CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 21 June 2011

Pavlova for Daddy & A Phone Call for Abah



Father's day for the year 2011 was celebrated all over the world on Sunday, 19th June 2011. As we have other plan for Sunday, I decided to celebrate SN's daddy's day on Saturday. *yeah, I memang macam tu..suka hati I sahaja tukar tarikh celebration ikut sesedap rasa*.



Nothing much for the celebration except we have home-made pavlova cake baked by yours truly. Macam biasa, dont judge my cake by it's appearance as the pavlova cake that I made does not look like the same as the one that you can find in the bakery. Nevertheless, the taste of delicate crisp crust and soft sweet
marshmallow in the center of the cake make you go speechless.

http://2.bp.blogspot.com/-18VxN9TAPWo/Tf9Nv9e5sFI/AAAAAAAALRs/JNJo87gq6-Q/s1600/DSC_0004-4.JPG

For those, who would love to try it; here's the recipe. Source: Joy Of Baking.

Bahan-bahan:

(1) Untuk Pavlova:

putih telur dari 4 biji telur

• 1 cawan (200 g) gula superfine (castor)

• 1/2 teaspoon pure vanilla extract

• 1 teaspoon white vinegar

• 1/2 tablespoon tepung jagun

(2) Untuk Topping:

• 1 cawan (240 ml) whipping cream

• 1 1/2 tablespoons (20 g) gula

• 1/2 teaspoon esen vanila

• Buah-buahan segar - kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, passion fruit, peaches, pineapple, or other fruit of your choice

Cara-cara :-

(1) Untuk Pavlova:

• Panaskan oven ke 250 degrees F (130 degrees C).

• Lukis bulatan 7 inch (18 cm) atas baking sheet.

• Pukul putih telur sampai jaid macam ada tanduk *meringue*.

• Tambah gula ssedikit demi sedikit dan set mixer dengan kelajuan high speed, sampai meringue kental (rasa dengan jari adunan itu kalau nak pastikan gula dah betul-betul sebati. The meringue should feel smooth, not gritty. If it feels gritty the sugar has not fully dissolved so keep beating until it feels smooth between your fingers).

• Masukkan esen vanilla. Taburkan vinegar dan tepung jagung atas meringue itu dan kacau sebati guna spatula.

• Curahkan dan ratakan meringue di dalam papan pembakar ikut bulatan yang dah di lukis tadi. Ratakan hujung nya, pastikan hujung meringue tu tinggi sikit dari yang di tengah. (You want a slight well in the center of the meringue to place the whipped cream and fruit.)

• Bakar 60-75 mins atau sampai outside is dry and is a very pale cream color.

• Tutup oven dan buka pintu oven untuk pastikan meringue sejuk. (The outside of the meringue will feel firm to the touch, if gently pressed, but as it cools you will get a little cracking and you will see that the inside is soft and marshmallowy.)

(2) Untuk topping

• Pukul whip cream + gula sampai kental

• saukan whip cream atas pavlova dan hiaskan dengan buah-buahan.

• jangan letak awal-awal whip cream ni, masa nak makan baru letak.




Masa tengah makan pavlova tu, I wish lah kat hubby "Happy Father's Day"; then SN pun imitate what I just said and wish his daddy "Epi Yayes Dei" eheh. So cute. Besides that, SN ada bagi hadiah juga untuk daddy yang dia buat dengan sensei kat nursery. Hadiah itu ialah carrot yang SN tanam sendiri dan daddy kena jaga carrot itu sampai tumbuh.


http://3.bp.blogspot.com/-_cRaAT6UFZI/Tf9Klp23xII/AAAAAAAALRk/1ycCCGlAEEU/s1600/edited%2Bpics3-2.jpg


Lepas sesi makan pavlova tu, daddy and SN lepak-lepak kat toys room and have their daddy-son time together while I keep myself occupied with a show named Islam Itu Indah yang ada Ariel Peterpan. Kebetulan pulak, topiknya ialah "Ayah dan Anak". Sesuai lah dengan sambutan hari bapa. Walaupun gaya Ustaz yang bagi ceramah tu agak pelik sikit lah mula-mula tengok, tapi cara dia cakap itu buatkan jemaah yang mendengar tak mengantuk.




Tenang saja nampak wajah Ariel dan suara nya masa menyanyi lagu buat Ayah tu sangat merdu dan gemersik sampaikan bait-bait lirik lagu itu tepat menusuk ke jantung. Terus buat I rindu pada abah I.

