CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 18 May 2009

A nice and splendid Family Day!

Thinking of organizing a splendid and unforgettable Family Day with a bunch of family and friends? Here's some tips on having it....fasten your seat-belt and enjoy your ride throughout this post .... ready ... GO! menari


1) Perfect date, venue and weather

Last Saturday (16/05/2009), the weather is a bit gloomy yet nice for us in order to enjoy Family Day for Malaysians living in Fukuoka. Seaside area nearby Keya芥屋, has been selected by the committee as the perfect place to hit the sandy shores. It is a very pleasant and well-protected cove with sandy beaches. Free services like public toilets *sangat penting bila ada anak2 kecik dan mak buyung*gatai and parking lots making it ideal for families.




http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/BBQ1.jpg



2) Delicious food prepared in enormous amount

Abg Shoiful as the head of committee for this Family Day has divided the task of preparing foods to each person. Hubby and I were entitled to prepared the BBQ chicken *tak sempat amik gambar, sedap sangat kot..muahahhaha..perasan dush dush tumbuk*. The main meals were i.e satay daging, satay ayam, sosej bakar, nasi impit, kuah kacang, kuey toe goreng basah *amir masak..lazatttttt sgt*, nasi beriani *tak sempat makan uwaaa*, ikan bakar and ayam bakar. While for the side dishes, there were kek pisang, kek coklat, kek span boyot *heran la, nape kek tu jadi sama macam perut mak buyung ihikhik*, sardine puff, cheese cupcakes and puddings.


(makanan2 yang sempat di 'snap' sebelum di 'ngap')


(mengapakah kek span ini mengikut bentuk perut chef nya? hairan..hairan..)


Mak buyung tak makan banyak sangat sebab syok dok nyembang. In fact, I just ate 1 piece of ayam BBQ, selebihnya mentekedarah segala side dishes yang sangat yummy. lapar Sambil sembang2 kosong *mana der kosong, 1...2...3...4 dan selebihnya bilang sendiri*, mak buyung turut mengambil peluang untuk korek tips2 bersalin dari ibu2 nerd. Ramai yang jamah2 perut mak buyung untuk predict when will I'll give girth to baby SN. Most of the mak nujum were saying that it will definitely NOT to be on that day as my belly was not harden enough. *sebab tu mak buyung semangat je gi BBQ, dah tahu baby SN nak bagi chance kat mommy jalan2 lagi*.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/BBQ2.jpg
(tukang bakar yang komited dengan tugas sedangkan yang lain sedang curi tulang)



3) Exciting activities & games for everybody

(a) Beach volleyball
The first game held was a volleyball match between the bachelor and the used-to-be-bachelor i.e bapak2 and a bapak-t0-be *incik hubby ku*. Lack of experiences is believed to be the reason of why the anak2 bujang are losing to the bapak2. kenyit






Despite anak2 bujang supposed to have extra energy in stamina (*semangat berpasukan yang tinggi walaupun ada beberapa orang yang jadi lubuk muahahaha*) the bapak2 team managed to brushed up their almost berkarat skills (*macam2 gaya angkat bola...siap menyudu menyenduk sumer ada..gaya memang 10 markah lah*) to win the game proudly with style. tepuktangan


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/BBQ3.jpg


(b) Galah panjang ('choh' dlm bhs qelate) and Bola Beracun

The mak2 dara and anak2 dara bergetah were having fun with galah panjang game and bola beracun game. Playing this kind of game menggamit rindu pada kampung halaman dan jugak mengenang zaman kanak2 yang menyeronokkan. Mak buyung terliur sangat2 nak main tapi nanti takut orang lain x lepas nak lalu kalau mak buyung yang jaga ekekekeke. gelakguling *padahal a-t-qah & ain tak bagi main, diorang takut mak buyung terberanak pulak bila lari2 kat situ*.






(c) Masak-masak

So, what is the suitable game for mak buyung to play? Of course, the non other than the masak-masak game with the kids. celebrate Mak buyung jadi customer kat restoran diorang. Macam2 order yang keluar..udon la, sushi la, banana split la...layan je lah.


(menunggu order siap di'masak')


(tengah kelentong ape ntah dengan udin time nih)


I took it as a part of special training on how to treat my baby later hik3x. I did enjoy playing with them *rasa cam kanak2 jugak .... siap bersila atas pasir dengan diorang gak*. Hopefully, when baby SN is born, this kids will treat them nicely as well.


