CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 28 September 2010

Jalan2 di World's Best Airport : Incheon International Airport, South Korea

Kali ni I nak ubah sedikit tempat jalan2. Kalau selalu nya bawak u all jalan2 kat luar, kali ni nak bawak jalan2 kat dalam bangunan je, boleh gitu?. Kali ni untuk segment travel & living di blog Yatie Chomeyl ini, I bawak u all jalan2 menjenguk World's Best Airport : Incheon International Airport, di South Korea. Jom ikut I ..jommmmmmmmmmmmmmmmm



Incheon International airport has won numerous awards since its opening, including :-

  • In 1998, received ISO certifications in airport construction and airport services.
  • From 2002, won for three consecutive years, the Best Airport Award according to IATA and ACI.
  • In 2002, was rated second in the Best Airport Worldwide category according to IATA and ACI.
  • Incheon International Airport Corporation became the first in the world to receive ISO certification in airport services.
  • In 2005, won the Best Airport Worldwide 2005 award from AETRA Service Monitoring which was jointly conducted by IATA and ACI.
  • In 2006, received the ATRS' Top Asia-Pacific Efficiency Award after achieving a residual variable factor productivity efficiency value that was 57% higher than the average of those in the region.
  • In 2006, was awarded as the world's best airport based on a passenger survey conducted by the IATA.
  • Was named Best Airport Worldwide at the first Airport Service Quality Awards
  • Received an ISO certification in the environmental category.
  • Was awarded the "Best in Service Award in Class" at the 1st International Conference on Airport Quality and Service by the IATA and the ACI.
  • Won the GT Tested Award for Best Airport in the World in January 2007.
  • Named by Global Traveler (GT) as the Best Airport in the World for the second straight year in January 2008.
  • Has been named World's Best Airport for 2009, in the World Airport Survey results published by Skytrax.
  • In 2010 it was ranked the second-best airport in the world by Skytrax, behind Singapore Changi Airport, based on a customer satisfaction survey.

*source: Wikipedia*

Sikit punya banyak dah award yang di sapu bersih oleh Incheon International Airport bermula dari pembukaan rasmi airport ini pada 2001 hinggalah sekarang 2010. Incheon International Airport menggantikan Gimpo International Airport yang sekarang cuma handle domestic flight sahaja.



Pendapat peribadi I pulak setelah 2x menggunakan airport ini ialah I memang sangat seronok sepanjang berada di Incheon International Airport. Basic facilities kat airport ni almost sama lah dengan International airport lain.



These are the things yang buatkan I rasa Incheon International Airport ni best ialah kerana :-
1) Museum of Korean Culture

Traditional Cultural Experience booth ada beberapa location kat dalam airport ni. Salah satunya kat Concourse 4F. Macam2 info pasal budaya dan adat negara Korea ada kat situ. Yang bestnya ialah, ada jugak pertunjukan dan segment istimewa untuk pengunjung2 di situ bagi lebih mengenali budaya masyarakat Korea.





http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKFsVai573I/AAAAAAAAIvE/hRzKuqTP3VE/s1600/output-3.jpg

video
=- Korean culture show @ IIA -=

Masa kami transit hari tu, siap ada perarakan ala2 raja melawat rakyat di zaman silam. Memang real diorang wat lakonan semula tu, siap dengan segala pengawal dan isteri sekali.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKFsVueDRfI/AAAAAAAAIvM/Ns24kHafB-8/s1600/output1-1.jpg



http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKFsfqkoMFI/AAAAAAAAIvs/zB-nKHMeClU/s1600/DSC_0271.JPG


2) KIDS ZONE


I rasa nama KIDS ZONE tu patut di tukar ke KIDS & PARENTS ZONE sebab seriously, I had so much fun stay there...ehehe. Memang best sangat children playground kat KIDS ZONE tu sampai I pun join sekaki dua kaki main2 kat situ dengan baby SN.



http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKFsEZD7aCI/AAAAAAAAIu0/AipCZr1rEUE/s1600/output1.jpg
=- mommy yang 'terpaksa' temankan baby SN -=

video
=- video mommy + baby SN @ Kids Zone IIA -=


3) FREE PHOTO ZONE

Kalau bertuah, kadang2 Pororo akan datang berkunjung kat airport ni untuk mengadakan sesi fotografi percuma dengan pengunjung2 airport ni. Pororo ni ialah karaketr dari kartun penguin chomeyl yang terkenal di Korea.