While watching the video, there are some important points that I gather from it untuk memperbetulkan diri I sendiri:-
(1) kalau ayah dengan anak ada pentengkaran, ANAK lah yang harus mengalah

(2) Rasullullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:
"Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibubapa."[ Sahih: Dikeluarkan oleh al-Tirmizi dalam Sunannya – hadis no: 1899 (Kitab al-Birr wa al-Shalah, Bab berkenaan keutamaan pada keredhaan ibubapa) dan ia dinilai sahih oleh al-Albani dalam Silsilah al-Ahadits al-Shahihah – hadis no: 515.]

(3) seorang anak Tidak Boleh Membenci Dan Memutuskan Hubungan Dengan Ibubapa walau seburuk mana pun bapa mereka sebaliknya hendaklah sentiasa berdoa supaya di buka kan hati bapa nya untuk berubah ke arah lebih baik.


(4) kamu dan hartamu adalah milik ibu bapa mu


• Rasulullah SAW pernah menitiskan air mata mendengar pengaduan seorang lelaki tua mengenai anaknya yang menderhaka. “Wahai Rasulullah, anakku telah aku didik tetapi setelah dewasa dia menzalimiku. Lelaki itu kemudian menyatakan kesedihannya dengan untaian syair yang memilukan:

Ketika engkau masih kecil, tangan ini yang memberimu makan.

“Engkau minum juga aku yang tuangkan. Apabila dirimu sakit, aku berjaga semalaman.

“Kerana sakitmu itu aku mengeluh kerisauan. Tetapi, di saat engkau dewasa dan mencapai tujuan.

“Kulihat pada dirimu apa yang tak ku harapkan. Kau balas aku dengan kekasaran.

“Seakan-akan nikmat dan anugerah engkau yang berikan.”

Mendengar bait-bait syair lelaki tua itu, berlinanganlah air mata Rasulullah SAW seraya bersabda yang bermaksud: Kamu dan hartamu milik ayahmu.” � (Ditakhrij oleh Ibnu Majah 2357, Imam Ahmad dalam al-Musnad 6883, Ibnu Hibban dalam sahihnya 409, 4182. Al-Baihaqi dalam al-Sunan 16054)



Air mata mengalir laju bila mengenangkan perangai I terhadap Abah, especially lepas arwah mama dah meninggal. Walau apapun yang abah dah buat yang pernah melukakan hati I, ia takkan mampu menidakkan hakikat yang tanpa abah, I tak mungkin ada di dunia ini.



A friend of mine pernah berpesan yang "kita ni dilahirkan tanpa ada apa-apa. darah dan kulit yang membalut tubuh kita ni pun bukan kita punya. itu hak mak dan abah kita. jadik walau ke mana kita pergi mak dan abah akan sentiasa dengan kita. Janganlah berkecil hati sebab abah kita pun manusia jugak tapi tanpa abah, kita tak ada di sini".


So I called abah to wish him "Happy father's Day". He was delighted to hear my voice. We had a short 5 minutes conversation; bertanya khabar dan cerita perkembangan terbaru pasal my family & I kat sini. I mengadu dengan abah how malas I am right now to proceed with my study and the feeling of giving up keep coming to my mind every now and then. So abah promised me that he'll perform solat hajat for me. "Nanti male ni abah semaye hajat dan doa untuk Tie".



That reminds me of my good old time back in USM (2002-2006). Everytime sebelum masuk dewan periksa, I akan call abah dan minta abah doa kan supaya I dapat jawab soalan exam dengan baik. Thus, bila abah janji nak solat hajat dan doakan agar study I kat sini berjalan lancar, sama macam apa yang abah selalu buat dulu....I realized that abah is still the same abah that I used to have although arwah ma is no longer with us.




Despite the fact that abah now has new wife, he is still my abah dunia akhirat. I'm thankful to Allah for I still have abah and he'll always be my abah dunia dan akhirat.



I hope that SN will learn and realized that no matter how hurt the child are towards his parent, the child has no right to hurt his parent's feelings. Thus, I pray to Allah that SN and his daddy will stay together through thick and thin even though if I might be no longer with them.

I hope they'll stay together during the good time



and don't fight with each other during the bad time




And I hope that hubby will be the best daddy for SN and his other siblings *Insya Allah*.


Happy Father's Day to abah, hubby, abah hubby (FIL), Abg Arif (BIL) and Pein (my brother).

Pssssttt: walaupun video ceramah itu panjang, tapi ia sangat menyentuh hati. Kalau ada masa, I sarankan korang untuk tengok video itu dan ambil pengajaran dari ceramah tersebut.


