CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 5 July 2012

Belajar tinggi bertingkat2 , henbeg Chanel pun tak mampu beli. Baik jadi artis!.


Last Sunday I went to Kyushu Pawnshop Bazaar. It is an annual events of four days which was held at Hakata Sarlane from June 28- July 1. At the bazaar, you can find a huge range of new and secondhand goods, including jewelry, watches, instruments, Japanese kimono, clothes, shoes, electronics and many more. 




I wasn't planning to buy anything but I just wanted to go there for fun. I thought it's fun to just walk around the place and belek2 all the branded stuffs especially handbags; rite?.



There's thousands of handbags at the exhibition area from COACH, Gucci, Prada, LV, Michel Klein, Hermes, Dior and Chanel. Pergghhhh, memang rambang mata melihatnya. But when I look at the price tag, terus terbuntang mata ni .......I terus letak balik handbags tu dekat rak

Hubby was surprised to see the price of those handbags. Some of it has hideous designs, but the price is ridiculously high e.g LV, Channel and Hermes. It makes him wonder, why on earth would people especially ladies wanted to buy this overpriced handbag?. Is it because of the QUALITY, the LEATHER, the DESIGN, it's the LATEST TREND or just merely out of EGO?.



To be honest, I never knew how does it feels to own a so-called designers handbag until hubby bought me my first COACH handbag for mother's day 2010. I was so happy, rasa macam dunia ini ana yang punya. Pergi mana2 pun kelek lah handbag tu sampai naik kusam dah. Kecoh macam apa je, padahal kat Jepun ni handbag COACH tu nenek2 pakai bawak pergi pasar je jelir hahaha.


But then after some times, I'm getting bored with the bag. So I bought myself another 2 COACH handbags. But then, I fell in love with Longchamp. So I bought myself a simple Le Pliage LC, to satisfy my needs. But, few months after that I'm longing for the new LC Tote Bad Artour de Ha Long. The point here is not to show-off on how many handbags that I owned, but to point out that MANUSIA TAK PERNAH PUAS DENGAN APA YANG DIA ADA!.


My current dream handbag is the Chanel Classic Jumbo Flap, but looking at the price tag yang dah boleh buat bayar duit muka kereta; so ku pendamkan saja hasrat hati ini. Also, a friend of mine here ada cakap yang "daripada beli handbag mahal2, baik beli barang kemas banyak2. Kalau masa terdesak atau susah nanti, boleh jugak gadai". I couldn't agree more with her, that's spot on babe!.


Eh tapi kan, I tengok artis2 tu selamba je pakai handbag LV and Chanel whereas Professors and highly educated woman academicians yang I pernah kenal pun, tak mampu nak beli handbags tu semua. I guess; tak guna belajar tinggi2 bertingkat2..baik jadi artis je kalau macam ni jelir hahahaha. Eh cop cop, ada jugak blogger2 popular tu mampu pakai...kalau macam ni I kena tingkatkan usaha nak jadi blogger popular lah *mimpi jelah ko mak buyong ngeh3x*

But in the end, knowledge and education are much more important. As what Saidina Ali has said :-
  • ~Ilmu adalah warisan para nabi, manakala harta ialah warisan Qarun dan Firaun.
  • ~Ilmu boleh menjaga kamu, sedangkan harta itu kamu yang menjaganya.
  • ~Orang yang memiliki ilmu mempunyai ramai teman, sedangkan pemilik harta mempunyai ramai musuh.
  • ~Ilmu itu akan bertambah jika diamalkan, sedangkan harta akan berkurangan jika dibelanjakan.
  • ~Pemilik ilmu akan dihormati, sedangkan pemilik harta dikenali sebagai si kedekut.
  • ~Di hari kiamat pemilik ilmu akan memberi syafaat, manakala pemilik harta akan dihisab.
  • ~Biarpun masa berlalu, ilmu tidak akan lapuk tetapi harta itu semakin lama semakin usang.
  • ~Ilmu dapat menerangi hati, tetapi harta boleh mengeraskan hati.
  • ~Orang berilmu mengakui dirinya hamba Allah SWT, sedangkan orang berharta mengakui dirinya pemilik.

Plus, in the end none of those designers handbags can accompany you in the grave. You'll be all by yourself and your handbag worth nothing in there..huhuhu *ingatan tulus ikhlas kepada diri sendiri supaya tak kemaruk handbag Chanel tu lagi* jelir.



But I guess all this depend on your income or your hubby's income. If duit banyak berkepuk-kepuk, sukahati lah kan nak beli apa. Untuk orang yang kerja biasa2 je dan makan gaji macam I ni, memang tak payah mimpi lah nak pakai Chanel kot.Bak kata Dato Fazilah Kamsah "kita kena sedar diri sedar ruang". Jangan pulak nak mengamalkan konsep "biar papa asal bergaya"; seeloknya amalkanlah konsep "biar kaya supaya boleh banyak menderma".

