CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Thursday, 21 October 2010

Menjenguk Kawah Gunung Berapi di Aso Kuju National Park, Kumamoto

Macam yang I dah janjikan kat dalam entry Sports Day(Undokai) at Kinomi Hoikuen(nursery); hari ni I nak bercerita pasal aktiviti berjalan2 kami selepas berakhirnya hari sukan kat nursery baby SN menari pada hari Ahad itu. Di sebabkan seluruh jepun bercuti pada hari Isnin keesokan harinya, maka ramailah yang mengambil kesempatan cuti 3hari berturut-turut ini untuk bersiar2 jugak.

=- on the way to Oita dan Aso -=


Oleh itu, feeling traffic jam yang kami rasai pada hari itu ialah sama dengan feeling traffic jam di cuti musim perayaan kat malaysia huhuhuhuh...penuh kereta kat atas jalan. Nasib baik drive kereta auto...errrr, dan nasib baik jugak I jadi big boss encem je duk kat belakang dengan baby SN ehehehe.


=- 40km/j je kelajuan kereta masa traffic jam tu huhuhu -=

=- big boss yang bersenang lenang duduk di belakang peace -=

=- tuan driver yang lenguh kaki tekan brek & pedal -=


Orait bebeh, destinasi travel and living :ngacir: untuk kali ni akan membawa kamu semua melawat Aso Kuju National Park yang terletak di Kumamoto dan Oita. Aso Kuju National Park ni kira terletak di tengah2 pulau Kyushu ni.


http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7jsPLEJiI/AAAAAAAAJKU/vuXpnQKO_UE/s1600/DSC_0178.JPG

=- tengok betapa banyaknya kereta yang bersusun beratur tumbuk huhuhu -=


Tarikan utama di Aso Kuju National Park ini sudah tentulah Gunung Aso ("Aso-san" dalam bahasa Jepun) itu sendiri. This place is also a location of an active volcano and many hot springs.Many hot spring villages, including Tarutama, Jigoku, Aso, and Yunotani, are located inside and outside Aso-Kuju National Park. The Aso Uchinomaki-onsen-kyo Hot Spring Village, with more than 100 hot springs, is the largest among them.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7jFCd4iSI/AAAAAAAAJIs/UjwW6I7wvyw/s1600/DSC_0121.JPG


Aso Mountain range around five mountains which are:- Mount Naka-dake, Mount Taka-dake, Mount Neko-dake, Mount Kijima-dake and Mount Eboshi-dake (located in the center of outer rim of the crater - 19 km east-west and 24 km north-south).



http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7kronxrFI/AAAAAAAAJMM/lpN5tPrVtEw/s1600/DSC_0254.JPG


Aso-san has been worshipped as a sacred mountain. Those who witnessed and heard the overwhelming power of the mountain's infernos believed it was a kind of god and revered it. Aso began erupting about 300,000 years ago and 4 large eruptions, the last one of which was 90,000 years ago, formed the current caldera.

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7jS0Of1HI/AAAAAAAAJJU/VEzADVfrbFk/s1600/DSC_0146.JPG


The inside view of the volcano crater can be experience from the Aso Volcano Museum. But we didn't enter the Volcano Museum as we arrived quite late to the place due to the heavy congested traffic on the way there.

=- Aso Volcano Museum -=


We even had our lunch in the car boot itself as it is difficult to find some empty spot to enjoy our lunch. Plus, hubby dont want to be bothered carrying the foods and go high and seek for the perfect place, thus the car boot is the perfect place according to him.

=- parking pun penuh gila -=


Biarpun banyak mata yang memandang dan ada yang tersenyum sumbing melihat telatah kami, makan tetap makan...lagi pula hubby terus menerus mengingatkan I tentang konsep; "takpo, ore Jepun buke kenal kito pong. Kito kan tourist...wat rilek sudoh"....ngeeeeeeeeeeeeeeee.