~ Thanks for reading this (^-*) ~


23 words of wisdom & comments:

Huda said...

happy father's day to daddy sn :)
insyaAllah kak, moga doa akak Allah makbulkan :) amin

Hanis MY said...

sweetnyaaa.... lovely entry... sayu je rasa T_T

=*NuRo0L* = said...

kak, wajah nya ariel itu tampak jernih sekali ya.. (tiba2 tercakap bahasa Bandung) cm tak sangka ape yg telah dia lakukan.. harap taubat nya diterima allah swt.. (dlu penah minat gle ngan peterpan especially Ariel)

zailamohamad said...

owh, zaila xcelebrate pom sebab hubby dok busy keje sampai terlupa nk wish kat dia..huhuhuhu

Yatie, zaila dah courier dah voucher hok zaila nk bg haritu, acu tanya adik ipar yati dah dapat ke belum?

Mama Zharfan said...

pic last tu sgt cute :)
entry yg touching ni,,,

アヌム ちゃん said...

sedihnyaa baca entri ni..takpe k.yatie bolehnyaa abiskan study tu..good luck ye :) btw sedapnyaa nampak pavlova tu..huhu~

e.l.i.s.s.m.i.e said...

rajin nyer yati :) eliss beli jah kat kedai, tu pun kira surprise jugak la kat hubby konon anak nak makan kek ;p

anyway, hppy father's day la kat daddy's SN :)

Almiraz said...

Entry ni menyentuh perasaan la Yatie...parents are my softspot...n i pun harap anak2 mengingati kita bila dh besar nti, tak salah I, ada doa utk itu kan? ...or maybe I'm wrong...btw, comey pulok tengok SN tuh...

nurulzia said...

Oh tempting nya...pos ke mesia bole? My fav all the time pavlova ni and so sweet kan dpt berckp ngn ayah..

Jiji said...

tsk tsk..

p/s: cantik ko edit gambo ko tuh!

transformed housewife said...

knur tok wish pun utk abah tapi meme betul gapo2 pun hok berlaku dulu, kito tak dok hok nok maroh sbb kito pun ado banyok saloh.

.m.u.n.i.r.a. said...

errr kek tu nampak sedap je yatie ;)

London Fashion Store said...

Me too enjoyed so much the show of 'Islam itu Indah', walaupun ustaz tu agak pelik dan kelakar but seriously air mata mengalir jugak bila dgr hujah2nya tentang anak patut mengalah dgn ibu bapa....terkenangkan sikap2 aku dolu kala...tambahan lagi jauh2 di perantauan mcm ni....lagi laa...huhu

Hanis MY said...

coman nyo namo kelas nazhan, dio suko makey dop momo n sakuranbo tuhs?

Idayu said...

buang yg keruh ambik yg jernih...semoga sumanya kembali ok!

♥MAMASYAZA♥ said...

happy fathers day to daddy sn ok

yatie chomeyl said...

Huda >> insya Allah, Ameen

Hanis >> sweet ko? mekaceh :)

nurool >> aah tenang banget ni wajah nya si Ariel *jangkit cakap bandung gak* :p

yatie chomeyl said...

zaila >> ho, sampai doh..tenkiu deh ;)

MZ >> tu candid pic masa diorang tgh tdo..nmpk mcm gaduh eheh

Anum >> try la buat, senang je nak buat pavlova tu :)

yatie chomeyl said...

eliss >> rajin sbb sini payoh nk cr kek halal. klu ore di Msia, beli kedai jugop hehe

almiraz >> gmbr tu masa SN 6 bulan..tembam lg..skrg dh kurus x comel sgt dah eheh

nurul >> kalau I kat msia, I rather gi beli je pavlova tu..leh makan sama2 dgn u ;)

yatie chomeyl said...

Jiji >> lawa kan aku edit gmbr tu :p

k/nur >> yup, mengalah x bererti kaloh

munira >> tp rupanya tak de rupa kek kui3x

yatie chomeyl said...

bibi >> tu la, byk dosa kita yang x sedar...harap2 ter ampun ladosa2 kita tu kan

hanis >> dio berehi belako buoh2 sini..muur buoh sini muroh. kelik Msia, bangkrap mommy huhuhu

idayu >> Insya Allah, ahar2p gitu lah

mama syaza >> thank u akak *jawab onbehalf on SN's daddy. ;)

Drama Mama said...

happy father's day! i slalu teringin nak buat pavlova tapi pemalas sungguh2 nak bake. hahaha

e.l.i.z.@ said...

rajin nyo dio wat kek..mujo wi resipi siap.leh gok tiru *kalu rajin la :P

mesti doa abah awok termakbul ni sbb tu sokmo suh abah doa :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...