CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Tuesday, 5 October 2010

Memilih cinta sempurna ibarat memilih buah yang ranum ♥

Life without love is like a tree without blossoms or fruit"
~ Hidup tanpa cinta ibarat pokok yang tidak berbunga atau berbuah. Itu kata2 yang di tuturkan oleh penyair ternama, Khalil Gibran. Demi mencari pengertian kepada kata2 indah nukilan Khalil Gibran itu, kami sekeluarga (hubby, baby SN & I) mengambil keputusan untuk menjejaknya di Kurume-shi. Destinasi mencari pengertian kepada madah pujangga itu di sertai juga oleh keluarga A.Sohiful-K.Aisyah selaku ketua rombongan, keluarga A.Zainuri-K.Yati, keluarga Bad-Ana dan 3 orang si bujang trang tang tang.


=- pencarian pengertian madah cinta bermula di sini -=


Ceh, alasan tak boleh blah, mengaku jer lah memang niat nak berjalan2 di hari cuti...tak perlu buat alasan mencari pengertian madah pujangga segala bagai kannnnnn? ngeeeee. kalau dah dasar suka jalan2 tak perlu salahkan tahi lalat yang banyak bertaburan di tapak kaki. Terimalah hakikat yang bila I jalan2, I ada ilham untuk update blog. Bila I update blog, secara tak lansung, I boleh bawak u all jalan2 jugak melalui segment Travel & Living di blog Yatie Chomeyl ni kan? eheh.


=- melentur buluh dari rebungnya, semoga baby SN pun suka jalan2 macam mommy jugak -=

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKiGeABNs5I/AAAAAAAAIzM/7w3RIA-xmxs/s1600/61161_1532315220464_1012278428_31518374_6276758_n.jpg
=- nampak tak 'cinta' dalam gambar ini? -=


Dalam usaha mencari pengertian kepada proses memilih cinta, kami mengunjungi ladang epal sebagai destinasi pertama. Setiap family di beri satu bakul kecil untuk mengisi epal atau anggur yang menjadi pujaan hati masing2.


=- yang mana satukah 'cinta' hati ku? -=


=- usaha gigih mencari 'cinta' -=

Rupanya bukan senang nak memilih buah yang terbaik bila ada banyak buah lain di sekitarnya yang sama masak ranumnya. Mula2 mungkin kita excited nak pilih buah yang paling merah yang kita nampak, jadi pencarian di teruskan dari pokok ke pokok. Tapi bila dah terlalu lama mencari dan kita sibuk nak bandingkan dengan buah2 yang di jumpai sebelum ini, pada akhirnya bakul itu masih kosong dan tidak terisi dengan satu buah pon lagi. Begitulah juga hal nya dengan cinta, kalau kita terlalu mencari yang sempurna, akhirnya kita akan melepas sebab cinta yang sempurna itu sudah di kebas orang ~ ting ting ting 10 markah sebab dah jumpa pengertian pertama senyumkepada madah Khalil Gibran itu ~.


=- I'll go
high and low to search for my perfect 'love' -=


=- I'll go high and
low to search for my perfect 'love' -=

Epal2 yang masak ranum kat situ memang menarik perhatian terutamanya di kalangan anak2 kecil. Semua pun rasa teruja nak petik, lepas tu teruja nak letak dalam bakul, kemudian teruja jua sua kan bakul itu pada mommy. Dengan wajah sedikit teruja, mommy akan hulurkan bakul itu pada daddy..dan tak payah teka lah wajah daddy teruja ke tak bila bayar buah2 yang di petik sesuka hati itu hohoho.


=- 'cinta' di hinggapi lalat yang cuba mencemar kesuciannya -=


=- bila boleh pegang2, boleh rasa2 itu namanya 'cinta' murahan -=


=- kepimpinan melalui teladan, like father like son -=

Bayaran untuk masuk ke ladang ialah percuma yang perlu di bayar ialah bila kita ambil buah itu. Begitu juga dengan cinta, setakat tengok dan pandang je tak payah keluar duit. Tapi kalau rasa nak angkat itu 'cinta', sediakan duit masuklah meminang ~ ting ting ting 10 markah lagi sebab jumpa pengertian kedua senyum kepada madah Khalil Gibran itu ~gatai ekekeke.


=- mommy kenalkan calon 'cinta' utk baby SN
gatai eheh -=


=- memilih sendiri 'cinta' yang sempurna -=


=- bertanya pendapat Daddy tentang 'cinta' pilihan nya -=

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKiG0207DaI/AAAAAAAAI0s/FN2pPEHlkVI/s1600/61161_1532316340492_1012278428_31518401_8353749_n.jpg
=- mendapat restu dari mommy & daddy pada 'cinta'nya -=


Pencarian memahami konteks madah pujangga Khalil Gibran di teruskan ke ladang anggur. Gugusan anggur yang berbalut rapi menyambut ketibaan kami. Keindahan anggur2 itu terlindung di sebalik bungkusan itu, yang nampak di mata kasar cuma apabila bungkusan itu di selak sedikit..maka pada waktu itu sahajalah ternampak keranuman anggur2 itu.

