CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 1 September 2010

Sesi meng-"FIRE" Ultraman

Kesinambungan dari entry Menjejak Himawari di Yanagawa hari tu, kali ni I akan membawa u all berjumpa dengan hero senyumkenyit kebanggaan negara Jepun yang suka merosakkan bangunan2 sampai kan tiap2 kali hero ni dalam operasi menyelamat..semua bangunan di sekeliling akan runtuh huhuhu.


=- posing sepesen je Ultraman ni, cekak pinggang bajet macho gatai ekekeke -=

There are two Ultraman Land in Japan; one is in Kumamoto, Kyushu and the other is in Gotemba near Hakone. We went to the one in Arao, Kumamoto as it is nearer to our place. There were 5 other Malaysian's family joining the trip with us i.e. Abg Sohiful & Kak Aisyah, Abg Sheikh & Kak Liza, Abg Azli & Kak Ida, Shahrul & Tis, and also Bad & Ana.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/THx-Ps-Y-TI/AAAAAAAAIfo/4Jl3DI3Ko4E/s1600/DSCN6594.jpg
=- at the main entrance of the Ultraman Land -=


=- ahli rombongan ke ultraman Land -=

The admission fee to enter the place is 800¥ per person for adult and children over 3 years old. This land is divided into several sections but the main attraction of this land is actually its stage performance only. Here are the list of attractions celebrateoffered in this Ultraman Land at Kumamoto :-

(1) Live Stage Ultra
After paying the admission, you will get to see a "live action" show of Ultraman and his adversaries. If according to Japanese pronunciation, "Ultraman" = Urutoraaman. Crowd will be asked to cheer and shrill with delight to the Ultraman in order to win the fight with those evil monsters.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/THx-hEARoDI/AAAAAAAAIg4/SRp_O11VUTc/s1600/ultra2.jpg

There are few shows on action for that day. At first we sit on the bench at the back but for the 2nd show, we moved closer to the stage and sit right in front of it. Siap boleh nampak dengan jelas seluar Ultraman yang dah koyak kat bontot muahahaha. Sekali masa Ultraman duk desyum desyum gaduh tu, ada sorang Ultraman jatuh berdebuk betul2 depan kitorang. Omak kau..opocot...terkejut sengihnampakgigi ngeh3x.


=- hamek ko, duk depan sekali tu org2 Malaysia =-=



As the show is totally conversed in Jap-language, we don't really get to understand the whole scene. At some point, hubby overslept while watching the show gatai ahahaha.


=- baby SN dodoikan daddy tidur depan stage -=

After every show, there will be an autograph session with the Ultraman. As expected, baby SN cries out loud when I put him near those Ultras ihikhik eheh.


=- baby SN tengah fikir Ultraman ni baik ke jahat eh? -=


=- Ultraman buat muka innocent lepas buat baby SN nangis eheh -=


(2) Vehicle exhibition play

Ultraman's vehicle were exhibited in this area. Those vehicles belongs to specific Ultraman such as Ultraman Tiga - vehicle: "Sherlock" "Delham", Ultraman Zeretto - vehicle: "Boppa", Ultraman Gaia - vehile : "Bellman" and Ultraman Max - vehicle: "Mother dash (cockpit)".




(3) Urutoraamyuzuzon
There are some gaming fun, and miniature exhibition of Ultraman and monsters fight here. U got to see Ultraman and those monsters are destroying the building in Japan eheh.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/THx-g9amf2I/AAAAAAAAIgw/0k5Z6gtnCUM/s1600/ultra1.jpg




(4) Urukyarakka
This is the attraction in front of the main entrance of this land. Here,battery operated Ultra hero shape car is offers for a ride. It cost 200yen for each ride. We just took baby SN picture on it and didn't let him ride the car as obviously he couldn't controlled the car on his own yet.




(5) Ultra GO Land
This is the ultra-warrior carousel that has the ultra fighters rides in it. It cost 300yen per ride. Baby SN and I rides on these but it seems like baby SN were not that excited to ride on these carousel.




(6)
Photography Corner
This is in fact the most exciting section for hubby and I but not for baby SN. As usual, Baby SN is afraid of those Ultraman that he'll cry whenever Ultraman made an attempt to touch him or even when I make him stay near those Ultraman.








(7)
Greenland Ultraman Shop
This shop offers lots and lots of Ultraman goods including mask,its miniatures, dolls, toys, books, stationary and many more. There are hundreds of those Ultraman M78 characters displayed and sold in the shop.


=- Papan Kenyataan Ultraman gatai ngeee -=


=- budak kecik dah rambang mata, semua pun nak ambik, tapi satu pun mommy & daddy tak beli sengihnampakgigi eheh -=



It seems to me that the bapak2 and mak2 is more excited to meet the Ultraman compared to the kids...gatai eheh.Tak caye eh? Sila refer gambar kat bawah ni sebagai bukti hohoho.


=- ibu2 & bapak2 yang lagi excited dr anak2 -= *pic credit: Kak Liza*

Those kids yang dah besar sikit tu, enjoy la sebab diorang memang kenal dan minat kat Ultramn kan.


=- anak2 -= *pic credit: Kak Liza*

Macam baby SN, dia tak kenal sangat Ultaraman so dia tak excited lansung tengok Ultraman; tu yang siap nangis lagi bila Ultraman datang dekat dia. Tak macam masa jumpa Anpanman kat Tokyo dulu (*refer:Traveling & Sightseeing in Yokohama*) , baby SN happy je..tapi bila jumpa Ultraman, asyik nangis je dia huhuhu.


