdarah macam hape je tp tak naik2 pon badan...tp skang masalah i dah settle after i start workout kat rumah.

actually bukan sebab kite makan sikit atau banyak nak bagi naik badan ni..sebab org yg metabolisme tinggi macam kite ni mmg tak jalan ngan cara tu..try workout yg macam i buat tu then makan mcm biasa.

my height pon 165cm and now berat dah kembali normal ke 52kg..baru la terasa punggung kembali pejal dan montok hahahaha

Jiji said...

ye laa beh.. hang patut increase ur calories intake. Amik peha aku ni weh..

Dandelion said...

kurus la tu. u pn tinggi. i gak yg xkurus2 lg hehe. papepun yg penting sihat. kurus ke berisi ke janji hati sndiri suka. opsss hati encik suami pn kena ambik kira juga. maka kena la mkn byk sket kot hehe.

Nur,Nura, Nurad, Yani said...

esok bday make kek banyok2 hehe. Ti meme kurus sokmo. try eat more mknan lemok2 sikit.

idasm said...

senang kurus baguslah ek. tp betul kata hubby yatiey tu, kalau kurus sgt pun x best gak.. hehe..

syayassir said...

dulu, pernah 'terkurus'.. gila2 usaha nak naikkan berat badan.. sebab takut kena tinggal dengan boypren...

tapi la ni dah gemuk.. gila2 nak kuruskan badan pulak.. huhu..

yatie chomeyl said...

huda >> tu la, akak pun rasa x brp seksi dah ni hehe

mama miya >> i guess i pon sbb share calorie dgn baby SN kot nih..eh kurusnyer u, btw tinggi u bape?

ummu Ammar >> tu la, nk kena selalu bsyukur dgn apa yg ada je ..br sng hidup kan? :)

jiey >> sedut lemok plop doh..sedut habuk guno vacuum sudohlah eheh

yatie chomeyl said...

k. izan >> aah, last 2 weeks asa taifu sket, mmg terbang gak..siap kene bpaut kat pagar lg hohoho

atiqah >. eh ringannye dear..tggi tqah brp?

farah >> i hari2 workout sbb jalan kaki g station ketapi sambil dukung baby SN + lari kejar train sambil dukung baby SN huhuhu...okeh, i try cara work out lain plak

yatie chomeyl said...

jiji >> aku nk tambah kat bontot ja lemak, bg montok seksi sket..idokle leper semacam je ngeeee

dandelion >> tu la, x best lah klu dh x montok ..eheh

k.nur >> i eat mknanblemak almost everyday...tu tok kiro yg bergoreng lagi hohoho...i almost forgot my own bday :D

yatie chomeyl said...

idasm >> aah, tak best nak peluk ngeeee

syayssir >> aaa tu la pasal, dulu2 pernah gak 'tergemuk'..sibuk diet..eheh...mmg fitrah pompuan la kan? ;)

Nadiah Sidek said...

suami kite pun slalu kata kite ni kurus sgt. ada ke dia blh kata "alahai...keciknya tgn...ni kepak sekali terus patah..". hoho..ada ke patut!

sama la kite..tank kecik tp kalau kuar rmh, org lain tak nmpk sgt yg kite ni kurus keding sbb pipi berisi :D

takpe la, janji sihat, ye dak?

zailamohamad said...

Alahai jelesnyo nga dio..Zaila ni pas naik, naik, naik, naik,,xdok turun2 doh;(

Tulip said...

yatie...jelessnyaaaaa...bb tak turun2 lagi ni..risauu dah nii...ada try tak makan mlm,tp susu bdn plk kurang...huhuhu,..share ckit tips...;)

MaMaSyAzA said...

memang yatie nampak kurus sgt....kena makan byk2..makan vitamin jugak...jangan la kurus sgt tak cute la...biar nampak berisi sikit..baru comeyl...akak ni yg patut diet ...dah 57kg ni...sungguh mengharukan

ninaazmie said...

yatie,
bestkan kurus leh pakai baju ape2 je. nina ni last weight sblm bersalin 85kg, dh bersalin 75kg, bb dh setahun berat br turun ke 66kg, ada lg 9kt to let go!

yatie chomeyl said...

nadiah >> btul2x, asal sihat oklah tu :)

zaila >> takpo2x, hubby zaila ttp syg jugop ko zaila ;)

bb >> mkn mlm tu mmg selalu tp tu lah agaknya sbb baby SN kuat nyusu, dia sedut semua lemak sekali hehe

mama syaza >> takpe kak, montok2 sket br seksi kan ;)

nina azmie >> mmg sng nk pakia baju tp kan bila pakai kebaya, tak lawa sgt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...