CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 28 February 2011

5 star cleanliness treat at Nazhan's nursery

Dah lama I nak share pasal aspek kebersihan kat Nazhan's nursery known as Kinomi Hoikuen (nursery) as requested by Hanis Kamis masa I tulis pasal Sistem pendidikan di nursery Jepun yang patut di buat di nursery Malaysia jugak. Dah agak lama jugak request tu pending, sampailah I baca luahan hati Jiji tentang sesetengah nursery di Malaysia, terus teringat balik dengan janji2 manisku nak share tentang aspek kebersihan yang amat di titik beratkan di nursery kat Jepun ni.

Hanis Kamis said: nanti, yatie citer pasal safety precaution kat nursery lak, pasal kebersihan...benda2 simple yang selalu nursery malaysia abaikan..huhu..sedih, tp no choice kat sini...


Kebetulan jugak hari Sabtu (5 Feb) *lebih kurang 3 minggu lepas* ada majlis untuk ibubapa kat Kinomi Hoikuen. Macam biasa ibubapa di jemput untuk tengok aktiviti anak2 di kelas. So, I ambil kesempatan untuk jot down few important aspects regarding to the cleanliness.


(1) Hand sanitizer

☺the most important way to prevent the transmission of dangerous diseases is to frequently wash your hands with soap and water and/or use a hand sanitizer.

☺the teachers will wash their hands with hand+soaps or using hand sanitizer before attending to the kids
--> the hand sanitizer is placed near the counter which is situated next to door.
☺ the hand sanitizer is placed not only in the class, but is also placed at the entrance gate provided specially for the parents to clean their hands before picking up their child.



+- hand sanitizer dalam cloth-pocket gantung dekat dengan pintu -+

http://4.bp.blogspot.com/-zcUsb-KeSH4/TWezD9d3R_I/AAAAAAAAKRQ/-RvXWWRZVAQ/s1600/DSC_0055-1.JPG
+- dalam kelas pun ada sink untuk basuh tangan -+


(2) Clean towels
☺ parents will have to prepare at least 3-4 pieces of small clean towel everyday to the nursery.
*3 helai untuk lap tangan sebelum dan selepas makan; 1 helai untuk lap tangan lepas ke tandas*.
☺ sebelum dan selepas makan, cikgu2 akan basahkan tuala dan bagi kat budak2 untuk lap sendiri tangan diorang. Budak2 tu semua dah kenal tuala sendiri, jadi masing2 akan pilih tuala sendiri dan lap tangan masing2.

☺ bila selesai 'urusan2' kat toilet pun macam tu, budak2 tu akan lap tangan kat tuala masing2 yang di gantung di depan pintu toilet.


http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S8KegiI-8rI/AAAAAAAAHOg/mH2XalfsSZg/s1600/10th+months.jpg
+- persiapan barang2 yang kena beli untuk ke nursery -+


+- lap tangan bersih2 dengan wet towel -+


(3) Eating procedure
Every kids will wear bib secured under their chin, to protect the clothing while eating.
☺Thus parents will have to prepare 3 pieces of bibs everyday to the nursery
*used during breakfast, lunch and tea break*.
☺ Cikgu2 akan pakai apron + penutup kepala masa bagi baby makan so that takde rambut yang masuk dalam makanan baby
☺ Kanvas besar akan di lapik di bawah meja supaya tidak mengotorkan lantai dan cikgu2 tak perlu susah2 nak kena sapu + mop lantai. Angkat je kanvas tu dan bersihkan kat luar kelas.

☺ Kids will be seated on a small chair and eat by themselves under teacher's supervision by using fork/spoon.


+- makan dalam dulang *sebab makanan Nazhan lain dari baby lain* -+


+- cikgu2 pakai apron + tutup kepala -+


+- lepas budak2 siap makan, lap je kanvas -+



(4) Toilet's procedure
☺ pants and diapers will be taken off at the specific area in front of the toilet's entrance.
*siap ada kerusi rendah untuk babies (age 1-2yrs old) bukak dan pakai sendiri seluar diorang*
☺Although most of the kids are diaper-less during the school hour, tak pernah timbul masalah terkucil dalam kelas ke apa sebab cikgu akan bawak budak2 ke toilet every 45 minutes or after taking the meals
☺the babies are coached to flushed the toilet after every session + wash their hands with water and soaps + dry their hands with clean towel

☺used diapers and soaked pants will be put into a special pail with baby's name written on it. The used disposable diapers and soaked pants will be collected by the parents at the end of the day~ everyday.


