CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 30 September 2010

Montessari Education for infant is taught at Baby SN's nursery



I was invited to Baby SN's nursery to attend a short course on Montessori Education. Though the course is conducted in Japanese Language, I have personal translator i.e one of the mother ; Kimura-san. She is a mother to Amane-chan, Baby SN's clasmate and she has wide experience
nerdinto Montessori Approach.


=- Baby SN and Amane-Chan -=

I was told that only 10% of nursery and school in Fukuoka adopted Montessori Education in their curriculum. We were lucky to be able to send Baby SN to Kinomi Hoikuen as this nursery is one of the best nursery which accommodate all the basic concepts of Montessori approach and has lots of Montessori materials to offer to the kids. This short course was organized in order to introduce to the parents on the curricular taught at Baby SN's nursery i.e Kinomi Hoikuen.


=- teachers of Kinomi Hoikuen(nursery) is demonstrating the Montessori Approach to mommies -=

Basic Concepts of Montessori Approach :-
  1. Freedom for self-directed learning. ~~ kanak2 di beri peluang pilih aktiviti kegemaran masing2. senyum
  2. Planes of development.~~ perkembangan dan aktiviti kanak2 di jalankan mengikut peringkat umur. Contohnya macam baby SN (ages 0-6 yrs); di kenali sebagai sensitive period jadi penekanan di beri kepada pembentukan peribadi yang baik dan pembelajaran melalui deria sentuh dan rasa.
  3. Prepared environment. ~~ persekitaran yang sesuai dan selamat di sediakn dengan baik. Contohnya: kalau nak ajar anak tentang kebersihan, jangan marah2 bila dia tumpahkan air sebaliknya sediakan kain dan tunjukkan cara untuk bersihkan air yang tumpah itu.
  4. Observation and indirect teaching. ~~ setiap kanak2 adalah unik jadi tahap penumpuan mereka berbeza. Cikgu2 kat Kinomi Hoikuen akan kenal pasti akiviti yang di gemari dan buatkan aktiviti itu menjadi lebih bemanfaat nerd untuk kanak2 itu, bukan nya memaksa kanak2 itu mengikut arahan melakukan aktiviti yang tidak mereka gemari.
  5. Normalization.~~ semasa perkembangan usia 0–6 tahun, kanak2 akan belajar merubah diri dari kurang tumpuan, kurang fokus, dan kehidupan dalam dunia imaginasi kepada lebih penumpuan, berdisplin, berdikari, dan bertindak mengikut arahan. Contohnya cikgu2 kat Baby SN's nursery dah berjaya ajar dia untuk letakkan kasut di rak kasut yang tertera nama sendiri encem..comel sangat tengok dia terkedek2 angkat kasut sendiri dan letak kat rak.
  6. Absorbent mind. ~~kanak2 usia 0–6thn senang menyerap apa yang di lihat pada persekitaran mereka. Jadi, kena selalu hati2 dengan perbuatan kita sebab diorang akan senang tiru dan ingat. Kalau boleh setiap kali kita marah kan mereka, kena bagitahu alasan kenapa soal mereka di marahi supaya mereka tidak mengingati peristiwa itu sebagai memori buruk dan mereka faham kenapa sesuatu perbuatan itu salah dan tak patut di buat.
  7. Work, not play. ~~ perbuatan 'bermain' yang selalunya di gemari kanak2 di adaptasi dengan 'aktiviti' meransang minda. Contohnya: bermain toys block untuk mengenal bentuk dan warna.

=- materials used for Montessori Method -=

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKMUQr1sstI/AAAAAAAAIys/QORaGsXYyfU/s1600/IMG_0720.JPG
=- used in Mathematics course, (1 bead represent the value of 1, 1chain of beads =10, one board of beads = 100, one box of beads = 10 boards = 1000) *
~ make it easier to learn how to count and to count big number without any hesitation, made mathematics a fun subject to learn -=

The teachers at Kinomi Hoikuen give toddlers responsive, individualized attention to help them build their skills in these five important areas:
  • Sensory and Perception
  • Self-Help
  • Language
  • Physical and Motor Skills
  • Social and Emotional Growth
http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKMT-KqhC8I/AAAAAAAAIxc/bHqmUzqM6LU/s1600/DSC_0908.JPG
=- the red circle and arrows highlighted Montessori materials used for babies 0-1 year old at Kinomi Hoikuen-=


Here's the differentiation between Montessori Approach and Traditional Method listed at the www.montessori.com