Pssssttt : bila I bergurau dengan hubby yang I nak join bisnes MLM-korset-yang-selalu-pakat2-tayang-ambil-gambar-dengan-handbags; hubby terus cakap NO WAY!. Hahahaha, jangan ada yang butt-hurt pulak, gurau2 je ni sebab I terpesona tengok diorang selalu kalau ambil gambar beramai-ramai mesti nak kena tayang handbag...mrgreen  ngeeee.


~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

33 words of wisdom & comments:

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

chanel too expensive la uols...
ada juga handbag idaman kalbu hope 1 day beli rembat seketul...masa gi tokyo hari tu tgk mak cik naik densha bawa hermes color oren...perhhh bersilau biji mata tgk....tapi betul la...beli handbag mahai2 bukan blh bawa mati pun...setakat coach ai tue semua murah jer ngeee

Rai said...

i belum ada minat dengan beg berjenama..kasut ke pesen pesen takde minat sangat lagi..maybe sebab tak berdoit kot..haha.. kena jadi retis kot naa..

ps: hairan dengan geng MLM yang jenis tayang luxury..seriously tak faham..actually i pun ada join MLM.. but the people is very humble..takde nak tayang beg ke apa..unless they are really very rich..yang tayang rumah besar gila tak pun tayang private jet.. i think bukan diorang tak cukup kaya nak tayang luxury bag mcm tu.. tapi diorang tak heran kot takat nak tayang beg rega 2-3ribu.. kalau ada yg nak tayang kereta pun biasanya kereta ada 6-7 bijik yg lamborghini ke apa.. apa barang bmw kan..hehehe..

zailamohamad said...

itulah..aku haritu terikut-ikut juga dok gilakan designer henbeg, pernahlah husben belikan di KLCC sekali, masa dapat tu suka sangat tapi betullah perasaan tu tak lama..memang tak dinafikan minat lagi dengan henbeg2 cantik cuma loni aku takderlah nak beli yang ori ke apa..HAHAHA kalu beli hak golok pon, bukan orang tahu pon..eh peminat henbeg tu tahulah tapi kalu beli hak ori pon kalu setakat naik kereta jenama nasional..tak kelas lah uolsss:P

husben aku dia jenis suka manjakan aku dengan barang mas, takpelah harga sama dengan sebijik LV pong..tapi makin lama makin naik harga..tak faham dengan kata orang yang beg pon naik harga..takpelah..kalu naik harga pon, aku rasa takde orang yang nak beli henbeg aku tu, penuh dengan hasil tumpahan susu anak je T____T

シャイマ said...

hehe, for me i think the feelings come and go.. at one point mcm alaa nak nye beg niii, but sometimes mcm tak lalu pun tgk handbag2 ni..so nampak sgt semua tu syaitan kan..hehe..and bila semakin berumur, rasa dari beli handbag baik simpan duit g mekah kan..tgk org mlm duit berkepuk2 tapi takde pulak nak bwk rombongan g haji ke..its all abpout laterials with them..sangat duniawi..

MyKhalish said...

hohohoho AGREED with u... nak beli yang gila mahal, rs nak pengsan. jd kita beli jela mn2 yg sekadar mampu & puaskan hati sbb mmg isu "puas" xkan selesai. hahaha... tp bila look forward & thinking better future, rsnya lbh baik invest duit & fkrkan utk grow the money. hahaha.....

Eliss Mie said...

eliss x kisah sgt kot handbag tapi kalau dah rosak memang tukar la. kalau mak eliss lagi sound direct, kata pegawai, pakai handbag buruk..hahaha. dia punya handbag kalah ai you :p

transformed housewife said...

perasaan nak membeli tu mmg nafsu yg kita (all women) ada. tp kitala pulak kena fikir mana yg lg penting.

firahadifa said...

ahahahahahahahah .. aku suke!.. aku suke! tajuk ko !

babYpose said...

salam kenal..insyaAllah motto ni yg patut kita guna..i like biar kaya supaya boleh banyak menderma..thanks :)

Min Aina Ila Aina said...

Sebenarnya ramai yang mampu beli, cuma lagi ramai yang mampu berfikir dan berkira-kira untungnya kalau tak beli.

Lagi satu, apa signifikannya handbag harga terlampau tu pada kita golongan marhaen ni, kalau retis tu ada jugak faedahnya dia tayang sebab ada orang yang sibuk nak tengok. Suka dengan komen Wardina sekarang yang dah tak lagi mementingkan jenama untuk tontonan masyarakat.

love live good life said...

i think handbag is obviously woman obsession. and kalau kita mampu apa salahnya sekali-sekala indulge yourself with all those things.tp, jgnlah sbb nak beli hndbag sampai kena ikat perut. as for me, kalau price still reasonable oklah kalau nak beli pun.mcm chanel and hermes kalau mampu pun,i akan fikir berjuta2 kali sebelum beli :)

Hanis MY said...

Chanel tu mahal berdoas takpolah cukup dgn apa yg ada.

Teratak Hami said...

Pompuan le katakan, nafsunya ada 10, akal ada 1 shj....

Akak ni nafsu berjenama kureng. Kekadang fikir jugak, apasal aku takde minat ke atas branded things? Mungkin sebab mahal & tak mampu nak beli ... emmm, mungkin jugakkan??!!

