CHOMEYL thinker to create CHOMEYLNESS among other CHOMEYLIERS

If you would not want to be forgotten as soon as you are dead, either write things worth reading or do things worth writing --> Benjamin Franklin

This blog is best viewed with Mozilla Firefox and Google Chrome

Friday, 29 October 2010

I ♥ iPhone + GoogleMAP ~ penting bila sesat jalan

Hari Isnin yang lepas ada function sempena Commemoration of National Day 2010 yang di adakan di Solaria Nishitetsu Hotel, Tenjin, Fukuoka. Memandangkan function tu bermula pukul 6 petang, dan jatuh pulak pada hari Isnin...hubby & I decided to go to the hotel separately.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TMo2PVw2Q6I/AAAAAAAAJQk/xgKETMzPA6w/s1600/DSC_0017.JPG
=- Commemoration of National Day 2010 at Solaria Nishitetsu Hotel, Fukuoka -=

Hubby fetch baby SN at his nursery and both of them go to the hotel by train. While, I was supposed to drive on my own from my campus to the hotel. Mulalah rasa resah gelisah sebab jenuh nak fikirkan route nak menuju ke hotel tu kan, siap print berhelai2 kertas untuk jadi panduan sepanjang perjalanan dari kampus ke hotel.

Tapi kalau dah drive sorang2, memang tak sempat lansunglah kan nak belek kertas2 peta yang dah print tu. I dah mula gelabah, rasa nak menangis tapi tak leh nangis sebab nanti tak chomeyl pulak, rasa nak terkucil tapi tak leh gi toilet sebab takut lewat sampai ke tempat yang di tuju pulak, rasa nak pitam tapi tak leh pitam nanti tak reti nak cakap jepun bila paramedik datang nak tolong I nanti.....huhuhuhu...complicated ni, apa mahu buat?. I terus stop kat tepi jalan, tarik nafas panjang2...hembus. I remind myself that I have to stay calm walaupun I hampir sesat.

Tiba2..BLING2!..TING2!...TOING2!..keluar mentol kat kepala, apasal la sengal sangat tak nak guna kan kemudahan yang ada depan mata kan.
Dengan kadar segera I guna apps Safari kat iPhone tu, then terus mintak direction untuk ke hotel tu dengan gunakan apps MAPS. Berpandukan route yang di tunjuk kat iphone, I pun berjaya sampai ke hotel tu walaupun agak lambat. Nasib baik orang tak start makan lagi, jadi tak lah I rasa ralat sangat walaupun lambat sampai ...phew, lega!.

http://www.fquick.com/images/articles/28091.jpg
=- pic source: fquick -=


Bila I sampai, nampak la geng2 Malaysian yang lain duk melepak je kat luar ballroom. Rupanya, kat dalam ballroom masa tu tengah ada ucapan dari Malaysian Ambassador in Japan; Dato’ Shaharuddin Md Som. Baby SN pun duk main kat ruang legar kat luar ballroom tu dengan budak2 lain. Tapi bila nampak je mommy sampai, terus tinggalkan kawan2 dan menerpa ke arah mommy. Ingatkan baby SN rindu mommy, rupanya menerpa laju ke arah mommy semata2 sebab ..............."
nak nek"~ *baby SN's way of saying nak nenen huhuhu* ~terpaksalah mommy cari nursing room untuk BFkan dia dulu.


=- baby SN main dengan abang2 -=

Sambil nyusukan baby SN, sambil mommy bebel2 kat daddy sebab pakaikan baju ntah apa2 la kat baby SN; kasual sangat dan tak berapa sesuai dengan majlis. But then he reminds me of how little time that he have in order to fetch baby SN's from nursery + go home and changed baby SN's attire + walk from our home to the train station = tak sempat pilih baju ikut standard yang mommy tetapkan. Fineeeeee....mommy diam jer lah bila daddy jawab macam tu.


