CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 8 October 2010

Sesi penutup untuk membuncitkan perut ~ Aidilfitri 1431H(2010)

Sanak saudara dan rakan taulan seringkali tertanya2 tentang keadaan kami yang beraya di perantauan. Risau bertamu di hati mereka mengenangkan apa lah agaknya juadah yang kami nikmati di hari raya. Kiriman barangan makanan berupa ketupat segera dan biskut raya di pos sebagai pengganti diri buat kami yang jauh di mata ini.

Kali pertama I beraya di perantauan ialah tahun 2006 masa I study kat Technische Universitat of Munchen,Germany. Masa tu memang sedih sebab I sorang je Malaysians yang Islam di Munich. Plus, masa tu baru 3 minggu sampai kat sana, jadi tak kenal lagi kawan2 dari komuniti Indonesia di sana. Menambahkan lagi kesedihan, I ada kelas di hari raya pertama tu. Jadi, I ke kelas dengan memakai baju kurung pada musim luruh. Serius sangat sejuk walaupun kat dalam baju kurung tu I dah pakai long john satu set huhuhu. Juadah raya pulak memang lansung I tak prepare apa2 melainkan I gi makan aiskrim Haagen Dazs dan minum kopi di Starbuck je kat city center of Munich iaitu Marienplatz hohohoho. Sadis kan?


=- syawal 2006 di Munich ~ excuse the quality of the picture, guna kamera murah zaman purba -=

Eh, tapi itu kisah 4 tahun yang lalu..masa I masih bujang. Bagi Syawal 1431H(2010) ni, I beraya sebagai pelajar, isteri dan jugak seorang mommy. Jadi, rasa sedih syahdu mahdu tu macam tak wujud sangat dah di hati. Sebenarnya ada sikit rasa sedih sebab teringat kat keluarga di Malaysia tapi I tak nak layan sangat perasaan sedih tu. Hari raya kan hari untuk kita meraikan kemenangan selepas berjuang menentang segala jenis nafsu di bulan Ramadhan.


=- Putera Mahkota SN bergaya macho di hari raya -=

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TK6J2urhNZI/AAAAAAAAI6Q/p1disWv1QE4/s1600/65157_438912366373_704046373_5383671_90150_n.jpg
=- feeling pengantin baru posing ber2 sebab baby SN tidur daa-=

Lagi pun, suasana beraya di Malaysia dengan kat sini sama meriah je di sebabkan komuniti Malaysian yang semakin meriah di Fukuoka ni. I dah pernah ceritakan kemeriahan kami beraya tahun lepas (2009) di entry Dendang Perantau Fukuoka. Untuk kemeriahan beraya di Fukuoka tahun ni pun I dah share dengan u all dalam entry Ada baby dalam perut Cik Ti ~tsk3x (T_T) dan juga entry Nasi Air Kelantan Fukuoka ☺.

Sebagai penutup kepada entry Syawal 1431H ini, I nak share keseronokan semasa Majlis Sambutan Aidilfitri FUKU(3)M 2010 yang di adakan di Dewan Imajuku Kaikan hari sabtu 02/10/2010 yang lalu. *FUKU(3)M = Fukuoka + Melayu + Muslim + Malaysia*


=- kek karamel epal FUKU(3)M 2010 -=


=- warga Fuku(3)M di Sambutan Aidilifitri 2010 -=
pic credit: Syamim

Nama pun jamuan raya kan, jadi hadirin kebanyakannya datang dengan pakaian raya yang berdondon-dondon dengan family masing2. Bujang2 pulak pakai baju yang sedondon dengan seluar..kira sedondon gaklah kan kenyit hehe.


=- beratur nak amik makanan -=


=- wajah ceria Pengerusi & Setiausaha FUKU(3)M -=


=- mak2 dara mengapit anak dara -=

Majlis yang bermula jam 11pagi dan berakhir jam 4 petang itu turut di hadiri oleh warga Malaysia yang bukan beragama Islam. Juadah2 lain yang ada ialah kuey teow goreng, bihun goreng, roti jala, bakso, lontong, lemang dan banyak lagi lah. Tidak di lupakan berbagai jenis kek, puding dan dessert pencuci mulut sebagai penyentak perut ngeeeeee.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TK6Jt-EuEdI/AAAAAAAAI6I/u6KnUXuZ6I4/s1600/65157_438912401373_704046373_5383678_1477030_n.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TK6Jtr2qCvI/AAAAAAAAI6A/ajRy2kDSRWU/s1600/65157_438912396373_704046373_5383677_1073652_n.jpg


Kemeriahan beraya di Fukuoka tahun ni bertambah meriah dengan acara auto-show. Memandangkan ada beberapa dari kalangan kami akan habis belajar tahun depan, maka masing2 dah start beli kereta untuk di bawa balik ke Malaysia menggunakan AP student masing2. Auto-show secara berjemaahlah kaum lelaki dari satu kereta bergerak ke kereta yang lain. Yang kaum perempuan pulak duk pandai2 bagi nama kat kereta2 tu; Toyota Estima jadi Cik Timah, Toyota Wish jadi Cik Wi, Honda Odyssey jadi Cik Odi; Caldina pulak jadi Cik Dina ngeh3x chomeyl kan gelaran untuk kereta masing2. I turut amik kesempatan berangan jadi gadis litar yang sopan di sisi kereta orang ngeeeee. Bukan senang tau nak jumpa gadis litar yang sopan, kat Fukuoka ni je ada gatai kui3x.


