CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 29 May 2009

The Journey of Giving Birth to baby SN (mommy's point of view)



I guess the journey on giving birth to baby SN started on Monday 25th May when I spotted small spot of pinkish blood before going to bed at 12a.m. I informed hubby about it and wanted to ask my MIL about that, but as she’s just fall asleep hubby said we should just wait and ask umi about it tomorrow morning. I start feels contraction at 3a.m that night so I woke up hubby but he just continue sleeping and ignores me. So I tahan jer lah sakit tu and waited until MIL bangun untuk sembahyang subuh. She touches my tummy and through her experiences, she said that baby’s head is still not engaging at the uterus neck. Plus, the strong contractions seem to fade away and I don’t feel the pain anymore so it may be a sign of false labor only.



As usual, I performed my routine duty every morning by preparing hubby’s o-bentou (bekal) on Tuesday 26th May. I started feeling contractions at every 20minutes and sometimes it hurts while at other times I just feel like nak terberak only. I was like confused..nak terberak ke..nak beranak nih? To avoid feeling nervous, I assume nak terberak jer lah so I just went to toilet and tried to poo-poo. *4x keluar masuk toilet..kali ke 4 baru terberak huhuhuhu*. Before hubby pergi lab, I asked his permission to bawak umi & mak andak jalan2 gi shopping kat Hakozaki that afternoon bcoz I macam kesian tengok umi & mak andak boring stayed at home doing nothing. Hubby said “no sebab I kept saying that I’m feeling the contractions continuously every 10minutes *dasar si buyung tak sedar diri, ada hati lagi nak gi shopping walaupun sakit muahahhaha*.



But then, right after hubby went to lab, the contractions jadi makin kerap like every 5 minutes. Tapi to be honest, takderlah rasa sakit sangat. Ada rasa sakit pinggang sikit, rasa sakit perut macam period pain tuh, rasa nak terberak sikit pastu tiba2..takder rasa apa2 pulak. So I just lay down on the bed and main laptop sambil update blog dan menjelajah ke blog kawan2 *macam biasa lah rutin harian daku hik3x*. While umi & mak andak were having breakfast, I kept lying on the bed. Bukan tak lapar, tapi each time I berdiri..ada rasa macam ada benda nak terjatuh. Jadi rasa malaslah nak bangun..baring jer lah atas katil…tapi tiba2 umi cakap “baik makan dulu, nanti kalau nak bersalin takde tenaga pulak nak teran”. Cepat2 bangun gi dapur dan makan cereal 2 mangkuk *aaa tau takut..kalau tak, duk ngadap laptop je kije nye hik3x*.



Lepas makan I continue lay down on the bed sambil urut pinggang sendiri sampailah masuk waktu zohor kul 12, so baru teringat tak mandi lagi. Alih2 masa nak mandi I spotted another spot of bleeding which is slightly thicker than last night. Tak jadi mandi, I quickly told umi and also I asked hubby to come back home. Masa ni dah rasa sakit yang semakin kerap tapi still leh tahan lagi. Elok2 je keluar dari rumah nak gi klinik, management apartment ajak wat photoshoot untuk masukkan gambar kitorang dalam newspaper Jepun nih…sigh…dah sakit nak terberanak sangat2 nih…cakap pun bukan diorang faham,. Jadi ikutkan jer lah, dengan muka berkerut2 tahan sakit…gi lah photo shoot dulu kat depan apartment…gamaknye tak chomeyl dah lah muka ni sebab berkerut2 dahi tahan sakit contractions yang masa tu it was like every 3 minutes dah huhuhu. Mak andak siap cakap “bertuah baby ni, baru nak keluar dah masuk dalam suratkhabar”. .. owh baby SN mestilah femes…macam mommy dialah kan hik3x :p



We arrived at the clinic at 1p.m and I was admitted directly to the NST room to check on the contractions. True to what I was feeling, the contractions were continuous during the 30minutes the test was carried out. Upon checking on my cervix opening, Dr Nagano informed me that it was opened 3cm already. Lepas tu tiba2 rasa diri ini terkencing dengan banyaknya…hairan2x…rupa2nya Dr Nagano pecahkan air ketuban dan nurse terus pakaikan pad yang size super jumbo dan bawak naik kat tingkat 2 masuk kat bilik berehat dulu.