=- terserlah muka cuak dan takut kat Ultraman -=

Tapi takperlah...nangis pun nangislah Shafiq Nazhan ooooiiii, at least bila dah balik Malaysia nanti tak la mommy & daddy rasa ralat sangat sebab dah dapat jumpa duta negara Jepun ni iaitu Ultraman jelir ngeeeeeeeeeeeeee.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/THx9zgijwrI/AAAAAAAAIdw/3DK9msrSebQ/s1600/DSC_0102.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/THyBQD0YxmI/AAAAAAAAIhE/UTR0CktLteQ/s1600/DSC_0202.jpg
=- Ultraman sakit jantung(lampu merah berkelip2) lepas kena fire dgn hubby gatai -=

29 words of wisdom & comments:

mast@work said...

hahahahha.. konpem akak tak boleh balik rumah kalau bawak si Aiman..

kena pegi sekali.. Gotemba ade? weeeeeeeeee... mak dia dapat shopping, anak dia dapat ultraman la gitu..

@e_da said...

wah bestnya babay SN jumpa otomen... tp mummy n daady nampak lg happy jumpa otomen tu.. hihih

nza said...

best 3X...kalu budk2 g sini mmg sronok.....

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

waaaa...best!!

i rs kalu we all pegi, Miya mesti blur2. tapi papa & mama dia yg over excited. Miya tak tau ultraman tu apa.

rosemyn said...

huiii...ni gak kalu anok sedaro ore hok nombor 2 tu napok ni...teriok lana dopsey balik nih!! kipah susoh mati otomen tu. kalu dio mari dumoh gak, letih ore keno jadi raksakso... dio jadi otomen kosmos. huhuhuh. keno suruh pok menteri wat so hok lagu ni la...eheh!

Suhana Shahril said...

Eh..eh..cam kenal lah dgn en Sohiful tu. Kalau tak silap dia salah seorang tenaga pengajar kat UniMAP.

MAMASYAZA said...

kalo si kecik akak, sah2 dia nak tengok sgt ultraman tu. pepagi bgn tdo, buka tv, ngadap ultraman, ajak mandi pun susah, habis ultraman baru boleh mandi. dasat btoi penangan ultraman ni

tiha said...

haha dulu minat gila ngan ultraman dulu tak panggil ultraman but ottoman..haha nampak sgt pelat masa kecikkan...

Hamizah said...

bestnya dpt jumpa otromen..

CuppyCakeMommy said...

mia pun taktau ultromen apa lagi..sama la kut..daddy mommy yang excited fired ultraman tu..hahaha..

CuppyCakeMommy said...

mia pun taktau ultromen apa lagi..sama la kut..daddy mommy yang excited fired ultraman tu..hahaha..

en_me said...

asyik bersilang jer tangan abang tewww.. ekeke

maner ultraman TIGA nih.. ihihi

isabelle said...

i tgh imagine ni.
kalo i bwk adam pegi, he'd definitely go ga-ga over his superhero tu...fuh..jelesnyaaa

transformed housewife said...

takpola Ti. nanti besar sikit kalu Ti tunjuk gambar2 Nazhan tengok Ultraman tu mesti dio nyesal teriok. hehehe

Ummu Ammar said...

Salam Yatie..Kecik2 dulu akak memang hantu ultraman juga...rela berlari laju2 blk dr kelas agama petang sbb nak tgk ultraman..skrg ni cam pelik plak bila anak2 minat kt ultraman ni..cam takde citer lain? Ewaaahhh..

Ummi Salsabila said...

wah! bestnya!!!! anak buah i hantu dgn ultraman nih.if dpt jumpa cmni,mmg naik hantu lah jwbnya.hehe

KV said...

atromen pun sain otograf eh? Bijok ah!

yatie chomeyl said...

k.mas >> aa ada kat gotemba, bawaklah hero2 akak gi sana ;)

aeda >> memang pon hik3x

k.nza >> tu la,budok2 hok kenal utraman suko la

mama miya >> samala dgn nazhan..x kenal ultraman lagi

yatie chomeyl said...

woghih >> haha,..sie ko woghih jung jadi raksakso

suhana >> aah, dia mmg staff UniMAP pon..kenal eh?

mama syaza >> kat sini nazhan x tgk tv, sbb tu dia xkenal ultraman tu

tiha >> ehehe..comel je pelat tu

yatie chomeyl said...

cuppycakemommy >> yup, must be mommy & daddy je over excited hehe

en_me >> ada2, ultraman TIGA tgh gaduh dgn monster hik3x

isabelle >> ntah2 u pon go ga-ga sekali ekekeke

k.nur >> tu la, biar dio malu nti besar sbb teriok tkut ko ultraman haha

yatie chomeyl said...

UA >> ececece...salahkan anak2 pulak..buat2 x ingat diri sendiri masa kecik2 dulu pon sama je kan ekekeke

US >> nanti adam besar, leh la bwak dia jumpa ultraman gak ;)

KV >> tu ah, atromen jame lo ni hehe

Heartilyina said...

bestnya dh jmpa ultraman! hihi

Dayah said...

Salam Kak Yati

WAH! OTOMEN!

Huda said...

wah bestnye kak ultraman tu..kegilaan zaman2 kanak2 dulu :)

yatie chomeyl said...

ina >> x de la best sgt, lg best jumpa hello kitty bagi I hik3x

dayah >> aah otomen daa eheh

huda >> tu la, tp dah besar2 ni x minat sgt dah pulak..nk cr sin chan pulak lenkali

xeea said...

loooveeee your tops!!!!

Suhana Shahril said...

Kenal..awat lak x kenal
Ana pon keja kat UniMAP..Library UniMAP

yatie chomeyl said...

xeea >> thanks darling *blushing*

suhana >> oo, kecik je dunia ni kan ;)

アヌムちゃん said...

yg ni pn cm best..uwaa nak pegi..huhuuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...