4) Free class for photography

As Abg Nuri is one of the professional photographers, the other amateur photographers took the advantage to undergo free tutorial class with him. Lots of tips were given and most of the photgraphers were trying hard to apply the techniques. encem *mak buyung pun menuntut gak..tapi tak pandai2 hik3x jadi mak buyung decide nak jadi model jer lah, biar incik hubby jadi camera-man*.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/bbq5.jpg
(sessi tutorial dan sesi mengaplikasi tutorial sedang berlansung)


http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/bbq4.jpg
(free supermodels in action sengihnampakgigi)


5) Tremendous supports from the committee members

In any event, support from energetic members were the important factors in order to have a successful event. On my behalf, I enjoyed the Family Day and looking forward to have it again in the future. Even though I'm already in my 37th weeks 6days pregnancy, it didn't stopped me from having fun and enjoy the activities. I do feel tired at a time but the joy and happiness of being with the other Malaysians, has boost up my energy *sampaikan Kak Pora cakap mak buyung ni 'kuat' lagi huhuhu...padahal time tu dah rasa sakit2 pinggang dah, tapi tetap nak mantain macho hik3x siul *.

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSC_0669.jpg

http://i122.photobucket.com/albums/o262/dasar_chomeyl/DSC_0419Q.jpg


I ended this entry with a happy face from a mommy & daddy to be. Kudos to Syamim for capturing this nice picture of hubby & me.
babai


"A good snapshot stops a moment from running away. ~Eudora Welty"





Psssstttt: Balik rumah je malam tu, kami berdua lenguh2 badan tapi incik hubby je ngurut mak buyung. Mak buyung dah tak berdaya nak gerak, melepek je atas katil hik3x. Walaupun penat dan ngantuk, tetap sempat melayan game M.U - Arsenal dan jugak melayan Konsert Final AF7 kat youtube .senyumkenyit

13 words of wisdom & comments:

MUNIRA said...

bestnye!bestnye!
ku cari2 kot2 terselit adikku jua..ohhh rupanya tiada!

yatie chomeyl said...

adik munira kat sini gak erk?

nurulzia said...

oh mak buyung..lagi 2 minggu anda nak melahirkan..masih kuat lagi pi picnic ya..take care tau..

Mohd Syamim Bin Ahmad Kamil said...

ala..bab2 menulis blog macam akak saya x pandai lagi laa...kne buat tutorial ni..hehehe

Kak Sofiah said...

Lega dpt gak masuk (wp dilarang huhuhu)..Memang best kan hari tu..

yatie chomeyl said...

nurul >> makin dekat tarikh, makin ligat nak berjalan...hehehe

syamim >> takpe, kan baru je start memblog...janji gmbr akak lawa2..eh silap2x...janji amik gmbr lawa2x hik3x

k.sofiah >> dah ok kan nak masuk hari ni? aah mmg best sgt2x :)

NORHAYATI BERAHIM said...

yatie..comelnya yati jadi gembala budak2 tu..ha.ha..tampak mcm mak mithali aje..

nini said...

caya lah ucu masih kuat untuk bersosial...tu main masak2 mmg hobi sejak kecik kan..

yatie chomeyl said...

kak NB >> berlatih dulu...harap2 bila baby dh keluar nanti senang nak main dgn dia :)

angah >> bersosial kan memang kepakaran ucu heheh bab main masak2 tu pon mmg ye :D

PadNani~~{@ said...

dok negara orang ni..mmg ni la antara aktiviti kegemaran..hangout n BBQ wif frens kan

kat Oman ni dah lame x BBQ kt tepi pantai..sbb panas terik. gather kat rumah kawan2 je=)

P/S: kalau nani buat kek..sure melotup aje. kembung mcm kek mak buyung..pastu merekah. nape ek?

kakyong said...

salam mak buyung

wah best nyer bercanda di tepi pantai beramaian dgn anak2... :D

ntah2 bb SN nak kuor masa minggu 42 tak... ekekekkk.. :D

Ummi Salsabila said...

wa..best sgt bercanda manda kat beach gitu!

yatie chomeyl said...

nani >> kalau tak nak bg merekah, org ckp kene tutup loyang tu dengan aluminium foil masa nak bakar..try la, mana tau menjadi :)

kak yong >> jangan la...lmbt sgt tu, x sbr dah ni hik3x

US >> tu la...nasib baik boyot je..kalau x memang dah mandi manda lagi hik3x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...