Sumpah…lepas pecah air ketuban kul 2p.m tu baru rasa sakit sangat2. Dalam masa 2 minit rasa contractions 5x…macam nak pecah perut *ok, tipu jer part pecah perut nih..saja nak takut2kan orang2 bujang yg tengah baca muahahhaha*. Tapi tak tipu part sakit tu cuma masa ni still buat2 cool macam tak sakit jer depan Atiqah & Kak Yati walaupun masa ni dalam hati dah fikir: "tak nak dah sakit macam ni, cukuplah seorang anak jer kot" *ceh dulu konon2 cita2 nak anak 6 orang*. Sambil sakit tu sempat lagi makan kurma dari Mekah yang Kak Yati bawak dan minum air zam2 yang mak andak bawak. *tips utk ibu2 hamil --> makan kurma insya Allah dapat beri tenaga untuk push walaupun tak sempat nak makan nasi.



(kat bilik berehat …masa ni masih wat2 cool walaupun sakit, siap join borak dgn a-t-qah & k.yati lagi)



Midwife asyik cleaning and checking on the cervix opening tu bila rasa sakit tu makin kerap dan rupa2nya dalam masa 2 jam bukaan tu dah jadi 9cm. Terus di papah masuk bilik LDR (Labor & Delivery Room), kelam kabutlah midwife & nurse semua siapkan katil dan alat2. Masa ni midwife asyik ajar suruh breathing properly..geram btol la..orang sakit nih, nak breathing properly pon tak ingat macamana dah. Padahal, each time if I managed to breathed like how she instructed me, the pain will be less *dasar si degil..nak melawan cakap mak bidan pulak huhuhu*.



Hubby and Kak Yati were asked to join me on the LDR. Kak Yati kat sebelah kiri and hubby kat atas kepala. Masa ni sakit memang takleh wat2 cool dah…..siap jerit2 “itttaaaaiiiiii” (sakit) …memang kagumlah dengan diri sendiri sebab tiba2 terror cakap nihon-go hik3x. Tapi sebenarnya, * tips lagi utk ibu2 mengandung dan yang bakal mengandung la kan (sila baca dengan nada serius) --> menjerit takkan membantu hilangkan sakit pun..tapi akan buat jadi lagi tension je. Nasib baik midwife keep asking me to follow her to breathe properly untuk kumpul tenaga yang cukup untuk push, kak Yati pulak bagi semangat dan siap bacakan ayat2 Quran kat telinga kiri nih..and hubby pegang kuat2 kat bahu sambil selawat kat telinga kanan. It helps me a lot, so I kept telling myself..jangan jerit lagi..so I baca doa nabi Yunus kat dalam hati sambil ikut instructions dari midwife to push baby SN.


(sila focus muka dua2 midwife kat kiri & kanan yang bersungguh2 ajar breathing techniques)



Mula2 push, baby macam nampak kepala sikit pastu masuk dalam balik…maybe sebab I didn’t put so much energy on the pushing (ada la dalam 3-4x push dah masa ni). So, midwife try another method dan suruh bengkokkan badan bentuk C and suruh I push kuat2 sambil tendang hip dia. Wah…masa ni tiba2 excited sebab dapat peluang tendang orang free dan tak kene marah (mana nak dapat peluang macam ni weh?)…terus I push 2x kuat2 sambil tendang2 mak bidan tuh*siap tertendang perut dia lagi..sian mak bidan tuh isk3x*. but the method’s really work as this time baby’s head dah leh nampak keluar dah. Cepat2 Dr Nagano datang untuk sambut baby and this time I dah set dalam hati…I nak baby keluar jugak..tak tahan dah sakit nih….so, mak bidan ajar untuk wat 2 push. One small push untuk tolak kepala dia…and one long & strong push untuk tolak baby keluar sepenuhnya.



