CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Wednesday, 29 June 2011

SN reads hijaiyah letters @ 2 years old



Alhamdulillah, my little caliph was able to read and know some of the hijaiyah letters especially from Alif to Dal at the age of 2 years old.



I didn't really give him any real formal teaching regarding to this at first as I thought it was too early to introduce this to him. Apparently this all happens about two weeks ago in the weekend as he was getting bored to play with his toys and request for his "You-Tu.be time". So I decided to let him watch hijaiyah letters video in YouT.ube.


Next thing I know, he was glued to the screen and gave his full attention to the videos. Children are not known for their long attention span, but SN seems to be be mesmerized by the videos that he was able to have longer periods of intense concentration watching it.

+- these are the videos that SN watched to learn alif ba ta -+


After about 4-5 times watching it, SN was able to remember few letters so I decided to record it not for the sake of parental bragging that my 2 year old can read but more on the thoughts that he enjoy reading in his early age.
Plus I wanted to share with other parents out there on how great a toddler's brain can act with just little stimulation.


Here's SN video on reading alif ba ta using flashcards that I printed *sebab kat sini tak de jual buku Iqra*. Towards the end of the video, he refuse to be recorded
*zuhud anak mommy ni,
senyumkenyit takut ada sebesar zarah sifat riak dalam hati pulak kalau orang tengok dia hafal alif ba ta*. Mommy then forced him to say "I LOVE YOU" before signing off.



So, basically those "I LEBBU" wish by SN is for those who's been watching this video of Imam Muda SN especially untuk aunty2 yang ada anak perempuan umur <2 years old.
*mommy cakap kalau nak ngorat anak dara orang, kena ambil hati mak nya dulu*...
sengihnampakgigi eheh.

http://1.bp.blogspot.com/-LL9kTQQCmyM/TgnHGkbbs3I/AAAAAAAALTc/bGl3ZL3_DN8/s1600/SN%2Bsolat.jpg
+- Imam Muda SN tengah solat, pinjam kopiah daddy. yang berdiri kat hujung gambar tu ialah mommy, bukan cik ponti ye gatai -+


Psssssttt: I never "forced" SN into reading but he's been loving it on his own will, Alhamdulillah. I hope he enjoy reading through the rest of his life ~reading rocks!~.

~ Thanks for reading this (^-*) ~

18 words of wisdom & comments:

nieda said...

bagus SN kecil2 dah minat untuk belajar

dehe@farhan said...

huh..bgs btl..dio sbt "sa" 2 nipis molek..hehe

Hanis MY said...

good boynya SN!bla nk jumpa aunty ni?

Huda said...

betul tu kak..cam husna, kami biasakan dia layan video alif ba ta since dia 10bulan lagi..then dia sendiri nak ikut. abc semua dia belajar thru video. wlupun x smua dia kenal tp bila tnye tu dia leh jawab gakla :)

e.l.i.z.@ said...

nok suko dulu pasal cik ponti tu buleh ahahha dey lagi duk cegat situ hahaha

comel la buku alif ba ta tu..colorful..biru dio pekat..sedap ngelih hihih..

bijok la SN ni..doh mok ayoh bijok tu gak..pahni acu ajar randomly huruf tu.lg kuat dio cepat igt n kenal

Sitisifir10 said...

congrates SN...meh la nak beranak perempuan solehah sorang untuk SN muahahahahaha

Oyis said...

bijak SN, independent study gitu. btw, nak tanya la, yatie ada ajar huruf jawi skali dok? sbb saya ngan aisyah ni, mcm konfius sket. di rumah saya suka nak ajar biar bole huruf hijaiyah dulu, biar pandai ngaji quran yg utama, jawi tu kemudian la. tp ada buku2 hok dari msia ni buku ejaan jawi, so bila aisyah belek2, dia mcm bole sebut huruf la mugo lebih kurg sama jah, tp konfius sbb kejap ada huruf cha, pa, ga, kjp lg bukak buku lg satu x dop plak. wat pening budak betul. at the same time kalo dia dah kenal huruf cha, ga, pa, nga, nya tu bagus jg, senang besok2 x la payah nak re-introduce. tp baso budak 3 thn ni, kita royat, hok ni jawi, hok ni quran, x paham gapo pon dia. how do u think we should go about tackling this eh? just tukar2 fendafat, thanks

Nadiah Sidek said...

aiseh..anak dara i >2 tahun (2 ++ takkan tak boleh kot?). melepas la nak bermenantukan nazhan :p

transformed housewife said...

nanti MOk Long hantar buku Iqra' ko Naazhanlah. Bulih Nazhan baca guno Iqra' pulok.

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

saya bli cd hijayiah...

Affieza said...

Good boy Baby SN...hehe

kakyong said...

tahniah untuk SN, terang hati... cepat belajar..

Aliya pun kakyong tak force sgt dia nak belajar.. tp nampak dia lebih 'laju' dari Anis.. dia suka menulis huruf, nombor..

Aleyn said...

Alhamdulillah...terang hati ek...

yatie chomeyl said...

Nieda >> harap2 smp ke besar la rajin belajar

Paan >> dio tiru dale video sebut gitu :)

Hanis >> aunty mari la derat sini, leh jupo SN dgn mommy SN *wink wink*

yatie chomeyl said...

Huda >> kena selang seli video dgn flashcards, baru seimbang cara pembelajaran dia tu ye tak?

eliza >> aah, lo ni ore nk bg dio ngafal huruf ikut turutan dulu..lps tu bilo dh reti tu..ore ajar randomnly pulop. thanks 4 the tips :P)

ahkak pija >> sila la beranak anak pompuan kecik lagi, pastu kita tunangkn diorg dr kecik hehehe

yatie chomeyl said...

Oyis >> ore x ajar huruf jawi sbb niat oghe nak dio belajar bc quran. kalu campur jawi pulop, tkut dio pening sbb dale Quran takdop huruf2 cha nya tu

Nadiah >> kalau safiyyah berkenan kat SN, boleh je..I tak berkira sgt takat setahun je tua hehe

k/nur >> yea yea, nanti leh la Nazhan bljr lagi advanced

yatie chomeyl said...

Mama Amana & Arief >> kat sini xde jual, tu yg I pasang yg kat youtube je tu :)

Affieza >> thank u ;)

k/yong >> Mesti Anis rasa tercabar tgk Aliya lg maju dr dia ye tak?

Aleyn >> Alhamdulillah, harap2nya kekal gitu lah smp bila2

@e_da said...

sejuk perut ngandung dia yatie..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...