Sidratul Muntaha said...

one point to highlight
fashion make bad consumerism lead to capitalism.
fashion buat manusia membazir..
hohoh..
nothing wrong with fashion but do not become fashion slave.

*aku paling percaya bila ilmu menjaagmu tpi harta buat kamu menjaganya...
*sebaik2 harta adalah ilmu kerana ilmu takkan habis bila diterokai.
:)

*tak pernh ngidam nak beg and sgt giler dgn kamera and baking equipment..
;)

Suliana Sulaiman said...

hahahah...belajar separuh mati pon mmg belum tentu dpt pakai henbag memahal..bonia pon blm tentu terbeli...hahahhah..bila org pakai coach jek start le leleh air liur

Nadiah Sidek said...

silap solah tak jadi PM. kalau tak, 10 biji handbag chanel boleh beli untuk yatie. oppss! :p

aisha said...

ye bersyukur ngan ape yg ade sekrg...'handbag' ( anak2) skrg ni pun tk larat nak bawe..hihi..

P/s : kak yati,leh tanye sikit..kad2 alif ba ta semua tu, akak beli ke boleh print mane2? boleh share website die tak? thanks a lot kak :)

lailasani said...

Ahkak teringinnnnn bebeno tp kena tgk poketlah kannn...hehehhe... lgpun ada yg lebih penting dr handbag.... pelaburan utk anak2 supaya bila diorg nk belajar nanti xterjerut leher dgn sebarang loan yg hanya menyusahkan depa time keje nanti.

Harap2 istiqamah melabur:)

ps : kalau duit dh terlebihhhhhhhh sgt tu boleh laaa kan nk manjakan diri sdri...heheehehe

yatie chomeyl said...

lady ayu : tu la pasal, nasib baik klu ikut currency nihon ni coach tu murah lagi la, if convert ke RM, mahai jugak ngeeee

Rai : aaa tu la pasal..agaknya mmg trick diorg kot tayang handbag nk menarik perhatian wanita gitu eheh

yatie chomeyl said...

Zaila : jolo doh, gelang samo hargo dgn beg LV..baik beli gelang hahaha

Syaima : yup, I am thinking the same way too. simpan duit pergi mekah lg bagus :)

yatie chomeyl said...

MyKhalish : yup, xperlu org nmpk kita kaya..yg penting kita tahu kita kaya hahaha

Eliss : wakakak, kelass mak eliss okeh!

yatie chomeyl said...

Kak Nur : jolo doh, nafsu meme doh x pernoh habis

firahadifa : ceh, aku tulis isi panjang2, tajuk je yg ko suka wakakakaka

yatie chomeyl said...

Babypose : betul2, kena doa biar kaya so that boleh bnyk menderma :)

Aina : aah kan, wardina pun dh xmo pakai henbeg memahal tu semua..kita pulak yg lg over dr dia ngeee

yatie chomeyl said...

FIZA : tu la pasal, tgk harga chanel & hermes tu mmg boleh buat beli kereta wooo

Hanis : jolo doh, ado Coach pun pade doh la nok wat jangok hehe

yatie chomeyl said...

Teratak Hami : x la, mungkin sbb akak guna udit tu utk beli aset yg lebih penting mcm rumah :)

sidratul muntaha : aaa btul tu, so elokla aku bljr illmu tinggi bertingkat2 drpd aku jd artis kan ehehehe

yatie chomeyl said...

Suliana Sulaiman : I pun nasib baik sbb kat sini murah Coach tu, klu x ...mmg xbeli gak kot

Nadiah : isk u ni, kalau solah jd PM...haruslah i sambar hermes terus 11 biji kaler lain2 wakakaka

yatie chomeyl said...

Aisha : alif ba ta tu print sendiri, lupa pulak kat mana website nya. nanti dh jumpa,I msg kat FB aisya ye

Lailasani : jolo doh, keno istiqamah melabur utk anak. maso depe gapo nk jadi pung kito xtahu lagi kan

Nanak said...

nak jadi artis la kalau gini..hahaha

Hunny Kitty said...

MLM for henbeg? tak yah le kak yatie...hehehehhehe

Huda said...

handbag paling mahal huda ada brand elle, tp huda jenis x kemaruk sgt tgk handbag..suka lagi beli baju baru :)

Nur-nba said...

Salam.. Memang teringin nak beli.. Tapi kena ikut kemampuan, jangan terlalu mengikutkan nafsu..

isabelle said...

nnt tayang2 henbeg, lps tu jadi riak.
so, xpe la kita pakai yg biasa2 je la

mRs sYa said...

hehhe...

share story je kak..adlh sorg hamba allah ni, kawan sya la...every month ade je dia update kat fb dia beli hadbag LV la,chanel la,hermes la...main suping pv dgn klcc...mane main cikai2 pya tmpt..

sejujurnya dia x keje ape pun...dok jaga kucing ntah brp ekor,pastu dia menggelarkan diri dia 'datin' pdhl x layak pun dpt title tu sbb yg ke 2nd kot..

bkn nya jadik ske kak,meluat ada...

btw other than coach, kipling also good option..thn lama gitu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...