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKiHIsyiBXI/AAAAAAAAI08/X9uqJMUMx-E/s1600/61161_1532316420494_1012278428_31518403_1170772_n.jpg
=- ramai lagi yang masih mencari 'cinta' -=

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKiHJHO0IHI/AAAAAAAAI1U/u3F4wa_byp4/s1600/61161_1532316780503_1012278428_31518412_7633210_n.jpg
=- pilih jangan tak pilih -=


Begitu juga ibaratnya wanita solehah. peribadi nya tersimpan rapi di sebalik pakaian yang membaluti tubuhnya. Keindahan seseorang wanita itu cuma dapat di nikmati oleh suaminya yang sah. Dalam proses memilih calon siteri, lelaki di benarkan untuk melihat wajah perempuan yang ingin di kahwininya. *Bayangan babak ketika Fahry di perkenalkan kepada Aisya dalam Filem Ayat2 Cinta tiba2 muncul di layar fikiran*. ~ ting ting ting 10 markah lagi sebab jumpa pengertian ketiga senyum kepada madah Khalil Gibran itu ~


=- 'cinta' yang berkenan lepas menyingkap tabir -=


=- keranuman 'cinta' di nikmati sesudah di miliki -=


=- jangan terburu2 memilih 'cinta' mu wahai anakku, karang daddy kena bayar lagiiii
gatai hohoho-=


Setelah merasa separa puas dengan pemahaman kami mengenai madah itu, kami bergerak ke destinasi terakhir iaitu Ladang Pear. Ketibaan kami di sambut leh pemilik ladang (bukan seorang peguam :p), yang menerangkan cara2 yang betul untuk memetik buah pear. Menurut beliau, jika berkenan dengan buah pear itu, tolak kan buah ke arah atas dan ranting kecil pada buah tersebut akan tercabut tanpa merosakkan buah2 lain yang bergantungan di dahan yang sama.


=- pemilik ladang Pear (kain putih ikat kat kepala) -=

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TKiHfMjMrlI/AAAAAAAAI10/nPoGzKfW1pU/s1600/61161_1532317220514_1012278428_31518423_6171758_n.jpg
=- wajah girang mommy & baby SN di Ladang Pear -=

Tatkla mendengar taklimat dari tuan punya Ladang pear itu, minda sekali lagi mengerti maksud madah Khalil Gibran itu. Bila kita telah memilih 'cinta' yang di ingini, letaklah pilihan kita itu di tempat tertinggi di dalam hati dan berhentilah dari mengganggu 'cinta2' lain yang ada di sekitar kita..berilah peluang kepada orang lain pula untuk menemui 'cinta' mereka pula. ~ ting ting ting 10 markah lagi sebab jumpa pengertian ke-empat senyum kepada madah Khalil Gibran itu ~


=- ranumnya ....... yummyyyyeeeaaaaahhhh -=


=- mommy dah jumpa 'cinta' hati mommy, baby SN tengah cari lagi -=

Dalam proses memilih buah pear itu, kadangkala kami sibuk2 jugak jeling2 kat buah Pear yang orang lain dah petik. Kadang2 terbit rasa cemburu bila ada orang yang jumpa buah Pear yang lebih besar dari yang kami dah petik. Dalam lubuk hati yang terdalam, timbul pertanyaan "kenapa dia dapat buah yang lebih bagus dari yang aku dah petik?". "aiseh, jeleslah buah dia lagi masak ranum..nak cari yang lain jugak lah" dan bermacam2 persoalan menerjah minda.


=- sessi perbandingan saiz buah Pear dengan saiz kepala Baby Firas yang nyenyak tidur -=


=- baby SN membelek 'cinta' pilihannya -=

Begitu jugalah dengan 'cinta'. Bila kita meyakini yang 'cinta' pilihan kita itu lah yang terbaik untuk kita, tak perlu lagi cemburu dengan kehebatan yang dimiliki oleh 'cinta' orang lain. Tak perlu rasa tergugat dengan 'cinta; orang lain sebaliknya jaga lah 'cinta' yang telah kita miliki itu dengan sebaiknya supaya rasa manis itu berpanjangan. ~ ting ting ting 10 markah lagi sebab jumpa pengertian kelima senyum kepada madah Khalil Gibran itu ~


=- kami telah menemui 'pokok' yang membuahkan 'cinta' kami iaitu baby SN ♥ -=


Setelah berpuas hati dengan lima pengertian2 kepada madah Khalil Gibran yang di perolehi di ladang buah itu, kami bertolak pulang dengan ilmu memilih 'cinta' yang penuh di dada.

Ngeeeeeee....amacam?
kenyit Ada gaya DR LOVE tak I dalam entry ni? ekekekeke.

