CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Sunday, 10 May 2009

This pain is killing me

It has been almost 1 week that I've been suffering for flu + cough + headache. :bye:

This pain become worse if I were exposed to the sun. As Japan is now in the middle of spring season and going to enter the summer, the weather becomes hotter during the day *16-26deg Celsius* with a bright sunny rays. Hingus kaler hijau lumut meleleh non-stop busuk *ooppsss...sowi ye buat yg tgh baca blog ni sambil makan huhuhu*.

http://www.alleganyhealthdept.com/images/PANFlu%20Images/sick%20girl%20-%20cartoon.JPG http://www.homeopaths.org.uk/flu.gif


I wanted to take some medicine to subdue the flu away, however when I went to buy medicine from pharmacy,(kat Jepun ni Dr tak bagi ubat, kene g beli sendiri kat farmasi) the pharmacist told me that the medicine is not suitable for pregnant woman. SOme of ibu2 kat sini was also telling me the same thing that not all medicine is suitable for pregnant woman as it contains too much drugs for the baby. But, when I asked my Gynae and the midwife, they said it is o.k for me to take some medicine in order to recover. *jadi mak buyung konpius la, leh makan ubat ke tak nih sebenarnya?*.soal




After coming home from the 36th weeks check-up yesterday, , the flu and headaches is getting worse that I slept for one whole day. Hubby has to do the cooking because I am not in a good shape to do any household chores. *walaupun incik hubby potong sotong panjang2, tak jadi bulat2 dah ekekeke..terharu wooo love*. Ain suggested me to eat apple kukus campur madu *macam dalam cerita Korea: 3 dad & 1 mom..best citer ni weh*. ...so, while I was sleeping hubby has been kind enough to made it for me and later suapkan ke mulut ku *terharu lagi sekali woo..wooo sedih*.


(epal kukus campur madu sebelum di'kerja'kan)

Do you guys out there have any tips for me to kill away this flu + fever that have been annoying me? *annoying macam kamera angelina dalam AF..eh salah topik plak, tapi weh, AF7 dah nak smp final ... harap2 smpt la mak buyung tengok final nanti*..eh dah2x..asyik2 lari topik...huhuhuhu. Kalau kawan2 ada tips untuk mengatasi selsema + berair hidung + pahit lidah yang menyerang tubuh badan boyot mak buyung ni, please feel free to leave the words of wisdom & comments for me nerd..tak tahan dah asyik baring tdo, baring td, baring tdo...*tak dapat nak jalan2 hujung minggu kali ni....duk umah je...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa*.nangih



Pssssttt
:
jangan risau, mak buyung tak kena selsema oink oink virus H1N1 tu..huhuuh..nauzubillah..ni cuma selsema biasa je, kawan2 tak yah wat spekulasi liar kurang jinak ye.
doa


*update blog ni pon sambil baring...huhuhu*

12 words of wisdom & comments:

kliza said...

tahniah2x.. eh! jgn slh phm.. tahniah sbb wpon xchat, tp blog masih jln.. kna bg award istimewa nie..

selesema kat cni cam susah jerk nk baik.. akk sdri pon smp hmpr 4bln.. so xde tips nk bg.. tp tips utk lbh selesa ketika kuar umah ada.. hehe.. pakai sunglass.. jgn tgal.. 26deg act xpanas mn.. tp terik mthr yg xdayanya.. leh migrain kapla..

ms akk preg dlu, doc xsyorkn mkn ubat selesema jer.. (wpon dia bg)sbb ktnya janin nnt xaktif.. tido.. kalo bole elakkn.. tp kalo dh xthn sgttt, mkn ajeee.. doc yg kt.. akk citer semula jer..

psstt yatie.. orderla lbh2 lg kat che abe 2.. time ank sulung nie la dia mjd 'YG MENURUT PERINTAH'..

kakyong said...

salam Yatie,

siannyer mak buyung tak cihat.. tp keinginan mengupdate blog tu sangt kuat erkkkk...

kakyong pun masih selsema lagi.. hijo2 jugakk... sian makbuyung sbb dah le perut semakin memberat, hidung & pala lak sakit.. sabir jer la...

minum air masak bebanyak yer.. ubat?/!! kakyong masa pregnant dah 33 week.. sakit gigi.. masa tu memang tak leh cabut.. so seminggu le menahan sakit.. setiap 4 jam makan panadol 2 biji.. mlm2 tak leh tido.. merana 1 minggu...
Alhamdulillah, masa bersalinkan Aliya, rasa sakit bersalin tu tak leh sakit mana.. sbb masa sakit gigi lagi merana... :)

take care yer..

PadNani~~{@ said...

salam Yatie,

siannye U x sihat..moga cepat sembuh k

ya, bykkan minum air masak..n berkenaan ubat mmg kna tanya yg pakar

Take care tau

~Eila @ Along~ said...

salam yatie..alahi siannye sakit ehh..kalo demam masih ade..pe kata amik air asam jawa wat balut kepala..bg kebah sikit panas bdn tu..pasal flu plak..erm..kena makan vit c dan air suam byk2la..

s a L o m a said...

akak jangan makan sebarang ubat la..apa2 consult doctor.pregnant lady atas flight mintak panadol pun saya tak bagi kak..jadi apa2 kat baby+mum,naya.. :)

gEe said...

take care tau adik Yatie yang chomey...jgn telan sebarangan..anway..happy mom's to be day!!!

nini said...

Ciannyer...ssh gak nk bg petua kat jepun ni tak sama ngan malaysia...sabar la ucu...dugaan2 sebelum melahirkan baby SN ni...angah doakan semoga cepat sembuh...take care yer...srh solah masak makanan berkhasiat byk2..

yatie chomeyl said...

k.liza >> cik abe pon penat dh melayan kerenah ngada2 mak buyung nih..hik3x

k.yong>> bila minum air asyik nk terkencing je..dh kene pakai 'pampers' dah skrg nih hehehe

nani >> tenkiu2x :)

eila >> aaa thanks 4 the tips, nanti yatie try

saloma >> tu la, mmg x berani nk amik sebarangan ubat, sbb tu melarat smp seminggu dah ni

gee >> ok kak gee, thanks :)

angah >> aah dugaan2 sgguh dgn perut yg boyot nih huhuhu..solah dh 2hr jd tukang masak hik3x

Jasfyra said...

kesiannya..
masa saya peknen dan ada flu dulu,jumpa doc.doc bg ubat selsema dos untuk org preggy.alhamdulillah ok.

kakyong said...

mak buyung.. :D
dah nak dekat ahri ni memang mcm tu.. sbb pala bb dah ke bawah.. memang kalo minum sket pun pundi kencing akan sentiasa di tekan oleh pala baby... sabor jer lah yer.. kakyong dulu pakai pad.. kalo terbersin tu memang tak dapek nak dibantu... boleh nak pakai panty liner, tp pantyliner nipis noooo...

nurulzia said...

yatie,mkn buah orange byk2...

yatie chomeyl said...

jasfyra >> sy pon dh jmp dr, tp ubat yg Dr bg mcm x bkesan sgt la :(

k.yong >> tu la pasal.rs mcm baby je,kejap2 tukar pampers hik3x

nurul >> ok, nti i suruh incik hubby bli oren byk2 ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...