CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 4 July 2012

Cikgu kecik yang garang


Toddlers are great imitators: they like to do what you do and say what you say. That’s why role playing is an effective tool for teaching 2 - 3 years-old a variety of behavioral and learning skills. The best thing about role playing is that toddlers see the process as one big game. And we know that learning is at its best when it’s just plain fun.-->Read more HERE


One of Abg SN's latest imaginative and pretend play is to be a TEACHER/SENSEI to mommy & daddy. Dia siap ambik balloon stick tu, lepas tu tunjuk dari A-Z sambil tanya mommy & daddy "kore nanda?" (what's this?).

+- Cikgu SN : what letter is this? -+

If we dont know the answers, Cikgu SN will give out the answers to us. But sometimes, ada jugak yang dia pun tak tahu apa words tu, anak murid pulak kena ajar cikgu gatai ekekeke.

+- CIikgu SN : tengok betul2, jangan main2! -+


Imaginative or pretend play, stimulates the senses, creates opportunities for exploration and creative thinking, and helps your child to develop key skills vital for intellectual and emotional growth as well as social success. Here's Abg SN's (at the age of 3 years 1 month old) video during the pretend play as a teacher session.

+- Multilingual teacher : English + Malay + Japanese + Kelate *garang pulak tu, ngajar siap guna kayu tunjuk merah mrgreen ehehe* -+

#Translation Jap-English :-
Neko = cat
Inu = dog
Tamago = egg
Kitsune = fox
Wakaranai = I don't know
Owari = Finish

Pssssttt : nanti adik SN Jr lahir , confirm dia pulak kena paksa untuk jadi student Abg SN jelireheh

~ Thanks for reading this ~

14 words of wisdom & comments:

Rai said...

kitorang tak pernah lagi officially main camni..tapi selalu bila duk baca buku dengan anak anak lepas tu nanti kita tanya dia.. dia tanya kita balik.. bila kita dapat jawab siap cakap..

"pandai ibu abang"

hehe..next time nak suruh dia jadi cikgu camni..stick ada satu kat rumah tu..

Oyis said...

hebat cikgu kecik ni. multilingual gitu.

di rumah ni ada jgk stick lbh kurg lagu tu, tp kitaorg guna sbg rotan. x rajin rotan pon, tp kalo aisyah wat pe'el, ayah dia akan kata 'mummy, ambik stick'. behave la terus hehe

Huda said...

hehehehe..comel je cikgu kecik ni :) aunty confirm nak belajar ngn cikgu ni..encem :)

lailasani said...

Wowowowo..bekeng ikot sapo tu? Hehehe..
Seghupo ngan kakak damia, ngajar oghe sokmo.bekeng plok tuh..hohoho

lailasani said...

Wowowowo..bekeng ikot sapo tu? Hehehe..
Seghupo ngan kakak damia, ngajar oghe sokmo.bekeng plok tuh..hohoho

Affieza said...

Nak jd cikgu ke bila besar nnt tu??? huhu

transformed housewife said...

Kak Tini & Kak Fizah pun sokmo main jd cikgu. K.Fizah lg bekeng bilo jd cikgu.

Nadiah Sidek said...

pandainya nazhan

Teratak Hami said...

Peningnya cakap 4 bahasa. Tapi budak2 cepat belajar kan.

yatie chomeyl said...

Rai : ibu pun dpt pujian jugak ye hehehe

Oyis : ore xrajin ugut dgn rotan lagi ko SN, lps ni mungkin leh guno jugop kot caro tu. lo ni ugutan letok kat naughty spot jah dulu hehe

yatie chomeyl said...

Huda : boleh2, meh la isni SN ajar aunty bhs jepun

Lailasani: bekeng supo daddy la, mommy xbekeng hahahah *koya*

yatie chomeyl said...

Affieza : entahla dia nak jd apa eheh

kak nur : buleh lawe bekeng dgn nazhan la nanti

yatie chomeyl said...

Nadiah : Insya Allah, Ameen :0

Teratak Hami : aah, dia rilek je..mommy & daddy yg pening hahaha

Nur-nba said...

Alahai comelnya... SN memang ada bakat jadi cikgu.. Nanti Auntie Nur kongsi ilmu macam mana nak mengajar Math dengan Science .. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...