+-duduk kat bench rendah; then bukak & pakai seluar sendiri -+


+- mommy ngintai Nazhan shi-shi kat sebalik cermin -+


+- basuh tangan dengan air + sabun bersih2 -+



+- lap tangan dengan tuala sendiri, ada nama masing2 kat tempat gantung tuala tu -+


(5) Learning session
☺ the kids will be seated on the small chair and table; and get to choose variety of educational tools according to their preference.

☺ setiap learning tools tu di letak kat dalam tray kecik supaya alat tu tak bersepah dan hilang; kalau jatuh pun senang nak kutip sebab dalam tray je.


http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TM7Ot7V9ENI/AAAAAAAAJX8/e_eJ3Mb7P_8/s1600/DSC_0060.JPG
+-- duduk elok2 kat atas kerusi, belajar dengan tekun tanpa sepah2kan learning tools -+



(6) Personal belongings
☺ semua baby ada tilam + selimut sendiri; tak akan sekali2 share dengan budak2 lain. parents bertanggungjawab untuk sediakan tilam + selimut kepada anak masing2.

☺ setiap baby ada laci sendiri untuk simpan pakaian + diapers + towel + bibs + sweater mereka dalam kelas. kat laci tu siap ada gambar mommy + daddy sekali supaya baby tu kenal laci diorang sendiri.
☺ kat rak kasut depan pintu masuk pun ada nama, jadi budak2 tu semua dah tahu kat mana diorang patut simpan kasut sebelum masuk kelas.


+- left pic: Nazhan tidur nyenyak kat atas tilam dia sendiri -+
+- right pic: laci tempat simpan brg2 peribadi masing2, laci Nazhan yang bawah sekali tu -+



+- rak kasut pun ada tulis nama -+




(7) Balcony, walking area and Playground
☺to ensure the child's safety, balcony, walking area and playground are fully covered with floor and playground safety surface made from rubber

☺ the rubber surface is durable, shock absorbing and weather resistant.

☺ kawasan padang pun di pastikan sentiasa berada dalam keadaan bersih dan selamat untuk kanak2 bermain.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TM7PBAS3INI/AAAAAAAAJYk/rfTbGmY6qvU/s1600/DSC_0078-1.JPG
+- balcony di alas dengan safety surface made from rubber -+


+- kawasan playground yard yang bersih dan selamat -+


Erm...rasanya itulah sedikit sebanyak cleanliness and safety aspects applied at Nazhan's nursery as according to my observation. Hari tu ada jugak yang tanya, berapa bayaran yang di kenakan?. Memandangkan both hubby & I students, so kami tak perlu bayar seposen pun setiap bulan; cuma kena bayar duit dobi untuk basuhkan cadar je. Alhamdulillah, syukur diberi peluang untuk dapat hantar Nazhan ke nursery kerajaan macam sekarang ni.



Awal2 dulu kitorang terpaksa hantar Nazhan ke nursery swasta, bayaran mahal but I have nothing to complain sebab puas hati juga dengan penjagaan diorang. #refer:
here, here and here#. Tapi nursery sekarang ni lagi puas hati lah sebab tip top dari segala segi sampai kadang2 I rasa, Nazhan di layan lebih baik di nursery berbanding kat rumah sendiri hohoho.


I take it as a challenge for myself to treat my baby as good as the teacher at his nursery; or even better than the teachers. Thus, I pun dah cuba terapkan aspek kebersihan macam yang di latih di nursery dan amalkan jugak di rumah. Insya Allah next time I akan share macamana nak applied procedure2 ni kat rumah pulak ye.


Pssssttt : agak2 ada tak pengusaha nursery kat Malaysia yang sudi baca entry2 I pasal Nazhan's nursery here in Japan ni so that diorang boleh applied di nursery di Malaysia jugak ye?

36 words of wisdom & comments:

.m.u.n.i.r.a. said...

Yatie,
i bakal pengusaha *wink wink* hehehehe
nice info and i'll apply dat one nanti!
memang tip top abes laaa! even ada some of the procedure tu yg applied kat my preschool centre tapi pendekatan tu berbeza!
i like!
thanks yatie! i really appreciated dat!
harap2nya ada pengusaha tadika lain yang baca and apply dis!

xeea said...

Beshnyeeee!! kalau ade kat mesia camni, maybe fees pun mahal sket kot. mcm skool alfiy skrg ni pun dah cecah rm 400 tp tade la secanggih skool nazhan.

