CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 7 May 2009

Baby's Need or Mommy's Desire ??

According to Free Online Dictionary, the word 'need' means a requirement and a necessity while the word 'desire' means to express a wish for and a request. Being pregnant, I need to prepare myself; physically and mentally to be ready for my first baby. However, the preparation that I treasure the most is to prepare my baby's stuff. *gosh..memang tak boleh tahan bila gi kedai baby, macam nak borong semua*. lapar


Oooopsss I did it again! gatai Before this, I promised myself that I wont buy anything anymore for baby SN (as most of baby SN's stuff is prepared), I cant resist the temptation to buy this cute little bath-tub for baby SN. Though the size is quiet big for newborn baby *mommy pun muat masuk dalam ni*, but I heart it so much. At first hubby don't want to buy it yet, he wanted to wait until baby SN was born before buying this. However, I kept reminding him on how much I want this bath tub and how much I afraid that somebody else will buy it *ada satu je kat kedai tu yang design ni, yang lain semua jenis besen tu*..thus, hubby bought it for me..ooopssss silap2...for baby SN. ihikhik




Besides the bath tub, I have also persuaded (read: insist) hubby to buy a play-mat for baby SN. We decided not to buy baby's crib for baby SN as our bed itself is already huge enough (read: KING size) for the three of us *baby SN golek2 sekali dgn mommy & daddy jer lah*. So, I think baby SN need this play-mat in order for him to golek2 in the living room, however I'm not sure when will baby SN be able to know how to play with all the toys. *takperlah, mommy tolong main dulu untuk baby SN hehehe*.



I need help from my valuable reader to help me on few things that I concern about baby SN's stuff. Feel free to tick the below vote for the sake of baby SN..*ecececeh..alasan..padahal mommy baby yang beria2*.


For the time being, hubby and I havent decided whether to buy the baby-infant-basket or car seat for baby SN. Kalau beli car seat, baby kecik yang mula2 lahir dah boleh duduk ke? Kalau beli basket baby, nanti sekejap je leh pakai kan? So, what do u think? Ke tak payah beli dua2...riba je baby lagi senang? soal
Nak tanya sket, mula2 bawak balik dari spital tu, kita dah larat ke nak riba baby dalam kereta?


Baby's travelling need

infant basket
car seat
riba jer lah
beli basket dulu, dah besar sket baru beli car seat

(View Results)




We also haven't bought stroller for baby SN. I have already bought hot-mama's-pouch from molleygarden few months ago. So, I would like to know whether the pouch is enough to carry baby SN or we have to buy the stroller now? rindu
Is it ok kalau kitorang tunggu baby SN besar sikit baru beli stroller..ke camner erk?



Baby's travelling need

stroller
pouch
guna pouch dulu, dah besar sket baru beli stroller

(View Results)



One more thing, the baby grobag is sooooooooooooooooooooooooooooo cute that I rasa terliur sangat nak beli. But hubby kept saying that "selimut jah baby, tak yoh la nak beli baju-selimut gini...nanti tak leh pakai lama..maso kecik jah leh pakai".
So, I would like to know does this sleeping bag is important for baby's need or again it is simply just mommy's desire? *. gigil According to the midwife, I have to prepare it for my baby..tapi I'm not sure nak dengar cakap dia ke tak sebab tau2 la orang Jepun kan semua benda nak kawaii2 and mahal2 untuk baby diorang huhuhu...Sebenarnya kan selimut baby tu pon dah mencukupi untuk baby...macam kita masa kecik2 dulu la kan?


Baby's sleeping need

sleeping bag
blanket

(View Results)





Pssstttt: sengaja mak buyung letak poll gitu, senang sikit nak tau opinion you guys. Tenkiu ye pada yang sudi tick. sembah




"When you are a mother, you are never really alone in your thoughts. A mother always has to think twice: once for herself and once for her child" - Actress Sophia Loren


17 words of wisdom & comments:

Ibu alya, iwani n syaza said...

Kalau nak pinjam stroller Syaza pun boleh.. car seat pun ade (tp takdelah kawaii)...

Tp pengalaman kami, Alya dulu kami terlalu... senang cerita bila tido dlm keta pun siap bertilam empuk dll (maklumle anak sulung) memang jadi problem bila dpt adik lain lak.. Bayangkan keta mr. bean tu dia nak baring mcm atas katil..

yatie chomeyl said...

k.sofiah >> wah..kalau nak bagi pinjam lagi best,tak yah kitorg beli dah hehehe..syaza dah tak guna ke?

mmg biasa anak sulung ni beria2 sket kan psiapannya? :)

Ummi Hanie said...

Salam... 1st of all thanks 4 adding me yer..

haah , 1st child mmg kite beria-ia sikit nak ade semua brg kan , tp Hanie dulu xde sgt , maklum le ekonomi tahap bese2 jer mase tuh ..huhu

ade le sorang kwn brmurah hati hadiahkan katil baby dibuat dr kayu , solid tau . tp sgt la mkn tempat...so kami pakai la jugak sekejap2 tp x tetap . maklum la breastfeeding , lg senang bby baring kat tepi kite jer ...

masuk anak ke-2 baru beli baby basket . xingat yer , mane satu dulu ..bby basket or baby car seater yer ?? tp dua2 ni mase 2nd child... Stroller pulak mak Hanie dah hadiahkan mase 1st bby dulu . Sampai skrg masih berguna ketiga2 bende tu .. (now dah 3 kids masuk 4 on the way )

opss pnjg lebor pulak celoteh Hanie..sory yer Yatie..