Montessori Approach Traditional Method
  • Emphasis on cognitive and social development
  • Emphasis on social development
  • Teacher has unobtrusive role in classroom
  • Teacher is center of classroom as “controller”
  • Environment and method encourage self-discipline
  • Teacher enforces discipline
  • Mainly individual instruction
  • Group and individual instruction
  • Mixed age grouping
  • Same age grouping
  • Grouping encourages children to teach and help each other
  • Most teaching done by teacher
  • Child chooses own work
  • Activities structured for child
  • Child works as long as he wishes on chosen project
  • Child generally allotted specific time for work
  • Child discovers own concepts from self-teaching materials
  • Child is guided to concepts by teacher
  • Child sets own learning pace
  • Instruction pace usually set by group
  • Child spots own errors from feedback of material
  • If work is corrected, errors usually pointed out by teacher
  • Child reinforces learning by repetition and feelings of success
  • Learning is reinforced externally by repetition and rewards
  • Organized program for learning care of self and environment (polishing shoes, cleaning the sink, etc.)
  • Less emphasis on self-care instruction
  • Child can work where he chooses, (yet not disturb work of others) group work is also encouraged
  • Child usually assigned own chair; encouraged to participate, sit still and listen during group sessions


Tips yang I dapat dari short course on Montesori Approach nerd held at Kinomi Hoikuen are :-
1) Buku yang nipis~~ kalau nak baby fokus bila kita bacakan buku, buat buku khas untuk mereka yang cuma ada 1-2 pages bergambar sahaja. Jadi baby akan rasa seronok love sebab sekali belek dah habis baca, dengan cara ini mereka akan suka membaca sebab tidak rasa terbeban.


=- chiisai hon(small book) -=

Align Center
=- only 2 pages, in order to ensure maximum attention from the babies-=

2) Guna kapur untuk menulis
~~ sebab adalah susah sebenarnya untuk baby pegang pensil/pen dengan sempurna. jadi lebih baik kalau sediakan kapur dan papan tulis di peringkat awal ini.


=- chalk and board provided for the babies -=

3) Kurangkan penggunaan perkataan "NO" takbole
~~ I memang suka jerit NO kat baby SN sebelum ni everytime dia grab something. Sebenarnya tak berapa elok dalam proses pembelajaran dia kalau I asyik halang keinginan dia untuk belajar. Oleh itu, setiap kali cakap "NO" kena terangkan kenapa tak boleh buat gitu, kalau malas terangkan..mommy tak boleh cakap "NO" dan biarkan je dia explore things around him hehe.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKMT-X_KW6I/AAAAAAAAIxs/IoXUQpIoNF8/s1600/DSCN6638.JPG
=- I'm explaining something to baby SN and he's listening to it carefully --=

4) Sentuh dan rasa
~~ kena bagi banyak pendedahan dalam aspek ini untuk kanak2 umur 0-6thn sebab masa ni ialah waktu terbaik untuk dia belajar tentang persekitaran.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKMT-beeooI/AAAAAAAAIxk/mziGfiDlqpk/s1600/DSCN6637.JPG
=- baby SN get to touch those materials -=

I am lucky sebab dapat hantar Baby SN ke Nursery yang adapt Montessori Education ni for free. I was told by some of my friend yang Tadika Montesori kat Malaysia mengenakan yuran yang tinggi, betul ke?. Kalau camtu, nanti balik Malaysia I nak bukak Tadika Montesori gak lah, ada ke siapa2 yang nak hantar anak u all ke Tadika Montessori Yatie Chomeyl? siul Ngeeeeeee.

Pssssssttt : dah lama tak nampak makcik global kat nursery, tenang rasa hati I gatai hik3x. *refer: Yatie Chomeyl dah jadi Yatie Tak GLOBAL (T_T)*

24 words of wisdom & comments:

Atiqah said...

kalau kak yatie nak buat, tiqah nk hntr anak2 tiqah ke situ nnt..ekeke..insyaAllah sempat kot sementara kak yatie nk hbskn Phd, tiqah master then kawin..ekekeke..berangan je..tp since kerja kat taski ni, tiqah berminat sgt dgn early education system..

Huda said...

betul kak, kat msia mmg mahal dia nye fee..isk3 bestla baby sn dpt blajar macam2 kat nurseri :)

Hanz said...

Bertuah sunggug SN. Rezeki dier...Yatie, pergunakan sepenuhnya selagi anto nursery ni..Montessori memang bagus untuk peringkat awal, b4 4, kalau dah didedahkan, lagi advance budak2...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

wah bestnya!nak tumpang sekali boleh belajar.pos nuha ke jepun..hehehe

Drama Mama said...

bestnya! teringin nak hantar kat montessori gak tapi kat sini cam mahal sikit kot. huhuhu. chaiyok baby SN!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

CuppyCakeMommy said...

mmg mahal babe..almost rm400 tau..jom kita buka montessari kat bangi..hhehe

kakyong said...

yatie,
thanks for sharing....
suka dgn n3 ni.. suka sgt2...

memang mahal yatie.. tadika yg xde montesori pun mahal.. ini kan plak monteseri..

lailasani said...

bagusnyee....
akak suka chiisai hon tu.. boleh dipraktikkan utk anak dara nih...