4) NURSING ROOM

Sebelah je dengan Kids Zone tu ialah nursing room yang sangat luas siap ada kerusi sofa panjang. Sempatlah jugak I baring tergolek2 kat atas sofa tu sambil menyusukan baby SN. Siap tertidur lah jugak sebab syok sangat dapat baring2 atas sofa empuk tu.


=- baby SN menyusu gaya bebas -=


5) WI-FI & FREE INTERNET AREA

Bukan semua international airport offers free internet and free wi-fi kan?. Few years ago masa I transit kat Heathrow Airport pun, internet kena bayar baru leh guna..but sekarang I tak sure la..mungkin dah free.

Yang best kat IIA ni ialah dah la ada free wi-fi untuk yang ada laptop sendiri, pastu banyak booth yang sediakan komputer dan internet for free kat Concourse 4F. Pastu kat cafe2 dan lounge pun ad di sediakan laptop dan internet for free. Pendek kata kalau kena transit berjam2 pon, boleh update blog tanpa segan silu hehehe.


=- online YM sambil makan udon -=


=- free laptop + internet @ cafe -=


=- desktop + internet + webcam -=

6) REST AND SLEEP ZONE

Kalau rasa tak nak bazirkan duit tidur kat Transit Hotel, ada banyak bench dan sofa yang empuk2 di sediakan untuk passengers yang transit dn perlu bermalam untuk menunggu next flight. Kerusi tidur tu siap ada bentuk body contour lagi, memang tidur berdengkur2 tak hengat lah bila baring atas kerusi tu hehe.


=- syok titun -=








Amacam, best tak IIA ni?. No wonder IIA ni dapat award World's Best Airport untuk beberapa tahun berturut2 kan?. Plus, kedai2 duty free banyak yang best2. Sebab asyik masyuk duk keluar masuk kedai2 kat airport tu, so I tak ambillah gambar2 kedai *window shopping jer lah pun* eheheh. So, next time kalau ada peluang..jangan lupa ambik transit flight kat Incheon International Airport ni ye ;)

17 words of wisdom & comments:

Huda said...

wah bestnye kak :) makanan camner? bnyk pilihan x?

Bibi Intan Suraya ~Tulip~ said...

tempat tdo yang paling best!! kalo aku tido ctu, mau tertinggal flite hehehe

Mama Hanim said...

perhh.. meme comel la tpt tu.. patut mene byk award dih..hehe..

tq share nice picca..

Anak Sosilawati Kecewa Laporan Media

nieda said...

superb place..

firahadifa said...

wah wah wah... best giler ...

Hamizah said...

seronoknya..tidur gaya bebas kat airport..

ummuabdullahsyaakir said...

Yatie..patutlah dapat banyak anugerah...dah boleh buat rumah kat airport tu...macam2 ada.

syayassir said...

bestnya tuu..
kalau tersangkut pun takde lah rasa boring sangat2... macam2 ada, selesa pulak tu....

transformed housewife said...

Tini dgn Fizah suka tengok Pororo tu. meme best jah airport tu.

Heartilyina said...

bestnya u dh jalan2 banyak tempat :D ni kalau g visit airport je pun dh ok dh ni kalau g korea hihi

Ummi Dania Yasmine said...

Dania suka Pororo. Siap tanya...ummi Pororo ada tak kat Disneyland?? he he....

yatie chomeyl said...

Huda >> bab makann tu tak la senang sngt, tp still ada plihan yg kita boleh makan :)

bibi >> hahah, tu la sdp tdo smp terlepas light pulak kang

mama hanim >> u r most welcome darling eheh

yatie chomeyl said...

nieda >> mmg superb..best sgt pusing2 dlm tu

firahadifa >> nanti ko dtg la jln2 kat sini, transit kat epot tu eh

k.hamizah >> hehe, baby SN meme gitu..gaya bebas di mana saja

yatie chomeyl said...

Ummu AS >> aah kan, tinggal dapur je takde..kalau x,mmg leh buat rumah la ngeee

sya >> mmg selesa..transit lam2 pun OK je

k.nur >> ado tunjuk eh kartun Pororo kat Msia?

yatie chomeyl said...

ina >> tu la, xyah keluar jln2 kat luar..pusing airport pun dh mcm pusing korea ngeeee

Ummi Dania >> alaa..sian Dania, kat Disneyland xde Pororo..kat aipor korea je ada :)

kakyong said...

best nya... itu jer yg leh diucapkan...

yatie chomeyl said...

k.yong >> kira nya best smp speechless la ye hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...