Akhirnya, tepat kul 4.52 p.m, baby SN selamat di lahirkan selepas mommy dia bertarung breathe-push-kick hampir 50minit dalam labor room untuk keluarkan dari dalam perut nih. Mula2 keluar dia nangis sikit je..tapi bila Dr Nagano tepuk2 terus wah…suara lantang penuh dynamik gitu keluar, kalah suara Anuar Zain hik3x . Midwife terus lapik baby dan bagi I pegang. Masa ni memang I nangis sebab tak sangka dah jadi mommy dan semua rasa sakit tadi hilang sekelip mata *terus rasa nak bagi adik kat baby SN muahahhahahah sengal sungguh*.


(posing wat2 chomeyl lepas dah siap di ‘bersihkan’ oleh Dr dan nurse2)



Alhamdulillah, sakit untuk melahirkan baby SN tak lama sangat dan rasanya agak di permudahkan kelahirannya oleh Allah. Ini semua berkat doa keluarga & kawan2 plus segala tips2 yang telah di kongsi bersama sepanjang kebuyungan daku selama ini. It really helps… Terima kasih untuk semua..luv u all sooooooo much!



Owh by the way, untuk yang tertanya2…what does the SN stand for …. SN stands for Shafiq Nazhan. Shafiq means penyayang dan Nazhan means jauh dari yang di keji. Hubby and I selected this name sebab kami nak baby SN sentiasa menyayangi orang2 di sekelilingi dia dan harap2 baby di jauhkan dan di lindungi dari perkara2 yang di keji ..insya Allah…amin.



Hai .. sayalah baby SN yang di tunggu2 tu



Psssttt: I’m updating this entry by writing it at the hospital sebab tetiba dapat detect wifi ngeh3x *giler semangat yang amat…duk spital pun masih ada hati nak berblogging muahahahhaha*.



# UPDATE #: I'm using this entry to join the "share your story contest" organize by ibu Addin & Nisa. Think your story is interesting too? Come and join the contest to grab this prize.


40 words of wisdom & comments:

R28est said...

tahniah..at last, yg ditunggu kua jugak kan?? so bila mau jejakkan kaki baby SN kat m'sia?

khaiza said...

tahniah, yatie...akhirnya baby SN dah keluar..take care..

Hanz said...

ekekekekeek, caiyoklah mung ni Yatie, baru lepas bersalin pun sempat lagi kasi update pada member blogger...ku terhibur baca birth story mu ini sampai terbayang-bayang pengalamanku sendiri pulak...

Alhamdulillah...syukur segalanya dipermudahkan...disiplin tau masa pantang, jangan mengelat yer! hi,hi.

And, Happy Breatsfeeding!

Sidratul Muntaha said...

salam yatie
ayu takleh tahan ler baca entry yatie ni
meleleh airmata ayu
alhamdulillah
Allah mudahkn yatie beranak
amin
sebak betul baca experinces yatie coz ayu tak facing all the moment for normal delivery
tpi 3 days before c sect dulu
ayu rasa ler contraction tu
mmg kejap2 rasa nk berak
tpi klu tak silap tu yg false sign
apepun
cium peluk dr Ibu aqil ni utk Shafiq Nazhan
jazakum Alluhayran khatira
besar sungguh kurniaan Allah utk yatie n solah
take care my dear ur precious love.
xoxoxoxo!
sarang hayeo!

yatie chomeyl said...

imah >> baby baru umur 4hr, camno nk bwk blk msia? :p

khaiza >> mekaceh :)

hanz >> xleh ngelat, MIL jaga..x berani nk melawan hik2x

ayu >> insya Allah adik si aqil nanti leh merasa normal delivery kot ;) shafiq cakap kat ibu aqil --> ich liebe dich!

umi nuha said...

yang paling tak tahan tu sempat lg terpk nak amik gambar adegan dlm labor room...kalu aku, tak sempat dah pk, sakit woo...anyway, lega tgk yatie dah sihat blk...wat blk baby SN mesia la..baru leh tuntut hadiah...ehek

Jiey^Mien said...

