CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 25 September 2012

Abg SN's 3 years old milestones : able to write A-Z

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Lama rasanya tak bercerita pasal milestones Abg SN, asyik cerita pasal Baby SN Jr punya perkembangan kat dalam perut je. Esok2 bila Abg SN dah besar, kalau blog ni wujud lagi...boleh lah dia tengok dan baca sendiri milestones dia dari baby sampailah dah besar panjang nanti.

Here are Abg SN's milestones in his 3 years old of age :-
  • Able to make full sentences and speaks clearly --> lansung tak pelat masa bercakap. kadang2 tu terlalu jujur bila bercakap, kalau tempat tu kotor dan busuk, dia siap tutup hidung dan cakap kuat2, "eee busuklah kat sini mommy"
  • Asks a lot of the "Five W" questions --> kadang2 mommy tak larat nak jawab soalan2 dia, tapi kang kalau tak jawab dia akan ulang tanya sampai mommy jawab. Yang dah di jawab pun kadang2 dia ulang tanya berkali2 jugak eheh
  • Use age-appropriate scissors --> gunting orang dewasa pun dia dah boleh guna. sekarang adalah sangat berlagak, tak nak guna scissors yang budak2 ..nak guna scissors macam mommy je
 +- bersemangat gunting kertas kat buku Anpanman -+

  • Brushes teeth, washes hands, retrieves own food & drink --> senang kerja mommy, bila dia lapar pandai2 sendiri bukak peti dan ambik makanan.
  • Plays spontaneously with two or three children --> kalau dulu Abg SN ni manja bukan main, tapi sekarang ni lansung tak takut orang. Senang je dia 'masuk' dengan semua orang, mommy pulak yang risau tengok dia terlebih peramah tak kira lah dengan budak2 ataupun dengan orang dewasa.
+- main 'train' dengan Motomi-chan dan Amane-chan -+

  • Enjoys helping with household tasks --> rajin tolong mommy jemur kain dan daddy basuh kereta, harap2 sampai ke besar lah kerajinan ni ye Abg SN
  • Enjoys "pretend" games such as playing fort and zoo --> imaginasi dia memang macam2, kadang2 tak terjangkau dek akal mommy & daddy.
  • Write capital letters from A-Z --> yang ni memang paling mommy seronok sekali. Selama ni masa mommy ajar menulis, dia buat derkkk je, pegang pensil pun malas. Tiba2 je 2 minggu lepas, Abg SN tunjuk latest skill dia i.e ability to write A-Z.
+- tulis A-Z kat atas writing board yang ada lampu2, siap tukar2 warna masa tengah menulis -+

+- (video) : Abg SN writes A-Z in his 3 years 3 months old of age -+

Itu lah kot antara sebahagian milestones yang penting bagi Abg SN setakat umur dia 3 tahun 3 bulan ini. Mommy & Daddy cuma berharap Abg SN akan jadi abang yang baik kat SN Jr nanti. Sekarang ni pun Abg SN tak sabar2 nak tunggu Baby SN Jr keluar, hari2 asyik letak kepala kat perut mommy nak cakap2 dengan adik baby. 

Lately, dengan keadaan perut yang memboyot dan cepat letih ni..mommy memang dah kurang nak bagi perhatian sikit kat Abg SN. Kadang2 kesian jugak kat dia, terpaksa buat macam2 untuk menarik perhatian mommy...isk3x; I'm such a bad mommy.  Hopefully bila baby SN Jr dah keluar nanti, mommy rajin semula lah melayan Abg SN.

+- your smile melt my heart -+

Pssssttt : Niat bercerita milestones bukan nya nak menunjuk-nunjuk tapi sekadar memori untuk mommy & daddy di masa hadapan.

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

15 words of wisdom & comments:

Rai Ourkizuna said...

wow..congrats abang SN..

anak2 sebaya ni memang jujur kan.. last time i went to one of my husband's friend punya rumah.. kebetulan bilik airnya agak comot..

boleh aqil kata..bilik air dia comotla ibu..dia tak basuh pun..

malunya i masa tu..da bagi signal suruh diam pun dia mention gak.. ish..

♥MAMASYAZA♥ said...

anak2 seusia hero kecik yatie tu mmg jujur. sama cam hero kecik akak, balik kpg aje, tak nak masuk toilet umah tok dia, alasannye toilet tu tak cantik. kecik ati org yg mendengarnya nanti....hehehehehe

transformed housewife said...

Baguslah Nazhan ni. Koho juruh.

love live good life said...

wahh..bagusnya SN dah pandai tulis :)

Huda said...

good job abang SN :) mommy n daddy proud with u :)

isabelle frankly said...

pandainya nazhan. dah takleh panggil baby SN lagi dah, dah besar

Zura@Iwan said...

clever abg SN...

Affieza said...

Alhamdulillah...congrats Abg SN

e.l.i.z.@ said...

Keney la board ado lapu tuhhh

e.l.i.z.@ said...

Keney la board ado lapu tuhhh

yatie chomeyl said...

rai & mama syaza : tu la pasal, kita pulak yg susah hati takut org yg dgr tu kecik hati kan?

kak nur : juruh mem ejuruh tp klu time peel, pening palor mommy

yatie chomeyl said...

love live good life : I pun terkejut sbb selama ni dia buat xtau je masa I ajar

Huda : yup, am so proud of him :)

yatie chomeyl said...

Isabelle : that's y skrg acknowledged him as Abg SN hehe

Zura : Ameen, Insya Allah harap2 smp ke besar lah :)

yatie chomeyl said...

eliza : oghe beli di Toys R Us jepun, try cari kat Toys R us msia ado jugop kot

mazni_azis said...

Meme bijok abg sn ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...