CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 5 September 2012

Ceritera Raya 2012 di Pahang

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
I know it has been a really long silence from my blogging world. Standardlah kan, bila dapat balik beraya kat Malaysia lepas dah lama tak beraya dengan keluarga tercinta, dia punya excited tu terlebih sampai rasa malas nak berhubung dengan dunia maya. I believe it is best to spent my tine wisely with these lovely people that I missed the most all this while.

Nevertheless, rasa tak best jugak kalau tak update ceritera raya sebagai kenang-kenangan di masa depan. So here I am today, updating my blog for the sake of keeping this sweet memories of our Aidilfitri  2012/1433H in this blog of mine.

(1) Menjelang raya
SN's family arrived in Malaysia on Khamis 16th August, we stayed in KL for 2 days to settle few things and then headed back to MIL's kampung in Kuala Lipis. after terawih pukul 11 malam hari Jumaat tu, jem teruk as expected from Gombak. Sampai kampung around pukul 3 pagi. Boleh pulak anak teruna I tak nak sambung tidur, dia sibuk mengejar ahiru (itik), pioko (ayam) dan rooster kat depan halaman rumah. Kesian itik2 tu, tak cukup tanah nak lari hahahha dasar budak jakun, selalu tengok gambar itik je dalam ipong gatai kui3x.

Dah nama berbuka kat kampung kan, memang meriah habis. Wan (nenek hubby), hubby's aunties and uncles semua sama2 gotong royong masak juadah untuk berbuka sekali dengan juadah beraya. Mak buyong tolong kupas bawang je, pastu selebihnya duduk memantau anak teruna yang terlebih excited bila nampak banyak animals kat sekeliling dia dan juga ramai sepupu2 hubby yang kecik2 duk entertain dia.


+- ada yang buat ketupat, ada yang  potong daging, masak memasak kat dapur & halaman rumah..meriah betul kan? -+

+- buka puasa ramai2 di hari terakhir puasa, mak buyong happy bukan main sebab seronok makan ramai2..selalunya buka puasa ber3 je -+

(2) Raya pertama
Lepas solat sunat hari raya, kitorang ke kubur Arwah Aki (datuk hubby). Then ramai2 serbu rumah tok2 sedara hubby. Dari pagi ke tengahari memang sumbat perut je kerja nya hehe. 

+- wajah2 ceria di hari raya -+

Lepas zohor, balik semula kat rumah Wan. Masa ni memang tengah panas terik kat luar, semangat nak posing pun dah agak pudar; badan dah berlengas peluh..bedak pun dah bertompok2. Abg SN pulak tak sabar2 nak sambung lari2..payah betul nak dapat gambar ber3 yang cantik huhuhu.

 +- ni je lah gambar family SN yang semenggah sikit nak tunjuk kat korang eheh -+

Lepas posing dengan baju raya, kitorang semua tukar uniform raya ke t-shirt dan tegrolek2 layan TV lepas tu tergolek2 cari port yang kosong untuk tidur  gatai wakakaka. Lepas asar sambung semula makan2 kat rumah Mak We (hubby's aunt) sebab ada birthday celebration beramai-ramai. Dapatlah mak buyong makan laksa penang yang sedap.

+- sebahagian dari hubby's aunties & uncles -+

+-gambar makan2 di hari raya -+
 

Lepas Isyak malam hari raya pertama, hubby and I mintak diri nak gerak balik kampung I pulak sebab I dah janji dengan family I nak berkumpul hari raya ke-2. Around pukul 4 pagi baru sampai Kelate huhuhu.

Pssssttt : stay tune for Ceritera Raya 2012 di Qelate pulak.

~ Thanks for reading this (^-*) ~ 
 

10 words of wisdom & comments:

zailamohamad said...

beraya di kampung memang best..lamo ko dok Malaysia weh?

sepupu husben dari Jepun pon balik haritu, nak suko tgk gelagat anak2 dio yang xpernah beraya di sini..mace2 ragam

nieda said...

Sgt meriahh

Asmara said...

wuwu.. sebulan tu coti2. hehe.. nak ucap gak ni selamat hari raya maaf zahir batin. hehe..

*eh yatie bila balik for good? dah dpt tarikh ke?

Nadiah Sidek said...

beraya di malaysia rupanya. masih di malaysia ke?

Affieza said...

meriah!!! best kan boleh berkumpul ramai2 camni??? hihi

norliha said...

wah! SN mmg jakun mcm akak masa kecik dulu, Suka kejar ayam belanda kat rumah arwah atuk sbb suka dengar bunyi dia dan pernah kena kejar dgn angsa. Padan muka ini...

yatie chomeyl said...

Zaila : mem elucu la tgk gelagat 'anok jepun' kelik rayo hihihi

nieda : mmg pun :)

yatie chomeyl said...

Kak As : slmt hr raya gak.. xdpt tarikh lg :)

Nadiah : sbb tu la lama menyepi, bz beraya hehe

yatie chomeyl said...

Affieza : tu la, mmg best sgt2...terubat kerinduan

norliha : wakakak nasib baik kat kampung MIL xde angsa yg kejar SN...angsa pun takut tgk SN kot ehehehe

Rai said...

da nak balik malaysia for good ke? kalau da dapat tarikh announce2 la ye.. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...