CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 4 February 2011

Buat PROJEK lepas makan

Sehari dua ni entry agak mendung je menyelubungi blog ni. Let's cheer up a bit dengan cerita makan2. We were invited to Shimatani Sensei's house for a makan2 session during the new year celebration *dah dekat sebulan baru nak update cite basi ni, makanan pun dah selamat jadi najis di hadam sengihnampakgigi ngeeeee*.


Shimatani Sensei is hubby's PhD supervisor, so he also invited other members in the lab to his house. His wife prepared Temaki sushi dish and Ozoni for the guest. Well aware of the fact that we can eat only halal meat, they prepared the foods based on fish, seafood and vegetables.

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUtpU4n69MI/AAAAAAAAKFI/2JHwgMo8z5A/s1600/DSC_0008.JPG
=- meja di penuhi dengan pelbagai juadah enak2 -=

Temaki sushi is referring to hand rolled sushi, and it is a popular casual Japanese food. The conelike form of temaki incorporates rice, specially prepared seaweed called nori, and a variety of fillings known as neta. It is popular at casual ones and at home, especially for sushi parties. Making temaki is easy and fun, and it is often used to introduce to the foreigners the taste and experience of sushi.


Sensei's son were asked to demonstrate to us on how to make our own Temaki sushi. Sepatutnya letak satu je lauk kat atas seaweed tu supaya senang nak balut, tapi dia pulun gi letak banyak2 sampai kena marah dengan mak dia kui3x.




One of the essential part of the Japanese New Year meal is ozoni, a hot soup that contains mochi (steamed sticky rice that has been pounded and formed into rice cakes). The word ozoni means literally "mixed simmering," which is indicative of the soup's origins. The soup base can be kelp stock, fish stock, miso-flavored broth or good chicken stock. To this are added winter vegetables such as spinach, daikon (radish), potato, carrot, and/or a source of protein such as chicken, duck, shellfish, or fish. As for us, sensei & his wife prepared the one without any additional of chicken meat/stock involved.

http://2.bp.blogspot.com/_6tSJisKouYY/SbwMeYnCATI/AAAAAAAAAkQ/8z5YokDCoow/s400/ozoni+final.jpg
=- Ozoni. pic source: here -=


Nazhan is the one who's getting the most attention on that day because he was the only baby. Semua kawan2 lab hubby asyik nak usik dia, nak dukung dia, nak pegang dia dan jugak nak borak dengan dia.




=- cool je dia bila di dukung oleh kawan2 lab hubby -=


He was in good spirit and friendly towards other people on that day, thus mommy & daddy dapat menikmati makanan dengan selesanya. Macam biasa, Nazhan memang sejak kecik dah di latih untuk tidak buat hal masa mommy tengah kuysuk makan sengihnampakgigi ngeeeeeee.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUtpVIsSeNI/AAAAAAAAKFQ/41h72flUrEU/s1600/DSC_0013.JPG
=- kawan2 hubby melayan Nazhan tengok ikan dalam akuarium kecil -=


After having the main course in the living room, we were invited to have desserts at sensei's kitchen. Ada macam2 kek, pastries, and fruits terhidang sampai tak sempat nak ambik gambar sebab duk kusyuk serbu makanan. Nazhan pun sama naik je, bila nampak strwaberry sepinggan terhidang depan mata terus dia hadap makan sorang2. Isk3x, ikut perangai siapa la ni.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUtpVRd7F_I/AAAAAAAAKFY/ng5Crpnjqfo/s1600/DSC_0016.JPG
=- serbu dapur pulak untuk dessert's session -=


Bila dia dah kenyang makan strawberry, Sensei pulak buat cubaan nak dukung Nazhan. Malangnya, tak sampai 2 saat sensei dukung...tiba2 sensei cakap..*"Unchi"*. Aiseh, panas membahang muka mommy masa tu; rasa begitu membesar kemaluan oopps, perasaan malu ketika itu.


