CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 26 July 2012

25th weeks check-up SN Jr

http://www.murabbi.net/images/smiley/assalamualaikum.gif
Alhamdulillah, hari ini kandungan mak buyong dah masuk 27 weeks 4 days; dah nak masuk 28th weeks i.e 7 bulan; which means tak lama lagi mak buyong akan menjejak ke 3rd trimester...phewww; cepat rasanya masa berlalu. Last 2 weeks, macam biasa hubby & I went to Red Cross Hospital, Fukuoka for Baby SN Jr's 25th weeks check up.

Typical examination were performed :-
      # weight -->53.25kg *naik 1.5kg dari bulan lepas*
      # blood pressure --> 57-103 mmHg *normal*
      # urine test (for sugar and protein) --> normal
      # circumference of abdomen --> 80cm *eh naik 1cm je dari bulan lepas*


Lepas tu tunggu giliran untuk berjumpa Gynae nak check baby pulak. As usual, ultrasound abdominal scan were performed. Kali ni Dr bagi printed image yang nampak mata baby pulak. Bulan lepas Dr bagi yang nampak lubang hidung, bulan ni bagi nampak mata je pulak..apakah Dr nak suruh mommy buat jingsaw puzzle gambar Baby SN Jr
gatai ekekekke.
 
+- BPD (bi-parietal/head diameter) : This is the measurement of a line drawn from ear to ear, through the brain. --> 6.0cm -+
  
+- gambar terkini baby bump mak buyong @27th weeks -+
 
 
On another note, Abg SN semakin hari semakin dasyat dia punya rengekan dan tahap mengada-ngadanya. Nak mandi pagi2 sebelum pergi nursery, mommy yang kena dukung ke bathroom. 
 
Daddy lagi kesian, selalu kena dukung budak 13kg tu dari tingkat bawah sampailah ke tingkat 5. Dah la kiri kanan kat tangan daddy penuh dengan barang2, kalau dah tak muat tangan nak dukung...daddy pikul je dia letak kat atas bahu...bergayutlah Abg SN kat situ macam koala gatai hahaha. Mommy tukang tengok je, nak bawak perut sendiri naik tangga nak bagi sampai tingkat 5 hari2 pun dah rasa senak sangat perut huuhuhu.

 
+- SN jadi koala, buli daddy dari tingkat bawah sampai ke dalam rumah -+
 

Also, all praises due to Allah.... Alhamdulillah despite the hot weather here in Fukuoka, mak buyong masih mampu berpuasa dan berterawih sehingga ke hari ke-6 ini. Semoga Allah permudahkanlah untuk I berpuasa penuh dan berterawih sampai ke akhir Ramadhan 1433H ini, Insya Allah.
 
 
+- ramalan suhu minggu depan. Yang warna merah tu suhu maximum dan warna biru tu suhu minimum i.e. around 26~35°C minggu depan. boleh tahan panas la jugak tu -+
 
Pssssttt : Is it normal to feel a slight pain kat bawah perut in my 27th weeks of pregnancy?. Sekarang ni kalau duduk lama2, bila bangun rasa senak pulak kat bawah perut tu, berjalan pun dah kengkang..nak catwalk pun dah x mampu mrgreen  ngeee.
 
 ~ Thanks for reading this (^-*) ~
 

15 words of wisdom & comments:

Rai said...

rumah u takde elevator eh? SN nak manja2 sebelum adik dia lahir.. nanti da tak boleh nak tumpu pada dia sorang kan..hehehe..

sama la dgn rumah i pun takde lift.. tingkat 4..worst bila husband kena angkut dedua budak tu naik tangga.. hihi..

transformed housewife said...

Nazhan tu tahu nanti ado adik, tokleh nok manjo doh.

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

nangesss tgk ur body
besaq tang perut jer
tmpt lain slim giler
muka pun x chubby
if ai preggy org x kenai kot sbb bolat sgt ngeeee
manja la SN b4 adik kuar nnt kena share dah mom & dad

Xiet_Enigma said...

Alhamdulillah everything is fine....EDD kita mmg dekat2 je ni... moga dipermudahkan urusan

nieda said...

X lama lagi dh masuk 28 weeks..lebih kurang je usia kandungan. Hari ni i 27 werks..insyaallah baby oct lah kite..SN pun x jauh beza dgn humaira

Asmara said...

wuwu... hari ni mmg suhu terpanas buat masa ni. tengok kat tenki pun siap warna merah lagi kalau biasa oren je. tp kat belah bwh la, tmpt kami masih oren. ;D

Eliss Mie said...

boleh pulak dia bagi bahagian mata erk. nampak besar mata :) semoga bb sihat2 :)

Affieza said...

Abg SN sajalah tu nk buli daddy ngn mommy dia sebelum baby keluar ni...hehe

Delimasari said...

exercise tu naik ke tingkat 5

Ezna said...

comeynya u yatie :-)

yatie chomeyl said...

Rai : I duk danchi lama, xde elevator..mmg hari2 ken apanjat naik tangga smp tgkt 5 huhuhuhu

kak nur : yo la kot hehe

yatie chomeyl said...

Lady Ayu : dulu mas preggy SN muka I bulat lps 7 months..yg kali ni x sure la pulak

Xiet : sama2 lah kita doakan semoga di permudhakan segalanya :)

yatie chomeyl said...

Nieda : aah kan, macam janji2 pulak kita dua ni hehe

Kak As : tu la pasal...mak buyong berpeluh2 huhuuhuh

yatie chomeyl said...

Eliss : insya Allah, Ameen

Afiieza : tu la pasal, nasib baik daddy redha di buli hhihihi

yatie chomeyl said...

Delimasari : tiap2 hari exercise huhuhu

Ezna : auw, sweetnya u tiba2 puji i hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...