CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 20 February 2009

~belajar untuk MELEPAS-kan~ (part 1)

Sekian lama x meroyan dlm bahasa ibunda aku kembali dgn entry lebih serius dan memerlukan pembaca mengerutkan dahi utk berfikir sedikit. Kadang2 otak kita perlukan medium penggalak bagi menjana nya utk berfikir.


Beberapa malam yg lepas, aku x leh tdo. Instead of trying to do something yang lebih bermanfaat, aku menangis! Stupid yatie!
Bila hubby tanya, aku cakap x de bende nak buat, sbb tu nangis.


Tipu Yatie!


Hubby tau aku tipu,so dia pujuk2 lagi utk ckp. Sebenarnya aku ada masalah utk melepaskan apa yg aku rasa dalam hati. Cuma sesetengah orang saja yang bulih menelaah hati aku dan memahami apa yang aku pendamkan.


Situasi2 "melepaskan" yang patut aku tangani utk menenangkan hati :-


(1) Belajar "melepaskan" rasa marah.

Seriously, aku sgt kagum dgn keupayaan sesetengah org utk marah2 dgn senangnya. Bg yang dh lama kenal aku, mesti tau yg kalau aku marah sgt dgn org, aku cuma mampu nangis je smp hidung jd merah and I turned out to looks like clown yg chomeyl :)

Sebenarnya, bila rasa marah tu di pendam, lama2 ia akan menjadi barah yg merebak ke seluruh sel2 hati dan akan memakan diri sendiri dgn rakusnya. Kalau mampu melepaskan marah pon aku cuma mampu buat kat adik2 aku je, kalau dgn kawan2 aku pendam je la diam2...mcm pengecut kan?

(pic: ni gmbr muka plg mrh yg ada dlm lappy aku huhuhu)


(2) Belajar "melepaskan" rasa x puas hati atau perasaan x suka

Ini juga mcm masalah kat situasi 1 tu, kalau aku x puas hati dgn something yg org buat atau ckp kat aku...aku cuma diam je. Pastu kalau org tu rapat dgn aku, cara aku tunjuk cuma merajuk...tp aku x bgtau nape aku merajuk...sengal kan? macamana la org tu nak tau nape aku majuk huhuhuh

Mungkin dgn strangers or org2 yg aku xrapat, senang sikit kot aku aku nk tunjuk aku x suka.

Masa aku ikut hubby g amik tiket utk ke Japan hari tu, ada la sorang mamat navy ni tgh nak amik tiket jugak. Pastu lepas borak2 dgn hubby, dia tanya la aku..."bila nk ikut hubby g japan?".
Aku pon jwb la dgn polite, "lepas dia dh settle down". Lepas tu ini mamat budus tanya aku balik, " kalau dia x settle2?" di iringi dgn sengihan kerang busuk yg amat azab kat muka dia.
As if, he was saying..."awek2 jepun lg chomeyl2 dr ko la...ingat laki ko nk tggu ke ko dtg sana"(p/s: ayat ni aku reka sendiri dlm paler otak aku)...siot jer.

---------
(pic: bandingkan ke'chomey'lan aku dgn awek jepun, kami ber2 dlm pakaian kebangsaan negara masing2 ye)

hahahha..jahat aku, buh gmbr awek jepun yh huduh ekkekeke



Lepas tu, cuba teka apa aku wat kat dia :

(A) Aku tampar pipi dia laju2



(B) Aku luku dahi dia sambil lompat pijak2 atas kepala dia





(C) Aku sengih2 jugak tp sengih lawa n chomeyl sgt2, x busuk macam dia





(D) Aku bg jelingan maut smp dia cakap "sorry"

*
*
*
*
*
*
*
dah jawab ke?
*
*
*
*
*
jawapan: D
ni je aku mampu buat, nasib baik dia faham lepas tu reti ckp sorry --> muka nya masih sengih busuk mcm td



(pic: ni cara tunjuk perasaan yg bulih di lakukan jika rasa xpuas hati --> lebih enak jika di sertai dgn upacara hentak2 kaki)


Jadi, korang rasa apa patut aku buat utk lepaskan rasa marah dan rasa x puas hati dgn lebih effektif?. Sebarang cadangan amat di alu2kan.


Aku ingin menjadi manusia yang lebih baik..tp baik kah aku kalau aku marah orang? Sungguh2 aku xde jawapan utk soalan ni, aku kene g pk dulu...........................................



-to be continue-



***Nota kaki bercagu bau stokin x basuh:
Byk lagi hal2 melepaskan yg aku nak share so aku decide utk pecahkan kpd beberapa part.
Idak le org penat sgt baca entry panjang2 norr neh.

6 words of wisdom & comments:

tiey~ said...

akak...sy link akak eh..

sy amik ee... =)

chubby bear said...

supo la ore woghih. kalu maroh do'oh gak, ore teriok sapa banjir! tp...panjeynyo laa muncung demo dih?? cute!:D

yatie chomeyl said...

tiey: link la..thanks :)

woghih: x bercadang nok uboh ko caro2 maroh tu? meh la join ore dlm protes tunjuk perasae nih hik hik hik

nini said...

kalau ucu rasa ucu nk jadi yg "melepaskan" tu jadilah...tapi mungkin payah sebab ucu adalah ucu...macam angah jugak payah nk naik angin kat kawan2 (kecuali kat achik la..hehehe)..walaupun terasa ke apa ke kdg2 sabar jer...mmg pernah melepaskan tapi lagi teruk adalah kot.hati tak tenteram juga kot...so biarlah kita jd penyabar seperti sekarang...:P (penyabar la sgt...ekekeke)
Yang mmg tahu siapa kita sebenar sdh semestinya mereka yg selalu di samping kita..mak ayah n adik2..Mereka lah mangsa untuk melepaskan...hehhehehhe..Biarlah mereka pun tak kisah..

yatie chomeyl said...

tu la angah, ucu terpk jugak kalau ucu maah org, tenang ke hati ucu nanti?

harap2 la org2 yg rpt dgn kita tu leh sbr dgn kemarahan kita kan angah? ;)

nini said...

betul...betul...betul...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...