CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 21 May 2009

Eating out at Sushi Restaurant

Once in a blue moon, I'll feel lazy to cook and there are times that I don't have any idea to cook any meal. So, I'll asked hubby to take me out for lunch or dinner. Living in Japan doesn't gave us so many option for eating out places except to Udon restaurant and of course to sushi!. menari

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/sushi52.jpg
(menu...order2x..pilih nak makan apa)

Last week I persuaded hubby to take me out for lunch at a Sushi Restaurant nearby our house. Sebenarnya dah banyak kali gak datang makan kat sini tapi tetiba lak baru teringat nak menunjuk-nunjuk tunjukkan antara menu sushi yang ada kat sini. Plus, I was thinking that once I gave birth to baby SN, ada macam2 pantang larang on the foods that I can take during the confinement period...oleh itu mak buyung mau pulun makan semua yang boleh sebelum masuk alam berpantang tuh. sengihnampakgigi

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/sushi54.jpg
(di belakang tabir persiapan sushi)

I remembered back then in Malaysia, I am the only one from my family that can eat sushi. My other family members semua macam "eee..yurk busuk...mentah...tak sedap". For me to compare Malaysian-made-sushi with Japan-made-sushi is not fair as sushi surely is Japanese food.... tapi memang sushi2 yang di jual kat Malaysia tak sesedap sushi2 kat sini. Plus, sushi2 kat sini banyak yang bergoreng dan berbakar *takderlah rasa ikan mentah macam kat Malaysia*.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/sushi2.jpg

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/sushi.jpg



According to pregnancy book, pregnant woman are not advised to eat sushi but when I asked my gynae, Dr Nagano said it's ok for me to eat the cooked-sushi and to just avoid eating the raw-sushi as raw-food might contain bacteria which is not good takbole for baby inside my tummy.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/sushi53.jpg


Kalau kat Malaysia, the best place to eat sushi will be at Sushi King lah kan? But if you want cheaper sushi, you can always get it at Carrefour (tapi rasanya tak semua Carrefour ada jual). While at this Sushi Restaurant, each plate cost us 105yen (RM3.90) and each plate contain 2 pieces of sushi. Usually both of us will be able to eat less than 20 plates *bergantung pada tahap kelahapan kelaparan perut masa gi makan tu lah*. The Japanese were able to eat 20 plates for 1 person...huhuuhuh...seram mak buyung tengok gigitjari isk3x.


(makan haruslah bersungguh2x) jelir


(muka dah kenyang...tak larat makan dah, incik hubby sila bayar duit)


Psssstttt: tak sabar tunggu umi & mak andak sampai sini, kalau tak bersalin baby SN lagi..leh la bawak umi & mak andak gi mentekedarah sushi gak.

12 words of wisdom & comments:

Anonymous said...

yatie..lapar la..ish...nurul dah la suke sushi..sorry la nurul gune ano coz xle masuk blog sendiri..geram betul bile line internet ni gile..blog org len bole pulak masuk..huhuhu..suke sgt sushi..uwaaaa..harus besok time lunch cari sushi..huhuhu
-nurulzia-

Anonymous said...

yatie..lapar la..ish...nurul dah la suke sushi..sorry la nurul gune ano coz xle masuk blog sendiri..geram betul bile line internet ni gile..blog org len bole pulak masuk..huhuhu..suke sgt sushi..uwaaaa..harus besok time lunch cari sushi..huhuhu
-nurulzia-

kliza said...

sedapnya nmpk kek 2.. leh mkn ek?.. asyik mkn yg sdri uat jer.. nk gak pekena kek kedai..

yatie chomeyl said...

nurul >> try clear cookies pastu login, dulu yatie pon pnah jd gitu..bila clear cookies terus ok

k.liza>> budak2 ni ckp kalau yg express camni xde nyukazaaii, biasanya yang nak simpan lama tu yg ada nyukazaai. jd, yatie yakin jer lah..pastu bismillah hik3x

Nazihah Adli said...

sedapnyaa sushi.. gemok2 sushi kt sana kan.. kalau kt msia alahai mcm tak cukup zat.. hehehehe =)

Jiey^Mien said...

uishh.. sedapnya!! nmpk ori betul!!

kakyong said...

salam yatie chomeyl,

makan makan makan selagi bb belum nak kuor.. nanti lama nak berpantang tu..
kakyong kalo sushi ni yg raw tu rasa tak leh nak makan... uweeekkks... penah gak le kwn belanja makan sushi king, kakyong mkn yg bergoreng jer.. hehehhh.. ngeri mak nak makan yg pelik2... hehehh..
en ayah pun tak suka sushi.. so molek le dua-dua tak kemaruk sushi..

Mohd Syamim Bin Ahmad Kamil said...

kak! saya boleh 20 pinggan sorang!!..hahaha

yatie chomeyl said...

nazihah & jiey >> memang shedappp sgt

k.yong >> tu la, mak buyung pon mkn yg bergoreng atau berbakar je..yang mentah xleh masuk tekak gak

syamim >> uih...x meletup ke perut? akak dgn abg solah 20pinggan 2 org pon kembang2 pipi dah nak habiskan

Jiji said...

if u like sushi so much u shud want to go to SHOGUN.
last time i went there for break of fast..it was heavenly!!!@!~

Time mengandung tu.. so u have all the reason in the world to eat aloT!!!

ohyeh dia buffet. but totally worth it

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

i mmg spesis suka sushi..then time ngandung tu still makan all japanese food, tp yg cooked ones aje.

time kat msia dulu, we all tiap2 hari jumaat ptg after office akan have family dinner ber3 dia sakae sushi bangsar village 2.

now anak ku pula gila makan sushi. kalau dia fussy kurang makan, papa dia akan belikan sushi, boleh habis 2 roll of maki. papa dia slalu bebel, tu la dr dlm perut slalu makan. now tgk apa dah jadi..huhuhuh..

anyway good luck on the tummy...gambatte ne!

yatie chomeyl said...

jiji >> SHOGUN to katner? never heard of it..will try if I found one ..thanks 4 the info :)

mama miya >> pembawakan mama masa preggy jangkit kat anak la pulak kan? hik3x arigatou ne ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...