CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 9 June 2011

SN's milestones : 2years old

Wohoo, Groucho Marx is so true when he said "Time flies like an arrow"; sedar tak sedar minggu depan akan berlansungnya konsert akhir Akademi Fantasia 9!. Erk, apa kes tiba-tiba masuk bab AF9 ni?. Haruslah selit sikit-sikit kan..kata kipas-susah-mati AF!. Punya lah cepat masa berlalu, setiap hari I layan diari AF alih-alih mingu depan nak layan apa pulak kat You Tube? jelir ngeeeeee.


Yang sebenarnya perumpaan untuk masa berjalan pantas ini bolehlah di ibaratkan busur panah yang dilepaskan oleh pemanah hebat. laju berdesup je perginya. *kalau busur panah yang di lepaskan oleh orang macam I ni, tak bergerak ke mana pun busur panah itu* jelir .


Punya lah cepat masa berlalu, sampaikan I tak berkesempatan nak update milestones SN during his 22nd and 23rd months of age. Kalau dulu setiap bulan I akan meluangkan masa untuk update on his milestones, tapi sekarang ni main langkau-langkau saja. Lagipun blog ni memang hari-hari cerita pasal SN jugak kot, jadi tak payah update milestones setiap bulan macam masa baby dulu lah erk *alasan mommy yang malas*.


Anyway, let's cut the crap and focus on his latest milestones so far during his 2 years old of age :-

Movement milestones

  • Climbs onto and down from furniture unassisted especially onto the dining table
  • Walks up and down stairs holding on to support --> * sekarang tak payah dukung dah naik tangga dari tingkat 1-5. Legaaaa mommy, tak payah penat-penat dukung budak 10.4kg*.

+- SN panjat tangga nak balik rumah -+


Milestones in hand and finger skills

  • Scribbles spontaneously --> *nasib baik tak conteng dinding*
  • Builds tower of four blocks or more

+- tertonggeng-tonggeng ihikhik cari mainan -+

Cognitive milestones
  • Finds objects even when hidden under two or three covers *suka suruh mommy/daddy nyorok bawah selimut pastu buat-buat terkejut bila jumpa*
  • Begins make-believe play

Social and emotional milestones

  • Imitates behavior of mommy and daddy --> *mommy pakai shades, dia pun nak pakai jugak*
  • Increasingly enthusiastic about company of other children --> *tapi bila bergaduh rebut mainan, terus nangis kuat-kuat. manja terlebih!.*
  • Demonstrates increasing independence --> *jalan kat mall tak nak pegang tangan kecuali masa nak naik escalator je nak pegang tangan*

http://1.bp.blogspot.com/-RTZO-JiyUhI/Te94XJ7zIUI/AAAAAAAALK4/Opv7x1KRpDQ/s1600/edited%2Bpics3-1.jpg

+- gaya Muthu mutu keunggulan -+

Language milestones

  • Points to object or picture when it’s named for him
  • Uses simple phrases --> *comel sangat dengar dia sebut "please" at the end of the sentence each time when he request for something*
  • Follows simple instructions --> *kalau mommy sebut "katazuke"(clean up) dia akan kemas toys dia*
  • Repeats words overheard in conversation --> *kalau mommy panggil Abe, dia pun gedik pangil daddy Abe jugak*
  • Able to follows lyrics from the songs --> *dah boleh nyanyi lagu selawat (Raihan), baca doa makan sikit-sikit, nyanyi Itsy Bitsy Spider and Twinkle Twinkle Little Stars*
  • Recognizes names of familiar people, objects, and body parts --> his fave. item now is ANIMALS --> *see the video below*

+- (video): SN ♥ Animals, dah kenal 20++ jenis binatang -+


Alhamdulillah, syukur pada mu Ya Allah kerana mengurniakan kepada kami suami isteri seorang anak yang sihat, bijak dan cergas. Semoga SN sentiasa dalam lindungan Allah sehingga akhir hayat dia, Ameen.


http://3.bp.blogspot.com/-tytOeW3rTL8/Te94XTiUbSI/AAAAAAAALLA/Ul7ZseOOy-U/s1600/edited%2Bpics3.jpg
+- senyuman mu pengubat segala duka lara -+


Pssssttt: SN demam dari kelmarin. Semalam I cuti dari lab untuk jaga dia kat rumah. Hari ni hubby pulak cuti dan jaga SN kat rumah. Hope esok dah sembuh lah dia.