Sebenarnya I tak nak u all yang baca cerita I jalan2 kat Jepun ni buat assumption yang I ni sengaja nak menunjuk2 sebab dapat jalan2 kat Jepun, macam bagus sangat je Yatie Chomeyl ni asyik bersiar2 je..bila masa entah dia belajar untuk PhD nya kan?. I nak u all yang baca entry jalan2 I melihat dari pelbagai aspek yang berbeza dalam kehidupan. Sebab tu orang kata, jauh berjalan luas pandangan. Alam ciptaan Allah ni luas, terpulang pada kita cara untuk menikmati nya dan berkongsi setiap kebaikan pada ciptaan Allah ini dengan sesama manusia. So, I harap kamu2 yang tengah membaca entry ni dapat sama2 belajar tentang memilih 'cinta' dari proses memilih buah yang ranum di ladang.


Psssssttt : thinking out of box sometimes leads u to those high level extraordinary thought in life.

25 words of wisdom & comments:

@e_da said...

aduhaiii paling tak tak tahan tgk buah anggur tu.. bestnya la kalau dapat petik sendiri.. betul kata yatie bila dah banyak jd rambang mata.. yg pastinya kena pilih yg tepat sebagai cinta hati kan.. hihi best plak baca madah2 yatie ni..

Huda said...

sedapnye kak..buah2 yg masak ranum dan segar dr ladang..oh buah cinta hatiku :) baby sn sgt cute n encem :)

aNgAh_aLiFaH said...

angah pun dah jmpa cinta hati angah cuma 'pokok' yang disemai belom lagi tumbuh. insyaAllah, soon kan??? amin...

nieda said...

yatie, hebat betul madah pujangga u..i suka baca. ngee..

bestnya dapat petik sendiri buah 'CINTA'. post sikit kt mesia.ngee

iTTeW saYe... said...

huuuuu.. beshnye.. cni de ladang anggur je.. tu pun x p lgk.. nnt partner kalo ai p sana.. U kena bwk ai plak jenjalan cari chenTa keh..

isabelle said...

dgr kata Msians kalo pegi fruit picking mmg selalu dgn rombongan ye?

eRaY said...

assumption, pilih buah=pilih cinta

CuppyCakeMommy said...

omg..bestnya kalau dapat mencari cinta begitu senang ..dengan sekali petik,cinta dapat di gengeman tangan..

a'thiqah said...

kakti.. gambar yg =- pilih jangan tak pilih -= tu pilih buah ke pilih org dlm gmbr? :p

Atiqah said...

wow..berbeza dgn entry sblm2 ni..thumbs up..syok menikmati gambar dan menghayati erti cinta yg sbnr..hehehe

Hamizah said...

sedapnya kutip topoh nge zabit tuh..

transformed housewife said...

panda Ti tulis entry ni. asyk jah baco.

Affieza said...

Wow..really interesting entry. Pandai akak relate kn antara madah2 Khalil Gibran ngan buah-buahan tu.

AyuArjuna BiGoshh said...

suke suke suke sangatttttttttt suke dengan madah cinta...puitis gitu...kisah cinta dan buah...

Ummi Salsabila said...

gamabr baby SN sorang tu.sebijik mcm aufa bila buat peace! cara peace guna dua2 tgn.hehe.

best.suka dpt jln2 tgk jepun gak.tq.

yatie chomeyl said...

@eda >> tu la, sbb byk pilihan,,terus x tau nk pilih yg mana

huda >> dan baby SN jugak semakin lasak hohoho

angah alifah >> moga2 cepatlah ber'buah' cinta di pokok angah ...amin :)

yatie chomeyl said...

nieda >> klu i pos, tkut abg2 posmen yg bedal dulu..xsmpt smp kat u hehe

partner >> ada eh ldg anggur kat Msia? kat ner?

isabelle >> aah, seronok gi ramai2..baru meriah

yatie chomeyl said...

eray >> *clap2x* 10 markah..pandaaaaaiiii ;)

cuppycakemommy >> eh, bukan sennag tu nak pilih dari banyak2 buah yang ada...rambang mata di buatnya

a'thiqah >> dua2 pon boleh hehehe

yatie chomeyl said...

Atiqah >> sesekali bawak kelainan..takmo bg kawan2 yg baca blog ni boring hehe

k.hamizah >> tu la, meme kelik dumoh bedal make topoh dgn jabit 2minggu kui3x

k.nur >> entry ni jah ko pandai? entry lain x sedap eh baco? hehe

yatie chomeyl said...

Affieza >> akak minat Khalil Gibran.tu yg suka2 relate madah dia dgn persekitaran :)

ayu arjuna >> sesekali melayan mood romantis hehe

lailasani said...

sibbaik akak dah meletops dik oi...
kalo tak, tak pepasal encik hubby nk ne carik budou yg kat pokok punye.. akak terliurrr sangat dgn budou(eh, betul ke anggur tu budou lam japanese... belasah.. akak dh lufa..kekek) itu.. hohoohoh...

yatie chomeyl said...

k.laila >> aah btol2; anggur = budou; epal=ringgo; pear=nashi ;)

kakyong said...

amboi.. penulisan kreatif penuh maksud tersurat & tersirat... :)

AshAnas said...

bijak bijak... hehe...

yatie chomeyl said...

k.yong >> sesekali ubah style menulis ;)

shira >> mekaceh2x

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...