CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 29 September 2010

FAQ on travelling to Fukuoka (^_*)

Yatttttttttttaaaaa.....Akhirnya Air Asia dah pun melancarkan route ke Jepun dan route pertama ialah dari Kuala Lumpur (KUL) ke Tokyo(Haneda-HND). Serentak dengan pelancaran dari Air Asia ni jugak, family and friends dah mula buat perancangan nak melawat kami di Fukuoka ni.

*tiket promotion boleh tempah dari sekarang untuk travel dari 9 Dec-31 Jul. So, kalau nak tiket murah..cepat2 tempah tiket promotion ni!*

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKKRBuCuPII/AAAAAAAAIxU/qrwV0JC1WTM/s1600/Fullscreen+capture+9292010+100435+AM.bmp.jpg
*flight dari KUL-Haneda cuma ada hari Selasa, Khamis & Ahad je setiap minggu*

Memang seronok bila dapat tau ada yang pasang niat nak jalan2 kat sini sambil melawat kami. So, kat entry ni I nak jawab FAQ yang kawan2 dan keluarga selalu tanya dengan hubby & I. If ada lagi soalan2 berbangkit yang kawan2 bloger pulak nak tanya, nanti shout out je kat ruangan komen ye..lepas tu karang I update jawapannya kat dalam entry ni.

1) Murah ke tiket yang Air Asia tawarkan ni?
• memandangkan ini ialah waktu promosi, tiket yang di tawarkan oleh Air Asia consider murah jugak lah. Tapi kena ambil kira jugak bayaran tambahan untuk luggage, makanan (takkan sepanjang 6-7jam perjalanan tak nak makan lansung kan), extra weight untuk hand carry dan caj2 lain.
• kalau memang nak jalan2 kat Tokyo je, OK la ambik flight ni. Tapi kalau ada niat nak jenguk kami di Fukuoka, kena lah consider bayaran tambahan untuk beli tiket domestic flight dari Tokyo-Fukuoka (~RM 400) ataupun bullet train a.k.a shinkansen (~RM800) seorang uhuk3x.
• Let say if korang berjaya beli tiket promotion tu, overall tambang dari KL-Fukuoka termasuk dengan luggage dan makan, will cost around RM1500..murah tu!. Tapi, tu kalau berjaya beli masa promotion tu la.


2) Selain Air Asia dan MAS, apa lagi pilihan airline yang ada untuk ke Fukuoka?
• setakat ni, I rasa airline yang menawarkan tambang paling murah ke Fukuoka ni, ialah Thai Airways. cuma kena hati2 lah sebab kat Bangkok suka2 je tiba2 ada rusuhan kan...jdi kalau nak selamat, beli tiket dengan agent contohnya MSLtravel. Jadi, bila2 terjadi perkara2 yang tidak di ingini, agent boleh cepat2 sediakan back-up plan untuk kita.

• tiket Cathay Pacific pun agak murah cuma kadang2 waktu transitnya lama sangat. Tak sesuai untuk yang travel dengan anak kecil tapi kalau orang bujang, OK je kot. Tapi kalau memang ada niat nak jalan2 kat Hong Kong, boleh je ambil yang transit lama tu dan tidurlah dengan selesa kat airport Hong Kong macam kami buat dulu -->*refer: Traveling & sight seeing @ Hong Kong in 1 day*

• kalau nak pilih yang makanan ala2 selera tekak kita, bolehlah naik Singapore Airline yang transit kat Changi. Naik SIA ni best jugak sebab individual in-flight entertainment panel, jadi boleh pilih nak tengok cerita apa kat skrin sendiri.

• selain tu, Korean Airlines pun menawarkan tiket yang agak murah untuk direct flight ke Fukuoka ni. Masa untuk transit pun tak lah lama sangat..just nice for a stroll-in kat dalam airport nya yang sungguh best itu. *refer: Jalan2 di World's Best Airport : Incheon International Airport*

• Kalau rasa nak naik airlines yang 5 star bolehlah beli tiket Japan Airlines JAL. Tapi tiket agak mahal jugaklah, service OK dan in-flight entertainment screen pon dapat sorang satu.

China Airlines pun ada jugak direct flight dari Kuala Lumpur ke Fukuoka dan akan transit kat Shanghai Pudong International Airport.

Vietnam Airlines pun ada jugak tapi I tak pernah ambik so I tak sure best ke tak perkhidmatannya. Tapi, bila I check tiketnya, boleh tahan murah la jugak.

