CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 24 September 2012

30th, 32nd and 34th weeks pregnacny check-up SN Jr

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Dag dig dug jantung makin berdebar, perasaan makin gundah gulana sebab dah makin dekat dengan due date. Minggu ni kandungan I dah pun masuk 36th weeks; phewwww...3 or 4 more weeks to go aiyaiyaiiiii.

Lilypie Maternity tickers

Last udpate pasal baby SN Jr is on my 21st weeks pregnancy check-up. Ini dah 3x check up dah lepas tu, tapi tak update2 lagi. Senang cerita compile 3 check-ups tu masuk 1 entry je *dasar mak buyong yang di landa hormon pemalas*.

(1) 30th weeks

Typical examination were performed :-
      # weight -->53.30kg *beza 5g je dari bulan lepas*
      # blood pressure --> 51-101 mmHg *normal*
      # urine test (for sugar and protein) --> normal
      # circumference of abdomen --> 80cm *naik 3cm dari bulan lepas*

Untuk check up kali ni siap bawak Abg SN sekali. Mula2 Abg SN excited lah jugak, tapi bila kena paksa kejut awal2 pagi; Abg SN pun selamba je lah sambung tidur sementara mommy tunggu gigliran nak jumpa Dr. 

+- on the way pergi hospital, sempat snap gambar bertiga. Sampai je hospital, Abg SN bantai sambung tidur -+

Bila masuk bilik Dr, dan Daddy suruh Abg SN tengok Ultrasound abdominal scan yang Dr tengah buat tu..boleh pulak ABg SN cakap "tu bukan adik baby, tu gambar hantu!". Adoyaiii sabar je lah, nasib baik dia tak cakap dalam nihon-go. Ye lah, scan tu kan hitam putih 2D je...tu pasal la Abg SN cakap gambar hantu ehehe.

(i) BPD (bi-parietal/head diameter) : This is the measurement of a line drawn from ear to ear, through the brain. -->7.7 cm
(ii) APTD (anterior posterior thigh diameter) : 6.9 cm
(iii) FL (Femur Length) : The femur is the longest bone in the body and measurement of this bone is taken to estimate fetal growth. --> 5.6 cm
(iv) AC (Abdominal Circumference) : measures the mother's belly in cross section. --> 23.2 cm
(v) FW (Fetal Weight) : 1384 g 


(2) 32nd weeks
Since kandungan I dah masuk 8 bulan, dah kena pergi check up every 2 weeks la kan. Kebetulan masa 32nd weeks ni, masa I balik beraya kat Qelate hari tu. So terus pergi check up kat Pusat Perubatan An-Nisa' je kat KB tu. 

 
(i) BPD (bi-parietal/head diameter) : This is the measurement of a line drawn from ear to ear, through the brain. -->8.16 cm
(ii) APTD (anterior posterior thigh diameter) : 8.39 cm
(iii) FL (Femur Length) : The femur is the longest bone in the body and measurement of this bone is taken to estimate fetal growth. --> 6.14 cm
(iv) FW (Fetal Weight) : 1668 g 


(3) 34th weeks  

Untuk check up ni, Dr bagi dua image sebelah menyebelah. Sebelah kiri gambar muka baby, sebelah kanan pulak gambar 'keris' baby SN jr *sah2 lah boy sebab setiap kali scan memang nampak je keris terpacak* ekeke.

(i) BPD (bi-parietal/head diameter) : This is the measurement of a line drawn from ear to ear, through the brain. --> 9.02 cm
(ii) FL (Femur Length) : The femur is the longest bone in the body and measurement of this bone is taken to estimate fetal growth. --> 6.53 cm
(iii) FW (Fetal Weight) : 2389 g 

Berat I pulak dah tak naik banyak sangat, kiranya within weight gain yang di benarkan oleh Dr kat jepun lah. Tapi kalau ikut weight gain provided kat baby center, my pregnancy weight gain is a bit small. My pre-pregnancy weight is 46kg, now in my 35th weeks of pregnancy..berat I dah 56kg; i.e I dah naik 10kg sepanjang pregnancy ni. So berat yang di benarkan lagi sebelum due date is 2kg je la lagi.

Masa hari raya tu, kebanyakan saudara mara dan orang2 yang tengok perut I memang terkejut bila I bagitahu I dah masuk 8 bulan. Semua cakap perut I kecik je. As for me pulak, memang I did noticed that perut kali ini lagi kecik dari masa preggy kan Abg SN dulu2....tapi letihnya macam lagi berganda2 beza dari masa 1st pregnancy. 
 +- gambar latest mak buyong on 30th weeks and 35th weeks...pipi kembang semangkuk -+

Kalau ikut track weight baby in womb ni; baby SN Jr lagi berat dari Abg SN dulu so I pun x sure kenapa perut I kecik. But as long as Dr cakap air ketuban cukup and baby sihat, I'm totally fine with this 'perut kecik'  of mine....karang lagi besar lagi lah I tak larat nak bergerak. Sekarang ni pun, nak pergi shopping mall pun malas sebab cepat letih huhuhu.

Pssstt : biasanya  2nd pregnancy lagi besar dari 1st pregnancy kan?. Tapi tu lah, every pregnancy is different; ye dak?

 

9 words of wisdom & comments:

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Excited nk tgk ur akachan
Ni bersalin kt nihon gak ker babe???

Sidratul Muntaha said...

gain weight!
dak ara dulu pun lagi berat dari dak aqil
aku pun naik berat hujung pregnancy
huhuuh...
semoga baby sihat selalu and mothernya also
*rajin betul la mak dia update progress baby
klu acik ayu ni tak dan la,even dah spsg..

MyKhalish said...

hohoho mak buyong, lm xmenjengah je ke sni. wahhh semakin memboyot & tgg ms dah ye. semoga semua berjln lancar yer. InsyaAllah. ;)

Nadiah Sidek said...

gambar hantu??? hahaha...nazhan, nazhan..

teringat masa mengandungkan shakir dulu. perut punya la besar. macam nak meletup je >_<

yatie chomeyl said...

lady ayu : I pun xsbr nk tggu baby ni keluar hehe

Sidratul muntaha : mmg gain weight tp sikit je, org xpreggy lg berat dr aku kui3x

yatie chomeyl said...

mykhalish : Insya Allah..Ameen

Nadiah : tu la, boleh dia cakap tu gambar hantu ekekke

ibunaznoy said...

salam..tahniah nk dpt SN Junior hehe..mamanye nmpk kurus je..

Ezna said...

fuhhhh comey perut yatie :-)

yatie chomeyl said...

ibu aznoy : thanks :)

Ezna : dah boyot sgt kan hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...