=- anak beranak yang berpakaikan agak selekeh ke hotel -=

Both hubby and I pun tak sempat nak melawa berjangok stylo mylo sebab terus datang dari kampus, so pakaiankami pun tak derlah vogue macam orang lain.lagipun bukannya kami orang penting pun on that day kan, pergi hotel tu pun semata2 nak makan sedap2...errrrrrrr tak2x; maksud I; kami semangat pergi hotel sempena nak meraikan Hari Kemerdekaan Malaysia yang di sambut oleh Fukuoka-Malaysia Friendship Association
*ada orang percaya ke ayat ni? gatai ngeeeeeee*.

http://4.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TMo2PY0OZbI/AAAAAAAAJQc/1X3GJX-2smM/s1600/blog6.jpg
=- the yummyliscious food -=

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TMo2eo0yWTI/AAAAAAAAJRE/gVdQSo-x6oc/s1600/DSC_0046-1.JPG
=- the guest -=


Sambutan sempena Hari Kemerdekaan Malaysia ini di hadiri oleh warga Malaysia di Fukuoka dan jugak2 orang2 Jepun ahli2 kepada Persatuan Fukuoka-Malaysia. Sambil makan, sempat jugaklah sembang2 dengan diorang; tapi I sembang dengan yang boleh conversed in English je lah. Kalau sembang dengan yang conversed in Japanese tu, lepas sembang dua tiga patah terus buat2 sibuk layan baby SN; sambil mintak excuse "sumimasen"..gatai kui3x.


=- memang sehati sejiwa semuncung sekuat makan anak beranak -=

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TMo2g4Om5yI/AAAAAAAAJRc/z-8r52TQk_o/s1600/DSC_0049.JPG
=- makcik baju putih tu leh cakap English, so I banyak borak dengan dia jer -=

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TMo2QQWvzrI/AAAAAAAAJQ8/Xj3hEmz1pZo/s1600/DSC_0044.JPG
=- makcik baju merah ni tahun lepas pernah ajak kiotarang join BBQ kat rumah dia, refer: Beramas Beramah mesra dengan Nihon-jin -=

Macam tahun lepas jugak *refer: Commemoration of National Day 2009*; orang2 Malaysia kena buat persembahan. Macam biasa, bujang2 teruna akan perform dua lagu melayu. Tahun ni diorang nyanyi lagu Doa untuk Kekasih dan jugak lagu Dalam Kenangan. encem I pun naik syeh nyanyi2 jugak kat belakang sambil makan2..errr, tapi sebenarnya I lagi kusyuk makan. Nasib baik hubby sempat amik video , jadi dapatlah tengok diorang perform.

http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TMo2sjF4rTI/AAAAAAAAJR0/IayfF1jo-Ls/s1600/DSC_0062.JPG
=- the bandboys with their manager + Tadahiro Wakabayashi-san -=

Persembahan yang menarik malam itu juga ialah nyanyian di iringi petikan gambus dari seorang pakcik jepun bernama Tadahiro Wakabayashi. Wahhhh, kagum gila bila tengok orang Jepun boleh main gambus sambil nyanyi lagu "pak ketipak ketipong, suara gendang bertalu2x...". Sebagai menaikkan semangat pakcik jepun tu, orang2 Malaysia pakat ramai2 tepuk tangan masa dia nyanyi. Kalau ikut hati, I siap nak buat tarian piring kat depan pentas tu sebagai tanda memberi sokongan kat pakcik Jepun tu..errrr, tapi sayang pulak nak tinggalkan makanan kat dalam piring di tangan I....gatai ngeh3x.

http://2.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TMo2s-NiqOI/AAAAAAAAJR8/WaFlBrAX8R4/s1600/DSC_0063.JPG
=- SN's family with Tadahiro Wakabayashi-san -=


Bila dah selesai persembahan2 tu, orang2 Malaysia di Fukuoka ni ambil peluang borak2 dengan Ambassador and his wife. Masa ni lah pun boleh nak jumpa dan sembang dengan Dato' Ambassador kan, sebab kalau tak..diorang kan kat Tokyo..jauh la sikit dari kami di Kg Fukuoka nih hehe. I dengan gediknya posing jugak sedas dua dengan his wife, Datin Norasikin.

