CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Monday, 6 June 2011

Golden Week's Trip: Aso Kujyu & Jigoku, Beppu

Hari ini nak sambung lagi entry jalan-jalan sepanjang Golden Week's Trip sepanjang cuti seminggu di awal bulan lepas dan sepanjang melayan kunjungan tetamu dari Malaysia. *Aiyoyo, lama bebenor nak habiskan update entry untuk jalan-jalan seminggu itu ye*.

Golden Week's Trip: Day 5 - Aso Kujyu, Kumamoto

We've been to this place before and I've blogged about it in the entry Menjenguk Kawah Gunung Berapi di Aso Kuju National Park. Jadi kali ini kami pun bersemangat lah nak bawak Mokde's family and Deja yang datang jauh-jauh dari Malaysia untuk melihat sendiri gunung berapi aktif ini.

http://3.bp.blogspot.com/-xLG3cE50L24/TexLml4OJrI/AAAAAAAALJA/sbm9nbEIatc/s1600/DSC_0002.JPG

Unfortunately during the visit; due to strong volcanism activities as well as strong smell of the sulfurous acid gas that could cause health problem to the respiratory organs, we couldn't make it to the top either by car or ropeway.

http://1.bp.blogspot.com/-k-DDx9RM1DY/TexLm41TBsI/AAAAAAAALJE/hWpYWJgYR9M/s1600/DSC_0011.JPG
+- terkandas di pertengahan jalan, ropeway di tutup atas sebab-sebab keselamatan pengunjung -+

http://4.bp.blogspot.com/-0m3iTv4Ofko/TexLnjBhKiI/AAAAAAAALJI/16iwlvOIHaE/s1600/DSC_0014.JPG
+- baca sendiri -+


Dah lah kitorang parking kereta jauh, terpaksa menapak jalan kaki naik gunung tu sambil dukung budak seberat 10.2 kg huhuhu, kusss semangat; macam nak patah lengan ni ha.


http://1.bp.blogspot.com/-hLLgJ_LWTSA/TexLn-Lf8ZI/AAAAAAAALJM/Ubb8IzdDvs4/s1600/DSC_0023.JPG
+- berhenti posing kejap on the way turun dari gunung -+


The only way to see the volcanic mountain is by helicopter but ramai sangat la pulak orang beratur untuk naik helicopter jugak.

http://3.bp.blogspot.com/-vdrChYIva4E/TexLoRucRPI/AAAAAAAALJQ/Ep5lHMeDrOY/s1600/DSC_0034.JPG
+- nampak helicopter kat belakang kitorang tu tak?. kalau nak naik kena tunggu 40 minit sebab ramai orang tengah tunggu turn -+


Akhirnya kitorang posing kat photo area je lah. Ada jugak pakcik Jepun yang jual batu dari gunung tu dan juga sulfur.Pakcik tu siap boleh cakap Melayu sikit-sikit dan pakcik tu jugaklah yang tolong ambil gambar kami beramai-ramai ini.

http://4.bp.blogspot.com/-BdWKYlwKduc/TexLlxIdkgI/AAAAAAAALI8/zPDBkiuIVdU/s1600/226767_1832879234071_1603131678_31773933_4752869_n.jpg


It was quiet a tiring trip sebab jalan sangat-sangat jem, and in the end bila sampai situ tak boleh pulak nak naik atas. Huhuhu, thus explain this sweet pose of baby SN and I in below picture. So sweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeet, ihikhik teetttt.

http://3.bp.blogspot.com/-6WeXBL1nMAo/TexLo42EhvI/AAAAAAAALJU/q_jxQWQ80Nw/s1600/DSC_0049.JPG
+- mommy & son's sweet moment
love -+


Golden Week's Trip: Day 6 - Jigoku, Beppu

Jigoku, Beppu ini atau dalam bahasa melayu nya ialah "neraka"; pun I dah pernah cerita kat dalam entry "Neraka" Dunia di Beppu. Kitorang sengaja bawa Mokde's family and Deja kat situ, tapi kalau ikutkan plan asal kitorang dah malas nak masuk. Alih-alih Pok De belanja tiket masuk untuk hubby & I, so kitorang pun masuklah juga.

http://1.bp.blogspot.com/-PNgEyMg-8bQ/TexLtswFayI/AAAAAAAALJ8/9nLJU1BMd2E/s1600/DSC_0165.JPG
+- macam biasa, hobi favourite ialah tiru aksi patung -+

http://3.bp.blogspot.com/-9Zfk9fO_-IU/TexLuNHOHdI/AAAAAAAALKA/WtwuJRGlRNE/s1600/DSC_0167.JPG
+- from left: Deja, yours truly, Mokde & Mia, Adam & Pokde -+


Last time kitorang datang masa winter but this time kitorang pergi masa Spring season. Lain sikit lah suasana kat dalam tu sebab ada bunga Azalea menyambut kami. Nice scenery.

http://1.bp.blogspot.com/-iGzhUlXgWE8/TexLrELG9MI/AAAAAAAALJo/M9g83qjEU_A/s1600/DSC_0120-1.JPG
+- bunga di kelilingi bunga-bungaan ececece -+

http://3.bp.blogspot.com/-a-PtOpgu5X0/TexLsKXzQoI/AAAAAAAALJw/O43Az67dpy8/s1600/DSC_0145.JPG
+- Daddy & SN rendam kaki kat kolam air panas -+

