CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 18 September 2012

Budak penakut mandi manda di Sunshine Pool, Uminonakamichi

 http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Hoiyohhh kemalasan tahap maksima melanda, I think I'll blamed the hormone for the reason why the updates in my blog is decreasing significantly nowadays. Plus, kalau duduk kat kerusi lama2, lenguh2 pinggang dan paha..so memang menambahkan lagi faktor kenapa blog ni makin sepi dengan entry2 terbaru.

Wokeh, mukaddimah sikit punya panjang nak bagi macam2 alasan tak penting, sekarang direct to the point al-kisah ceritera mandi manda di Sunshine Pool, Uminonakamichi.Biasanya kalau pergi Uminonakamicihi, semata-mata sebab nak tengok bunga2 especially masa spring season *refer entry Jalan2 Cari Pasal di Uminonakamichi Park*.

Tapi sempena summer, kitorang ambil kesempatan untuk ke taman tema air dia pulak sebabnya sunshine pool ni di buka masa summer je, masa musim lain memang tutup *ye lah, ko gile sejuk2 nak mandi kolam bagai..karang beku kat situ sape susah?*.

Sunshine Pool details

This is the largest leisure pool complex in the western Japan and is open from the mid-July to the end of August (the opening period can be extended depending on the year). Admission to the pool is affordable i.e. Adults (1650 yen), Kids (age 6-15 : 850 yen) and Toddlers (age 4-5: 150 yen).


Abg SN memang excited sangat, siap pakai terus swimming suit dari rumah; konon2nya bila sampai sana nak terus terjun tiruk dalam kolam. Lepas parking kereta, kena naik kat entrance taman bunga untuk ke Sunshine Pool.Abg SN poyo2 je dalam bas, asyik terjenguk2 kepala kat tingkap nak tengok jauh lagi ke nak sampai kat pool area. 

+- gaya poyo dari Abg SN masa kat atas bas -+


There are 6 pools with water circulation function and other unique features starting with a pool with a 10-meter-high, 100-meter-long slide, a 300-meter-long whirlpool, a pool for infants and toddlers, a pool called Water Play Land that has a lot of tricks, Forest’s Lake Pool, and a swimming pool for the advanced.



+- Water Play Land -+


Abg SN yang konon2 tak sabar2 nak mandi tu, rupa2 nya penakut bila daddy letak dalam air. Dia nak main air kat tempat cetek je, kalau pergi kat tempat yang tak sampai kaki nak pijak..mulalah dia meraung kat situ..haiyoh. 

 +- mula2 OK je masuk air -+

 
+- lepas tu meronta2 nak patah balik kat tempat cetek -+

+- bila daddy bawak turun slide, terus menangis meraung wakakakka gatai -+


Daddy pulak suka paksa2 Abg SN, konon2 tak nak bagi anak dia jadi penakut la, Daddy bawak jugak Abg SN letak dalam pelampung kat tempat yang Abg SN tak nak pergi. Sudahnya tak leh nak lepaskan tangan dari pelampung dia, senget benget tudung mommy kena tarik dengan Abg SN.

+- Abg SN tengah melarikan diri dari daddy sebab takut kena bawak turun slide lagi -+

+- muka berkerut Abg Sn yang penakut -+


Lama2 mommy & daddy tak larat nak melayan budak penakut tu dah, kitorang main kat area Water Play Land tu je lah. Tempat yang paling cetek takat buku lali dia tu je lah paling Abg SN suka. Terpaksalah mommy & daddy take turn jadi dugong temankan dia main2 kat situ mrgreen .

+- Daddy jadi dugong kat tempat cetek tu gatai eheh -+

+- bergayut kat kaki daddy -+

 
 +- mak buyong pun tumpang mandi manda sekali -+


Yang bagusnya kat Sunshine Pool ni ialah, semua kolam akan di bersihkan setiap 30 minit. Jadi keadaan air memang sangat2 bersih sebab pekerja diorang akan bawak net untuk 'tangkap' serangga atau sampah sarap dalam kolam. Bagus kan?.

+-pekerja2 (white shirt) tengah bersihkan kolam -+


Sementara pekerja2 bersihkan kolam, we take a rest under the roofed shelter.


+- menunggu dengan penuh ketidaksabaran; sebba tu lah muka ketat je eheh -+


Walaupun Sunshine Pool ni tak sehebat taman tema air e.g Sunway kat Malaysia, but at least kitorang puas hati lah sebab bayaran nya yang tak mahal sangat dan kualiti air yang sangat bersih. 


+- Daddy yang happy -+

 
 +- mak buyong yang koya puteri lilin sapu SPF 50 berkali2 kat tangan dan muka -+


There are also many food stalls but apa sangatlah yang halal di makan pun. Last2 sebelum balik, kitorang beli ice cream je lah; tu pon sebab dapat coupon free dari Sunshine Pool tu. 

 
+- Abg SN nak makan giant ice cream -+



Even-though Abg SN tu penakut mula2, but in the end he did enjoyed himself; and that's what matter the most. Bila masuk je dalam kereta, tak sempat keluar dari tempat parking pun lagi, Abg SN dah selamat beradu ke lala land..penat sangat lah main air tu mrgreen hehe.

+- tak sempat nak letak dalam car seat, Abg SN dah tertidur kepenatan -+


Pssssttt : banyak gile entry tertangguh kat dalam draft, ohoiiii semangat rajin mengupdate blog...menjelmalah dikau secepat mungkin..pling pling pling.


~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

14 words of wisdom & comments:

azzamoro said...

yatieee perut dah besar!! hehe

norliha said...

rindu tul dgn blog yatie...
Hihihi... SN buat auntie gelak sorang2 mcm org gila.

nieda said...

x lama lagi ada geng lah sn..

aNgAh_aLiFaH said...

yatie n family dah balik jepun ye?

angah dlu masa pregnant pun x kuar langsung entry.. hehehe... mmg salah hormon.. ekeke...

Aleyn said...

Bestnyer.dah lama x bwk anak2 main air

Nadiah Sidek said...

nazhan takut lemas agaknya ye kalau mandi kat air yang dalam

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

mcm adam dulu2 gak
bawa gi mandi sure kowaii
kena papa dia bawa if ai bawa dia mcm x confident jer...babe u dah blk mesia ker???

Rai Ourkizuna said...

airnya nampak bersih dan meyakinkan.. hehehe..

Zura@Iwan said...

besarnya sunshine pool ni yer

yatie chomeyl said...

Azzamoro : sekarang laaaaaaagi besar hehe

norliha : auww..so sweet, ada gak org rindu nak baca blog yatie :)

yatie chomeyl said...

nieda : geng penakut gak ke hehehe

angah : tu la, memang salah hormon ni! ngeee

yatie chomeyl said...

Aleyn : weeekend ni leh la bawak :)

Nadiah : ntah la apa yg dia takut sgt tu huhuhu

yatie chomeyl said...

lady ayu : dah besar2 ni dia takut lagi ke x?

Rai : aah mmg bersih dan meyakinkan :)

yatie chomeyl said...

Zura@Iwan : x la besar sgt rasanya besar lagi sunway...tp best sbb bersih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...