~~ jangan lupa masa book tiket tu, request untuk Muslim Meal. Plus, kalau travelling dengan baby...request juga baby bassinet masa book tiket. Lepas tu masa check-in, kena reconfirm semula pasal request tu sebab kadang2 computer system tak update, karang naya je kena makan daging tak halal dalam flight tu nanti ~~


3) Bulan berapa yang paling best nak jalan2?
• soalan ni subjektif sebenarnya. Bergantung pada apa yang u all nak enjoy dan jugak daya ketahanan u all terhadap perubahan suhu dan cuaca.

Autumn (mid Sept - Dec) :- pemandangan daun2 maple pada pokok dan berguguran sangat2 cantik. Suhu agak sejuk juga...around 10-20deg Celcius gitu.


Winter (Dec- mid Mac) :- if you are lucky enough, you'll get to experience some snow during Jan or February. Memandangkan area tempat I tinggal ni dekat dengan laut, musim winter jadi semakin sejuk bila angin dari laut bertiup bercampur dengan udara sejuk di musim winter. Suhu around 0-10 deg Celcius.


Spring (mid Mac- June ) :- suhu masa Spring paling best untuk jalan2 kat Fukuoka ni sebab tak sejuk sangat dan tak panas sangat. Plus, pemandagan sekeliling sangat2 cantik dengan berbagai jenis bunga. Yang paling femes tentulah bunga sakura a.k.a cherry blossoms yang menjadi trademark bagi negara jepun ini.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/S6wczgj7j4I/AAAAAAAAHEM/y4YrhXDLYPY/s1600/DSC_0768-1.JPG

*refer: Spring Equinox Day (shunbun no hi), Hanami (flower viewing) at Reisen Koen*

• Summer (June - mid Sept) :- musim panas kat Jepun ni memang panas yang lain macam berbanding malaysia. Panasnya terik dan bahangnya terasa sangat2 mencengkam kepala. Its common to see orang2 Jepun berpayung, pakai sarung tangan untuk mengelakkan sunburn dan bertopi sepanjang musim panas. Tuala kecik yang di basahkan pulak sentiada di letakkan di belakang leher, dan kat tangan masing2 tak lepas dari pegang handkerchief untuk lap peluh yang menitik2. Suhu around 25- 40deg celcius. Yang bestnya musim panas kat Jepun ni selalu ada festival bunga api besar-besaran.


~~ kalau nak I suggest, bulan yang paling best untuk jalan2 di Fukuoka ialah during the Spring season tu lah sebab boleh tengok sakura yang cuma ada di Jepun sahaja. kalau nak experience daun maple di musim autumn, mana2 negara 4 season yang lain pun ada jugak daun2 maple kuning oren tu kan? ~~

~~ but as I've mentioned earlier kat atas tu, best ke tidak depend pada macamana kita enjoy tempat tu dan apa yang kita cari kan?. So, if u all rasa best untuk jalan2 dan enjoy di musim sejuk yang kena pakai jaket tebal-baju berlapis2- hidung meleleh hingus-asyik nak terkencing jer-*refer:Demam salji @Demam cinta?* tetaplah ianya best kan hehehe ~~

~~ plus, ada yang tanya bulan berapa kami cuti so that senang nak jalan2. Student PhD kan memang takde cuti semester macam student undergraduate dan master, tapi cuti kena mintak sendiri dengan Supervisor. so, hujung minggu bolehlah kami bawak jalan2. kalau weekdays, kena ponteng lab lah jawabnya ngeeee ~~

~~ for more info pasal tempat jalan2 yang best kat Fukuoka ni, klik je label travel and living; Japan kat sidebar kanan blog I ni. Nanti akan keluar la segala info pasal mak nenek tempat2 yang I dah jalan2 sepanjang hampir 2 tahun di bandar Fukuoka dan di negara Jepun ni ~~


4) Makanan halal senang ke nak dapat?
• kalau tekak u all memang jenis yang senang nak terima makanan, bolehla makan mee UDON/SOBA lauk udang/tenpura/ikan/sayur/telur kat kedai2 makan. *refer: ~Pregnancy and me (part 5) : 4th month symptoms~*
• kalau memang dah biasa makan sushi pun, banyak je restoran sushi di mana2, cuma kena hati2 sebab bukan semua leh makan sebab kadang2 ada restoran yang gunakan mirin masa buat sushi. "Mirin" mengandungi 14-20% alkohol dan biasanya di gunakan untuk memasak. *refer: Eating out at Sushi Restaurant *
• kalau nak masak sendiri, senang je nak beli ayam halal frozen yang ada di jual kat pasaraya A-Price ..tapi ni kalau rajin nak masak sendiri la


So, I guess itu lah serba sedikit FAQ yang selalu family dan kawan2 pernah tanya dengan I. Kalau ada apa2 lagi soalan2 lain, tinggal je komen kat entry ni..lepas tu I akan update soalan & jawapannya kat dalam entry ni. Selamat menempah tiket..ehehehe.