=- makan bersungguh2 -=


Lepas dah isi perut penuh2, baru rasa bersemangat nak posing berdas2 berlatarbelakangkan keindahan alam. Memang terlalu cantik keindahan gunung2 yang menghijau itu...terasa macam berada dalam set cerita "Alice Yatie Chomeyl in Wonderland" jelir pula.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7jd-icslI/AAAAAAAAJJs/DRIlTnNSmDY/s1600/DSC_0154.JPG

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7jeTPRI-I/AAAAAAAAJJ8/5CDJ55g4lqI/s1600/DSC_0160.JPG


Hubby siap cakap, "eh dah mace kat US pulop".siul Hohoho..macam pernah gi US kan? ekekkeke.. yerlah, memang dah rasa macam kat countryside dalam cerita2 Hollywood yang selalu tunjuk jalan lereng bukit yang di hiasi gunung ganang yang menghijau di kiri dan kanan jalan..aaa..gitulah feelingnya.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7k-GVJdQI/AAAAAAAAJNM/ztTNa-wH48Q/s1600/DSC_0293.JPG

Kami berhenti di first pit stop untuk memulakan sesi fotorafi tak rasmi bagi keluarga SN. Walaupun bau agak kurang enak dari hasil perkumuhan kuda2 tunggangan di situ sedikit menganggu fokus kami, tumpuan terus di berikan untuk memberikan gaya ala Nasha Aziz dan Aaron Aziz.


Angin yang bertiup kencang membantu menyebarkan bau2 hasil kumuh kuda2 itu menusuk ke rongga hidung, oleh itu..kami harap anda memahami bila gambar2 kami yang konon2 nak posing ala2 Nasha Aziz & Aaron Aziz pada akhirnya telah bertukar menjadi posing ala2 Aziz Sattar ..angkatkening harap maklum.

=- baby SN seronok bila dapat lari2; mommy dah terduduk tak larat nak kejar -=

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7je8LFmQI/AAAAAAAAJKE/gs2DoPbF1zA/s1600/DSC_0166.JPG

=- posing ala2 Aziz Satar sebab asyik sengih je sengihnampakgigi ekekeke -=

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7ksICfheI/AAAAAAAAJMc/LzCstMt1EIo/s1600/DSC_0268.JPG

=- tengok view yang amat cantik di belakang kami itu -=


Sejurus bergerak dari gunung yang pertama, kami meneruskan destinasi ke Gunung Naka-dake. The 1,506-meter-high summit of Mt. Naka-dake, one of the major volcanoes of the world, where the air is filled with the smell of sulfur, can be reached by a ropeway and car. We choose to climb on the Naka-dake san with our 'Cik Dina'. celebrate

=- Rope-way station -=


This Naka-Dake Mountain is the sole place in Japan where tourists at the summit can take a close-range look at the dynamic fumes rising from the crater, which extends about one kilometer north and south and about four kilometers east and west. Since it is an active volcano, shelter dugouts are provided around the crater.

=- ramainya orang huhuhu -=


The smell of the sulfur is quite strong and people having asthma is not encouraged to go near the crater.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7j7KE7zbI/AAAAAAAAJLM/kVq-_eVVa2U/s1600/DSC_0201.JPG



http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7kJaqzS5I/AAAAAAAAJLs/au1AVIxdSQA/s1600/DSC_0223.JPG


The wind is also blowing quite strong on top of the mountain that even Baby SN is shivering; it's quite weird to see this budak yang selalu berpeluh ni menggigil kesejukan.


=- Baby SN siap tutup hidung sebab busyuk bau sulfur -=




We decided to warm ourselves in one of the shelter dugouts provided there. Kat dalam shelter dugouts tu pon, aktiviti posing di teruskan jugak sampailah tiba2 muncul Power Rangers merah dan Ninja yang duk puji2 Baby SN "kawaaaaiiii"(cute).kenyit




=- Baby SN posing kat dalam shelter -=

Being the typical Yatie Chomeyl, mestilah I sibuk2 nak suruh baby SN posing dengan Power Rangers tu kan..but as usual, Baby SN has also being the typical him that is soooooooo 'kowaaiii'(afraid) of anyone in a costume. Sigh..there goes mommy's hope to blog about Baby SN and Power Rangers. Nevertheless, I present to you the picture of Baby SN crying his heart out when mommy forced him to take a picture with Power Rangers. Biar baby SN malu bila dia besar nanti...gatai muahahahaha.