~ Thanks for reading this. Anda semakin chomeyl kalau anda memberi komen (^-*) ~

18 words of wisdom & comments:

isabelle said...

dah besar anak bujang u... dah sesuwei kalo nak start pikir ttg adik.hihi

e.l.i.s.s.m.i.e said...

sekejap jer dah besar..macam baru jer tengok dia kecik :)

semoga dia cepat sembuh..ameen..

Heartilyina said...

kalau rmbut sn pjg dlu nmpk mcm baby2 sket. skrg nmpk kakkoi mcm dh bsr je hihi. moga mmbsar dgn sihat n bijak :)

Huda said...

SN same ngn husna la kak..suka nyanyi lagu raihan..syukur dan puji2 an, lagi 1 hijaz-rasulullah..zikr doa jgn cakapla..sume dia hafal duk tgk kat astro oasis selalu kan :) itsy bitsy n twinkle pun dia bantai hapal..adeh sumela..:)

nieda said...

rasa cepat je masa berlalu kan..dulu kemana2 kena dukung skrg ni pegang tangan pun taknak..moga jadi anak yg soleh SN..happy birthday

CuppyCakeMommy said...

get well soon SN..dah besar ni mmg makin bijak and banyak akal kat diorang..

Jiji said...

Scribbles spontaneously --> *nasib baik tak conteng dinding* ----> NOT YET!!!!!!!!!! KO TUNGGU JE!!!

anis: miiii wukkkkk, er le per!

*scrible-scrible*

translate: Ami look elephant!

Hanis MY said...

hok plg best SN sebut abe jugok hehe comel...

oho...laye NE jugops... nanti leh story mory ko ore hehe...

Ummu Ammar said...

Semoga baby SN membesar sebagai anak soleh yang beroleh kejayaan hidup di dunia mahu pun di akhirat...

transformed housewife said...

baru jah lg raso main2 dgn Nazhan. loni kalu dio main dgn Tini & Fizah mesti best tengok.

Ummi Salsabila said...

mmg cepat masa berlalu.dah besar sungguh nazhan ni.mcm2 dah pandai.bergaya pun dah pandai!:)

Nadiah Sidek said...

kelakar la gmbr nazhan tertonggeng tu. mcm gaya nak masuk ke dimensi lain. ala2 mcm pintu doraemon. hihi..

Idayu said...

get well soon eh. susah kalu ank2 demam nih..

yatie chomeyl said...

isabelle >> insya Allah, ameen :)

eliss >> tu lah, lo ni x baby doh la

ina >> insya Allah, ameen :)

yatie chomeyl said...

Huda >> kat sini x dpt nk tgk oasis, SN tgk kat u tube je la hehe

nieda >> btol3x, berlagak btol skrg ni

cupycakemommy >> yup, kdg2 tak terlayan dgn kerenah dia tu kan

yatie chomeyl said...

Jiji >> it's her artwork, kindly respect it :p hahhahaha

hanis >> meme pong. lo ni klu nk panggil abe, sebut slow2 tkut dio tiru hehe

UA >> insya Allah, ameen :)

yatie chomeyl said...

k/nur >> tggu la hjg thn ni deh, insya Allah kami kelik 2 bule

US >> bab bergaya tu mmg no 1 ;)

yatie chomeyl said...

Nadiah >> dia tgh cari mainan dia dlm kotak tu ngee

idayu >> yup, mommy & daddy yg susah hati bila anak demam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...