http://1.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TMo2sLX0zZI/AAAAAAAAJRs/TUrTINaYauE/s1600/DSC_0057.JPG
=- Datin Norasikin with soon-to-be-Datin Yatie Chomeyl *baby SN buat muka boring terpaksa temankan mommy posing* -=

Last sekali, acara bergambar beramai2 sebelum bersurai. Kesimpulannya, I rasa smart phone ni memang sangat2 berguna di saat2 kecemasan (read: sesat jalan) macam yang I alami hari tu. Ececece, siap ada kesimpulan pulak. Bukan apa, ayat tu lebih kurang nak menjawab soalan MommyLyna kat dalam her previous entry: Smart Phone Perlu Atau Tidak?. Jawapannya bagi I perlu, sebab I selalu sesat dan tak tahu jalan kalau drive sorang2. Bila ada iPhone ni, kebarangkalian untuk sesat berkurangan sikitlah.

http://i996.photobucket.com/albums/af84/sluangdsamudra/DSC_4067.jpg
=-Sebahagian warga Malaysia di Fukuoka : pic credit to A.Nuri -=

Pssssssttt : bulan depan I dah start ada kelas di hari Sabtu, arghhhhhhhhhh tidak. Rosak program jalan2 travel around Jepun untuk kami sekeluarga nanti..hohohohoo..sadisnya.

15 words of wisdom & comments:

Nadiah Sidek said...

kata makin byk makan..awat keding jugak? :D

mazni_azis said...

baby SN tak sejuk ker tu

isabelle said...

gmbr mknn gak yg i nmpk best.
aduhai mak buyung...

aNgAh_aLiFaH said...

hari kemerdekaan ni yang 31 ogos tu la ye? wah, untung yatie, leh sambut 2 kali.. hhehehe....

Affieza said...

Mmg pnting pn I-Phone skrg ni..nk guna peta mcm leceh jer..hehe

Mykhalish said...

sy sokong iphone.. hehehe.. sngkan ada apps map. at least ada la bygn nak hala ke mn.. heheehee

|| NaFiRaa || said...

wahhhh..meriahnye~ makanan pon nampak melazatkan sungguh~

*saya melompat dr blog elissmie..:)

kakyong said...

suka baca n3 ni....
penulisnya pasti sedang hepi & bersemangat waja... ;)

kagun sungguh dgn org jepun main gambus tu.... mesti bahsa melayu dia kaw-kaw...?/!!

transformed housewife said...

tadi baru bos Knur sound pasal kalu bulih carila Iphone sebutir sbb kat ofis keno block doh FB dgn blog. tapinyo duit tok berapo nok cukupla nok beli sebutir. huhu

Nanak said...

hahaha..klu kaum lelaki yg pakaikn baju anak,mmg main belasah je kan? saya pun selalu komplen juga..hahaha

nba-Nur said...

Suka entri ni.. Kecanggihan teknologi zaman sekarang, semua di hujung jari je..

yatie chomeyl said...

nadiah >> mmg makan byk tp tu la, berat ttp duk 40kg jugak huhu

angah >> x sejuk dlm hotel..lgpon baby SN kan budak panas

isabelle >> i x salahkan u, i yg x buyung pon makan x toleh kiri kanan hehe

yatie chomeyl said...

angah alifah >> aah, tp kat sini smbut lambat sikit

affieza >> btol3x...xsmpt nk belek peta..dh sesat hehe

mykhalish >> yup, nsb baik ada apps Maps..senang sikit

yatie chomeyl said...

nafiraa >> salam kenal...lompat elok2, jgn jatuh pulak hehe

k.yong >> dia xleh ckp melayu tp di aleh nyanyi lg melayu dan main gambus :)

k.nur >. ti beli yg byr isntallment sikit2 tiap2 bule..klu byr sekaligus meme x mampu la

yatie chomeyl said...

nanak >> tu la pasal, main sarung je..xde pikir elok ke x huhuhu

nba-nur >> yup, memudahkan hidup :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...