=- Baby SN menangis beria-ria takut kat Power Rangers kui3x -=


We left the place before sunset and encounter another tiring hours of congested traffic due to an accident that took place on the highway. In spite of the long traffic congestion hours, we treasure senyumkenyit the experience of visiting the Aso Kuju National Park.





http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7ksiQ8B2I/AAAAAAAAJMk/MVNGRlQM3oI/s1600/DSC_0275.JPG
=- aiseh, nampak bayang2 tripod pulak -=


Even so, we were very delighted to be given the chance by Allah to witness one of Allah's greenest and greatest invention on this earth. Alhamdulillah doa..Thank you Allah.



http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TL7kJ-yM5YI/AAAAAAAAJME/ccV-34Blj2I/s1600/DSC_0230.JPG



# Info gathered from Go.Jp

Psssssttt : tiba2 rasa rindu love pada abah sebab abah suka sangat bawak jalan2 kat tempat yang jalan berbukit2 macam ni masa kecik2 dulu...terus masa on the way balik dari gunung itu, I tepon abah..tapi tak bagitahu pulak kat abah that I miss him so much.

19 words of wisdom & comments:

dbalkis said...

gamba sume cantik2..best eh ada photographer jalan2 skali..hehe..

Hamizah said...

comel pemandangannya..bila la bulih sapa jepong jugok nih..

Ummi Dania Yasmine said...

cantiknya. err gunung berapi tu aktif lagi ye?

firahadifa said...

babe , tantek kete ko ...

kew_chop said...

lawanya caldina putih tu. beli nok wat kelik ko tu? beli la ko oghe 2 butir etek, hihi..

@e_da said...

yatie cantiknya... nak pulak gambo atas padang tu.. tp yg paling i berkenan kan... that ur CALDINA.. kereta idaman.. hihi.. dpt pakai livina kat sini pun jadi lerr... heheheh

Umie said...

amazing scenery..harap2 dapat ke sana jugak sementara duk kat Nihon nie..;-)

Atiqah said...

wow...subhanallah sgt cntik..

mazni_azis said...

mmg sgt cantik...cik dina pun sgt cute...hehehe...rugi la baby SN ni tak nk bergambar ngan power rangers tu...

zailamohamad said...

subhanallah, cantik pemandangan sano tapi kheto mung lagi menarik hatikuuuuuuuuuuuu

Affieza said...

Bestnyer dpt tgk pmdgn yg cantik2 secara live...

kakyong said...

puas tgk gambo comel2.. sambil menikmati aksi keluarga chomeyl... ;)
power rangers pun sempat enterprem... )

Oyis said...

subhanAllah, comey sungguh tempat nya. x rajing lg gi tmpt gunung berapi ni.

Nadiah Sidek said...

syoknya dia asyik berjalan je. kitorang kat sini kalau nak berjalan tak tau nak ke mana..takde apa pun kat sini. nak ke state lain kena tunggu cuti pjg la..uhuk!

yatie chomeyl said...

dbalkis >> xde photographer pon melainkan rely on incik tripod je every time hehe

k.hamizah >> insya Allah ado pelue nanti tuh :)

Ummi Dania Yasmine >> dh lama x meletup..tp kena hati2 jugak tkut tiba2 meletus lg

firahadifa >> hehe..kete yg ko tgk dlm byk2 gmbr ye

yatie chomeyl said...

murni >> hajatnyo gitu lah hehe

@eda >> gambar atas padang tu kene tahan hidung, bau kuda busuk sikit

umie >> betul tu, kena gi jugak alang2 dah kat nihon ni kan

atiqah >> cantik kan? ;)

yatie chomeyl said...

angah >> dia nangis beria2 takmo amik gmbr dgn power rangers hehe

zaila >> kui3x, napok keto puloop..ore suruh tengok pemandange :p

affieza >> aah mmg best, Alhamdulillah ;)

k.yong >> power rangers pun nk msk blog gak kui3x

yatie chomeyl said...

oyis >> keno gi, sano ado jugop kan tmpt gini?

nadiah >> kitorg pun dh nk habis tmpt jalan2 ni hehe

QarismaToys said...

Salam....hehehe...tejumpa lak kat sini. Sampaikan salam buat Salahuddin dgn pertanyaan...."bila nak balik Mesia, data logger kat Sg Pahang tu dah berkarat la...tak pun dah kena telan ngan toman kot?!" - kawan kat Jelobu (Mus)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...