Wahhh.. Congrats.. Gi pattey mmolek nuh!! Bo main tenet.. :P

Siti Fatimah said...

syukur alhamdulillah semua nyer selamat.... congratz to u on ur new born baby SN yg sgt comei... and to u selamat berpantang and take care yeah!!! :D

faRahFatiHah said...

tahniah...best nyer jadi mummy...teringin gak tp lambat lagi hehehe

chubby bear said...

woghih, NST room tu gapo? new straights time kaa??

PadNani~~{@ said...

Assalamualaikum Shafiq Nazhan=)
alhamdulillah dipermudahkan yatiey bersalin..
selamat berpantang k..jaga diri
mmuuuaaahhs..cedapnya bau baby *_*

Psst: nani pun g toilet b4 deliver..ingatkan nak ter buang air besar..rupanya dah buka 10 cm..baby Hafiy dah nak keluar..nasib baik kebetulan nurse masuk bilik masa tu..n stopped me frm pushing kat toilet ^^ nasib baik!

Sidratul Muntaha said...

Je t'aime aussi!
aqil bls kat shafiq plak!!!
muahhhh!!!

yatie chomeyl said...

umi nuha >> incik hubby yg amik gmbr, u tau2 lah i kan xleh tgk kamera..terus nk senyum hik3x

jiey >> dok spital lg, xleh pattey boring sgguh

ct >> time kaceh :)

farah >> tak lmbt dah...tunggguuuuuu hik3x

woghih >> NST tu non-stress-test room la :P

nani >> nsb baik x teran lg erk ... hik3x

ayu >> penuh dah pipi shafiq kene tium dgn abg aqil hehehe

gEe said...

syukur yatie..sebak akak baca..hari2 before baby SN kluar akak dok teringat2 kat yatie ni..ok ke tak, bila lah nak beranak budak ni??tup tup dah selamat semua..syukur sgt2..walau kita tak kenal tapi akak selalu je ikuti perkembangan yatie..jaga diri baik2 kay..

~Eila @ Along~ said...

yatie..eila bz lately..asyik teringat kat ko je..bila la nak beranak..tup2 bukak blog..dah kuar dah baby SN..comeyyyyy..alhamdulillah senang ko bersalin....moga2 baby SN sihat membesar..dan yatie..selamat berpantang di sana!!..now can be cool!

mama tisya said...

tahniah dh slamat deliver bb boy..leh la msk contest father's day mama tisya...:-)

mama tisya said...

kt spital sempt lg ye berblogging..bgs tul

anyway ,pls vote for tisya utk toddler super model contest..cara2 sila ke blog mamatisya...tq

@e_da said...

Thanx yatie.. share semua ni kat sini.. huh berdebar gak ni.. yatie dah dpt tgk permata hati.. ida ni tertunggu2 yg ada di dlm perut ni lg.. heheh..

Hafizatul Akmar Hussin said...

waaa. congrats!! beshnyerr! =) rasa cm nk ade anak gak :p tp anak kucen jek mampu .ahahahah

yatie chomeyl said...

k.gee >> thanks sbb ingat kat yatie. jgn lupa klu dtg sini jenguk kami tau :)

eila >> tu lah, alhamdulillah di permudahkan. mmg cool dh skrg, perut dh x berat sgt dah hik3x

mama tisya >> insya Allah nti yatie join contest tu n nyinggah blog mama utk vote tisya yg chomeyl tuh ;)

ida >> sabar tau...enjoy kebuyungan perut dulu puas2 hik3x

Mama-Miya a.k.a "Jedi Hopeful" said...

its worth the labour pain kan? bila tgk anak depan mata & finally can touch dia...semua sakit hilang...