How i wish nursery kat mesia pun apply the same thing on cleanliness & safety. senang hati nak tinggal anak kat skool :)

Nadiah Sidek said...

bagusnya nursery mcm tu

Huda said...

sangat bagus la kak :) tak risau anak sakit sbb kotor kan..

Idayu said...

speechless,setuju 100%!
kdg2 rasa beruntung sbb ank2 berpeluang belaja kat sni.
one more thing, pendidikan awal jepun x menitikberatkan aspek pembelajaran semata2 mcm kat mesia. kat sni lbh kepada kemahiran utk bdk2 tuh hidup, mcm cara pakai/bukak diaper, pakai bj/suar, mkn/minum, lintas jalan n naik tangga.

banyak aktiviti senaman n nyanyian/main alat music which lead the children to enjoy the childhood very much!

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo diorang dapat baca, untunglah dan ai orang pertama yang gi hantar kat situ..my nuha pun dah pandai pakai seluar sendiri tanpa diajar2, kalo dia masuk nursery ni, mesti lagi pandai..huhuhu

mun said...

hye salam kenal...wow bestnye nursery tue..patot malaysia kene ada sistem mcm tue..brlah kite mak bapak tak risau pape..coz semua guna brg sendiri takde share2...bgslah

Raudhah said...

bagus sgt! sgt bersih ok..kita anta anak pun tak risau..dorang jaga anak kita dgn sgt baik.

Min Aina Ila Aina said...

Nak cari tadika macam ni kat Malaysia macam payah je, kecuali yang elite dan mahal kot. Kalau dapat terapkan kat rumah pun jadilah kan. tapi...Sofiy saya ni kalau kat rumah pengasuh kemain disiplin kalau kat rumah sendiri kasut pun nak dijilat.hish!

Suhana Shahril said...

Rasa mcm nak bukak nurseri pun ada jgk.Mmg tip top.Best kalau ada nurseri mcm ni.

nieda said...

hopefully ada pengusaha taska akan buat mcm ni. So far masa Humaira dulu, tilam share je dengan kanak2 lain, that why senang penyakit berjangkit.
Walaupun untuk permulaan byk keperluan perlu beli tapi bagi i berbaloi..
Yatie, nanti share lagi

Liz Rohaizat said...

wah, two thumbs up!

mmg bersih. buat saya terfikir, Islam sgt pentingkan kebersihan tapi pengusaha nursery di sini, ada segelintirnya tak kesah sgt pun bab kebersihan.

Mummy said...

Tu laa aku sanggup pejam mata bayar RM 600 utk nusery anak aku!

-jiji

Jiji said...

Makin membuat aku nak bukak nursery!!!!!!!!!

kakyong said...

alamak... memaqng betul2 perfect la , nak antor anak2 juga la ke nursery ni... ekekekke....

kalo la nursery di mesia mcm ni, sure la mak ayah yg kat opis tak yah nak riso.. sbb dr segi kebersihan & keselesaaan anak memang terjaga....

dbalkis said...

Thanks for the sharing.. Tak dapat nursery cam tu pun try buat kat rumah le. Gantung2 towel kecik tu..cute2..

CuppyCakeMommy said...

bestnya babe..
nak suruh hubby g kerja kat nihon la..so i leh hantar mia kat sana..dok pening kepala memikir mia new school ni..hantar mia g japan terus

♥MAMASYAZA♥ said...

wahhhh mmg patut dpt pujian, mmg bersih, kalo kat sini tak merasa le camtu

TheTalesTeller said...

Salam perkenalan.....tumpang singgah yer....
Akak...bestnyer sistem nursery kat Japan....bagusnya kalau ministry yg berkaitan bace post akak ni....tentu tip top nursery kat Malaysia.

Atiqah said...

sy bukan pengusaha nursery, tp pkerja nursery..mmg kena take note ngn semua bnda ni

yatie chomeyl said...

munira : glad to hear that. nanti if dh bukak nursery u sendiri, let me know eh..nak hntr my bbay gi situ hehe

xeea : harap2 one day nursery kat msia pun akan sebersih ni kan

nadiah : mmg bagus ;)

yatie chomeyl said...

huda : yup, sekurangnya terjamin kebersihan diorang

idayu : yup, diorg byk ajar untuk berdikari kan

eliss : harap2 diorg sudi lah baca entry ni dop

yatie chomeyl said...

mun : salam kenal jugak ;) harap2nya nanti Msia pun buat gini jugak lah

raudhah : yup, mmg baik sgt..lg baik dr kita jaga kat umah kot hehe

min aina ila aina : sbb dia tahu kat rumah sendiri, dia boleh buat apa je hehehe

yatie chomeyl said...