Pssssttt : dah jadi macam travel advisor pulak I ni, asyik duk bawak readers blog ni jalan2 je eheh.

19 words of wisdom & comments:

Huda said...

sangat complete explaination akak :) cayalah..hubby huda nak g jepun tp mcm x nak bawak huda n husna je :(

eh uncle akak azahan ape ye? nama penuh? dia kat jana manjung gak ke?

mama tisya said...

nk jln2 overseas kena tgu time promo la br leh save skit...hehehe..brp jam ek kl-jepun?

hairan189 said...

wah menariknya..teringin nk g sana :)

Salbiah bt Karim said...

best, teringin nk pegi sana lagi.

Ummi Salsabila said...

wah,mmg dah jd travel advisor nih.i love japan..wish to go there.Insy :)

@e_da said...

cantik2 gambo yatie travel suka la tengok.. yatie nak ke purse mengkuang tu.. bg alamat n cara pos eida hadiahkan kat yatie...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

bila nak sampai sana ni.kazen eliss laki bini pun ada sana gak keja.

Hanz said...

hubs yg beriya-iya sangat nak gi jepun ni..harap2 adalah rezeki..

transformed housewife said...

aloh....kalu nok tepoh loni tiket payoh sbb abe ariff pun tok baik lg. kenola tunggu Abe Ariff balik sini dulu.

yatie chomeyl said...

Huda >> x sure kat jana manjung or manjung. tp nama dia Azhan la..engineer

mama tisya >> dalam 6-8jam gitu, depend pada transit hour dan airlines jugak lah

raihan >> cpt2 pujuk nizar belikan tiket hihi

lailasani said...

akak sgt2 teruja ngan rege ni.. tp memandangkan nk ke jepung kena prepare ongkos byk kalo nk ENJOY PUAS2... (bukan stakat nk gi je).. terpaksalah bersabarrrrrrrrrr dulu dgn kemelelehan air liur tgk rege ni. lgpun bb kecit tu masih kecit lagik... sian lak dia tak enjoy... (alasan ke2... hihihi)

**tgh nk gi disney sea sbb dulu2 tak sempat nk gi.. huhuhu..

yatie chomeyl said...

salbiah >> klu gitu, book la tiket air asia ni A.S.A.P..bwak anak2 sekali ;)

US >> kerja tak rasmi i la ni jd travel advisor kat blog sendiri hihihi

@eda >> btul2 ye nak bagi yatie? bestnyaaaa....ni alamat yatie kat sini --> japan, fukuoka-ken, fukuoka-shi, nishi ku, imajuku aoki 514-1 shiejutaku imajuku aoki jutaku 3-506

*alamat jepun memang terbalik gini*

yatie chomeyl said...

eliss >> kazen eliss duk area mana?

hanz >> grab this promotion ticket la..nanti leh jln2 sini pulak ;)

yatie chomeyl said...

k.laila >> takpo, thn depe mungkin lg byk promosi..lgpon ni kan baru opening..mitok2 pasni lg byk flight dr KUL-Jepun

kakyong said...

yatie,
kakyong jln2 ke Fukuoka melalui blog yatie ni ajer lah... kdg2 perasan cam ade kat sana... hihiiii

btw, all info a very gud.. so kalo ade org tanya pasall jepun or fukuoka, leh la terus rekemen blog yatie..

Mykhalish said...

wohoo... mmg menariks offer airasia nih.. tp kalu ada duit tiket je xckp. kos hdp japan tgg.. wuwuu..

atoyis said...

kalau ada rezeki nak ke sana saya contact yatie dulu blh??

yatie chomeyl said...

k.yong >> lepas ni aklau org tanya pasal Fukuoka, mesti k.yong dha leh explain jugak kan ;)

mykhalish >> aah kos hidup kena consider gak lah hehe

atoyis >> insya Allah boleh.

Ummi Dania Yasmine said...

Wahhh sangat best Travel & Living blog Yatie. i pun teruja nak ke Jepun tapi rasa cam mahal la pulak....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...