CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 23 July 2012

Tanabata Matsuri at SN's nursery



SN's nursery i.e. Kinomi Hoikuen(nursery) held the Tanabata Festival on the 7th July 2012. Tahun lepas pun I ada cerita pasal Tanabata Matsuri ni (Tanabata Matsuri at SN's nursery). Tanabata ("Evening of the seventh") is a Japanese star festival. If you want to learn more about Tanabata, click here.

During the Tanabata festival sprigs of bamboo, sometimes small and sometimes the size of a tree, are hung with tanzuku, papers upon people write their wishes. When this time of year comes around, people write their wishes on strips of paper and hang them on bamboo trees, along with decorations. SN punya wish je yg di tulis dalam English, yang lain semua tulisan Jepun. Mommy & daddy tak kuasa nak beria translate, lagipun tulis wish tu pun sekadar memenuhi permintaan sensei je...SN bukan faham apa pun yang mommy & daddy tulis tu mrgreen .

+- hiasan2 sempena Tanabata Festival -+

The event start at 4.30 p.m. Mommy pergi naik basikal dengn SN, daddy jalan kaki je. Kesian daddy penat kejar kitorang, sila bertabahlah daddy sebab mak buyong tak larat nak jalan kaki. Masa sampai tu, orang dah ramai jugaklah kat area nursery.

 
+- mak buyong dengan SN kat depan nursery -+

+- kawasan padang nursery di penuhi dengan family budak2 -+


Ada la 2-3 gerai permainan yang di jaga oleh parents dan jugak sensei nursery. Alah, mainan2 untuk budak2 je lah pun, bayar pun 50 yen je sekali main. SN main tangkap ikan dan jugak tangkap bola kecik tu guna jaring yang senang koyak. Dapat ikan 3 ekor, dan dapat bola 1 biji...tu pun bukan main happy dah. Hari2 bawak ikan 3 ekor tu masuk bilik air, sambung main tangkap kat dalam baldi pulak.

+- tangkap ikan dengan daddy -+


Ada jugak gerai jual2 makanan tapi kitorang bukan boleh makan pun kan sebab tak halal. Yang halal pun cuma cotton candy je la, tu pun barisan sikit punya panjang. Mula2 mak buyong beratur lah jugak; then rasa tak larat pulak berdiri lama2. Last2 suruh daddy je beratur, mak buyong duduk dengan SN je kat bench mrgreen  hehe.

+- SN duduk kat bench dengan kawan2 sekelas -+

 +- left pic: SN and his friend; Sotaru-kun -+
+- right pic : nganga mulut luas2 nak makan cotton candy, lepas tu melekit2 mulut lap kat baju mommy -+


Macam biasa jugak, masa summer festival ni budak2 akan di pakaikan dengan jinbei atau yukata. Beza jinbei dengan yukata ialah : jinbei tu yang ada seluar. Yukata pulak one-piece cloth.

 
+- ala tomey tomey budak2 ni pakai yukata & jinbei -+

 
 +- yang ni pulak ikatan ribbon kat belakang yukata, chomeyl gila kan? -+

+- ini pulak SN in his jinbei, chomeyl kan? *biasalah mak2 puji anak sendiri* -+


By 6 p.m, gerai2 semua di tutup untuk sesi persemabahan dari student dan jugak guru2 nursery. Acara di mulakan dengan ucapan dari pengetua nursery.

+- pengetua Kinomi Nursery -+

 +- pelajar2 Kinomi nursery dan ibu bapa -+

+-  pelajar2 kelas Sakuran-bo (cherry), kelas untuk umur 2-3 tahun -+


Kalau tahun lepas, SN bad mood sebab panas sangat, Alhamdulillah tahun ni SN ceria sangat. Cuaca hari tu pun mendung je, so tak lah panas sangat. Tahun lepas sikit pun dia tak menari masa persembahan, tapi tahun ni siap jadi orang kanan sensei. Berdiri sebelah sensei dan menari dengan bersemangatnya.Hari2 balik rumah duk nyanyi2 lagu tu, bila mommy salah nyanyi siap kena marah lagi dengan dia.

+- ecece, tengok tu SN berdiri sebelah sensei lagi mrgreen  -+


+- (video) : Persembahan dari Kelas Sakuranbo (2-3 yrs old). SN jadi instructor tepi sensei dia -+

Setiap kelas akan buat persembahan tarian mengikut lagu tradisional yang berbeza. Personally I rasa yang paling best ialah persembahan dari kelas SN *best sebab tengok anak sendiri buat persembahan* mrgreen ; dan persembahan yang ke-2 best ialah dari kelas 5 tahun. Maklumlah diorang dah besar2 kan, coordination untuk tarian tu lebih perfect dan jugak lebih menarik.
 