Suhana Shahril said...

Bertuahnya..montessori free
kat sini..kirim salam jer lah..mau cecah Rm500
Ana hantar anak2 ke taski jer..oklah utk saham akhirat..dunia pun dpt jgk
Bila dgr depa mhafal surah lazim..rasa sejuk telinga bila dengar

Aleyn said...

Baguslah, bertuah Baby SN yerk

transformed housewife said...

masa kat Playcentre pun lebih kurang approach dia dgn Montessori. Cuma yg lainnyaa kat playcentre, parents mmg kena buat semua kerja sbb takdok cikgu.

dbalkis said...

saya sentiasa sangat berasa suka membaca dan belajar panduan yang baik dari nursery baby sn ni..kasik saya cilok sikit ilmu ni ye. salah satu yang terkene batang hidung sendiri, saya baru baca dengan kuat kat hubby pasal tumpah air tu, coz dhani tadi dah banjirkan rumah dengan susu dalam setengah cawan...

so mommy pun memekik la..terkebil2 budak tu..bila die sibuk nak kepoh2 tolong lap, saya soh die dok diam2..terkebil2 lagi..sah-sah ajaran sesat mendidik anak kan? mak tak tahan wei..penat, sibuk melayan budak tu sorang2 papanya ada dinner ofis..ish3..

Oyis said...

untung baby SN

Oyis said...

untung baby SN

Heartilyina said...

bestnya bb sn. i pn terpk2 nk buka tadika ikut style jepun mcm best je hihi. tp xde bakat la jd cikgu tadika. hmm kena blja jugak sket2 utk buat dgn ihsan kt rmh :)

Hamizah said...

menarik juga teori montessori tu..

nurseri tu guna bhs jepon ke yatie?

atoyis said...

wa... bestnyer sesuai utk kids

Min Aina Ila Aina said...

Saya penah baca tentang montessori ni, dan boleh diaplikasi kat rumah sendiri. Tapi alahai...kalau dah bagi dia explore macam-macam dalam rumah tu, uminya kenalah rajin kemas sambil anak tolong mengemas.

yatie chomeyl said...

Atiqah >> bagus tu planning elok2 dr sekarang..nanti jgn lupa dfatar anak2 Tiqah kat nursery Yatie Chomeyl ye hehe

Huda >> tu la..tak la rasa sedih sgt bila tinggal dia kat nursery sbb tahu dia dpt bljr macam2

hanz >> yup, he's one lucky baby and i'm one lucky mommy ;)

eliss >> buleh2, nti leh nuha gi sekolah sama2 dgn SN hehe

yatie chomeyl said...

drama mama >> berapa eh yuran kalau Montessori nursery kat Penang?

cuppycake Mommy >> wauu...kalau gitu, jom joint venture dgn I..kita bukak nursery sama2 nanti hehe

k.yong >> thanks sbb sudi baca entry ni..i'm glad that u love it ;)

lailasani >> selamat praktikkan kat anak dara akak. nanti share keberkesanannya ye :)

yatie chomeyl said...

Suhana >> waoo..mahal tu. bagus tu hntr taski, adik2 I pon masa kecik hantar taski jugak...cerdik jugak bila besar :)

aleyn >> alhamdulillah, rezeki dia :)

k.nur >> I see. at least Knur leh la praktik sendiri..ti ni harap yg cikgu2 dio oyat la baru tahu pasal ni

yatie chomeyl said...

dbalkis >> bukan kata u je, i pun kdg2 tak praktik bab tumpah air tu..hehe...terus mommy berubah jd singa bila tengok dia sepahkan air & makanan kui3x

oyis >> mommy pun untung dpt belajar new things dr cikgu2 SN

ina >> i pon xleh jd cikgu tadika..nangis semua budak2 ada cikgu x penyabar macam I hahaha

yatie chomeyl said...

k.hamizah >> aah bhs jepun kak...baby SN pehe la, mommy dio terkebil2 kelip pah kelip pah mato ngeeee

atoyis >> mmg sesuai utk kids daro 0-12 thn

min Aina Ila Aina >> itu lah pasal, kena ada kerjasama dr ibu dna anak. anak tukang sepah, ibu tukang kemas hehe

Ummi Dania Yasmine said...

Kalau buat tadika yatie chomeyl CONFIRM berebut org masuk. Eh memang dalam bhase jepun ye tadika ni? good exposure juga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...