Kebetulan jugak hari kami pergi tu tengah panas terik, itu yang I siap berpayung *bajet takut hitam la tu* dan siap pakai shades encem. Tapi tak boleh nak pakai lama shades tu, kejap2 budak kecik tu nak tarik then nak pakai, pastu shades tu jatuh melurut la sebab hidung SN tak semancung hidung mommy ihikhik ekekekeke.

http://1.bp.blogspot.com/-0sYz73dcois/TexLrmDVhaI/AAAAAAAALJs/C5YbnZd2xNI/s1600/DSC_0140.JPG
+- bawa lari shades mommy jauh-jauh sebab takut mommy ambil balik -+

http://3.bp.blogspot.com/-2dBNqhgHnSc/TexLsuwlGSI/AAAAAAAALJ0/026PDOpvFQ0/s1600/DSC_0146.JPG
+- Pose ala Angelina coli Jolie , siap buat pout mouth bagi nampak seksi -+

http://1.bp.blogspot.com/-gcPbj78VG58/TexLtAkRi5I/AAAAAAAALJ4/da4TywGaPzY/s1600/DSC_0162.JPG
+- nak tiru mommy pose silang kaki tapi kaki pendek kui3x -+

Kebetulan juga hari yang kitorang pergi tu, ada demon yang akan lawan Jan-ken-pon (rock-paper-scissors).

http://4.bp.blogspot.com/-Fn6wlMlDjy4/TexLpcRnVaI/AAAAAAAALJY/VVSKMJ4ifD0/s1600/DSC_0073.JPG http://3.bp.blogspot.com/-G6yeox1mUxo/TexLp8OTVNI/AAAAAAAALJc/R4eJpC8z7bE/s1600/DSC_0090.JPG
+- posing dengan Demons, budak kecik penakut control perasaan takut masa ni, sikit lagi nak nangis -+


Pengunjung bertuah yang menang lawan jan-ken-pon dengan demons tu akan dapat hadiah. Deja pun bersemangatlah nak lawan jan-ken-pon dengan demons. tapi nan ado....kalah jugak
ihikhik eheh.

http://3.bp.blogspot.com/-LbmBD45DFCU/TexLqYZoYGI/AAAAAAAALJg/zvpRGbP2cU4/s1600/DSC_0096.JPG
+- ramai orang beratur nak lawan jan-ken-pon dengan Demons -+

http://2.bp.blogspot.com/-PVtZoHUjEss/TexLq6DDykI/AAAAAAAALJk/68bVzx0qq50/s1600/DSC_0099.JPG
+- Deja sedang mencuba nasib -+


Masa kami datang first time hari tu,kami memang habiskan jalan-jalan kat semua kolam-kolam neraka itu tapi kali ini sebab nak rushing ke tempat lain, so kami masuk kat 5 kolam neraka sahaja instead of 8 kolam neraka yang ada.

http://4.bp.blogspot.com/-g4s6AQyShXs/TexLlqTsDmI/AAAAAAAALI4/z6InqtZH73w/s1600/225352_1832865353724_1603131678_31773891_3696661_n.jpg
+- minum air panas -+


Next trip juga merangkap last trip untuk this 2011 Golden Week's Trip ialah trip yang paling best dan menarik iaitu kami ke Kitsuki Castle, Oita untuk merasai sendiri pengalaman pakai kimono. So, stay tune for my next entry on Travel & Living's segment as I'm going to blog about the kimono experience. Tungggguuuu eh lovelies sekalian. kenyit


Psssssttt:
sekarang SN dah ada shades sendiri, tapi dia tetap nak pakai shades mommy..isk3x
tanduk. kecik-kecik dah demand okeh.

~ Thanks for reading this. Anda semakin chomeyl kalau anda memberi komen (^-*) ~

9 words of wisdom & comments:

Hanis MY said...

nati ore g derat sano bowok g situ jugok deh... koya sungguh bilo ntah nok sapa fukuoka ni..

p/s: g makey doh ko di sinunnnn???

Oyis said...

fuh sweeeeet betul gaya anak dan mummy penat mendaki bukit tu

*∽ IZAN ∽* said...

pernah 2-3 kali gak gi pjt Mount Aso tuh.. kalau pergi time haru memang terbaek.. sejukkk dan rumput gunung menghijau uhuhuhuu.

gelihati tgk taman neraka tuh.. ada2 je derang ni punya idea isk isk iskk

transformed housewife said...

meme comei jah gambar Tie tido dgn Nazhan tu.

Amy Syaquena said...

wah bestnya , cantik view kat sana...

Huda said...

huda baca entry ni duk usha gambar baju akak je :) ada style la kak :)

yatie chomeyl said...

hanis >> gi doh make, tp hubby kato protion tu sikit utk perut dio..x kenye. klu utk ore, kenye doh hehe

oyis >> sweet kan, napok dop ado air liur basi tu ekekeke

k/izan >> aah mmg best gi itme haru..cantik scenery dia

yatie chomeyl said...

k/nur >> solah yg candid amik gmbr tu hehe

Amy >> aah, mmg cantik sgt

Huda >> tenkiu2x *blushing*

アヌム ちゃん said...

cuak pulak tengok gunung berapi tu berasap gitu..huhu..btw, suke gambar dekat bawah yang berskirt tu..ayunyaa..heee.likeee :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...