 +- meriah persembahan, siap ada kayu ketuk2 lagi -+


Bila dah habis semua persembahan students, ada jugak persembahan musical instruments dari guru muzik diorang. Ada sensei yang ketuk kotak ala drum guna tangan, sensei yang main piano dan jugak Abang Kassim Selamat versi jepun pun ada gatai eheh.

+- Abang Kassim Selamat versi Jepun -+


Persembahan terakhir ialah dari cikgu2 kat nursery ni. Pantomin play tentang kisah tradisional burung gagak ke apa entah, bukan I faham sangat pun. SN je yang faham, siap borak dengan nenek kat sebelah kitorang tu pasal jalan cerita. Dah la borak2 dengan nenek sebelah kitorang tu, SN siap mengadu takut dan menjerit2 lagi masa burung gagak tu datang..mommy tengok tak takut pun cerita tu *sebab mommy tak faham pun gatai wakakaka*.

+- persembahan dari Sensei(s) of Kinomi Nursery -+

By 8 p.m, the event was over. Sempat jugak lah bergambar kenangan sekeping dua dengan family Kimura-san yang banyak tolong kitorang sebagai unofficial translator sepanjang SN kat nusery ni.

+- from left : yours turly, sensei, SN, Hitoe-san, Amane-chan, Motomi-chan and Kimura-san -+

+- kali ni Kimura-san pulak tolong ambik gambar bagi Solah-san dapat enterframe sekali gatai eheh -+


I know SN will treasure all the sweet moments that he spent in Kinomi Nursery for the past 2 years ++. Hopefully when we go back for good and settle down in Malaysia later, I can find a great nursery for him and SN Jr so that their early childhood environment will be as lovely as what SN had spent here in Japan.

Pssssttt : Ada sesiapa tahu, kat area Parit Raja-Batu Pahat ada tadika montessori tak?

~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

17 words of wisdom & comments:

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

last year kat youchien adam ada buat event ni now dah masuk shogakko x der semua tue.... gi tanabata kat sendai hari tue...ituew pun dah dekat nak habis....

Rai said...

comelnya SN pakai jinbei tu.. mesti dia rindu zaman ni nanti kan..lawa baju polka dot mak buyung :P

psst..yg gantung gantung tu panggilnya tanzaku kalau tak silap..

thenunu said...

bestnyeee...saya silent reader blog ni..tapi dah agak lama tak berkunjung ke blog ni..seronok tgk budak budak kat sana..cuma nak tanya sikit, mcm mana bayaran tadika kat japan ye

♥MAMASYAZA♥ said...

akak sronok tgk yatie, walaupun preggy tapi kurus aje, akak kalo preggy dah macam ibu peguin aje montelnye

Asmara said...

SN tulis apa kat kertas wish tu? hehe.. jd anak aii tulis nak talipinggang Gokaizer. ekeke..

transformed housewife said...

Nazhan bulih jd ketuo kelas ni nanti besar. berani doh.

love live good life said...

alolo..comelnya lah budak2 tu.anyway, u all nanti settle down kat parit raja ke?

ddfirdaus said...

baju kanak2 dan pengetua jugak chomeyl

Ezna said...

wahhhh u ke sana lak ke? Parit Raja?...

Min Aina Ila Aina said...

Kalau baju tradisi Jepun untuk yang mengandung macam mana ye.

Almiraz said...

So much fun!...and so many pictures!....I suka.....suka jugak baju u tuh...comey :p......

p/s: kalau kita tak puji anak sendiri, sapa nak puji kan?...

yatie chomeyl said...

lady ayu : I pun dpt join sbb nursery SN je, if not x dpt tgk event2 camni :)

Rai : ooo tanzaku eh nama dia hehe mak buyong buta nihon-go :p

yatie chomeyl said...

thenunu : kalau yg kjaan depend pada pekerjaan parents. mcm kami dua2 student, free je tak payah bayar yuran. kalau hantar kat private mahal la..sebulan boleh smp RM1K - RM1.5K

mama syaza : belum lagi kot kak, ntah2 nanti dh masuk 7 bulan..yatie pun jd penguin gak hehe

yatie chomeyl said...

Kak As : mak nya tulis nak SN jadi pilot wakakaka

kak nur : Insya Allah, harap2 gitu lah :D

yatie chomeyl said...

FIZA : insya ALlah, plannya gitu la setakat ni

ddfirdaus : baju pengetua pun chomeyl? ngeeeee

yatie chomeyl said...

Ezna : Insya Allah if everything went according to plan :)

Aina : erm xde kot baju tradisional utk preggy mom , x pernah nampak la pulak hehe

yatie chomeyl said...

Almiraz : baju tu beli kat poplook la, siap pos terus ke japan hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...