suhana : bukak jgn x bukak..pastu apply system macam ni, metsi dpt sambutan :)

nieda : insya Allah; nanti I share lagi :)

liz : btul tu, org jepun ni mengamalkan apa yg sepatutny akita org Islam buat

yatie chomeyl said...

jiji : jom3x, kita joint venture buka nursery sama2; nak tak?

k.yong : tu la pasal, senang hati kita as a parent kan

dbalkis : yup, i pun dh apply jugak kat rumah :)

yatie chomeyl said...

cuppycakemommy : ehehe, bagus gak idea tu.nti mia leh gi school dgn Nazhan ;)

mama syaza : bersih berkilat..hehe

yatie chomeyl said...

the tales teller : salam kenal jugak..singgah lah selalu ;)

harap2nya ada la menteri yg sudi bac aentry ni kan? ;)

atiqah : yup, leh suggets kat nursery tqah tu utk apply jugak system mcm ni :)

AshAnas said...

beshnye la kalau anas dpt nursery yg mcm ni gak... susah sgt nak cari nursery yg best kat sini...

zailamohamad said...

zaila rasa baik yatie balik buka nursery hok mace ni di Malaysia

meme teruja sangat2 baca entry ni, betapa disiplinnya warga Jepun kan, bertuah Nazhan!! nak chop buat menantulah kalu gini gak;D

nursery ank2 zaila pula, siap ajar anak2 berak kat rumah lg, sampaikan anak2 bila je masuk rumah tu xdan2 nak masuk jamban..geram ngan attitude pengasuh yg malas nak basuh berak anak2..bayar mahal tp serba serbi buat acuh x acuh..geram kan

Coffee Mama said...

Teruja baca entry ni! Bestnya kalau nursery kat malaysia mcm ni..Sekarang I dah start usha2 nursery for my lil Rara..Memang susah nak cari yg betul2 bersih..Kalau ada pun agak mahal dan not within my area *sigh*

yatie chomeyl said...

shira >> tu la, harap2 ada la nursery2 di msia nak tiru cara mcm nursery di jepun ni kan

zaila >> tu la, kalu cukup pitis meme nok buat jugop la nusery gini di msia..baru puas hati parents deh

coffee mama >> good luck with your search :)

Hanis Kamis said...

isy...rasa macam nak pi bagi tazkirah kat nursery my kids je...huhu..

mmg before saya pegi daftar anak2 kat nursery, benda2 gini la saya cek dulu, selain cikgu tu garang ala-ala keibuan, atau ala-ala komandor batalion askar...hihi.

penah sekali saya fedap sgt, saya beli dettol sanitizer n spray tu, kasik kat nursery......(^___^)
terus lepas tu, baru nampak diorang extra concern sikit dgn my kids...terpaksa la hint gitu, baru diorang tak berkira nk extra concern jaga anak2 kita, sbb i tk pernah berkira bayar berapa pun fee+OT..

thnaks yatie, rasa nk print je kasik kat JKM..boleh kan?

yatie chomeyl said...

Hanis >> leh je, print jgn x print :)

sYaFiQa said...

Salam...wow, so interesting... nk try apply la kt umah nti...tq2

yatie chomeyl said...

syafiqa >> u r welcome :)

Unknown said...

nursery di jepun memang sistematik. saya seorang pengusaha taska di damansara perdana. sedikit sebanyak saya ada menitik beratkan ciri-ciri yang dinyatakan di atas. safety- ada cctv di dalam semua bilik, termasuk di dalam toilet. bilik di asingkan mengikut umur dan jantina. setiap kanak-kanak, ada tilamnye sendiri. bayi ada cot nya sendiri. ibu bapa bawa selimut dan bantal sendiri. ada peti ais di dalam setiap bilik untuk penyimpanan susu ibu. ada kuarantin room untuk kanak-kanak yang selsema, demam, dsb. saiz bilik air adalah saiz kanak-kanak, setiap bilik ada full rubbing padding. kerusi meja juga size kanak-kanak. rak kasut jugak ada nama dan gambar supaya mereka tau di mana perlu simpan kasut mereka. ada daily report. masa tidur, minum susu brapa oz, makan apa, aktiviti apa, poo poo brapa kali, dsb. kami masih lagi memperbaiki taska kami dari masa ke semasa untuk kebaikan ibu bapa dan anak-anak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...