=- feeling gadis litar yang sopan -=


Kalau gambar2 yang I kongsikan sebelum ni tak cukup untuk menggambarkan kemeriahan dan keseronokan beraya di perantauan, I tinggalkan u all dengan gambar bukti nyata yang boleh mengesahkan kenyataan tersebut. Lepas tengok gambar ni, I yakin dan pasti yang u all semua setuju bila I katakan, "best wooo beraya di perantauan!".kenyit

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TK6J221s1fI/AAAAAAAAI6Y/F1cZo_EDquM/s1600/DSC_0088.JPG


Occay, sekarang percaya tak raya di perantauan lagi best dari di Malaysia? *kalau kat Malaysia, mahu geleng kepala MIL tengok gaya anak menantunya posing gini di hari raya*. Tertanya2 kah kalian ke mana menghilangnya gadis litar yang sopan tadi? gatai ekekekekeke.

Psssssstttt : haaaaaaaaa raya2 jugak, puasa 6 apa cerita? sudah langsai ke belum?

17 words of wisdom & comments:

Hanz said...

Babe, rasanyer orang kat perantauan lagi banyak sessi makan2, kan? sakan meriah beraya compared to country sweet country sendiri...

P/S : lepas ni diet2 pulak ker?

nieda said...

meriah, dah sama mcm kt mesia je. pic last tu plg best..hik

transformed housewife said...

meme pun rayo di perantauan sebenarnyo mace lg merioh sbb kito nok jugok try masok mce2. pahtu semuo ore pun nok wat jugok rumoh terbuko. thn ni knur tok buat la rumoh terbuko sbb dok gi jale rumoh ore tok abis2 lg ni.

eRaY said...

hahaha memang best entry nie
fukuoka dah jadi macam satu negeri kecil malaysia
hehehe sungguh ramai fuku3M kat cna

Diarihatiku1976 said...

meriah, dah sama mcm kt mesia je.

Affieza said...

Wow..byknyer akak masak. Btw mmg happening lh raya kt Fukuoka.

Hamizah said...

hoh tu dio..raya sgh2..

wat balik la sebutir keta jepong tu..

*∽ IZAN ∽* said...

uikss..! memang meriah tuhhh.. menu pun macam-macam. Tapi baik cek bebetull.. buncit raya ke buncit lainn... takut ada adik SN plakk..he he

Oyis said...

mmg raya di perantauan best, nnt dah balik msia mesti teringat2. tp i rasa yg betul2 buat best tu sbb ada family kita (suami n anak) bersama. kalo sorg2 je, mesti x meriah kan even kalo ada ramai msians pon?

btw, kereta pada salah satu gmbr yg yatie jd gadis litar sopan tu, plat no dia SN la. korg punya ke hihi? molek doh tu..

PS; yatie gi germany dulu study apa? MSc ke?

yatie chomeyl said...

hanz >> x diet2 kot sbb i mmg tgh dlm usaha naikkan berat badan..tp still x berjaya2 lg huhu

nieda >> pic last tu sbb anak dh tdo, mommy & daddy pose buang tebiat la hehe

k.nur >> tu la, meriah sbb ramai..klu sikit x meriah mano kot

yatie chomeyl said...

eray >> tu la pasal, x rasa macam duk jepun pong hehe

diarihatiku >> yup2x, meriahnya mcm msia dah

affieza >> sesekali masak banyak2..kalau tiap2 hari masak byk mmg malas lah hik3x

yatie chomeyl said...

k.hamizah >> insya Allah meme ado niat nk bwk balik

k.izan >> isk3x, x kot kak.kena habiskn study dulu nih

oyis >> aah kete SN tu mmg kitorg punye hehe. aah kat Germany dulu i buat MSc Mechanical Eng

e.l.i.z.@ said...

kalu rayo sore², meme sedih kakloh..mujo loni ada hubi nge SN doh dih hehhe

meriah sungguh denu.xsero mano la duk jauh..

hahah eli panggil dina jugok caldina tu..wish tu xdop la sapa jd cik wi ekkekekek

Drama Mama said...

sangat meriah ok beraya di perantaun. penuh dengan acara makan2. i sukaaaaaaaaa! tapi yang tak suka..apsal u makan pun tatap maintain slim! jelessssssssssss!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

haszuraidah ishak said...

wahhh..memang meriahla beraya kat sana..mesti tak terasa langsung akan kesedihan tak dapat pulang beraya kan..huhuhu

Ummi Salsabila said...

raya kat perantauan pun best sgt eh! msk2 mcm2 foodies jugak.meriah jugak.beraya ramai2 jugak.bestnya lah.tibe2 nak raya kat sana jugak..hehe

yatie chomeyl said...

eliza >> jolo doh, sbb ado hubby & baby, xsero sedih la rayo mano2 pong ~ comel key panggil cik dina, cik wi gitu hehe

drama mama >> i pun xtau nak wat camne dah, mkn mmg byk gile.i mmg ada niat nk naikkan berat sbb tu mkn byk2 huhu

haszuraidah >> btol3x, x rasa mcm duk oversea pong hehe

US >> raya thn dpn u dtg ray akat sini eh, leh i cubit2 aufa & adam :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...