nini said...

uiks, buleh pulak dia rasmi dulu...sib baik tak mandi trs dalam tu...huhuhu

yatie chomeyl said...

umie hanie >> takpe panjang2, suka bc pengalaman org lain juga :) thanks sudi sharing

angah >> nak join gak ke? :p

NORHAYATI BERAHIM said...

salam yati
cuba yati cari brand combi, stroller dia 4 in 1,dia ada carriers yang boleh dijadikan car seat dan rocking chair di letak di atas stroller. Bila baby menangis boleh rock carriers tersebut. Baby baru lahir pun boleh letak di situ, nak bagi yati gambar dia..stroller tu sudah dirampuk orang..ha.ha..tapi carrier dia masih ada..akak beli untuk qaisara..very useful..anggaran harga di Malaysia RM1600 tapi di Jepun tak tahulah berapa..cadangan ajekan..

Ummi Salsabila said...

slm yatie, anak 1st mmg excited.shopping bagai2 kan.masuk baby shop rasa nak beli jer sume.hehe.lg2 mcm2 bende2 untuk baby ni.kalah brg maknyer.tp de byk duitla kan.US dulu beli basket & car seat.tp US cari basket xguna sgt.guna masa pntang je.masuk kan bila org dtg visit.ala2 comel la konon.haha.and car seat ofcourse still gune kan.
cam US pas pantang br beli stroller.bwk bby jln2 kan..

*comella bath tub tu.ade jugak bath tub gitu ek.mcm2 skang..:)*

Ummi Salsabila said...

US da vote! hehe..oh ye.dulu blk dr spital US riba je aufa dlm kete.sonot sgt masa tu!!! :)

yatie chomeyl said...

kak NB >> thanks 4 the suggestion. nanti try usha2 kat kedai :)

US >> tenkiu 4 voting. tu la, mommy yg beria2 nak beli macam2 padahal baby bukan reti nak tgk lg benda tu cute ke x hik3x

nurulzia said...

wah..ni mak buyung yg excited ni..hehehehe..silap hari bulan bukan baby SN yg duk mandi dlm tu..tapi yatie yg duk dlm tu..hikhikhik

kliza said...

slm yatie.. apa yg yatie listkn 2 akak dh pnah try ksemuanya (kec grobag sbb Msia panass)..

so pdpt akak.. basket 2, guna skjp sgt2 aje.. sbb baby cepat bsr & dia ada limit.. 3bln jer kalo xsilap.. so xplu mn..

stroller amat penting.. bli yg convenient..leh guna lama.. drp baby smp mcm umur faqihah!! mmg agak mahal, tp bbaloi.. (jgn ilang udah ler!! sedihnya:( ...)

cuaca skrg makin panas, grobag cam mrimaskn.. aqil mai jpn ms 1bln.. summertime.. tido mcm msia gakk..
Jpnese guna sbb dia xde bendung cam kta..

ank tdo sekatil isn't my way.. akak mmg dr dlu xbkenan.. cuma kna hati2la.. takut ttindih..

yatie xslh.. mmg mom's desire cam 2.. seme nk bli utk baby.. tp kalo tingin nk bli, bli ms ank 1st la.. pas2, simpan elok2.. ank 2, 3, 4, 5 pun leh guna lg.. hehehe..

sorry tpanjg plak.. mcm entry plak nooo..

Udin said...

makcik yatie... udin nk tumpang mandi gak boleyy?

yatie chomeyl said...

nurul >> mak buyung mmg over hehe

k.liza >> xpe tulis pnjg2, seronok baca lgpon sume tu important 4 me to know ;)

udin >> boleh2x, nanti baby kuar udin dtg mandi dgn baby hik3x

xeea said...

mak dia lagi eksaited ye?

but seriously, bath tub tu sgt besh. nti nak carik sebijik jugak lah kat sini. huuu

yatie chomeyl said...

xeea >> meh la join masuk dlm ni sekali ekeke

PadNani~~{@ said...

Salam Yatiey,

tanteknya bath tub baby SN..mesti baby suka main rendam2 nanti nih:P

My xprient..ada dua baby carseat (org bg) tp suka sgtla riba baby. Tp bagus letak kt carseat for safety. Hafiy betul2 start duk kid car seat umur 9 bulan (sbb dah x larat riba lama2)

Stroller pd nani byk membantu wpun kdg2 baby rengek2 xnak duk dlm tu.. so bila baby rengek2 nk dukung pouch pulak membantu :P (pouch kna bli ikut size bb)

**Baby car seat hafiy tu bole kira la brp kali je pakai..skrg Hafiy dah tukar pakai car seat yang besar yg bole pakai sampai 4-5thn..sbb dia makin big =)

kakyong said...

salam yatie,

amboi.. besor nyer selera mak buyung... heheh, takpe 1st bb memnag camni.. beli yg mahal sket takper janji buleh guna sampai yg ni10... ;)

basket tu mcm tak dpt nak guna lama.. tp kalo u c-sec, basket tu sgt mbantu, sbb bleh letak atas meja.. & u pun tak yah le asyik nak bangun up & down utk uruskan baby.. tp memang 3 bulan jer selalunya.. yer la bila bb dah 4 bulan, dah start nerap & bergolek2.. tak sesuai letak dlm basket..

apa2 pun kakyong doakan makbuyung sihat.. & senang bersalin.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...