Kenapa I malu?. "Unchi" tu maksudnya "berak"!. :tsk:


Ada ke patut Nazhan berak masa Sensei dukung dia. Alahai anak, memang lah berak dalam pampers tak bocor pun, tapi faham2 je lah baunya kalau dah sumbat macam2 jenis makanan tadi kan, bau nya memang masyukkkk habis. Kebetulan pulak hari tu I tertinggal beg diapers dia kat dalam kereta lagi satu, so tak leh la nak change diapers dia huhuhuh. Nazhan kan dah potty training, so selalunya kalau kitorang nampak dia nak berak kitorang bawak gi toilet je. Tapi masa kat rumah Sensei tu, tak perasan pulak dia nak membuang sebab mommy & daddy kusyuk sangat makan sengihnampakgigi ngeh3x.


Lepas tu, tak ada siapa dah nak dukung Nazhan. Semua pass kat mommy balik, cehhhh. Eh, takdelah sampai gitu sekali Nazhan di pulaukan tapi I yang rasa malu nak bagi orang dukung Nazhan dah sebab bau nya kuat sangat mencucuk2 ke hidung. Masa ambik gambar ramai2 pun mommy duk hujung2 je dengan Nazhan.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUtpa3BA_jI/AAAAAAAAKF4/qttX8DCr0EQ/s1600/DSC_0028.JPG
=- Nazhan dah tak mampu nak senyum sebab tak tahan dengan kebusukan diri sendiri kui3x. Sensei hubby yang kat tengah2 pakai glasses tengah riba anak dia. -=


Takper lah wahai anak ku, walau sebusuk mana pun Nazhan, mommy tetap sudi dukung Nazhan asalkan daddy sanggup basuhkan berak mu itu sengihnampakgigi kui3x.


Pssssttt : mommy memang selalu ngelat tang nak basuh berak Nazhan, asyik pass kat daddy je sengihnampakgigi ngeh3x.


13 words of wisdom & comments:

Confession of a Coffeeholic Momma said...

wooooo.... kena unload tummy to make room for the new food.

its healthy... but.... aduh malunyeeeeeeeeee.

Nanak said...

rmbt nazhan pjg..ehehe..
kalau pasal berak,mommy je kena basuh tp skng tugas daddy dah..haha

rosemyn said...

hahahaha...harus harum semerbak tu!! ekekeke... nazhan...nazhan...

transformed housewife said...

Knur pun ado tertinggal diaper kalu tubik jale. yelah kitola hok keno ingat semuo bendo kalu nok tubik ghumoh.

kakyong said...

huhuuu.. nazhan.. nazhan...

kakyong dulu pun penah terkena.. masa tu fikri la.. dah la masa tu kenduri.. sibuk2 dok layan orang, tup2 fikri buat projek.. adeiihh, masa tu kat rumah MIL.. MIL terus surh bawa masuk., siap buat muka mcm kita tak jaga anak plak.. huhuu.. ter'kecik ati' sikit time tu... hehehhe...

Nadiah Sidek said...

hahaha...tu la, mommy khusyuk sgt mkn sampai tak sedar nazhan buat projek. nasib dlm gmbr tak berbau..hihi..

e.l.i.z.@ said...

nok uk-uk ekkeke
nk ajar unchi etep la seksok ekekke

yatie chomeyl said...

mama miya >> tu la pasal, mommy yg malu..nazhan rilek je

nanak >> skrg dh pendek. mlm td potong dah

woghih >> meme harumm sunggguh...kuang3x

yatie chomeyl said...

k.yong >> aaah kan, bukannya kita boleh tahan2 lagi dah kalau diorg nak berak..nama pun budak2 ye tak?

k.nur >> meme ado standby diapers dal ekereto, tp hr tu naik keto so lagi..tu yg xdop diapers tu huhu

yatie chomeyl said...

nadiah >> mommy kalau bab makan2 mmg kusyuk habiss

eliza >> ajar2, kiro bhs rahsio la..x malu sgt klu ore dgr hehe

fa10 said...

untung mommy nazhan sbb dpt suami mithali mcm daddy nazhan...
mommy tolong suap nazhan, daddy tolong cuci nazhan... apa yg penting, kerjasama!!.. heheh

cikpuanhady said...

hehehe..standardlah dah mengisi perot, mestilah membuang..ngee..

yatie chomeyl said...

fa10 >> tu la, kata org tua2..sepakat membawa berkat hehe

cikpuanhady >> tu la pasla, x nyempat2 nak gi toilet,,membuang serta merta si kecik tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...