The Mrs-Bride said...

awww... CONGRATS on the new arrival!! chomel ur baby.. take care okeh! enjoy motherhood... :)

yatie chomeyl said...

akmar >> xpe, kutip pengalaman byk2 dulu ;)

mama miya >> betul2x, sume sakit td hilang terus

mrs bride >> thanks.. u pon take care ;)

Ummi Salsabila said...

slm...wa..tgh pntg pun smpt lg blogging.
congrats dah jd mommy & daddy.sebak bace.alhmdulillah.dah slmt.welcome baby Shafiq Nazhan! smg jd anak yg soleh....
*comelnye shafiq..ni yg wat terinbin lg ni...huhu*

yatie chomeyl said...

US >> ok dah kot kalau teringin lagi sbb aufa pon dah besar *wink wink*

kakyong said...

salam mommy SN,

satu pengalaman yg chomeyl kan... ALhamdulillah,.. sedap nama baby SN.. semoga jadi mommy yg baik... & dipermudahkan spjg tempoh berpantang... *berpantang ker...* ngeh ngeh..

nini said...

Syafiq Nazhan...sedap nama dia..macam muka sape yer..tak brp nmpk lg...semua ibu2 mesti cakap sakit sgt2 masa nk bersalin tu tp bila tgk baby, sakit semua hlg..anugerah betul kan...

Suzie said...

aiseyyy yatie ni bikin sy gubra n gabra je baca ur journey..hehe..tp bagus jgk dpt feel pengalaman u ni.

*omedetou* (sms hubby tanya 'tahniah' dlm bhs jepun ape..hehe..)

omedetou yatie n suami
owh baby syafiq nazhan sgt comel

yatie chomeyl said...

k.yong >> berpantang ni...kan MIL ada, xleh ngelat la hik3x

angah >> btul2x...dh nmpk baby terus x rasa sakit

suzie >> sanggup sms hubby tu semata2 nk tulis kot jepun hik3x... jgn gabra2x..wat2 cool je wpon sakit hehe

AyuArjuna BiGoshh said...

Yati rupa SN dah cam anak Jepun...oo selalu mengendap orang jepun sebelah rumah ya...hmm..anyway memang pengorbanan ibu masa melahirkan terlalu besar...dan tiada nilainya

yatie chomeyl said...

ayu >> agaknyer lah kot hik3x

E`n1x said...

la, baby SN tu... SN is ur son's name ek. mati2 i igt SN tu maksudnye "secara normal". ahahaha... penat i browse thru your entries to figure out what SN meant... =P
congrats on ur newborn!

JuSt VaRieTy said...

Congrats 4 ur new born baby..comey..follow blog yati lamo doh..tp br jd official follower..congrats again & moga Shafiq Nazhan jd anak yg soleh!aminnnnn...send my regards to Solah kay..

yatie chomeyl said...

E'n1x >> owh...mesti baru je nyinggah blog I kan..hik3x..thanks for dropping by ;)

castmee >> tenkiu2x...insya Allah nanti ore oyat ko Solah

AKUOKU said...

Yatie,
saya selalu terlewat keretapi... TAHNIAH UNTUK YATIE DAN EN HUBBY...
nikmatilah pengalaman ini.... yang pasti hidup anda telah dan akan berubah dah tak leh manja2 dng en hubby depan anak, malu....he he he....

yatie chomeyl said...

kak A&A >> takeper terlewat sket pon asalkan tetap ingat kat yatie :) btul2x, skrg ni tdo x nyenyak selagi anak x tdo..tp I really enjoy it

saya;mer said...

lawak ah

ibu addin dan nasa said...

mY dear darling...
Post ni boleh untuk join contest tapi belum cukup syarat. Boleh baca semula syarat dekat blog saya ye!

ibu addin dan nasa said...

Orait dear, dah cukup syarat...

Ibu Addin & Nasa

ibu addin dan nasa said...

Congrats, u win the hand therapy by Crabtree and Evelyn .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...